Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@aleba já tuto problematiku sleduji hodně, protože zvažujeme předčasne zaškolení. A výběr učitelky je také jedním z kritérií. Další třeba kolik dětí by bylo ve třídě letos a kolik příští rok, jak se ročníky liší populacne z hlediska šance přijetí na gymnázium v 5.tride, klidně i to jak dítě zapadlo do skolkoveho kolektivu starších děti, kolik z problémových děti se do školy chystá… Bydlíme v oblasti velmi malým spadovym obvodem, takže toho mohu posuzovat poměrně dost. Papír z ppp je pro mě hrozně málo…Neresim prodloužení dětství, ale kvalitativne posuzuji dva věkové ročníky, kam může dítě spadnout.
Prosím o radu, názor, zkušenost… Syn bude mít v červnu 6, do tohoto týdne jsem byla pevně rozhodnutá, že pokud by mu byl navržen odklad školní docházky, tak se budu „do krve“ hádat, že a tím nesouhlasím… Syn uměl velmi brzo krásně - srozumitelně mluvit a vše mělo hlavu a patu. Brzo chodil, od malička byl přemýšlivý a ve všem moc šikovný a chápavý a velmi inteligentní. Do školky chodí druhým rokem a je velmi často nemocný. Teď jsem syna dala cca od října (nemoc + vyšetření v nemocnici a opět nemoc) teprve do školky. Ptala jsem se učitelky, jestli je syn „v pohodě“ a učitelka se zmínila, že se učili básničku, ale syn se učit odmítl a hrál si. Prý je syn individualista a dělá jenom to, co dělat chce. Jelikož je syn dost panovačný a doma také se účastní jen toho, co mu vyhovuje, tak nevím, jestli nemám zvážit odklad. Problém je v tom, že jsme si syna pořídili tzv.„na stará kolena“, protože partner neměl děti, tak alespoň jedno chtěl. Pokud by syn studoval vysokou, tak studium ukončí, když nám bude 70!!!, takže je otázkou, jestli tady ještě budeme (???), další z důvodů, proč bych odklad moc nechtěla je to, že je dost velký a myslím si, že by školu mohl zvládnout i inteligenčně. Jediné, proč mám ze školy strach je to, že se obávám, že syn ve vyučování neusedi a možná se ve vyučování nebude chtít učit… neudrží pozornost (???). Máte někdo zkušenost, jestli se ještě může něco změnit, popř jestli vás potkalo něco podobného. Momentálně bydlíme u rodičů a matka mi „vyhlásila válku“ kvůli tomu, že jen přemýšlím o tom, jestli by nebylo lepší dát synovi odklad. Spíš si myslím, že tady kde hlavně o její ego, protože „on není žádný blbec, aby musel mít odklad“! Má klapky na očích a argument, že odklad má spousta dětí ona vůbec nepřipouští. Matka je panovačná až despotická a nedej Bože, když není po jejím… Za každou radu/názor předem děkuji.
@Anonymní píše:
Prosím o radu, názor, zkušenost… Syn bude mít v červnu 6, do tohoto týdne jsem byla pevně rozhodnutá, že pokud by mu byl navržen odklad školní docházky, tak se budu „do krve“ hádat, že a tím nesouhlasím… Syn uměl velmi brzo krásně - srozumitelně mluvit a vše mělo hlavu a patu. Brzo chodil, od malička byl přemýšlivý a ve všem moc šikovný a chápavý a velmi inteligentní. Do školky chodí druhým rokem a je velmi často nemocný. Teď jsem syna dala cca od října (nemoc + vyšetření v nemocnici a opět nemoc) teprve do školky. Ptala jsem se učitelky, jestli je syn „v pohodě“ a učitelka se zmínila, že se učili básničku, ale syn se učit odmítl a hrál si. Prý je syn individualista a dělá jenom to, co dělat chce. Jelikož je syn dost panovačný a doma také se účastní jen toho, co mu vyhovuje, tak nevím, jestli nemám zvážit odklad. Problém je v tom, že jsme si syna pořídili tzv.„na stará kolena“, protože partner neměl děti, tak alespoň jedno chtěl. Pokud by syn studoval vysokou, tak studium ukončí, když nám bude 70!!!, takže je otázkou, jestli tady ještě budeme (???), další z důvodů, proč bych odklad moc nechtěla je to, že je dost velký a myslím si, že by školu mohl zvládnout i inteligenčně. Jediné, proč mám ze školy strach je to, že se obávám, že syn ve vyučování neusedi a možná se ve vyučování nebude chtít učit… neudrží pozornost (???). Máte někdo zkušenost, jestli se ještě může něco změnit, popř jestli vás potkalo něco podobného. Momentálně bydlíme u rodičů a matka mi „vyhlásila válku“ kvůli tomu, že jen přemýšlím o tom, jestli by nebylo lepší dát synovi odklad. Spíš si myslím, že tady kde hlavně o její ego, protože „on není žádný blbec, aby musel mít odklad“! Má klapky na očích a argument, že odklad má spousta dětí ona vůbec nepřipouští. Matka je panovačná až despotická a nedej Bože, když není po jejím… Za každou radu/názor předem děkuji.
Tvrdá palice není nic, co by odklad vyřešil, je to povahová vlastnost a zlepšovat se tedy těžko bude. Škola by synovi spíš mohla pomoci, protože se ve školce zřejmě nudí a proto nespolupracuje.
Pokud máš pocit, že vyučování neusedí, tak se musíš zaměřit na to, jestli je schopný a ochotný u něčeho vydržet, například různé procvičovací předškolní knížky. Nebo jakákoli činnost, která ho zaujme. V první třídě to opravdu není o tom, že je nutno vydržet u jedné činnosti celých 45 minut. Případně se můžeš objednat do PPP, aby jsi zjistila, jak na tom dítko je.
Jsou různé školy s různými systémy, ale co by mohlo vyhovovat tvému dítku musíš odhadnout ty.
@Anonymní píše:
Tak hádat se s tebou maminka nemá o čem, je to tvoje dítě. Ale upřímně nechápu argument, že jste si syna pořídili pozdě a protože nevíte, jestli tady budete, až ukončí VŠ, tak by měl za každou cenu dřív do první třídy. Průměrný věk dožití je mnohem vyšší než 70 a pokud máte zemřít předčasně, rok při nástupu na základku to fakt nezmění. Syn ostatně na žádnou VŠ nemusí, nebo si dá po střední třeba pět let pauzu. Že má syn svoji hlavu nevyřeší rok odkladu. Pokud by tam nějaký relevantní důvod byl, tak odklad není nic špatného, ale nevidím moc důvod držet šikovné a bystré dítě na sílu ve školce.
Do školy bych dala, nechápu tuto módu odkladů, mám také prázdninového syna a do školy půjde, je také dost živý, se sezením asi problém bude, ale to bude pravděpodobně celou základní školu prý
, jinak je velmi chytrý a další rok ve školce by se nudil…
V pripade pochybnosti si zajdi do PPP, ale chce to trefit na nekoho dobreho, me na cervnoveho syna diagnostikovali odklad uz ve dverich podle datumu narozeni
Jinak tvuj argument o vasem veku je s prominutim irelevantni, jednak to nema mit vliv, vliv ma mit synova zralost, jeden rok uz asi nic nespasi ![]()
Jinak ja to svoje cervnove dite dala, i kdyz PPP bylo na hrane, a zpetne nevim, jestli to byla uplne dobra volba, i kdyz tam byl silny argument pro, za kterym si stojim. Pocitej s tim, ze pak ten prvni rok muze byt narocnejsi. A taky se priprav, ze odkladova moda je pomerne silna, ja si neco malo vyslechla i od ucitelek, chapu no, s temi 7 pomalu 8 letymi detmi maji asi mene prace, no ![]()
Zkusila bych se poradit ještě někde. Dobré je zkusit třeba kurz pro předškoláky. Tam uvidíte, jak se projevuje.
Doporučila bych PPP, ale po vlastních zkušenostech nevím. Tam to je spíš o tom, co si řeknou rodiče a u nás PPP letním klukům doporučuje odklad všem. I když čtou a píšou…
Mám syna, kdy PPP byla pro odklad (vždyť je letní), MŠ proti odkladu (vždyť je šikovný), logopedka by mu dala ještě jeden, speciální pedagožka z kurzu byla pro jeden odklad.
Má ho a dobře jsem udělala. Ale syn je emočně nezralý. Je ve druhé třídě a dodnes se vzteká, nevychází s dětmi. Kdybychom čekali na zralost, tak nemůže do školy asi nikdy. A ve školce odmítal kreslit, cvičit i zpívat. A odmítali oba moji synové.
Jsem učitelka a můžu říct, že ty chytré děti jsou vždy mimo.
Uvidíš i u zápisu, co vám řeknou.
Ahoj, zrovna resime podobnou situaci… synovi bude v kvetnu sest. Vyvojove byl spis o neco pomalejsi… otacel se az na 6 mesicich, chodil na ca 14 mesicich, mluvil pozdeji ( jsme ale trojjazycna rodina).Ve skolce nam doporucili odklad, zejmena kvuli socialnim kompetencim a schopnosti se soustredit. Hur ovlada emoce, je tvrdohlavec, ktery kdyz neco delat nechce, tak ho k tomu nikdo nedonuti … ja osobne si myslim, ze mu rok odkladu prospeje aby socialne dozral. Inteligencne nema problem, ale v porovnani s nasim starsim synem v jeho veku, je mnohem vic detsky. Nechci aby na zaklade frustrace zanevrel na skolu.
@beruska9 píše:
Jinak ja to svoje cervnove dite dala, i kdyz PPP bylo na hrane, a zpetne nevim, jestli to byla uplne dobra volba, i kdyz tam byl silny argument pro, za kterym si stojim. Pocitej s tim, ze pak ten prvni rok muze byt narocnejsi. A taky se priprav, ze odkladova moda je pomerne silna, ja si neco malo vyslechla i od ucitelek, chapu no, s temi 7 pomalu 8 letymi detmi maji asi mene prace, no
Já mám předčasně zařazeného puberťáka, takže vždy to bylo a bude dítko ve třídě nejmladší, přesto je i na gymplu mezi nejlepšími. A i jako nejmladší se zvládalo v monte třídě nudit, vykecávat a rušit, protože výuku zvládalo bez problémů, a to před nástupem do školy číst neumělo.
@Anonymní píše:
tak nevím, jestli nemám zvážit odklad. Problém je v tom, že jsme si syna pořídili tzv.„na stará kolena“, protože partner neměl děti, tak alespoň jedno chtěl. Pokud by syn studoval vysokou, tak studium ukončí, když nám bude 70!!!, takže je otázkou, jestli tady ještě budeme (???)
a ten jeden rok odkladu vaše stáří ovlivní nějak zásadně? ![]()
půjdete k zápisu, zeptej se učitelů, jak ho vidí oni, budou mít porovnání. u nás na škole u zápisu bývala i speciální pedagožka a psycholožka, ale nevím, jestli to je standard. v případně pochybností se objednej do PPP. a taky podle mne záleží na tom, kolik dětí s ním bude chodit do třídy. u holek jsem zažila třídy s 15-16 žáky a bylo to něco úplně jiného, než když pak nastoupil syn a bylo jich 28 ![]()
jinak můj syn byl taky velmi šikovný (četl, počítal), ale tvrdohlavý, hravý a roztěkaný. rok odkladu mu pomohl. tvrdohlavý a hravý byl tedy pořád, ale už mezitím trochu vyzrál a dokázal respektovat, že některé povinnosti je potřeba si plnit.
@Kasandra159 píše:
Já mám předčasně zařazeného puberťáka, takže vždy to bylo a bude dítko ve třídě nejmladší, přesto je i na gymplu mezi nejlepšími. A i jako nejmladší se zvládalo v monte třídě nudit, vykecávat a rušit, protože výuku zvládalo bez problémů, a to před nástupem do školy číst neumělo.
Jasne, na sama jsem cervencova a byla jsem mezi sprty, mela jsem spoluzaka z konce srpna a dela CEO velke firmy atd…ono to neni indikace inteligence, to urcite ne. Ale neco mezi reci jednou od ucitelky padlo o mladsich detech a ja byla trochu naprskla, je tady prece nejaky system, kdy i bez odkladu maji deti vekove rozpeti v zasade rok - a kdyz se do toho zamota povaha a vyspelost, tak proste nektere budou napred a nektere pozadu, ale s tim by se melo pocitat. Ale umim si predstavit, ze kdyz je ve tride hodne odkladovych deti, a obcas dostanou odklad i deti, ktere uz tak jsou pozdeji (narozene na podzim), tak v te zaplave tech sedmi-a pomalu i osmi- letych deti budou ty cerstve sestilete v prumeru mozna detstejsi, mensi atd… proste „mladsi“ v prumeru).
U nas jsme treba ke konci te prvni tridy zjistili ze ty „mladsi“ se nejak prirozene zkamaradili, asi jsou si nejak mentalne blizsi…ono ten rok v tomhle veku umi udelat dost.
@beruska9 No, mě prostě přijde šílené jako důvod odkladu řešit, že ve třídě budou starší. Já jsem prosincová a většinu školní výuky jsem se strašně nudila, naše vůbec nenapadlo, že bych mohla do školy jít dřív. Za mě je mnohem horší starší nudící se dítě, protože je to učení nastaveno na mladší, než malý hravý jedinec. Předpokládám, že v první třídě jich bude hravých většina. V tomhle případě vlastní dítě považuji za exota, neboť si hrálo jen ve školce a doma jakékoli hračky, včetně stavebnic a Lega, těžký nezájem.
Počítej, že ve třídě bude i s dětmi skoro osmiletými, takže bude asi fyzicky i jinak zaostávat. Učitelky přizpůsobí výuku spíš rychlejším dětem…bude to mít možná zbytečně složitější a může ho to demotivovat.
Co zkusit nulák? Některé školy ho mají a je to něco mezi školou a školkou.
Jestli skončí VŠ až vám bude 70 nebo 69, to je asi fuk…
@Anonymní píše:
Jestli je syn dost panovačný a doma se zúčastní jen toho, čeho chce, tak bych se předně zamyslela nad svou výchovou. A pokud se soustředit umí, když chce, je alespoň průměrně inteligentní, tak za mě bude za rok hůř, protože s věkem tohle bude zesilovat (ne nadarmo se říká „ohýbej proutek, dokud je mladý“ - a to nemyslím ve špatném slova smyslu, ale vidím to ve škole, že ty mladší si učitelky snáze získají na svou stranu).
Doma bych začala jet podle modelu, že občas musíme dělat i věci, které se nám dělat nechtějí, byla důslednější, spolupracovala se školkou, aby učitelky tu spolupráci víc vyžadovaly (a doma bych to zdůraznila, že to očekávám i já), a na odklad se vykašlala.
@Anonymní píše:
Naskakuje mi husí kůže, když čtu, že by se maminka „do krve hádala“, že nechce odklad, zároveň zmiňuje, že syn neudrží pozornost, účastní se jen toho, co mu vyhovuje a na závěr, že je to dítě starších rodičů, kteří by rádi vše stihli. Suma sumárum, syn je „osobnost“, která se doposud neumí podřídit okolí, ale ve vzdělávacím systému by měl být úspěšný a navíc spokojený. Prostě a jednoduše - zvažte, co chcete vy a pro sebe a co chcete pro dobro syna. Pokud bude odklad navržen a podpořen poradnou, pro jeho dobro, nehádejte se!