Odmítá každé jídlo (zpočátku) - syn 14 měsíců

Anonymní
12.5.20 19:44

Odmítá každé jídlo (zpočátku)

Dobrý den,
jdu k vám převážně pro radu a tipy. :)
Situace je taková, že náš syn (téměř 14 měsíců) odmítá každé jídlo, které před něj postavíme (vyjma talířku s jídlem na kousky).
Troufám si říct, že strávník na houby je od narození. Kojit se nechtěl - možná vliv zlomené klíční kosti z porodu. Příkrmy začaly slibně, ale po nějaké době se to začalo kazit. Minimálně půl roku to (někdy líp, někdy hůř) vypadá tak, že každé jídlo, které má jíst lžičkou (krmím, sám nejeví nejmenší zájem), odmítá. Někdy pomůžou hračky, někdy písničky, něco na šroubování, v nejhorším i mobil. A někdy nepomůže nic. Je jedno, jestli dostane jídlo po dvou hodinách nebo po osmi. Jestli jde spát hladný, ráno mléko stejně nechce.
Když už po počátečním odmítání začne, sní s přehledem 200g.
Je těžké denodenně absolvovat tenhle pořád se opakující cirkus a tak se ptám, měla jste tohle některá doma? Pomohlo něco?
Jídlo od nás si vezme, přímo si o něj říká. Ale jakmile uvařím něco pro všechny a každý má jíst ze svého, je hotovo. Kousky sní, jen když je má do ruky. Cokoliv na lžičce musí být rozmixované. Ani po mléku se nedere. Prostě vypadá, že jíst nepotřebuje. Nikdy a nic.
Není nic, co by přímo neměl rád. Když už jí, tak cokoliv.
Spoléhat na to, že až bude chtít, tak se nají, se mi po zkušenostech, kdy skoro skončil na kapačkách kvůli tomu, že nic 3 dny nepil, moc nechce. (Trvala jsem totiž na tom, že nic sladkého ne. Teď pije naředěnou ovocnou šťávu a je po problému.)
Podle doktorky jí dostatečně, s tím já souhlasím. Přibírá normálně.
Já bych jen chtěla eliminovat ty scény a počáteční odpor, protože jíst ze lžičky se holt někdy musí.
Děkuju za vaše postřehy!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7674
12.5.20 19:47

Fakt jste ho nechali tři dny nic nepít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
12.5.20 19:56

Já bych si nedělala násilí a dávala mu všechno na kousky do ruky.

Naše (13 měsíců) se v podstatě NIKDY nenechá krmit lžičkou. Chce jíst jen a pouze sama a jedině lžičkou.(což v tomhle věku znamená, že toho moc nesni :lol: ) I okurky nabírá lžičkou :lol: Furt se dost kojí, roste, tak to neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.20 19:57

@Veru1987
Dávala jsem mu mléko, pil ho málo, ale pil, v noci mléko vyzvracel. Druhý den jsem volala lékařce, po kontrole doporučila zůstat doma, pokud by nic nevypil, jet do nemocnice. Doporučeno podávat bezlaktózové mléko, které nechtěl. V noci opět mléko vyzvracel, znova kontrola a ultimátum na nemocnici, pokud do dvou hodin nepřijme tekutinu. Rozpili jsme ho přes lžičku na naředěných přesnídávkách, proto jsme také přešli na ředěné šťávy, kdy stále snižujeme podíl ovocné složky. Celý jeho problém s nepitím byl hlídaný ze strany lékařky, vždy po několika hodinách jsme ji kontaktovali o stavu a dalším postupu.
Jen mi přišlo zrovna tuhle část zbytečné do příspěvku, který už i tak je dost dlouhý, vypisovat. :)

• Citovat
  • Upravit
11830
12.5.20 20:00

A jak to vypadá, pokud jí jinak než ze svého talíře? Sní něco, pokud dáš na talíře pro všechny kromě něj?
Ono někdy je lepší udělat ústupek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.20 20:00

@Platanka
Dekuju za názor. Já ale bohuzel nekojim. Mleko mu davam uz jen rano a vecer, protoze kazde mleko navic znamena vetsi a vetsi odmitani jidla. :) ale i k tomu nekdy dojde, ze dostava cele dny jen mleko, protoze zadne jidlo nechce.
Lzicka by mi prisla vhod treba kvuli kasi, jogurtu, obedu… kousku moc nesni, odhadla bych tak velikostne tak 5 minuctverecku chleba.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.5.20 20:04

@Evkad
Treba 4 ctverecky chleba a staci. Nebi si dvakrat kousne do jabka. Jidlo si vezme, pochoduje s nim po byte a pak se vraci pro dalsi. Ja jeste furt tak nejak vnitrne bojuju za jidlo u stolu.
Napadla me i varianta, ze ho necham tak, at si od nas vezme, kdy chce a co chce. Ale jak dlouho je udrzitelny stav, kdy sni za den cca pul jabka a 2 lzicky naseho obeda. :(
Kdyz mu dam kousky jidla na talir, je to podobne.
Ja myslim, ze proste neciti potrebu jist, i jako miminko nikdy neplakal kvuli hladu. Nikdy to pro nej nebyla prioritni potreba. Tezko se to vysvetluje…

• Citovat
  • Upravit
7674
12.5.20 20:08
@Anonymní píše:
@Veru1987
Dávala jsem mu mléko, pil ho málo, ale pil, v noci mléko vyzvracel. Druhý den jsem volala lékařce, po kontrole doporučila zůstat doma, pokud by nic nevypil, jet do nemocnice. Doporučeno podávat bezlaktózové mléko, které nechtěl. V noci opět mléko vyzvracel, znova kontrola a ultimátum na nemocnici, pokud do dvou hodin nepřijme tekutinu. Rozpili jsme ho přes lžičku na naředěných přesnídávkách, proto jsme také přešli na ředěné šťávy, kdy stále snižujeme podíl ovocné složky. Celý jeho problém s nepitím byl hlídaný ze strany lékařky, vždy po několika hodinách jsme ji kontaktovali o stavu a dalším postupu.
Jen mi přišlo zrovna tuhle část zbytečné do příspěvku, který už i tak je dost dlouhý, vypisovat. :)

Mi to přišlo šíléne…znělo to jakože bud voda nebo nic. Mi dcera bohužel taky pije jen džus. ředím to hodně. Více vody než džusu. Ale s vodou bych musela za ní běhat do deset minut, to si jen cucne. A takto naředěný vypije litr za den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.20 20:12

@Veru1987 problém byl, že nic nechtěl jíst, tím pádem mnou zajištěný příjem tekutin ve stravě doplňovaný mlékem klesl na nulu, protože jsem do té doby žila v domnění, že jakékoliv pití kromě mléka odmítá. Čaj ne, vodu ne. Nic sladkého na pití jsem mu do té doby nikdy nenabízela, protože loňské léto vodu pil a já tu potřebu nepití přičítala absenci horka. :) takže třeba ta šťáva mě nějak v tom návalu emocí nenapadla. Zato mě napadla stříkačka, tekutina na lžičku… přesnídavku taky nechtěl, takže mě zpočátku ani nenapadlo ji nabízet ředěnou. :)

• Citovat
  • Upravit
3907
12.5.20 20:19

Jestli jsem to správně pochopila, tak jí ve čtyřech situacích :

• sám si bere kousky z talíře
  • jí ze lžičky, ale musíš to být mixovane
  • jí ze lžičky, ale musí to být z vašeho talíře a odbíhá od toho
  • jí z3 lžičky, ale kouká na mobil (nebo něco)

Je to tak?

To mi neprijde tak hrozný… Dávala bych mu na ty kousky, co jen lze (jogurt asi ne, ale těstoviny s masem klidně), a jinak bych ho krmila od sebe s tím, že by holt odbihal (ale bez jídla v ruce, jinak budete mít všude hroznej bordel)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11830
12.5.20 20:25

Měla jsem také nejedlíka.
Co se mi vybavilo, tak jsem jednu dobu nechávala volně položený talířek s nakrájeným jídlem/ovocem/zeleninou a bralo si samo. Anebo jedlo venku na procházce (pečivo).
Později jedlo naše „nezdravé“ jídlo, ale třeba tak, že mělo týden dobrý apetit a pak zase šest týdnů hodně málo.
Pokud nehubne a roste, tak mu to asi stačí. U nás jeden rok dítě skoro nepřibralo a vyrostlo o jen 2cm, což je málo.
Ono třeba také - babička si chválila, jak do něj nacpe všechno a pak dítě zvracelo a nebylo mu dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.20 20:27

@Platanka •Sám si bere kousky z talíře - ano, jí, ale málo, po chvíli už ho to nebaví, velikost porce srovnatelná třeba 5 cm špičkou rohlíku. • jí ze lžičky pouze mixované, ale vždy s počátečním odmítáním (pokud odmítání pokračuje i po druhé lžičce, už mu to nedávám). • jí ze lžičky z našeho talíře - sní dohromady tak jednu penne těstovinu. Ale musí mít sám zájem a pro jídlo si přijít. • jí ze lžičky a kouká na mobil, ale opět s počáteční scénou (varianta s mobilem zaručuje pouze to, že toho sní víc, než když nemá, co by ho bavilo, to končíme tak po 5 lžičkách, někdy ani nezačneme).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.5.20 20:30

@Evkad
Talirek taky nechavam, ale zajima ho to tak 5 minut a pak uz po tom ani nevzdechne.
Nehubne a roste, ale myslim, ze jen diky nasi neustale snaze do nej neco dostat. Byt po jeho, cely den nebude jist nic. To uz jsem zkusila “Nechces - nemusis.”. Bala jsem se nocniho dozadovani se jidla. A rano, svete div se, mleko nechtel. A nechtel ani svacinu. A zase znova…

• Citovat
  • Upravit
11830
12.5.20 20:37

Dítě dobrovolně hlady neumře. A v tomto období jsou tyhle problémy velmi časté.
Zkus si dát pár dní pohov a neřeš to, ať jí jen to, co si vezme. Pomůže to Tobě i jemu. Také jsem přistoupila na to, že dítě jedlo pořádně jen jeden týden ze sedmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.20 20:41

@Evkad
Dobre, dekuju, tenhle postup jsem si v hlave tak nejak prednastavila na nasledujici dny taky. Nabidnu - nebude chtit - odnesu. Necham stabilne nejake jidlo v dosahu a budu se delit o sve. Bud se casem blok k lzicce odboura, nebo se nauci jist poradne sam. :) za dna dny jdeme navic na opozdenou rocni kontrolu, tak se popripade o sve poznatky podelim i tam.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML