Odklad školní docházky syna

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2813
4.3.19 16:58

Je narozený v červenci, pokud je stydlivy až takovým způsobem, že nepozdraví cizího člověka nebo nedokáze spolupracovat v PPP, vůbec nic bych neřešila a odklad mu dala. Myslím, že mu fakt nic neuteče. Za ten rok se snad stydlivost trochu zmírní a nástup do školy pro něj bude snazší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.19 17:23

Jsem učitelka a každoročně nějaké takové dítě mám ve třídě. Většinou spolupracují a postupně se zlepší. Zatím jsem je rozpovídala všechny během září. Asi nikdy nebudou ukecaní, ale každý jsme nějaký.
Známá má syna, co nepozdraví, nemluví a v PPP udělal úplně všechno, ale nemluvil. Do školy jde. Je to podle nich jen povahový rys. S učitelkami ve školce za 4 roky zatím nepromluvil. Mě zná od narození a ignoruje mě.
Jestli to je nebo není na odklad je složité. Podle mě pokud nečte, nepíše, nepočítá, tak mu škola neuteče. Taky mám červencového syna a taky bude mít odklad. Syn bude teď teprve předškolák, ale u něj ani neuvažuju, že by šel bez odkladu.
Jinak bych to s těmi odklady a problémy neviděla tak dramaticky. Každoročně mám ve třídě 3-4 odkladové děti, v 90% případů jde o letní děti a vždy je u nich odklad opodstatněný.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.3.19 18:03
@Anonymní píše:
Jsem učitelka a každoročně nějaké takové dítě mám ve třídě. Většinou spolupracují a postupně se zlepší. Zatím jsem je rozpovídala všechny během září. Asi nikdy nebudou ukecaní, ale každý jsme nějaký.
Známá má syna, co nepozdraví, nemluví a v PPP udělal úplně všechno, ale nemluvil. Do školy jde. Je to podle nich jen povahový rys. S učitelkami ve školce za 4 roky zatím nepromluvil. Mě zná od narození a ignoruje mě.
Jestli to je nebo není na odklad je složité. Podle mě pokud nečte, nepíše, nepočítá, tak mu škola neuteče. Taky mám červencového syna a taky bude mít odklad. Syn bude teď teprve předškolák, ale u něj ani neuvažuju, že by šel bez odkladu.
Jinak bych to s těmi odklady a problémy neviděla tak dramaticky. Každoročně mám ve třídě 3-4 odkladové děti, v 90% případů jde o letní děti a vždy je u nich odklad opodstatněný.

Děkuji za názor :) Ve školce s ucitelkami už problém nemá jen ze začátku byl ostychavý, a věřím, že ten rok pomůže :) :hug:

• Citovat
  • Upravit
7.3.19 09:07

Dotazník

Dobrý den, maminky, chtěla bych Vás poprosit, pokud si najdete chvilku času o vyplnění dotazníku k mé Bakalářské práci. Zde vkládám odkaz: https://docs.google.com/…lgw/viewform?…
Budu Vám moc vděčná!
Děkuji Lucie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3318
20.1.20 09:13

Odklad - emoční nevyzrálost

Ahoj, ráda bych znala vaše zkušenosti. Mám dceru předškolačku. V MŠ doporučují odklad pro emoční nevyzrálost. Shodují se na tom, že dcera je chytrá, komunikativní. V těchto ohledech by na školu určitě měla. Ale rozhodí jí prý každý neúspěch. Např. pokud v nějaké hře nevyhraje nebo je v nějakém úkolu poslední tak pláče. S dcerou jsme byli ve škole, kde probíhá 1× měsíčně příprava pro předškoláky. Všechny úkoly zvládla a do školy se hrozně těší. A já váhám. Přeci jen učitelky v MŠ mají spoustu zkušeností a znaji ty děti jinak. Zase ale když si vzpomenu na sebe tak bych musela nastupovat do školy až v pubertě :mrgreen:. Byla jsem extrémně tiché a nekomunikativní dítě, ale školu jsem zvládla velmi dobře. Ve školce mi tvrdí, že by jí mohl nějaký neúspěch zkazit celý pohled na školu. Měli jste někdo takové dítě co těžce neslo neúspěch, ale do školy běžně šlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.1.20 09:17

@zuza92 Ano, syn šel v čerstvých 6ti letech a také jako jediná má nejistota byla emoční nevyzrálost, jinak byl ve všem hodně napřed, ve znalostech minimálně o 2 roky. Dnes je nicméně ve druhé třídě a stále ho dokáže rozhodit dvojka (jakože jich zatím dostal na prstech jedné ruky) nebo nějaká „křivda“ spolužáků nebo učitelky, hůř nese i nějakou nenadálou situaci. Nemyslím, že se to změní v dohledné době. Je prostě citlivější a emotivnější, škola ho naopak trochu posunuje dopředu, doma dokáže fňukat když se mu nepovede něco, co chce, ale před spolužáky se drží ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.1.20 09:18

@zuza92 Jo mimochodem, byli jste v PPP? Jestli ne, zkuste se rychle někam objednat, jestli vás ještě do zápisu vezmou. Alespoň budete mít pohled i z jiné odborné strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27572
20.1.20 09:24
@unuděná píše:
@zuza92 Jo mimochodem, byli jste v PPP? Jestli ne, zkuste se rychle někam objednat, jestli vás ještě do zápisu vezmou. Alespoň budete mít pohled i z jiné odborné strany.

jen pro zajímavost co ti řekli v PPP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3318
20.1.20 09:27

@unuděná děkuji. To je asi ten samý případ jako u nás. A nelitujete, že jste odklad nedali? My samozřejmě na tom pracujeme doma. Dceru povzbuzujeme, že nevadí, když se jí něco nepovede, že příště to bude lepší. Hrajeme spoustu her a musim říct, že se to zlepšuje je vidět, že jí prohra mrzí, ale už je to bez vzteku a pláče. Do PPP jsme objednaný na začátek března.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.1.20 09:27
@ka2ka píše:
jen pro zajímavost co ti řekli v PPP?

Mě nic, my tam nebyli. U nás jsem tenhle problém viděla jen já, ve školce i na zápisu byl v pohodě.
Jen pro představu, jak pitomě dodnes reaguje-třeba minulý týden šel sám za barák na hřiště na trénink a na brance byl řetěz. Přilítl zpátky s šílenym brekem :zed: Vůbec ho nenapadlo, že se tam zaprvé protáhne, zadruhé může počkat na nějaké kamarády nebo trenéra :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27572
20.1.20 09:31
@unuděná píše:
Mě nic, my tam nebyli. U nás jsem tenhle problém viděla jen já, ve školce i na zápisu byl v pohodě.
Jen pro představu, jak pitomě dodnes reaguje-třeba minulý týden šel sám za barák na hřiště na trénink a na brance byl řetěz. Přilítl zpátky s šílenym brekem :zed: Vůbec ho nenapadlo, že se tam zaprvé protáhne, zadruhé může počkat na nějaké kamarády nebo trenéra :roll:

chudák

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.1.20 09:31

@zuza92 Rozhodně nelituju. Ale víš co, on je dodnes hodně napřed ve spoustě věcí, od 4 let čte, píše (sám se naučil odkoukáváním), v předškolním roce už chápal násobilku, teď koketuje s mocninama, programuje si sám lego a jednoduché PC programy, vyrábí krátké animované filmy atd. Do toho je po nás hodně vysoký, takže odklad by mu spíš uškodil (to nám řekli i na zápisu). Ve škole se dodnes trochu nudí, ale je celkem kliďas, takže nezlobí a vše je v pohodě. Jen prostě občas reaguje jako 4 leté dítě, ne jako skoro 8mi letý kluk :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.1.20 09:33
@ka2ka píše:
chudák

Ani mi nemluv, já si musela dát panáka, jak se mi pak klepaly ruce :roll: Nejhorší je to srovnání, máme ještě skoro 5ti letou dceru a ta je mnohdy schopnější nějakou situaci vyřešit sama, prostě v klidu se zamyslí a nepropadá panice :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101495
20.1.20 09:34

@zuza92 Já mám syna říjnového, takže jsem o odkladu neuvažovala, už takhle šel v 7 letech, ale na druhou stranu zpětně vidím, že by mu ten odklad pomohl, taky jsme bojovali s reakcemi na neúspěch, ale problémem byly i hlučící děti kolem a dělení pozornosti učitelky mezi 30 dětí. I když tedy nelituju, že ho neměl, neb díky tomu má lepší učitelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2439
20.1.20 09:35

Běžte do pedagogicko psychologické poradny, tam ti to zhodnotí odborník, jak na tom je. A k tomu, že jí nějaký neúspěch zkazí pohled na školu, tak tohle bych jako argument moc nebrala… Pokud jde do klasické školy, tak během několika měsíců, některé děti i dřív, se jim ten pohled stejně zkazí. Jak se najede na ostrý provoz, domácí úkoly, písemky, učitelka po nich začne chtít nějaké výsledky, sezení v lavici, nerušit, nemluvit…
Syna škola ještě bavila celkem dlouho cca 5 měsíců, pak už se to zhoršovalo. Teď ve druhé třídě už se mu tam nechce, těší se jen na kamarády a družinu. Zkus se zeptat nějakého prvňáka na jaře, jestli ho škola baví a nemá ma ni zkažený pohled. Nechci být pesimista, ale myslím, že ti drtivá většina řekne, že by tam radši nechodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí