Odklad školní docházky syna

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3819
11.1.23 16:43

Holky já se vtirnu s dotazem, synovi chci dat odklad, je narozen poslední tyden v srpnu.. volala jsem do poradny a tam mi řekli ze mám volat až v dubnu a vemou ho v květnu, a ze u zápisu do školy v dubnu mám jen předložit dokument ze já chci odklad a zprávu z poradny do školy dam dodatečné v květnu. Zda se mi to divné, je to skutečně tak? A jak se řeší odklad přímo ve školce? Kdy se to musí oznámit a je na to nějaký formulář nebo tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
11.1.23 16:51
@Anonymní píše:
Prosím o radu, názor, zkušenost… Syn bude mít v červnu 6, do tohoto týdne jsem byla pevně rozhodnutá, že pokud by mu byl navržen odklad školní docházky, tak se budu „do krve“ hádat, že a tím nesouhlasím… Syn uměl velmi brzo krásně - srozumitelně mluvit a vše mělo hlavu a patu. Brzo chodil, od malička byl přemýšlivý a ve všem moc šikovný a chápavý a velmi inteligentní. Do školky chodí druhým rokem a je velmi často nemocný. Teď jsem syna dala cca od října (nemoc + vyšetření v nemocnici a opět nemoc) teprve do školky. Ptala jsem se učitelky, jestli je syn „v pohodě“ a učitelka se zmínila, že se učili básničku, ale syn se učit odmítl a hrál si. Prý je syn individualista a dělá jenom to, co dělat chce. Jelikož je syn dost panovačný a doma také se účastní jen toho, co mu vyhovuje, tak nevím, jestli nemám zvážit odklad. Problém je v tom, že jsme si syna pořídili tzv.„na stará kolena“, protože partner neměl děti, tak alespoň jedno chtěl. Pokud by syn studoval vysokou, tak studium ukončí, když nám bude 70!!!, takže je otázkou, jestli tady ještě budeme (???), další z důvodů, proč bych odklad moc nechtěla je to, že je dost velký a myslím si, že by školu mohl zvládnout i inteligenčně. Jediné, proč mám ze školy strach je to, že se obávám, že syn ve vyučování neusedi a možná se ve vyučování nebude chtít učit… neudrží pozornost (???). Máte někdo zkušenost, jestli se ještě může něco změnit, popř jestli vás potkalo něco podobného. Momentálně bydlíme u rodičů a matka mi „vyhlásila válku“ kvůli tomu, že jen přemýšlím o tom, jestli by nebylo lepší dát synovi odklad. Spíš si myslím, že tady kde hlavně o její ego, protože „on není žádný blbec, aby musel mít odklad“! Má klapky na očích a argument, že odklad má spousta dětí ona vůbec nepřipouští. Matka je panovačná až despotická a nedej Bože, když není po jejím… Za každou radu/názor předem děkuji.

Odklad bych nedavala, ale jestli mate pochybnosti, vyslechla bych si nazor ucitelek a zasla do poradny. Mate v okoli nejake dilnicky pro predskolaky? Jestli ano, urcite bych tam chlapecka brala a tam vam ucitelka taky rekne. Na nazor tvoji mamky bych se vubec neohlizela. No a uz vubec bych se neohlizela na vas vek. Memu manzelovi je 61 a nasemu nejmladsimu ditku 6, je narozena v srpnu a je v prvni tride. Ne proto, abychom zvysili sanci, ze se tatinek dozije vejsky, ale protoze je sikovna a nebyl duvod ji drzet ve skolce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
11.1.23 16:58
@zudina píše:
Holky já se vtirnu s dotazem, synovi chci dat odklad, je narozen poslední tyden v srpnu.. volala jsem do poradny a tam mi řekli ze mám volat až v dubnu a vemou ho v květnu, a ze u zápisu do školy v dubnu mám jen předložit dokument ze já chci odklad a zprávu z poradny do školy dam dodatečné v květnu. Zda se mi to divné, je to skutečně tak? A jak se řeší odklad přímo ve školce? Kdy se to musí oznámit a je na to nějaký formulář nebo tak?

Jestli nakonec dáš nebo nedáš odklad, se můžeš rozhodnout až do konce srpna. Postup, který popisuješ, není obvyklý. Posouzení školní zralosti je termínované vyšetření, pokud si zavoláš včas, což jsi udělala, tak u nás proběhne tak, aby byla do zápisu zpracována zpráva a doporučení. Někdy se to nestihne třeba k vůli nemoci, to je potom tento postup.
Osobně bych na PPP výrazně zatlačila, že rodič je ve většině případů laik, který v tomto směru čeká odborný názor a poradenství na základě výsledků vyšetření.
Zbytečný odklad dítě taky poskozuje.
Nevidím důvod, proč bys měla u zápisu říkat, že chceš odklad a doporučení podáš později, aby s tím počítali. Lepší by bylo mít u zápisu jasno, jak na tom dítě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
11.1.23 16:59
@zudina píše:
Holky já se vtirnu s dotazem, synovi chci dat odklad, je narozen poslední tyden v srpnu.. volala jsem do poradny a tam mi řekli ze mám volat až v dubnu a vemou ho v květnu, a ze u zápisu do školy v dubnu mám jen předložit dokument ze já chci odklad a zprávu z poradny do školy dam dodatečné v květnu. Zda se mi to divné, je to skutečně tak? A jak se řeší odklad přímo ve školce? Kdy se to musí oznámit a je na to nějaký formulář nebo tak?

Odklad je na zadost rodice, stanovisko PPP neni zavazne. U nas tusim skolka v nejakem momente chtela podepsat, kdo zustava, aby vedeli, jak jim budou vychazet pocty pro dalsi rok, bylo to nejak kolem zapisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
11.1.23 17:01
@beruska9 píše:
Odklad je na zadost rodice, stanovisko PPP neni zavazne. U nas tusim skolka v nejakem momente chtela podepsat, kdo zustava, aby vedeli, jak jim budou vychazet pocty pro dalsi rok, bylo to nejak kolem zapisu.

Na to nemá nárok školka ani škola. Rodič se může rozhodnout až do konce srpna, jestli dítě k 1.9.nastoupí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
11.1.23 17:11

@1Pears1 : no jasne…ale tak nejak chteli vedet, s kolika detmi maji pocitat :nevim: Oni taky musi vedet, kolik deti muzou prijmout :nevim: Nevim, jestli by nekomu utrhli hlavu, kdyby to rozhodnuti zmenil, ale ptali se, me to prijde logicke :nevim:
To mi fakt prijde z kategorie „Ja mam pravo a at se vsichni po*erou.“ Pak se ve skole zjevi 1.9.dite, o kterem nikdo netusil, nebo bude ve skolce dite „prebyvat“ a oni pak udelaji co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
11.1.23 17:25

@beruska9 K Tebou popsané situaci nedojde, protože s odkladovým dítětem škola počítá, jakoby mělo nastoupit.

Děti v tomto věku dělají obrovský pokrok, vyzrávají a posunují se každý týden, měsíc. Do srpna může udělat obrovský pokrok. Nechat situaci otevřenou je v zájmu dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
11.1.23 17:26
@beruska9 píše:

No, jak se to vezme, pokud PPP odklad doporučí, tak je to na rozhodnutí rodiče. Ale pokud ne, tak si rodic o odkladu sam rozhodnout nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
11.1.23 17:44
@Anonymní píše:
Prosím o radu, názor, zkušenost… Syn bude mít v červnu 6, do tohoto týdne jsem byla pevně rozhodnutá, že pokud by mu byl navržen odklad školní docházky, tak se budu „do krve“ hádat, že a tím nesouhlasím… Syn uměl velmi brzo krásně - srozumitelně mluvit a vše mělo hlavu a patu. Brzo chodil, od malička byl přemýšlivý a ve všem moc šikovný a chápavý a velmi inteligentní. Do školky chodí druhým rokem a je velmi často nemocný. Teď jsem syna dala cca od října (nemoc + vyšetření v nemocnici a opět nemoc) teprve do školky. Ptala jsem se učitelky, jestli je syn „v pohodě“ a učitelka se zmínila, že se učili básničku, ale syn se učit odmítl a hrál si. Prý je syn individualista a dělá jenom to, co dělat chce. Jelikož je syn dost panovačný a doma také se účastní jen toho, co mu vyhovuje, tak nevím, jestli nemám zvážit odklad. Problém je v tom, že jsme si syna pořídili tzv.„na stará kolena“, protože partner neměl děti, tak alespoň jedno chtěl. Pokud by syn studoval vysokou, tak studium ukončí, když nám bude 70!!!, takže je otázkou, jestli tady ještě budeme (???), další z důvodů, proč bych odklad moc nechtěla je to, že je dost velký a myslím si, že by školu mohl zvládnout i inteligenčně. Jediné, proč mám ze školy strach je to, že se obávám, že syn ve vyučování neusedi a možná se ve vyučování nebude chtít učit… neudrží pozornost (???). Máte někdo zkušenost, jestli se ještě může něco změnit, popř jestli vás potkalo něco podobného. Momentálně bydlíme u rodičů a matka mi „vyhlásila válku“ kvůli tomu, že jen přemýšlím o tom, jestli by nebylo lepší dát synovi odklad. Spíš si myslím, že tady kde hlavně o její ego, protože „on není žádný blbec, aby musel mít odklad“! Má klapky na očích a argument, že odklad má spousta dětí ona vůbec nepřipouští. Matka je panovačná až despotická a nedej Bože, když není po jejím… Za každou radu/názor předem děkuji.

Odklad bych rozhodně nedávala. V první třídě učitelka počítá s tím, že děti neudrží pořád pozornost a z tvrdé palice nevyroste. Já mám letního kluka, je z těch nejmladších, ale zároveň je šikovný, jedničkář.
Jsem ráda že jsem ho dala. Další rok na zakladce by pro něj byl opruz. Ve škole jsou děti spíš bez odkladu, zbytečně bude moc velký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
797
11.1.23 18:43
@Anonymní píše:

Ahoj, řešila jsem se srpnovou dcerou. Šla k zápisu, vzali jí. Na květen, na nejpozdější možný termín jsem objednala PPP, aby dcera dostala co nejvíce času. Měla jsem srovnání se starším synem, takže jsem si s ní nebyla jistá. Byla šikovná, chytrá, společenská, grafomotorika ok, ale velký problém plnit úkoly, spolupráce… V PPP to vzala paní poctivě, vyšetřovala ji opravdu dlouho, a poté vše, co mi o ní řekla, odpovídalo tomu, jak jsem jí viděla já, jenom jsem nebyla schopna to pojmenovat. Dostala odklad, v posudku bylo:pro pracovní nezralost (dělá všechno jenom nepracuje :mrgreen: ). Ptala jsem se PLDD na názor - starší velice rozumná paní - řekla že ani jednou se jí nestalo, že by nekdo litoval odklad, opakovaně ale rodiče litují, že odklad nedají, pokud to dítě potřebuje. U dcery se její postoj, spoluprace a zajem změnili někdy v říjnu, opravdu dozrála. Kdyby se dalo do školy nastoupit od ledna, bylo by to pro ni akorát.
Podle mně to nech otevřené, uvidíš. Může se to změnit z měsíce na měsíc. Objednej si PPP abys měla posudek. Rozhoduj se v tom nejzazším termínu, hlavně tak, aby syn měl co nejlepší výchozí podmínky… Nakonec i ten hladký rozjezd může rozhodnout, jestli bude školu léta dohánět a jestli na tu VŠ půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
11.1.23 19:15

Holky a co,,přípravné” třídy?
Takové ty pro děti co ještě nejsou úplně ready na 1. Třídu ale zároveň je už zbytečné nechat je ve školce? :think:
Ja mám teda predskolacku prosincovou (ted ji bylo 6) a do školy půjde normálně, tam to neřeším, ale mladší je na konci srpna, takže vím ze časem to řešit budeme …

Mate někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
11.1.23 20:27
@Anonymní píše:

Jinými slovy kluk je paličatý (a doma nic nemusí, protože příště nechce), tak se s ním nechci rozčílovat a chci mít ještě rok pohodičku se skolkackem, tak mu zaridim odklad? :think:

S tímto přístupem by mě svérázné dítě nešlo do školy ani v deseti letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
11.1.23 21:15
@1Pears1 píše:
Jestli nakonec dáš nebo nedáš odklad, se můžeš rozhodnout až do konce srpna. Postup, který popisuješ, není obvyklý. Posouzení školní zralosti je termínované vyšetření, pokud si zavoláš včas, což jsi udělala, tak u nás proběhne tak, aby byla do zápisu zpracována zpráva a doporučení. Někdy se to nestihne třeba k vůli nemoci, to je potom tento postup.
Osobně bych na PPP výrazně zatlačila, že rodič je ve většině případů laik, který v tomto směru čeká odborný názor a poradenství na základě výsledků vyšetření.
Zbytečný odklad dítě taky poskozuje.
Nevidím důvod, proč bys měla u zápisu říkat, že chceš odklad a doporučení podáš později, aby s tím počítali. Lepší by bylo mít u zápisu jasno, jak na tom dítě je.

Aha no já se specificky poradny ptala proč je tento postup a prý chtějí dítě vidět co nejblíže 6 narozenin. Já tam pro jistotu ještě zavolám. Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
11.1.23 21:17
@beruska9 píše:

Díky! Ještě radši jednou zavolám do ty poradny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3401
11.1.23 22:47
@Any9 píše:
Holky a co,,přípravné” třídy?
Takové ty pro děti co ještě nejsou úplně ready na 1. Třídu ale zároveň je už zbytečné nechat je ve školce? :think:
Ja mám teda predskolacku prosincovou (ted ji bylo 6) a do školy půjde normálně, tam to neřeším, ale mladší je na konci srpna, takže vím ze časem to řešit budeme …Mate někdo zkušenost?

Já před lety zjišťovala s dcerou narozenou v září. Sice četla, psala, ale byla hravá a předčasný nástup nedoporučily ani učitelky v MŠ ani PPP. Současně nedoporučovaly ani přípravnou třídu a pak i dle zkušenosti kamarádky je vhodnější spíš pro děti, které mají s přípravou na školu problém, aby se postupně adaptovaly. Dcera zůstala v MŠ a rozhodně se nenudila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí