Odklad školní docházky syna

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
matyseko
13.2.13 16:02

@hanak Právě ta učitelka mě… ale oni tam byli tři a nevím jestli ona bude je ho třidní učitelka… a taky tahle škola je nejlepší v okolí. družinářky super i učitelky, až na tu vyjímku, ale nechci jí soudit dit ani já jsem jí za tu minutku nemohla poznat. Škola přímo u mé práce a manželova za rohem…Počkáme na jejich vyjádření…

• Citovat
  • Upravit
69235
13.2.13 16:04

Hele, fakt nikdo vás nemůže donutit dát odklad, jsou spádové školy, které ho prostě přijmout musí, mohla by ho nepřijmout škola, kdybyste si vynrali jinou, že jako nedostatek místa, ale spádová ho vzít musí.
My byli u zápisu, naše Terka čte, už přelouskala celý slabikář, takže nějaká písmenka, co po ní chtěli, to už uměla ve čtyřech letech, sčítá, odčítá do sta, násobí do pěti, sama od sebe, tvary, barvy… to umí od tří, píše, sice tiskace, páč já jí odmítám učit, ale nějaké podepsat se nebo nadiktovat adresu a telefonní číslo maminky, tím ji nezakočili, ale nemluví anglicky, normálně jí učitelka vzala k učebnici a zkoušela z angličtiny, no tak to pohořela, neznala až na pár slůvek z Noddyho nic a učitelka se podivovala, že nemá základy angličtiny 8o dívala se na mě pohoršeně, že nezná barvy, osoby, zvířata 8o 8o 8o já byla v šoku ještě týden. Takže to neřeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
matyseko
13.2.13 16:14

@terinka4444 Tak to je šikulka, jen tak dál… my umíme ty základy pořád sem toho názoru, že psaní a čtení. by ho měli naučit v té škole. Podepsat se umí, čísla taky umí napsat. tvary a barvy bez problémů do deseti počítá perfektně… ta učitelka mu nedala ani šanci aby zjistila co v něm je…

• Citovat
  • Upravit
69235
13.2.13 16:22
A víš, jak se ta učitelka jmenovala? U nás ve škole u zápisu jsem řekla, že chci, tedy řekla jsem že bych moc prosila :mrgreen: aby dali malou do třídy k jedné konkrétní ušitekce, řekli, že není problém že pokud to jde, tak plní přání rodičů, třeba by sis mohla přát, aby nechodil k té ze zápisu. Jinak je moc šikovný, nevím, co by po něm chtěla, každé dítě je jiné, ani naše Terka nikdy nebude dravý tvor, taky jsem jim to tam napsala do poznámky o dítěti, že je to prostě rak jak vyšitý.
Jo, já ji neučila číst ani psát, to ona sama, jen jsem koupila slabikář, protože mě o to prosila, ale to už sama chápala, jak se tvoří slabiky, jen jsem vysvětlila, že když čte slabiky za sebou, dá jí to slovo.
@matyseko píše:
@terinka4444 Tak to je šikulka, jen tak dál… my umíme ty základy pořád sem toho názoru, že psaní a čtení. by ho měli naučit v té škole. Podepsat se umí, čísla taky umí napsat. tvary a barvy bez problémů do deseti počítá perfektně… ta učitelka mu nedala ani šanci aby zjistila co v něm je…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.2.13 16:24
@matyseko píše:
@martina.se Děkuji moc já jen máme svojí psycholožku ke keteré s malím chodíme, už sním dělala testy a proběhli ůspěšně je to ale rok zpátky. Myslíte, že by jsme o to mohli požádat jí? je to dětská psycholožka…

určitě.. poptej se, jestli její zprávu uznají, ale neviděla bych v tom problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hanak
13.2.13 16:38

Pokud ta škola je dobrá, pak bych tedy jen pohlídala, aby dítě nedali k této učitelce. Poptej se po okolí ostatních maminek, která z nich je nejlepší, nejpříjemnější atd. a můžeš požádat dát dítě právě k ní. Nebo jednoznačně říct, že si nepřeješ, aby bylo s učitelkou se jménem xy, ale tím bys už byla v jejich očích „potížistka“, je tedy diplomatičtější vyžádat si dítě přidělit ke konkrétnímu učiteli/lce, s tím většina škol nemá nejmenší problém.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.2.13 16:45

Ona to třeba ta učitelka myslela dobře, třeba to neřekla nijak nepříjemně.
Nevim, jak to tam je. Ale my jsme škola, kde hrozila 1 třída s mnoha žáky, nebo 2 třídy s málo dětma. tak jsme se radily, že buď vezmeme fakt úplně všechny, aby byly třídy 2. Nebo byla možnost otevřít 1 třídu, ovšem muselo by se dost rodičů rozhodnout pro odklad (i na základě slovního doporučení učitelů rodičům). Takže letos se vzaly fakt všechny děti především proto, aby se nemuselo propouštět.
To mě jen tak napadlo, jestli to v tý vaší škole taky nehraje roli…

• Citovat
  • Upravit
1438
13.2.13 16:49
@matyseko píše:
Podepsat se umí, čísla taky umí napsat. tvary a barvy bez problémů do deseti počítá perfektně… ta učitelka mu nedala ani šanci aby zjistila co v něm je…

Tak já byla u dvou zápisů a tyhle věci je v podstatě nezajímaly ani na jednom :nevim: Spíš se zaměřovali na připravenost dítěte se učit, než na to, co už umí. Já to neposoudím, neb nejsem odborník, ale přišlo mi to spíš že zjišťují jestli dobře vyslovuje a sylší všechny hlásky, jestli navazuje přiměřený kontakt s dospělým (není ani přehnaně stydlivý, ani přehnaně vlezlý), jestli se na plnění úkolů dostatečně soustředí a nenechá se rozptylovat okolními věcmi (mi přišlo, že kolem sebe učitelka schválně naskládané různé zajímavosti), jak je na tom s grafomotorikou a taky kluk kreslil postavičku (a povídal u toho). Jednou byl u zápisu u speciální pedagožky, podruhé už v jedné třídě zkoušeli víc dětí naraz a to na něho vyšla „obyčejná“ učitelka. Kreslení probíhalo u psycholožky.

A tedy i přesto, že kluk je chytrej jak opice (písmenka znal, začínal číst a matika mu problém taky nedělala), tak jak speciální pedagožka, tak psycholožka měly během první chvilky jasno, že je to adept na odklad (já se s nimi nehádala, neb jsem si to myslela taky). Takže i u chytrého a šikovného dítěte mohou mít odborníci během chvilky jasno, že třeba v sociální oblasti to není ideální a odklad by mohl prospět.

Což ale nic nemění na tom, co už tu bylo napsáno: učitelka o odkladu nerozhoduje, ta ho může akorát tak doporučit ke zvážení. Jestli o něj rodiče požádají nebo nepožádají, to už je na nich. Pokud o odklad nežádáš, tak žádné potvrzení ani nové ani rok staré nepotřebuješ. Pokud jsi si jistá, že je tvoje dítě OK, hoď to za hlavu a o odklad nežádej. Já sama bych v takovém případě asi zvážila objednání se do pedagogicko-psychologické poradny, kde se přeci jenom dítěti věnují delší dobu a proklepnou si ho víc, než stihne učitelka u zápisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hanak
13.2.13 16:54

Mně kdysi doporučili u dcery taky odklad, ve školce i pak při zápisu, taky byla stydlík, ale já si o tom myslela své, dceru znám víc než dobře, do školy šla normálně, bez odkladu a patřila mezi nejlepší i mezi nejlépe se soustředícími. Jen neuměla moc kreslit (a neumí dodnes, stejně jako já :oops: ), prostě tohle jí z hůry dáno nebylo.

• Citovat
  • Upravit
matyseko
14.2.13 14:26

@hanak To je přesně ono. My ho známe nejlépe. A zatím nám nikdo odklad nenabízel ani ve školce ani na logopedii… Až ted ta učitelka. Sice se stydí a lidem moc nedůvěřuje, ale když je vídá častěji tak je to dobrý, ale on je takový od mala, to se jen tak nezmění… Uvidíme :-) Od v čera mám takový smíšený pocity a ještě se nám neozvali…

• Citovat
  • Upravit
matyseko
14.2.13 14:34

Já chápu že ty učitelé to vidí zas jinak než my rodiče… A v dětech by se asi měli vyznat… Jen mě fakt zaseklo ten přístup při zápisu. At se zeptám kohokoliv tak jejich zápis probíhal trochu jinak. Uvidíme třeba to tak nemyslela. Ted čekáme jak to dopadne. Třeba to bude v pořádku. zaskočila mě… Chodíme na logopedii… a tam bez problémů chodíme i k dětské psycholožce.. A před rokem sním dělala testy a chválila ho. A když jsme se ptali co si myslí o odkladu, neviděla žádný důvod proč by měl mít odklad… a ve školce nám taky nic neříkali… Opravdu jedině čekat…

• Citovat
  • Upravit
matyseko
14.2.13 14:35

@Les2311 Já chápu že ty učitelé to vidí zas jinak než my rodiče… A v dětech by se asi měli vyznat… Jen mě fakt zaseklo ten přístup při zápisu. At se zeptám kohokoliv tak jejich zápis probíhal trochu jinak. Uvidíme třeba to tak nemyslela. Ted čekáme jak to dopadne. Třeba to bude v pořádku. zaskočila mě… Chodíme na logopedii… a tam bez problémů chodíme i k dětské psycholožce.. A před rokem sním dělala testy a chválila ho. A když jsme se ptali co si myslí o odkladu, neviděla žádný důvod proč by měl mít odklad… a ve školce nám taky nic neříkali… Opravdu jedině čekat…

• Citovat
  • Upravit
matyseko
14.2.13 14:40
@Anonymní píše:
Ona to třeba ta učitelka myslela dobře, třeba to neřekla nijak nepříjemně.
Nechci jí hned schazovat neznám jí… jen jsem byla v šoku s toho přístupu jak, už jsem tady psala. nevím jak to chodí u zápisů. ale co vím od známých tak to měli jinak…Nikdo nám nenavrhl odklad ani školka, ani logopedie a ani ne psycholožka…A prosím Můžu se zeptat jak to chodí u vás při zápisu?
  • Citovat
  • Upravit
matyseko
14.2.13 14:42

@martina.se Děkuji moc… Ted, už jen počkat až se ozvou, ale povím vám néní to příjemnej pocit. Když nevím co a jak. Ještě když na nás takhle vybafla…

• Citovat
  • Upravit
1451
14.2.13 14:46

Je to vaše spádová škola? pokud ano, tak není, co řešit…o odklad žádají rodiče, pokud ho nechtějí, je škola povinn dítě přijmout…
pokud to není vaše spádová škola, tak tam je možnost nepřijetí žáka(např. kvůli kapacitě školy)…
naše dítě nespolupracovalo u zápisu vůbec, ve škole viděli jasný odklad - já o tom vůbec neuvažovala…poradili jsme se v PPP (dopuručili raději odklad), poradili jsme se ve školce (doporučili školu), pak jsme se s mužem poradili spolu (vybrali nástup do školy)…ve škole jsem posleze oznámila, že syn nastoupí a o odklad žádat nebudeme…proběhlo to naprosto bez potíží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí