Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu zkušenější maminky. Syn (3 roky) se v noci odkopává, spí vlastně jen v pyžamu. Ponožky nebo teplé pyžamo nemám ráda a tak jsem si říkala, že by mu to asi taky vadilo…nevím
občas je třeba vyvětrat, prostě nechci spát v přetopené místnosti jen proto, aby mu nebyla zima, myslím,že to není dobré ani na průdušky . Máme cca 19-21 stupňů.
Uvažovala jsem o froté nebo nějakém plyšovém pyžamu, co myslíte?
co flanelové pyžamko? Flanel je teplý dost. A k nohavicím kdyžtak přišít ponožky, ty slezou v noci i mě. A větrat před spaním, ale v průběhu noci už ne.
A kdyby se teplota v místnosti snížila, odkopával by se stále? V ložnici se doporučuje teplota kolem 18 stupňů.
A nebo mu kupte na spaní dětský spacák
Já jsem dětský dekový spacák měla, protože v létě jsme občas spali s tátou na terase. Ale měla jsem ho i v posteli a super.
Naši kluci spí v pytlích dokud se nenaučí spát pod dekou. Pytle mám flanelové, nevycpané, přes ně ještě přikrývám, ale když se odkope, není hned jak led.
klukům větrám fest před spaním, mají normální pyžamo a ponožky-ty jim nevadí. Klidně bych šla i do flanelového. Někdy v zimě nechávám na noc nátělník. A hlavně-kdykoli jdu v noci na WC-minimálně jednoiu za noc-tak je přikrývám a zas chvilku vydrží v teple.
Lasicka píše:
Naši kluci spí v pytlích dokud se nenaučí spát pod dekou. Pytle mám flanelové, nevycpané, přes ně ještě přikrývám, ale když se odkope, není hned jak led.
ahojky, mám otázku
jaké pytle kluci mají a jak je do nich oblékáš? díky
Pytle mi šila máma. Od pasu nahoru to má střih jako nátělník, od pasu dolů pytel, prostředkem předního dílu vede zip. Je z dvojité látky, myslím že je to flanel. Pod to dávám normálně pyžamo s dlouhým rukávem a přikrývám dekou. Pytel je dost velký, že v něm může i chodit ![]()
Hehe - moje nejstarší spala jeden čas v kombinéze, byla nachcípaná a udržet pod dekou nemožno. Pytel jsem také ráda používala, ale ve věku kolem 3 let už ne, tak velký jsem neměla. V zimě dávám teplejší (i flanelová - přijdou mi příjemná) pyžama, dost dlouhá, aby šel zastrkat kabátek do kalhot a hned si ho nevytáhly a nespaly s holými zády.
Jinak mám zkušenost, že když je opravdu zima (jezdíme na stanové tábory - k ránu leckdy 5-10 stupňů), tak se neodkopou, ale to už musí být opravdu zima).
Eva
Nikdy jsem neřešila a holky se uměly už kolem roku samy přikrýt. ![]()
Právě jsem přišla na to, že když má ponožky, nechce na sobě vůbec nic, bez ponožek chvíli přikrytý vydrží
ale většinou ho noční přikrytí probere nebo intuitivně rovnou kopne… už jsem z toho měla i monokl, když jsem se nad něj sklonila, abych přikryla a dostala jsem kopanec rovnou do oka
![]()
Teplejší pyžamo snad…vyzkouším
z pytlů mám strach, kdyby chtěl v noci vylézt, že by spadl............ale možná vyzkouším, ještě loni ho měl, teď už přeci jen sám vstává............
Berenike: náš starší chodil v pytli ráno i ze schodů a to mu bylo něco přes 2 roky.
Zrovna hledam na netu pyzama z flanelu,nas malej je taky porad odkopanej a je jak led.Ted ma navic rýmu,tak uz mi došla trpělivost.
ahoj ja sem se naučila že mame postýlku se sprušlama tak sem na každém rohu peřinky udělala suk a přivazuju jej ke sprušlím takže se neodkope
Ahoj,ten náš už spí sám v pokojíku ve velký posteli se zábranou,tak ho tam nemám jak přivázat
aby vydržel pod peřinou.Spací pytel-v něm spal naposledy jako pul roční a at mu dám peřinu,nebo deku,v polospánku si sedne a někdy najdu peřinu vyhozenou na zemi.Ráno je studenej,ale zřejmě mu to nevadí.Spíš mě jo ![]()
aha tak si sežen tu těžkou tlustou péřovku to bude mit těžší na odkop.
Už se mi šijí 2 flanelový pýža,tak uvidíme,jestli budou mít záhřevný efekt
Ale ted když šel po o spát,chtěl abych ho přikryla.Kež by mu to vydrželo.Ja spím odkrytá jen když jsou fakt hici,jinak bych asi zmrzla…