Odmítá mléko - miminko 4 měsíce

52
1.6.17 08:00

odmítá mléko - miminko 4 měsíce

Dobrý den.
Potřebuji radu nebo cokoli co nám pomůže. Dcera nyní 4,5 měsíce, od narození zlaté dítě, ale po cca 3 týdnech začaly být problémy při krmení – kroucení, pouštění prsa atd…ale vždy se to nějak zvládlo a najedla se. Přibírala ukázkově, postupem času se krmení stávalo spíš zápasem na život a na smrt, brekot, kroucení až sem kojení vzdala a ve 2,5 měs. Jsme přešli na UM, prvních 14 dní absolutní klid, myslela jsem si že máme vyhráno, ale pak to začalo nanovo, opět kroucení a nepití mléka, následovala změna mléka, změna průtoku savičky, krmení v tichu, pak i u televize no nic nezabíralo, pít mléko prostě nechtěla, ale stále přibírala, ovšem poslední měsíc se situace vyhrotila natolik, že pila mléko pouze ve spánku, v bdělém stavu naprosto bez úspěchu – kolikrát se i pozvracela a vypila třeba jen 30ml a vše šlo ven. Nyní už nechce ani v tom spánku, vždy když strčím do pusy lahev a dá první loky, začne jí strašně škrundat v břiše a ona se pustí a prostě pít nebude – tím se i probere a je po krmení, podle mě jí vadí to škrundání, protože když jí neškrundá tak pije, nejhorší to je v noci a ráno to už do ní nedostanu víc jak 50ml a to pila i 150ml na jeden zátah. Zkoušela jsem už vše, krmit po 2, po 3 hodinách, krmit po 5 hodinách, v noci vůbec nedat a dát až ráno, a naopak krmit i v noci po třech hodinách ale prostě vždycky efekt stejný, šílený kroucení a pouštění lahve, spíš bych řekla čím dýl nejí tím je to horší. Koupila jsem už ze zoufalství i Nutrilon Pepti co kdyby to byla alergie na mléko, ale to mi nepila vůbec jak je to hořké. Máme napsaný UTZ bříška od Dr. tam půjdeme příští týden, ale do té doby bych ráda zjistila nějaké informace od vás maminek, které jste měly podobné problémy s miminky a co vám pomohlo.
Podotýkám, že jsem už i zkoušela příkrm, ale to dá tak 2 max. 3 lžičky a už nechce, natahuje na zvracení, tak to do ní necpu násilím, ať je to co chce, ještě mě napadlo jí dát ten příkrm celý do flašky a zkusit, zda to vypije z toho, protože jinak už vážně nevím, jsem bezradná, každej řekne, že až bude hlad tak se nají, ale tuhle nejedla ani 11 hodin, sála dudlík jak divá a pak dostala mlíko a dala první loky a konec, takže nevěřím že by si vzala po ještě delší době, ona vynechá klidně 3 jídla za sebou…
kapičky na prdíky jsem dávala, ale už nedávám, zdálo se mi že to nemělo žádný účinek.
Poradí prosím někdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
965
1.6.17 08:13

Zažívala jsem něco podobného…Dr. mi poradila pořádně nechat vyhládnout. A další možnost byla i ta, že jí mlíčko nechutná..Tak mi poradila dávat do UM 1-2 lžičky nemléčné kaše…Má to hned jinou chuť a i když tolik nesní, tak jí to trošku víc zasytí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
1.6.17 08:17

Měla jsem s malou to samý. Zlatý dítě, ale z krmení jsem byla na zhroucení. Řvala jak kdybych jí krmila kyselinou sírovou. Horor, i pro sousedy. Vypila jen v noci, dodnes není jedlík, ale zachránily nás příkrmy od čtvrtého měs. Přesně jako vy jsme přešli od odstříkávaného mateřského mléka (nesála, byla nedonošená) na UM ve třech měs., jejich směs nesnesla vůbec. Byla jsem s ní u doktora, bála sem se dehydratace, ten mi řekl, co chci, když přibírá.. A ona přibírá vážně ukázkově. Ale poradil mi, ať se vykašlu na všechny ty Beby a H. A. mlíčka, antirefluxní mléko atd. a dám jí sunar. Myslela jsem, že zešílel, ale zabralo to! Pak pomohla poloha na bříšku, vyprděla se, vykrkala. Espumisan jí spíš škodil, kapky biogaia taky na houby. Má reflux, tak ho pořád zahušťuju nutritonem. Příkrmy teď baští naprosto ukázkově, je jí šest a půl měsíce. Mléka vypije tak 60-90ml. Asi některé děti nejsou na mlíko :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
1.6.17 08:35

Jo a vyhládnout absolutně nepomáhalo, čím méně jedla, tím to bylo horší. V Podolí, v poradně pro nedonošence mi řekli, že některé děti krmili rodiče ve spánku až do roka. Tak tomu říkám děs. Někde jsem četla, že to souvisí s nezralostí trávicí soustavy, nejhorší je to obvykle kolem třetího měsíce, kdy dítě potřebuje pít větší dávky mléka, ale trávicí trakt na to není ještě připravený. Vydržte, upraví se to. Vím, že je to strašnej děs, nemoct nakrmit vlastní dítě. Mě hodně pomohlo, když jsem si opakovala, že hlady neumře..ale k tomu jsem došla až časem.. a taky digitální váha. Chce to klid, co nejvíc klidu při krmení, nenutit když už nechce..a lékaři to řeší, až když dítě vážně hubne, což u nás naštěstí nenastalo. Je mi vás líto, držte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
1.6.17 08:51

@martinca
Moc děkuji za reakci a už jen to že v tom člověk není sám pomůže. Moje okolí mě už považuje za cvoka, nikdo nechápe ze kojenec je opravdu schopen bojkotovat mléko.
A s těmi příkrmy jste je podávala jak? Ze lžičky nebo jste dávala do lahvičky? Já zkoušela dat zatím jen kaši do flašky ale i přes největší otvor se to zacpavalo a neteklo a když sem dírku zvětšila tak se mi zas talykala :,( ze lzicky sni tak 2-3 lzicky vic ani tuk a to uz zkousim pres tyden. někdy už fakt nemůžu. Mam ještě dvouleté dítě a to se chudák musí plně přizpůsobit režimu miminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
608
1.6.17 08:59

Ahojky - dcerka přesně to samé. Od narození měla reflux - šavle lítaly všude okolo. U prsa ječela, škrábala, kopala, prohýbala se do luku, co po boji vycucla, to následně hned vyblila. Také jsme okolo 6 týdne přešli na lahvičku, také byl pár týdnů klid a ukázkově baštila (Nutrilon AR a později Sunar míchaný s Nutritonem). Ve 3 měsících měla 6,8kg (porodní váha 3,7kg).ALE - kolem 3 měsíce začal boj i s lahvičkou. Přesně jak píšeš - řev, prohýbání, vztek, dudlík sála jako magor, ale z lahvičky ani ťuk. Ze začátku ve spánku a s puštěným větrákem, později úplně jako tvoje mimi - ve spánku se chytla, párkrát polkla a řev… Doma jsme měli všechny lahvičky světa, všechny savičky, zkoušeli krmit z hrníčku (to chvíli zabralo - normálně v 5 měsících pila chvíli z hrníčku :lol:
Všichni mě uklidňovali, že jí asi mlíko nejede (i vzhledem k tomu refluxu - že jak je to tekutý, tak se jí to potom vrací, pálí ji žáha a proto to nechce) a že s příkrmama bude vyhráno. Joooo - prdlajs. Nechtěla ani příkrmy. Na konec jedla (samozřejmě za notného zabavování u toho, zpívání, máchání hračkama) jen dýni, Matyldu a trochu Sunarka kaše (jojo-také jsem chtěla být biomatka, která do mimča nebude cpát fujtajbly…pak už mi to bylo totálně jedno, hlavně že něco sní :oops: :lol: ). Vyhladovět absolutně nepomáhalo - nejedla klidně celý den a pak (na ten stažený a vyhladověný žaludek) to bylo ještě horší.
No - ale přibírala. Já měla dojem, že proto, že jsem schopná ji očůrat a něco do ní dostat. V 10 měsících měla 9kg.
Kolem roku se to najednou samo od sebe začalo lepšit.
Teď je jí 2,5 roku a troufám si tvrdit, že jí úplně normálně. Některé dny sežere (doslova) nač přijde, některé dny skoro nejí = normální batole. :mrgreen:
No a na co jsem tedy teď (po 2 letech) přišla? Že to byla shoda náhod + notně můj přístup k věci.
Prostě se narodila jako dráždivé dítě s refluxem = vše ji hned vadilo, vytočilo (a jak ji teď už znám, tak se vůbec nedivím…ona to jen tehdá neuměla říct :D ). No a jak se jí to mlíčko vracelo, z prsa to sem tam blbě teklo apod., tak z toho byla tak otrávená, že prostě nechtěla. Tím jsem se vystresovala já a už k tomu jídlu přistupovala jako k hororu = ona to cítila a bojovala o to víc. U lahvičky to samé - asi ji tehdá jen chvilkově něco rozhodilo (Bolení bříška? Reflux? Zuby?…co já vím), já hned začala stresit (neb se mi vrátily ty vzpomínky na kojení) a jelo to nanovo. No a tím jsem jí asi založila na spojení jídlo = stres (byť já se snažila samozřejmě nic nedat najevo, přitupovat k tomu pozitivně…ale ty děti mají prostě senzor no :roll: ).
Takže teď to považuji zpětně víceméně za svou chybu (ani ne tak to její nejedení, ale to, že jsem se z toho tak hroutila a vlastně kazila rodinnou pohodu celej první rok neustálým omýláním tématu jídla).
Protože teď, když nejí, tak je mi to úplně jedno. Vím totiž, že má asi zrovna důvod (je vedro, měla malý výdej energie, něco na ní leze, nebo prostě jen „nemá čas“, nebo se jí nechce) a že až bude mít fakt hlad, nebo ten důvod pomine, tak že se nají. Chce to velkou dávku důvěry v to, že to mimi ví, co dělá. Tedy - jasně že neví, ale že prostě příroda není pitomá a nenechá dítě v rozvinuté společnosti zemřít hlady. Chápu ale, že u malého miminka (u kterého je to i jediný příjem tekutin), je to prostě na palici. Šla bych tedy (pro svůj klid) na dětské gastro (já tam s dcerou chodila každý měsíc - normálně jsem se jim tam vecpala, i když tvrdili, že když přibírá, že je to úplně v pořádku, že z toho vyroste). Jinak nezbývá, než zkoušet (za mě - klidně i hračky u jídla, zpívání, pohádky, jídlo za chůze po bytě… cokoliv), protože ať si matky jedlíků říkají co chtěj, většina dětí z toho stejně sama vyroste a nyní je prostě primárním cílem (především pro tvou pohodu a následně pohodu rodiny) to, aby mimi nějak jedlo :kytka:.
Hmm - to jsem asi moc neporadila. No… rada asi není… ale neboj uteče to jako voda a bude určitě líp, neb to skoro jistě přejde…a kdyby ne, tak to po čase (dle mě) vezmeš jako fakt a nebude tě to stresovat. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
1.6.17 09:17

@Freya10
Děkuji Vám moc :hug: já se snažím také být co nejvíc v klidu, alespoň na oko, ale když jdu připravovat mliko už mám křeče v břiše a je mi zle. Mam z toho stres a malá určitě také. Člověk vymýšlí možné i nemožné jen aby do toho děcka něco dostal, já vím a opakuji si to denně, ze to jednou přejde a bude normálně jíst, ale pokaždé když vylevam plnou dávku mléka do dřezu je mi strašně a sem s nervama v kýblu. O rodinné pohodě už nemůže být ani řeč, spíš mě všichni ženou na psychiatrii a jediné téma už je jen kolik toho dnes vypila a kolik vyblila :roll:
Každopádně strašně moc děkuji za tyhle řádky, člověka to zvedne ze si tím peklem někdo prošel také a dítě ti přežilo ve zdravi a co víc dokáže se normálně najíst. Diky diky diky proste nezbývá než vydržet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
608
1.6.17 09:28

@cihomi Jojo - ten sevřený žaludek - to si pamatuju. Mám z té doby všechno jakoby v černé mlze… je to děs, co udělá psychika. Já si poctivě zapisovala každý její vypitý mililitr, sčítala to za den, děsila se, jestli není dehydratovaná. Co týden jí vážila… přesně tak - jediné téma bylo, kolik toho vypila. Když se zrovna docela dobře napila, tak jsem byla na chvilku (10 minut) v totálním štěstí a euforii a pak se okamžitě začala bát dalšího jídla. Když jsme třeba byli na procházce a blížila se doba jídla (a tedy návrat domu), tak jsem se domů táhla jak na porážku…
To je další věc - já nechtěla, aby bylo okolí svědky těch tanečků okolo krmení = nejedla (jakože „hlavní jídla“ = snídaně, sváča, oběd, sváča a večeře) do 8 měsíců jinde, než doma. Vždy jsem věděla, že za 3 hodiny se musím vrátit domů = žádný výlety, volnost… ale zpětně - byl to všechno můj problém, můj blok a moc mě mrzí, co jsem tím udělala z prvních měsíců jejího života jak jí, tak sobě a manželovi a vlastně celé rodině… a kdyby se ten čas dal vrátit, tak bych určitě vyhledala odbornou pomoc.
Kdyby to takto trvalo, zkus o tom zauvažovat (o odborné pomoci). Nemá smysl ten čas takto se sevřeným žaludkem zahodit… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
1.6.17 10:03

@Freya10
Tak to je úplně přesné, prožívám naprosto to samé. Žádné výlety procházky jen kousek od domova abych se stihla vrátit zpět. Když už vidím barák z dálky je mi na nic, euforie když vypije nad 100ml a zoufalství když 20 ml. Blok popsany množstvím vypíteho mléka za 24 hod.
Na pomoc psychologa už jsem asi zralá ale nějak se nedokážu od hodlat…ale je fakt že si to miminkovsky období vubec neužívám ba naopak desim se kazdyho dalšího dne ze mi třeba jednou to mliko odmítne úplně. Kdo tohle nezažil tak to nepochopí, jak já závidím maminam co dítěti vrazí flašku to ji vyzunkne jak malinu a můžou jít dál po svejch. Proste to u nás se plánuje až podle toho jestli něco vypije a kolik pak teprv mužem na chvili ven :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
1.6.17 10:42

Podle mě jsi neměla při prvním bojkotu kojení vzít lahev a dát UM.
Mě takto bojkotovala jedna dcera v různých obdobích, když nechtěla, krmila jsem jí převařenou vodou s glukozou, prs jsem nenutila, nic jiného jsem jí nedala. Škoda, že dnes nikdo nečte starší knížky o výchově a výživě dětí a že se každý bojí, že když dítě nedostane v pravidelném intervalu další dávku mléka, že snad pojde hlady.
Pro kojené děti neplatí žádné tabulky, dokáží si regulovat mléko doslova podle své potřeby a tento způsob se používal normálně, dodnes se někdy dává voda s glukozou v porodnici, když matka ještě nemá rozjetou laktaci, dítě řve, MM k dokrmu nemají a UM dát maminka nechce.

Tato dcera měla ve 4 měsících období, kdy chtěla kojit jen doma, často se stalo, že byla kojena jen ráno, v poledne a večer. Vždy ji to období přešlo tak po dvou, třech týdnech, kdy jsem měla pocit, že si to potřebuje vynahradit.
Je fakt, že nebyla žádný „prsomil“,v půlroce jsem začala přikrmovat, poměrně rychle se rozjedla a v 15 měsících se sama odstavila úplně.

Hodila bych do klidu hlavně sebe. Dítě, kterému je pravidelně nabízeno jídlo, hlady nezemře. Kdyby flašku odmítla, normálně bych šla ven a s sebou vzala maximálně vodu s glukozou, další krmení až doma po určité době. Určitě se podvolí, bojkot netrvá věčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
1.6.17 13:08

Mě mladší také odmítala UM, je zajímavé, že přesně jako u vás až po určité době, taky myslím něco okolo těch 14 dní. Vím tedy co prožíváš, já si zpětně vyčítám, že jsem víc nebojovala za to kojení. Teď čekám třetí a doufám, že bude větší pijavice, pokud né, tak chci kojit co to půjde, protože vylévat denně tolik mléka je o nervy o penězích, co to stálo ani nemluvě. Prso je k dispozici furt a zdarma.
Držím palce ať se malá rozpije, nebo spíš rozjí příkrmů, jako mlíka už ti asi moc nevypije. U nás to mělo sestupnou tendenci teda. Ovšem teď ve třech letech mléko a mléčné výrobky miluje. Tak vydrž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
1.6.17 13:32

@JanulaM právě že kojení už udržet opravdu nešlo, když se ti nepřisaje a netahá, tak se laktace udržuje těžko, já dělala vše možné, koupila elektrickou odsavačku i manuální a když kojení nedopadlo, tak rychle odsávat a stimulovat, aby tvorba neklesla, ale byla to otročina, vlastně jsem nic jiného nedělala než se snažila nacpat prso a po neúspěchu odsát mlíko a dostat ho do ní, což ze začátku šlo dobře, lahev přijala, tak už jsem se smířila s tím že kojení holt odpískám, hlavně že budeme obě v klidu, no ale bohužel se to začlo rapidně horšit i u té flašky s UM a dnes sem ráda, že do ní dostanu alespoň půl litru za den.
A ty příkrmy to bude taky mazec, poprvé jsem zkusila cca před 10 dny dýni a ta jí chutnala krásně jedla asi 3 lžičky, tak sem byla v klidu, že tedy když mlíko ne tak přejdeme na příkrmy, ale prd, najednou nedá ani lžičku ať je to co je to, všechno hned vyplivne, ani snad neochutná a hned to tlačí z pusy ven, jen aby to nemusela spolknout, zkusila jsem kaši, znova dýni, pak rýži, dnes brokolici i brambor a uplně k ničemu, nedostanu se jí do pusy dál než dopředu na jazyk a to hned zlačí ven, takže nevim jak to do ní dostat, s tím mlíkem fakt už dlouho nevystačíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
1.6.17 15:27

@cihomi já to chápu, kde není poptávka není ani nabídka, je to těžké. Třeba se ti ještě rozpapá těch příkrmů, něco jíst přece musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
608
1.6.17 16:07

@cihomi Joooo - jak psala nějaká maminka kousek nade mnou - to jsem totiž zapomněla zmínit. Teď (ve 2,5 letech) miluje mlíko (jak Sunar, tak normální, tak vlastně úplně jakékoliv). Když jsem jí zkusmo nechala, ať si dá kolik chce (prostě pokus), tak několik dní za sebou vyzunkla za den přes litr! A to u toho normálně jedla…takže celý den jídlo + k tomu několik flašek mlíka. Tak jsem jí to trochu zkrouhla (přišlo mi zvláštní, nechat skoro školkový dítě takhle prolejvat mlíkem :lol: ). Takže tu teď běžně probíhá škemrání o mlíčko…před večerním spaním si dává 350ml, po probuzení 200ml…před odpoledním spánkem (normálně po obědě, když se tedy poštěstí a jde ten den po-o spát :mrgreen: ) 200ml…takže je to psina.
Kdyby mi někdo v jejím půl roce řekl, že za 2 roky mě bude o to mlíko prosit a já jí ho budu vymlouvat, tak bych se mu od srdce vysmála 8) :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
2.6.17 11:14

@Freya10 ještě ohledně té gastro poradny, měla jste nějaké doporučení pediatra? Nebo se tam objednala bez něho, u nás chtějí doporučení bez něho nás prý nevezmou, no a pediatr se k tomu staví tak, že se to bude řešit až začne stagnovat váha nebo hubnout, což je podle mě pozdě, nechci aby to došlo takhle daleko i když k tomu máme našlápnuto :?
jinak teda s tím mlíkem je dost paradox co, nejdřív se člověk modlí za každej mililitr no a za pár let jim to bere od pusy :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí