Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Podle mě byl odklad zbytečnost. Ty kamarády si taky musel najít a jestli mu ty kamarády odejdou do školy tak pro něj ještě huř. Protože ve školce bude s cizímí a ve škole pak taky.
Na jednu stranu se dětí nemají bavit s cizími lidmi na druhou stranu se to po nich požaduje…
Tě „potěším“ je mi 27 let a dodneška mi trvá než se rozmluvím s lidmi které neznám, Prostě mám svůj kolektiv lidí a seznámit se s cizími mi dělá problémy doteď
Já to právě chápu, ale v dnešní době „diagnóz“ se nemluvira nezdravit cizí prostě nenosí
Odkald dostal i kvůli horší grafomotorice a je červencový, většina jeho kamarádů odklad má, takže tohle neřeším. Spíš jem čekám, kdy dostaneme doporučení k nějakému odborníkovi kvůli tomu nemluvení.
Doporučení vůbec nemusí dostat, za půl roku může být úplně jiný. Pokud z PPP dostal odklad, tak je dobře. V dněšní době by byl nejmladší ze třídy s klidně o rok a půl staršíma děckama. A ten věk nedožene.
@Soulupka jo dnes je odklad kvůli každému prdu
Spíš mě zarazila ta věta „vyrazna emoční nevyzrálost“. Samozřejmě mě někdy mrzí, když vidím děcka, která jsou schopná si popovídat i s prodavačkou a to naše ani neodpoví na pozdrav
Ale zase jsem netušila, že je to u pětiletého tak velký problém.
Co napsala neřeš. Něco napsat musela, aby to vypadalo na odklad. Pokud nemluvil, nepoznala vcelku nic.
V PPP ti napíšou odklad většinou vždy. Dítě neznají a za tu chvíli tam nemají šanci ho poznat. Duverovala bych především učitelkam v Mš, svému instinktu a zdravému rozumu. Dle mého je odklad často zbytečný a dětem ve školce vůbec ničím neprospěje. Pokud má takovou povahu- ze je stydlin, pak bude pravděpodobně stydlin i za rok…
Sestra asi taky bude žádat odklad, že nemluví. Nevím, já bych chtěla aby moje dítě šlo, v dnešní době se nějak moc chodí po doktorech. Sice bych se bála, že se takovému dítěti pak každý posmívá, ale asi bude v dnešní době takových dětí více, tak to asi takové nezvyklé nebude.Těžko říct, každý je jiný, možná to je dobře a za rok bude vyzrálejší. I když moje sestra taky nechtěla do 1 třídy, ale já se tam těšila. Já jsem se celkově vždy těšila na něco nového, doufala jsem, že tam to bude lepší, že potkám nové a možná i lepší kamarády ![]()
S tím chozením po doktorech souhlasím. Já to prvně řešila s obvodní doktorkou, která syna zná od narození. Ta mi řekla, ať mu odklad klidně dám, že ale nemluvení s cizími lidmi ho věkem přejde. S dětmi ani s cizími problém nemá. Jenomže v PPP je to obrovský problém, nejlépe na psychologa. Já ani muž nepatříme vyloženě mezi upovídané, ale jak říkám, za nás to problém prostě nebyl a teď jsme oba zaměstnání v pozici, kde nás mluvení živí
S odkladem souhlasím, jen jak říkám, zarazil mě tenhle důvod ![]()
My žijeme 2 roky v Německu a byla jsem překvapená, že tady chodí na zdravotní úřad všechny děti, aby zjistili, zda jsou způsobilé jít do školy. Moje dcera je v dubnu a já jsem měla stresy z toho, že je v německy mluvícím kolektivu jen 6 měsíců a zda to vše v němčině zvládne. Zvládla to teda bez výhrad a dalších doporučení.
Velmi zajímavé je i to, že všechny děti ze školky, které měly jít do školy, tak do té školy šly. S dcerou ve skupině byly 3 děti, které jsou narozené až v září - z toho byli 2 kluci a holčička, která je malinká. Žádné nedostalo odklad a žádné nemá ve škole problémy.
To mi příje velmi zajímavé vzhledem k tomu jak to funguje v ČR.
Jinak můj syn, který bude mít v dubnu 5 let je taky extrémně stydlivý a nemá rád změny, ale většinou mu jsem schopna vysvětlit, že je zapotřebí s Dr. komunikovat a spolupracovat. Je pravda, že už prošel křestem, když musel začít chodit do školky, kde nikomu nerozuměl.
Jak jste se synem připravovali na návštěvu v PPP? Nemůže být problém v tomto, že jste si s ním nepovykládali o tom co ho tam čeká a proto dostal strach a přestal komunikovat?
@fia80 ne o všem věděl. On tenhle problém prostě má, spnil všechny úkoly, ale ústně ji odpovídal se sklopenou hlavou a potichu
Nevím jak dlouho jste pryč z čr, ale tady má pomalu každé dítě s nějakou odchylkou napsanou diagnózu. Hůř čte a píše = automaticky diskrafik, dislektik apod. Tomuhle se chci vyvarovat a proto mě zajímá, jestli je to naše dítě tak „odchylkove“, protože v poradně se opravdu tvářila všelijak ![]()
Anonymní, vůbec bych to neřešila, prostě je stydlín, s věkem se to upraví, ale za rok to být nemusí. Ale i kdyby pořád nemluvil, tak ve škole určitě nebude první ani poslední a za chvíli se s paní učitelkou seznámí a bude to v pohodě. Hlavně ho nenuťte.
Většina jeho kamarádů má odklad? Za chvilku bude mít odklad fakt každej. ![]()
A pak když někdo poctivě pošle dítě do školy v šesti letech, tak se tam potkává s osmiletýma dětma ![]()
Já bych si stím hlavu nedělala. My dali syna do první třídy (dle školky O.K) a nakonec jsme vyřizovali dodatečný odklad. Nemá smysl tlačit dítě do školy při jakékoliv pochybnosti. Ve škole je pro ně hrozný nápor a rok navíc ještě nikomu neuškodil.
Podotýkám, že podle psycholožky je syn samostaně pracovně nevyzrálý, já si myslím, že je jen pomalý. To nám taky potvrdila, ale že to mu zůstane. Můžu vám říct, že kvůli pomalosti jsem stále měla diskuze s učitelkou a když mi řekla, že chápe, že některé děti jsou pomalejší, ale že náš je extrém, že to za 16. let praxe nezažila a úplně v klidu mu dala za 5, když něco nestihl, tak jsem s dodatečným odkladem neváhala. Teď je v přípravné třídě a my jsme v klidu a hlavně syn je zase spokojené dítě a né unavený a utrápený uzlíček nervů.
Je narozený v červenci, pokud je stydlivy až takovým způsobem, že nepozdraví cizího člověka nebo nedokáze spolupracovat v PPP, vůbec nic bych neřešila a odklad mu dala. Myslím, že mu fakt nic neuteče. Za ten rok se snad stydlivost trochu zmírní a nástup do školy pro něj bude snazší.
Podle mě byl odklad zbytečnost. Ty kamarády si taky musel najít a jestli mu ty kamarády odejdou do školy tak pro něj ještě huř. Protože ve školce bude s cizímí a ve škole pak taky.
Na jednu stranu se dětí nemají bavit s cizími lidmi na druhou stranu se to po nich požaduje…
Tě „potěším“ je mi 27 let a dodneška mi trvá než se rozmluvím s lidmi které neznám, Prostě mám svůj kolektiv lidí a seznámit se s cizími mi dělá problémy doteď