Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemám bratra, ale v okolí během dospívání (a někdy i teď), vídám větší benevolenci ke klukům. On je přeci kluk, takže je jasné, že má horší známky, více zlobí, bije ostatní, doma nemusí uklízet a podobné nesmysly.
I tady čtu v diskuzích o tom, že kluci mají oproti těm „snaživým holčičkám“ prostě horší známky, protože jsou kluci
Mám syna a dceru a nehodám na synovu aplikovat benevolentnější výchova, oba budou uklízet, učit se vařit apod. Nehodlám nějaké blbosti ospravedlňovat pohlavím.
U nás nejmladšímu bráchovi procházelo všechno.
kombinace jediného kluka a nejmladšího je vražedná. Je fakt, že já byla přísná na nejstarší dceru, s mladším klukem jsem polevila. Ale ne v domácích pracech, to ani náhodou. I když to zkoušel. Manžel mi řekl, že takovou mámu by mít nechtěl. A já na to, že kdyby takovou měl, tak s ním nemám žádnou práci.
![]()
@Lalelale píše:
@argonaut je to rodina od rodiny. Měla jsem kamarádku, kde bratr mohl úplně všechno, ona nic. Samozřejmostí tam bylo, ze domácí práce dělala jen ona, bratr ne, však přece ženská práce. Ten rozdíl tam byl do očí. Ale doufám, že takových rodin je míň a míň.
Holky, anonym proto, že píšu info o své rodině, snad nevadí. ![]()
Chtěla jsem se popsat (byť je to trošku starší diskuze), ale tady v komentáři je to shrnuto. Ano, přesně tak to u nás doma vždycky bylo, já nesměla nikam s nikým chodit, protože “jsem holka”, nevl. bratr mohl všechno a všude, byl hrozný chudáček, poznámečky taky nevadí, dyť je to kluk… Ale domácí práce samozřejmě taky nedělal, to bylo vždy na mně. “On je kluk, on tohle dělat nemusí!”
Kristepane, pokud někdy budu takto dělat rozdíly mezi mými dětmi, tak mi dejte facku zleva zprava. Přišlo mi to vždycky nespravedlivé, že já nemůžu nikam jít jen proto, že jsem se narodila s vaginou, ani přespat u kamarádek…
I když ze mě dneska vyrostl introvert, který se bojí sám jít na cizí místa (nikdy jsem nikam nesměla a nenaučila jsem se to), pořád jsem na tom lépe - umím vařit, žehlit, celkově se s přehledem zvládnu o domácnost postarat (a baví mě to), nikdy jsem nebyla problémová, úspěšně jsem vystudovala a mám se fajn.
Chudáček bratríček školu nedodělal, dvakrát propadl, doma krade peníze, utíká z baráku, rodiče s klidem pošle do pi*, dneska sedí na dávkách jako dobytek a já jsem ráda, že už bydlím jinde… No, sklízí co zaseli. ![]()
Anonymní Konvalinko, tohle ani jinak dopadnout nemohlo. Když tu někdo sdílí podobný příběh, vesměs to dopadne tak, že ten sourozenec, který mohl úplně všechno a byl výrazně oblíbenější, v dospělosti špatně skončil. Ať už je to kluk nebo holka. Přesně jak píšeš, rodiče sklízí, co zaseli, a upřímně, dobře jim tak. Hrůza co píšeš.
@Anonymní píše:
Holky, anonym proto, že píšu info o své rodině, snad nevadí.
Chtěla jsem se popsat (byť je to trošku starší diskuze), ale tady v komentáři je to shrnuto. Ano, přesně tak to u nás doma vždycky bylo, já nesměla nikam s nikým chodit, protože “jsem holka”, nevl. bratr mohl všechno a všude, byl hrozný chudáček, poznámečky taky nevadí, dyť je to kluk… Ale domácí práce samozřejmě taky nedělal, to bylo vždy na mně. “On je kluk, on tohle dělat nemusí!”
Kristepane, pokud někdy budu takto dělat rozdíly mezi mými dětmi, tak mi dejte facku zleva zprava. Přišlo mi to vždycky nespravedlivé, že já nemůžu nikam jít jen proto, že jsem se narodila s vaginou, ani přespat u kamarádek…
I když ze mě dneska vyrostl introvert, který se bojí sám jít na cizí místa (nikdy jsem nikam nesměla a nenaučila jsem se to), pořád jsem na tom lépe - umím vařit, žehlit, celkově se s přehledem zvládnu o domácnost postarat (a baví mě to), nikdy jsem nebyla problémová, úspěšně jsem vystudovala a mám se fajn.
Chudáček bratríček školu nedodělal, dvakrát propadl, doma krade peníze, utíká z baráku, rodiče s klidem pošle do pi*, dneska sedí na dávkách jako dobytek a já jsem ráda, že už bydlím jinde… No, sklízí co zaseli.
no hele, tohle ma jeste prostor pro gradaci. Muj bracha mel jenom jednu domaci praci: povysavat obyvak. Nepovysaval. Kazdy vecer jsem poslouchala, jak mama hystericky na nej jeci, ze se na ten koberec v obyvaku kouka dele nez 2 tydny a KDY to konecne hodla udelat? Posilal ji pravidelne nekam nebo ji rikal, az se jemu bude chtit, coz evidentne nebylo nikdy.
Tak jsem si jedno odpoledne rekla, ze to udelam ja, at je alespon od matcina kriku doma klid. Bratr mi to zakazal. Tehdy jsem pochopila o co mu doopravdy jde. Byla to hra o moc. NIKDO mu nebude rikat, co ma on delat. Ten obyvak nevysal naschval.
Ja ale nechtela ten rev vecer zase poslouchat, takze jsem mu rekla, ze pokud to neudela on, tak me to zakazovat nebude. A ono se ukazalo, ze muze muze....... surove me nafackoval, kdyz jsem odmitla poslechnout, vzal mi vysavac a kdyz jsem se branila, tak me zkopal.
Samozrejme jsem zalovala rodicum. Bylo nam v te dobe tak 16 jemu a mne 18. Trest jsem dostala ja. Proc? Protoze jsem urcite delala scenu a sousedi to slyseli. On z toho vyvazl bez trestu, jako vzdycky.
@Amelie30 píše:
U nás nejmladšímu bráchovi procházelo všechno.kombinace jediného kluka a nejmladšího je vražedná. Je fakt, že já byla přísná na nejstarší dceru, s mladším klukem jsem polevila. Ale ne v domácích pracech, to ani náhodou. I když to zkoušel. Manžel mi řekl, že takovou mámu by mít nechtěl. A já na to, že kdyby takovou měl, tak s ním nemám žádnou práci.
![]()
Stejná zkušenost, brácha doma nemusel uklízet, já za neuklizený pokoj dostala přes hubu. Máminy průpovídky ála tyjednoubudešmitrodinu jsem nesnášela.
Po příchodu ze školy na stole papírek jak dojit nakoupit atd..nevadilo by mi to, vadilo mi to, že jsem chodila já, brácha pravidelně utekl za kamáradama a ne, nestalo se mu nic.
Brácha mohl ven, na zábavu, já ne, později ano, ale prý budeš s ním, on tě bude hlídat!!
dost úsměvný, protože brácha kouřil od 11let a pil alkohol, já ne, ale hlídat měl on mě ![]()
Akorát u nás jsem byla mladší já,ale byla jsem holt holka.
@warita píše:
no hele, tohle ma jeste prostor pro gradaci. Muj bracha mel jenom jednu domaci praci: povysavat obyvak. Nepovysaval. Kazdy vecer jsem poslouchala, jak mama hystericky na nej jeci, ze se na ten koberec v obyvaku kouka dele nez 2 tydny a KDY to konecne hodla udelat? Posilal ji pravidelne nekam nebo ji rikal, az se jemu bude chtit, coz evidentne nebylo nikdy.Tak jsem si jedno odpoledne rekla, ze to udelam ja, at je alespon od matcina kriku doma klid. Bratr mi to zakazal. Tehdy jsem pochopila o co mu doopravdy jde. Byla to hra o moc. NIKDO mu nebude rikat, co ma on delat. Ten obyvak nevysal naschval.
Ja ale nechtela ten rev vecer zase poslouchat, takze jsem mu rekla, ze pokud to neudela on, tak me to zakazovat nebude. A ono se ukazalo, ze muze muze....... surove me nafackoval, kdyz jsem odmitla poslechnout, vzal mi vysavac a kdyz jsem se branila, tak me zkopal.
Samozrejme jsem zalovala rodicum. Bylo nam v te dobe tak 16 jemu a mne 18. Trest jsem dostala ja. Proc? Protoze jsem urcite delala scenu a sousedi to slyseli. On z toho vyvazl bez trestu, jako vzdycky.
Klasika u takových lidí. Tuhle část jsem vynechala, ale když ses svěřila - i mě ten blb jednou napadl. Stalo se to těsně před tím, než jsem vypadla z domu, bylo mi 20 a jemu 18. Přišel dom zfetovaný a šel ke mně do pokoje kouknout se po penězích. Já ale omylem doma byla, změna tehdejšího plánu. Třískl se mnou o zem, když jsem ho lifrovala ven a já měla dvojitou ruku. Ubozí jsou všichni tihle, co zbijou ženu. ![]()
U nás ale byl problém v tom, že otec se snažil vychovávat a matka se mazánečka zastávala. Celý život to byl chudák, kterého ostatní šikanovali (přičemž to bylo naopak).
No, když se mnou hodil o zem a já zmlácená šla žalovat, matka mě ještě seřvala, kdybych nedělala problémy a nechala si ukrást peníze, tak nejsem zmlácená. ![]()
Názor dítěte nikoho nezajímá. Je to nechutná mocidiskuse. Přísnější režim a podobně- takto by se mělo mluvit o všech těch vrazích, násilnících, dealerech a podobných individuích, ale ne o slušných lidech, kteří žijí pod nadvládou samozvanců rodičů.
@Wani píše:
Nemám bratra, ale v okolí během dospívání (a někdy i teď), vídám větší benevolenci ke klukům. On je přeci kluk, takže je jasné, že má horší známky, více zlobí, bije ostatní, doma nemusí uklízet a podobné nesmysly.I tady čtu v diskuzích o tom, že kluci mají oproti těm „snaživým holčičkám“ prostě horší známky, protože jsou kluci
Mám syna a dceru a nehodám na synovu aplikovat benevolentnější výchova, oba budou uklízet, učit se vařit apod. Nehodlám nějaké blbosti ospravedlňovat pohlavím.
A co jejich osobní život? Ten jakoby neexistoval
@Bratrvšechdětí píše:
A co jejich osobní život? Ten jakoby neexistoval
pro tvou informaci, patri to k vychove naucit deti, jak se stara o domacnost.
@warita píše:
pro tvou informaci, patri to k vychove naucit deti, jak se stara o domacnost.
To sice jo, ale že zmiňuješ jen tohle a jejich osobní a sociální život bereš jako pro dítě nedůležitý.
Mně naštěstí nikdo neucil starat se o domácnost, popřípadě jsem všechny pokusy zdárně ignorovala. A tak je tomu dodnes ![]()
@Bratrvšechdětí píše:
To sice jo, ale že zmiňuješ jen tohle a jejich osobní a sociální život bereš jako pro dítě nedůležitý.
jsem psala kde?
@warita teda ta tvoje rodina je nějaká až patologická. Jaký vztah máš k rodičům a bratrovi teď?
@Cuddy píše:
@warita teda ta tvoje rodina je nějaká až patologická. Jaký vztah máš k rodičům a bratrovi teď?
k bratrovi nic. K rodicum tak nejak normal.
A ano, patologicka je fest.