Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vidím, že diskuze se tady poměrně rozproudila. Takže se synem chodím s lékařem kvůli astmatu. Chodíme pravidelně na spirometrii a potřebuje pravidelně inhalatory, takže bohužel lékaře navštěvovat musím, je to jediný lékař, který je dětský a v celém okolí, chodíme často, bere nás i akutně. Bohužel tohle napíši ATB preventivně mě trošku dostalo, do této doby nebyl problém. Já nechci odmítat léčbu a jsem schopná s lékařem diskutovat. Bohužel jsem neviděla důvod k podání léku a unavené oči mě nepřesvědčili. Vše bylo v pořádku, poslech, vizuální kontrola nosu i úst i veškeré testy včetně crp, to bylo kontrolováno lékařem. Za mě nemá teplotu, kašel, rýmu a ani žádné projevy nemoci. Zcela normální zdravý stav. Mě samotnou mrzí, že musím zpochybňovat lékaře, ale narušilo mi to moji důvěru. Takže ano v této fázi, kdyby léky které bere byly volně prodejné, tak nejspíš k lékaři už ani nejdeme.
@Cenarius píše: Více
Ještě, že ty máš plné info… bála jsem se, že vaříš z vody
streptokoka má v sobě skoro každý. My ho máme doma v sobě všichni. Pokud z toho nejsou projevy - teploty, zelené rýmy atp, tak se atb opravdu nedávají.
@Anonymní píše: Více
Fakt buď v klidu. Nám se stala i opačná věc. Šla jsem s dítětem k lékaři s tím, že potřebujeme CRP, diskuse proběhla. Lékař byl na základě předchozího vyšetření (poslech, kontrola krku, uší, test moči) naprosto přesvědčen, že je to zbytečné. Podle něj takto nevypadá dítě, které by mohlo antibiotika potřebovat. Nakonec test s velkým vzdycháním udělal. Hodnota přes 70. Čuměl jako blázen, antibiotika nasazena, uznal, že někdy je potřeba rodičům naslouchat trochu víc.
Pak se ovšem nedivme, že na obvod se na pediatra nikdo nežene. Proč by to někdo dělal? Hádat se s kdejakou osobou. On vystuduje minimálně 6 let, atestace atd., stále jednou nohou v kriminále a pak si čtenářka emimina něco „nastuduje. “
@šklíbakočka píše: Více
To je smutné, pokud má lékař potřebu se s někým hádat.
@Velryba černá píše: Více
On se nehádá, hádá se matka (většinou). On se prostě na to časem vykašle, bud sežene místo v nemocnici nebo jde k farma firmě.
@Cenarius píše: Více
https://www.proprarodice.cz/…infekce-2217
Ty se nevzděláváš? Nevíš, že Česká republika je evidentně země, kde se antibiotika nadužívají a mnoho lékařů je předepisuje zbytečně? Vždyť se o tom píše a upozorňuje se na to roky.
A vzhledem k tomu, že ATB jsou na předpis, tak to asi zbytečně předepisují ti lékaři, ne? Tak kde je zakopaný pes? ![]()
@šklíbakočka píše: Více
Nemusí se hádat nikdo, stačí normální diskuse, co, kdo a proč. Nemá to být přetahovaná. Kdybych ve výše zmíněné situaci na doktora nezatlačila, zatížila bych navíc například ambulanci dětského oddělení, na což si tu někteří stěžují.
Zakladatelko, změň lékařku. Já jsem od jedné takové odešla. Během jednoho roku nám je napsala 4× a vždycky na hlouposti. Vždycky to bylo jakože „pro jistotu“. U této druhé lékařky jsem se 3 dětmi za 15 let pro ně nedostala ani jednou ATB. Myslím, že to nebude tím, že jsme zázračně vyzdravěli.
@Velryba černá píše: Více
Ono aby to nebylo tak jednoduché, tak CRP může být vysoké i při virové infekci, chřipka ráda žene CRP přes 50 mg/l, infekční mononukleóza to dělá někdy ráda (tam je to ještě složitější, neboť může současný masivní kultivační nález pyogenního streptokoka).
U takové salmonelózy může být CRP i 300 mg/l, ATB se léčit nebude.
Pak můžete mít oboustrannou mykoplasmovou infekci s respiračním selháním a CRP 5 mg/l.
CRP není věštecká koule.
Raději mám CRP v kombinaci s krevním obrazem, napoví toho více. Např. v současné době: horečky, kašel, v krevním obraze klid, monocytóza (známka virové infekce), CRP 70 mg/l. Zřejmě chřipka, kontrola s odstupem 24 až 48 hodin a dle dynamiky KO a CRP další postup.
@Doctus píše: Více
Ne, CRP není věštecká koule, fakt je ten, že se v tomto konkrétním případě jedná o rizikové dítě po mnoha hospitalizacích, čtyřikrát sepse, apod. A znělo přesně tak, jako při třech předchozích mykoplasmových pneumoniích. CRP přes 70 mělo v daném případě po cca 24h horečky. Toto konkrétní dítě se projevuje jinak u virových a bakteriálních infekcí.
@Velryba černá
To se i divím, že se nedělal RTG (i bez CRP), když byly opakovaně mykoplasmové pneumonie. Tak či tak je daný pacient hodně nestandardní, při každé horečce by se měl vyšetřit KO, CRP a dělat i RTG, a to automaticky, ne na vyžádání rodiče.
U „běžného“ pacienta lze často volit konzervativnější a méně proaktivní přístup.
@Doctus píše: Více
Pan doktor byl tak trošku flegmouš, poté už nikdy a teď má dítě lékaře jiného. S každou horečkou k lékaři nechodíme, jak jsem psala, bezpečně poznám, kdy je to potřeba. Bakteriální infekce jsou u daného dítěte provázené určitými symptomy, zcela signifikantní v takovém případě je, že má takřka nulový příjem per os, během výšvihu horečky (či až hyperpyrexie) mohutně zvrací, rychle se objevují ketony v moči, nedostatečný efekt běžně dostupných antipyretik, významná tachykardie a tachypnoe i během spánku (mívám dítě zajištěné oxymetrem se signalizací), apod.
Vyzvedla bych je a uschovala, nikdy nevíš. Mně jednou doktorka (ne naše, zástup) odmítla dát antibiotika na úplně jasný boreliozovy flek. Prej že ona na tohle antibiotika nedává
Nakonec jsem je sehnala, ale stálo mě to týden nervů a zbytečný odběry malého dítěte. Kdybych je měla doma…