Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já jsem teda obhájce rozumných odkladů, pokud ti to napsali takhle, tak bych viděla, že za ten rok vylepší ty nedokonalosti, aby neměl problémy v psaní a ten rozum a všeobecnou informovanost se mu neztratí, to mu můžete rozvíjet v různých zájmových kroužcích. Vím, že pokud děti „mají odpor“ k tužce, tak se doporučuje keramika, kde se ta jemná motorika dobře protrénuje a ještě máš doma kupu pěkných výrobků a dárků pro babičky ![]()
Když se vám má narodit mimčo, tak budeš moc po odpolednech v klidu užívat dětiček a nebudeš trávit hodiny u nacvičování vlnovek a čárek a písmenek v písance. Víš, co si ušetříš nervů.M
v mš navrhli at si zajdu do ppp…a proto ho neposlali ihned do skoly na zapisu rekly ucitelky ok.ale je mooc deti na1ucitelku.a protoze jsem souhlasila s ppp,tak mi zaslali papir o odkladu.takze ted musim do kvetna jit za reditelem…a od ppp ma napsane co uz jsem psala …ze doporucuji odklad z duvodu ze to chceme my a mš.ale ja se nevyjadrila ze bych ho chtela
Jak jsem už psala, PPP dá odklad snadněji než doporučení nástupu.
A dítě, které neprošlo zápisem znám - holčička od Ady ze školy. A ještě se ohrazuji, že školy vezmou všechny - 2003/04 je už silný ročník - a ty po něm u také. To je koneckonců další argument proti odkadu - silné ročníky mají docela problémy při studiu i při hledání prvního zaměstnání…
Ale své dítě znáš nejlépe ty sama ![]()
Véna měl taky odklad, je rozený v červenci, šel v čerstvých sedmi letech.Jsem za ten rok vděčná, kdyby šel jak měl, byl by to ve škole hrozný boj…měl podobné problémy, opožděnou jemnou i hrubou motoriku, nevydržel se soustředit, emocionálně byl taky spíš na úrovni předškoláka..na nácvik psaní potřebuje uvolněnou ruku a trochu cvik, o pozornosti nemluvím, s tou bojuejem dodnes.
Dávat odklad zbytečně je samozřejmě nesmysl, pokud se ti zdá, že ti v ppp pořádně nevysvětlili důvody, zkus tam zajít znovu…měli by udělat test školní zralosti, pokud vyšlo, že zralý není, do školy bych ho nedávala, ale nejlíp ho znáš ty..
Jinak odklad u nás byl formální záležitost, nezralé dítě by během něho nikdo neodhalil.
Dobré je zjistit si, do jaké školy dítko nastupuje, pokud je to malotřídka s pár dětma, kde má učitelka opravdu čas se dětem věnovat nebo je to sídlištní škola, kde je 26 dětí ve třídě a v rozlehlých chodbách si vykulený prvák nestihne za přestávku ani dojít na WC, protože než tam dojde, tak už zvoní.
Teď pár let už budou jenom silné ročníky, u nás v družině v oddělení pro jednu třídu jsou nacpaný třídy dvě a ještě do družiny berou jen prváky a druháky a vychovatelka nemá šanci děti ohlídat (proto jsem zvažovala i odklad pro naše „drobné chlapečky“), jsem přes den nějak víc v klidu, když vím, že i dítko je spokojené a tam, kde je, se mu líbí a nikdo ho „neomezuje“.M
Já taky znám dítě odmítnuté při zápisu ve škole a už je to nějakou dobu, kdy byly slabé ročníky a myslím, že to bylo opodstatněné, i když maminka prskala.
Odklady taky moc neuznávám, teda ty, co si rozhodnou převážně rodiče, protože dítěti se tím sice prodlouží dětství, ale zavaří do budoucna, pokud jde na vysokou, tak s devítkou promuje opravdu pozdě, je-li vysokoškolák.
Ale zase znám chlapečka, kterému ve školce doporučili odklad, maminka si poradit nedala a kluk měl v první třídě velké problémy. Ovšem je fakt, že maminka vůbec nebyla objektivní, protože kluk měl třeba problémy zapamatovat si jednoduchou věc, kterou mi měl vyřídit a musel se vracet. To by třeba mě varovalo, že není něco v pořádku.
No a ještě další postřeh - učitelky v MŠ to je někdy taky kapitola sama pro sebe. Nesla jsem něco kamarádce učitelce z MŠ, která dceru dřív učila a ta mi začla nutit, že mám dát holce odklad, že špatně mluví /R a Ř/, no byla až nepříjemná, že jsem jí tvrdila, že ani náhodou. A přitom dceru znala, věděla, že do školky šla dřív, vždycky byla šikovná, slovní zásobou strčila ve 2letech do kapsy 4leté. Hlavně se dcera poslední rok ve školce strašně nudila, to prostě nešlo, ale tahle učitelka nebrala ani to.
Takže fakt si to musíš sesumírovat sama, jak moc věříš učitelkám v MŠ, jak si dokážeš představit syna ve škole apod. Případně zkusit ještě jiného psychologa, pokud si nejseš jistá.
Pokud je k odkladu duvod ( nepozornost, spatne mluvy) jsem pro!!!!
Ale ted budu psat rozhorcene, jako matka odmitnuteho ditete do predskolniho zarizeni!!!!
Mam pocit, ze rodice si ty odklady snad davaji sami......neskutecne, v nasi skolce 20 predskolaku! a do skoly letos nastupujou 3!!!! deti ![]()
Je tam 5 deti- kterym nebude do zari 6 let, ale ostatni maji Odklad.
Duvody ruzne, nejcastejsi- prodlouzene detstvi!
Ono proc ne, kdyz predskolaci pobytne neplati!!!! Tak proc ne rovnou 2 roky
Bych zavedla opetovne placeni skolkovniho, dyt ty skolky penize potrebuji......a odkladu by tolik nebylo.
Proste vidim, jak jsou kolem nas cim dal vice vycurani rodice- skolka jeste neni povinna, je zadarminko, zaplatim jen jidlo- smesna suma 27 korun a jsem cely rok vysmata- ze se tam dite nudi???? Prodluzuji mu detstvi ![]()
V PPP poradnach by meli dat vice na nazor pedagogu ve skolce, a ne na nazor obvodacky, ktera dite vidi na preventivni prohlidce a obcas kdyz je nemocne- rodice muzou navykladat cokoliv, ale ty ucitelce ve skolce maji prehled jako nikdo- reknou, jo dite na to ma, ci nema
Katka
PS: Dcera je prvni pod carou- treba se dostane, ale i kvuli jinym matkam je to spatne nastavene
Ja mam doma opravdu sikovnou holcicku, ktera je narozena v rijnu… do skolky sla driv, ale do skoly pujde az pristi rok, tedy normalne… V PPP nam predcasny nastup nedoporucili… ja sice nesouhlasila, protoze ji testy skolni zralosti delali uz v na podzim v peti letech a jednim mesici, ale nakonec jsme se rozhodli ji ve skolce nechat… nevim, jestli to bylo spravne rozhodnuti, uvidime… ale souhlasim, ze v PPP je daleko jednodussi dostat odklad nez predcasny nastup… vim, ze je ve skolce nekolik deti, ktere jsou na tom s vyzralosti stejne nebo hure nez moje dcera, ale uz jim bylo sest a do skolu pujdou…jedna maminka se tak rozhodla, protoze ji na zapisu rekli, ze je dcera sikovna(puvodne se chystala do PPP).Pochybuju ovsem, ze to u zapisu v te vrave maji sanci poznat…jsem si jista, ze zapisem bychom prosli hrave…
Jo a napadlo mne udelat testy zralosti plosne pro vsechny deti. treba jen ve skolce. nejake manualy a pak se uvidi.
treba nekdo je introvert- tak mu doporuci odklad, ale testy muze zvladat levou zadni- pak podporit tu socialni oblast a do zari ma vyhrano
Katko, myslím, že s tím neplacením školky a vyčuraností nemáš pravdu, a co platíš ve škole? Taky jen obědy. a myslíš, že ty testy nebo jim podobné ty školkové učitelky s dětma nedělají, tvůj plošný návrh moc nechápu, pokud je někdo nesmělý bude nesmělý stejně za rok, jak před rokem.
Neboj, malou ti do školky vezmou, podle metříků je ještě malá a když je první pod čarou, školky si ještě užije, pokud ji dáš odklad
M
kadlina píše:
Odklady taky moc neuznávám, teda ty, co si rozhodnou převážně rodiče, protože dítěti se tím sice prodlouží dětství, ale zavaří do budoucna, pokud jde na vysokou, tak s devítkou promuje opravdu pozdě, je-li vysokoškolák.
S tímto až tak nesouhlasím. Nastoupila jsem do školy jak se má v 6 letech, ale protože jsem si špatně zvolila na vysoké obor a po prváku jsem si přibrala jiný. Díky tomu jsem promovala až v 25. Nepřijde mi to až tak pozdě a nebyla jsem zdaleka nejstarší v ročníku. To že děti budou dlouho studovat bude vadit spíše rodičům než dětem, ty si to konečně začnou tou dobou užívat.
MAdo ![]()
JA ji odklad nenam, bohuzel, ona nebude mit 6 let k 31.8. 2013 Ma smulu.
MYslis ze skolacci nic neplati???? To se mi nezda. pokud vim, pastelkovne uz snad zrusili… a skola je uz povinnost,
Do skolky rano zavolas, ze dite neprijde......treba se mamince nechce vstavat a je to, ve skole to neokecas ![]()
Mám dítě ve škole, fakt nic neplatíš, ještě naopak v první třídě toho dost dostaneš.
Ono ta situace vypadá jinak, když je dítě batole a jinak, když se máš rozhodovat v jeho šesti letech, protože už mám větší děti, tak už předem neříkám, co určitě s dětma udělám, ono člověk si to hezky naplánuje a děti mění.M
Mroe, Adě nástup do školy nikdo nedoporučil, v podstatě jsem šla proti PPP, školce i její budoucí třídní.
Vše je v pořádku, školu zvládá výborně, je nadšená. Takže zvaž ještě jedno vyšetření školní zralosti. Ada na podzim dost propadla, na jaře byla OK.
L.
S odkladem jsme se natrapili az dost.Mela jsem toho jednu dobu plnou hlavu.Syn je srpnovy,vedatorsky typ,fyzicky a motoricky mene vyspely..
Byla jsem presvedcena,ze do skoly pujde.U zapisu byli nadseni,ve skolce nam rikali,ze radeji do skoly ne.(ale skolku si platime dost tvrde,takze jsem tam prikladala i snahu o zisk,protoze ted naopak byl zarazen do projektu nadanych deti)
Takze jsme sli do PPP,kde nam nastup doporucen nebyl.Pekne mi to zamotalo hlavu,syn to obrecel.Nemam tolik kuraze jit proti PPP,bojim se udelat chybu
,aby mi opravdu syna nekdo nesikanoval,nebyl pomaly..
Takze jsme zvolili kompromis a do skoly teda nepujde a prejde do jine skolky,kde nebude ve smisene tride,ale jen mezi predskolaky.
Stejne si myslim,ze v PPP hodne drazdil datum narozeni(„no jooo,srpnovy kluk,to je jasne…“),testy byly pomerne narocne(pani psych.zkousela,kam az muze zajit),presto si syn poradil.Uz jsme tedy to rozhodnuti provedli,ale co se ke mne dostavaji informace,zatim kazdy kdo tou nasi PPP prosel,tak ma odklad..nevim,jestli je to pranim rodicu-me se ptali a ja rekla,ze si do skoly jit prejem vsichni-dite i rodice,presto ne.
Je to fakt tezke rozhodnuti,mozna byt na vesnici s jednotridkou,tak jdu i proti PPP,ale ve velke skole si netroufam..