Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky odkdy mylíte že je bezpečné nechat miminko spát na bříšku? mam 5 měsícu starého chlapečka a ted se mi začal tak převalovat a pí tak nejlepe už pase koničky je to pro nej bezpečné nebo ješte ne mockrát dekuji za vaše rady
![]()
Myslím, že pokud se dítě dokáže bezpečně převalit nazpět. Nicméně si dost dobře nedokážu představit, jak mu v tom zabránit, aniž bys musela sedět celou noc u postýlky a otáčela zpět. Pokud dobře pase, tak bych to neřešila.
Když umí zvednout a otočit hlavičku, pak podle mě nehrozí, že by se udusil. Kdyby něco, začne řvát.
Syn spal na brise tak od dvou mesicu co jsem ho vyndala ze zavinky. Ve dvou a pul mesicich se dokazal otocit z bricha na zada tak jsem to neresila. Jinak nez na brise neusne i v kocarku tak jezdil. A musim rict ze oproti sestrinym detem ktere spali na zadech ma krasny tvar hlavy.
Pokud je dite schopne se otacet tak bych to neresila a nechala ho at si vybere polohu samo
Bránila jsem spát holce na břichu dokud se sama nepřekulila tam a zpět, tak jsem ji barikádovala zepředu zezadu, aby se neotočila na břicho, spávala mi na bocích od narození.
A od nějakých cca 7 měs. tak spí sama pořád, se jí tak spí asi nejlíp
a ještě spí tak, že na břichu, ale jakoby nohy pod břichem a vystrčený zadek a tak cestuje po postýlce ![]()
Malej mi taky začal v 5 měsících spát na břiše, sám se přetáčel. Položila jsem ho do postýlky a když jsem ho šla o reklamu zkontrolovat, spinkal na bříšku. Dneska spí buď na bříšku nebo na zádech /6 měsíců/. Mám monitor dechu, tak se nebojím ale moje máma žádnej monitor neměla a říkala, že jsme spaly se ségrou od 2 měsíců na bříšku a v pohodě
a když už zvedá hlavičku, tak kdyby si blinknul, tak v tom spát nebude, hlavičku otočí nebo zvedne - to je nebezpečnější, když si blinkne vodorovně na zádech - takhle se mi dusil mlíkem v 1 a půl měsících. Dala jsem ho spinkat, po půl hodině řval monitor, běžím tam a malej v noce a pusince mlíčko a lapal po dechu, tak jsem ho obrátila hlavou dolu, vyteklo to a začal řev. Pak tu bylo dobrý - zlatej monitor ![]()
Příspěvek upraven 30.12.12 v 23:55
Kluk se přetočil ve spánku kolem 5 měsíce na břicho, já to zjistila vždycky, když začal řvát a nešlo mu se přetočit zpátky. Nevím, zda je ot bezpečné a od kdy, ale nevím, jak bys mu v tom zabránila
Co se týče toho, aby se neudusil zvratkama, tak to už by se podle mého ozval, ale ruku do ohně za to nedám. Já tohle neřešila, protože v noci prostě spím a tomu, aby se nepřetočil nezabránim, takže asi tak ![]()
Mě dcerka spávala od malinka na bříšku mnohem klidněji než na zádech a vydrželo jí to dodnes ( 15 měs )… Když byla malinká, tak jsem jí tak nechávala jen přes den, kdy jsem ji měla na očích ( a k tomu zapnutý monitor dechu, pro všechny případy ).
Pamatuju si na našeho malýho, který měl 4 týdny, byl přes den na bříšku, jinak se strašně budil, bolelo ho bříško, a on si dokázal bez potíží přehodit hlavu ze strany nastranu, takže bych se toho u 5m nebála…ale malej tak nechce spát, když se náhodou převalí, pase i ze spaní
to ho probudí a začne volat, že chce otočit zpět. Jakoby to sám neuměl
Nejlepší je to ve 4 ráno
Takže k tématu - dej ho klidně nabříško, neudusí se, neboj.
Malá zezačátku začala řvát, protože jí to nešlo zpátky.. Když už uměla na obě strany, tak jsem to nechávala na ní.. Uměla to brzy - určitě hodně před půl rokem, protože v půl roce už seděla a lezla..
Moje malá má půl roku a začala nedávno se v noci přetáčet na bříško a taky tak spí. Většinou ji nechám. Problém je, že se vzbudí, neumí se otočit zpátky a tak začne řev ![]()
@Martinaxxx tohle dělá malej tak, dojdu tam a on na břichu jak žaba, oči zavřené a řve
![]()