Odklad školní docházky syna

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5501
22.4.13 22:09

Přeji příjemný večer.
Dnes jsem byla se synem v pedagogicko psychologické poradně kvůli kontrolnímu vyšetření školní zralosti, jedno vyšetření už měl přímo ve školce a tam mi paní psycholožka řekla, že syn je šikovnej, jen má trochu sociální problém, dost se stydí, tak se mu moc mluvit nechce. Radila jsem se s paní učitelkou ve školce, jak zvládne školu a pokud prý dostane paní učitelku s kterou si sednou, tak nebude problém, že je šikovnej a s učením by neměl být problém, no ale dnes na tom vyšetření v poradně mě teda paní psycholožka dost šokovala, prý by nám doporučila odklad, pár věcí vyjmenovala v čem má syn problém. Jen nechápu, proč už mi to ta samá neřekla hned v lednu a teď najednou doporučuje odklad, napadlo mě, ale někde jsem četla, že prý snad v té poradně asi nikomu neřeknou, aby do školy šel, tak jsem se chtěla zeptat, jaké zkušenosti s poradnou máte Vy? A jestli někdo dal dítko do školy i přesto, že to poradna nedoporučila. :nevim: :think:
Já jsem teda teď hodně na vážkách, byla jsem rozhodnutá syna do školy dát, sám se už taky začal těšit, ještě do nedávna jít nechtěl, tak vůbec nevím, co dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
22.4.13 22:44

@Šmoulinka5
Být tebou, tak se nejvíce radím s paní učitelkou ze školky, která syna zná nejlépe.
Mně po dvacetiminutovém screeningu ve školce řekla psycholožka, že by dceři doporučila odklad, protože je červencová, ale jinak bez problémů. Určitě nám doporučila ještě ten dvouhodinový screening v PPP, a když jsem se tam chtěla objednat, tak mi psycholožka pomalu vynadala, že na co prý otravuji 8o, když jsem rozhodnutá, že dceru do školy dám… Prý to dělají jen odkladovým dětem, a ty kteří jdou do školy vidět nechtějí… Takže být tebou, dám hlavně na svůj pocit, na pocity syna a na názor učitelek z MŠ
U nás byla volba jasná, protože dcera se do školy těší už minimálně rok (má staršího bráchu)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
23.4.13 00:27

@Šmoulinka5 Upřímně, nejsem přítel odkladů… A pokud je syn šikovný, zkus si představit, že by kvůli odkladu maturoval ve dvaceti. Já nevím jak ty, ale prodlužovat peklo střední školy tak moc by se mi nechtělo… Mě přišlo nekonečné vydržet i do sedmnácti (to jsem maturovala já).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
23.4.13 00:46
@Šmoulinka5 píše:
Přeji příjemný večer.
Jen nechápu, proč už mi to ta samá neřekla hned v lednu

tak předpokládám, že ve školce nemá psycholožka čas se věnovat každému dítěti potřebnou dobu, takže má jenom nějaký rychlý skríninkový test, z kterého vypadnou děti, u kterých se dá odklad očekávat, ale zas (protože nebyl čas na podrobné vyšetření) nejsou pořádně vyšetřeny, takže pokud se zdají být hraniční, je zbytečné rodiče předem stresovat odkladem. při vyšetření v poradně už na něj měla víc času, takže mohla výsledek zpřesnit a taky přeci jenom uběhlo asi čtvrt roku, během kterých třeba očekávala nějaký vývoj, který třeba nenastal.

ale je možné, že poradna spíš doporučuje odklady. ono pokud vím, tak psychologové spíš doporučují odklad, protože zbytečný odklad nenapáchá tolik škody, jako případný předčasný nástup :nevim:

nicméně rozhodnutí je na tobě. ty své dítě znáš nejlíp a taky víš, proč mu odklad doporučují. je na tobě, abys sama rozhodla, nakolik ty důvody pro odklad jsou pro tebe podstatné nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5501
23.4.13 09:49

@tterka
Děkuji za názor. Dnes ráno jsem s paní učitelkou o tom znovu mluvila, řekla jsem jí, co nám pověděli včera v poradně a i po tom mě utvrdila v tom, že by syna do školy poslala, určité věci se dají doučit a určité jí vůbec nepřišli podstatné pro nástup do školy.
Jinak teda názor obou učitelek ze školky je ten, že by syn do školy jít měl, dnes mi ta jedna dokonce řekla, že má strach z toho, když zůstane ve školce, že se bude nudit.Syn se do školy těší, teď už si neumí představit, že by zůstal ve školce, má taky staršího bráchu, no a já jsem z těch všech informaví tak nějak na vážkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5501
23.4.13 09:51

@Lesina
Je mi to jasné, mě by se taky nechtělo maturovat ve dvaceti. Jinak já jsem srpnová a do školy jsem šla normálně, ač mi to právě moc nebylo doporučováno a školu jsem zvládla úplně v klidu, žádné komplikace nebyli. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5501
23.4.13 09:55

@Les2311
Já si myslím, že i odklad může svým způsobem dítěti ublížit, zbytečně promarní rok života ve školce a přitom ho to tam nebaví, nemám moc ráda řeči typu, prodlouží si dětství a dnešní rodiče opravdu dávají dětem odklad kolikrát jen kvůli tomu, vidím to teď u staršího syna, který je ve čtvrté třídě a jeden z nejmladším, protože šel do školy normálně v šesti letech a to je narozený v březnu. :think: :nevim:
Je to na těch dětech už potom dost vidět, že ten rok v té školce navíc jim teda vůbec nepomohl. :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30384
23.4.13 21:04

Nečetla jsem všechny komentáře, pouze první stranu. Pokud odklad navrhuje školka a zejména poradna, doporučuji v každém případě toto doporučení respektovat. To nejhorší, co můžete dítěti udělat směrem k jeho vzdělávání je, dát ho do školy nepřipravené a nezralé. Rok odkladu v jeho budoucím životě naprosto nic neznamená, ale v jeho dozrávání a budoucí školní úspěšnosti může mít zásadní význam. Je pravda, že ve škole vám chlapce jistě vezmou, pokud na tom budete trvat, ale může se stát, že vám ho do pololetí vrátí do školky(to zase může udělat v krajním případě škola) a to je skutečně stresující zásah do psychiky dítěte. Dobře své rozhodnutí zvažte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
23.4.13 22:18
@Šmoulinka5 píše:
Já si myslím, že i odklad může svým způsobem dítěti ublížit, zbytečně promarní rok života ve školce a přitom ho to tam nebaví

ale tak jistě, že může. ale rozhodně případný zbytečný rok navíc ve školce ublíží míň, než případné nezvládání hned v první třídě :nevim:

@Šmoulinka5 píše:
Je to na těch dětech už potom dost vidět, že ten rok v té školce navíc jim teda vůbec nepomohl

to tvrdíš ty. tvrdí to taky rodiče těch odkladových dětí? ono spousta věcí vypadá jinak zevnitř a jinak zvenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.1.16 10:21

Odklad 6-ti leteho syna

Dobrý den, mám syna krerý je narozen 12.12.2009. V září má nastoupit do školy. Včera mi pí učitelka v MŠ řekla, že neví, ale kdyby bylo na ní, tak by volila odklad. Syn když má malovat, nebo dělat různé jibé prac. Činnosti a nechce se mu, tak je nedělá, nebo jen chvíli. Doma mi vydrží klidně hodinku si třeba malovat. V jiných směrech je moc šikovný.. Do školy se moc těší, že tam půjde se všema kamarádama a naučí se psát…přijde mi, že odklad by mu akorát ublížil. Ve školce by zůstal jen se 4letýma " prťatama" a myslím si, že by se tam už nudil.. Řešíte některá podobný problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
14.1.16 10:37

@vokurka001
Je teprve leden, do září ještě daleko a spousta věcí se může změnit. U nás ve školce předškoláky navštívila psycholožka z PPP, s dětmi si povídala, něco vytvářeli, probrala všechno s učitelkami a až po důkladném zvážení všeho, řekla svůj názor.
Myslím si, že pokud má syn problém jen ve školce při určitých činnostech, že to není důvod k odkladu. Třeba ho to prostě jen nebaví, učitelka ho málo motivuje, nebo m jiné zájmy. Docela bych se bála, že by ho odklad naopak třeba zbrzdil, obzvlášť, pokud se do školy těší. Mohl by to brát třeba jako nějaké své selhání, kdyby všichni kamarádi odešli do školy a on zůstal dál ve školce :think:. Ale profík nejsem, je to jen můj osobní názor.
A jen tak mezi námi, já mám syna v 6. třídě ZŠ, do školy šel normálně bez odkladu, i když si žil tak trochu ve svém světě. Dobrovolně nemaloval snad nikdy, pastelky bojkotoval, jeden čas jsem ho nalákala na fixy, ale ani to mu nevydrželo moc dlouho. Do dneška nechce kreslit. Ale jinak je to super kluk, školní výsledky dobré - něco ho baví víc, něco míň, ale patří mezi nejlepší žáky ve třídě. Doposud na vysvědčení buď jen samé jedničky nebo vyznamenání. A jde to i přes to, že ve školce nemaloval a různé tvořící práce ho fakt nebraly :lol:.
Jděte k zápisu a uvidíš, případně zkus tu PPP, pokud ve školce žádná návštěva neproběhne ;)
A jinak dceři po screeningu ve školce doporučila psycholožka odklad jen z toho důvodu, že je červencová a pravděpodobně by byla ve škole nejmladší. Jinak byla na školu připravená. Odklad jsem nedala, dcera se do školy těšila, v PPP ji ani nechtěli vidět, když jsem byla rozhodnuta dát ji do školy, a objednat se teprve až v případě, pokud by se ve škole objevil nějaký problém. Ze začátku jsme trochu bojovaly, protože jsme si nesedly s paní učitelkou (učila na 1. stupni poprvé a je trochu ras, s malými dětmi to neumí), ale jinak je dcera super, také patří mezi nejlepší děti, střila do kapsy i o více než rok starší spolužáky.

Příspěvek upraven 14.01.16 v 10:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.1.16 10:44

@tterka .. K nám psycholožka zatim nepřišla. Učitelka ně za ní poslala sama. Teď v uterý jdeme k zápisu. Mám říct, že syba budu objednávat do ppp. Ale bojím se, aby to nějaj neovlivnilo názor učitelek u zápisu.. Přesně to je i můj názor. Že by mu to akorát uškodilo. Jinak děkuji za názor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
14.1.16 10:52
@vokurka001 píše:
@tterka .. K nám psycholožka zatim nepřišla. Učitelka ně za ní poslala sama. Teď v uterý jdeme k zápisu. Mám říct, že syba budu objednávat do ppp. Ale bojím se, aby to nějaj neovlivnilo názor učitelek u zápisu.. Přesně to je i můj názor. Že by mu to akorát uškodilo. Jinak děkuji za názor

Hele, vůbec se toho neboj. Myslím si, že u zápisu se názor učitelek úplně moc neřeší :think:. Prostě běžte k zápisu, syn dostane nějaké úkoly, ty se před paní učitelkou zmiň o tom, že vás uč. z MŠ posílá do PPP, protože syn nechce malovat, ale jinak si myslíš, že je na školu připravený, že se moc těší. Pokud bude paní učitelka normální, tak tě podpoří a nejspíš ti řekne, že malování není problém ;). Ale do té PPP bych pro klid v duši zašla. Jen tedy to chce fakt kvalitní psycholožku. Já byla prvně se synem ve státní poradně a tam byla ta psycholožka fakt na ránu. Časem jsem se dozvěděla, že si na ní stěžuje více lidí. Později jsem šla se synem do soukromé poradny, psycholožky se ho ujaly hned dvě a bylo to perfektní, výsledky během pár dní. Prostě super (Chodila jsem tam se synem kvůli obrácené lateralitě, což mu dělalo problém se psaním, ale to by nevyřešil ani odklad, takže ačkoli se syn snažil jako mohl, skoro dva roky jsme chodili na grafomotoriku, tak prostě pořád píše jako prasátko - dodnes, a než aby nosil neustále poznámky o tom, že je lajdák a škrábe, tak jsem to raději řešila potvrzením z poradny, že za písmo fakt nemůže)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.1.16 13:02

@tterka
Další co mi učitelka řekla je, že si myslí, že má problémy se soustředit. Ve školce má jednoho kamaráda, kterej je hodně divokej. A co si budeme povídat, kluci jsou trošku živější. Nemůžou být všichni stejný a sedět na zadku a dělat na povel, co učitelka chce. Honzík prostě vždycky bude živější. Je to třídní šotek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
2.2.16 11:54

Ahoj holky, dneska nám dorazil dopis, že je syn přijat k plnění povinné školní docházky. U zápisu jsem nahlásila, že uvažuji o odkladu. Jenže na tom dnešním dopise je, že je nutné se proti tomuto rozhodnutí odvolat do 15dní. Tak teď nevím, co udělat, reagovat nějak na tento dopis? Nevíte některá? Myslela jsem si, že do konce května mám čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí