Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj..
Právě ležím v Podolí na vyvolávání porodu, kvůli tomu že malý má málo plodové vody. Už mám za sebou všechny tabletky na vyvolání (4 tablety, 3 dny) a stále se nic neděje. Doktor mi řekl ze dnes už mi žádnou nedá, protože už jich bylo dost. A že půjdu zítra na císaře. To ale nechci. A chtěla jsem se zeptat zda jste to tak některá měla taky tak a jestli je možnost císaře odmítnout? A jestli jo, tak co tedy děje potom? Normální termín porodu mám 16.5.
Díky za odpovědi ![]()
Jako nevim, ale neriskla bych odmitani cisare, jestlize k nemu je objektivni duvod - ty se nebojis o dite?
Dneska je Den matek - i té, která chce riskovat život svého nenarozeného dítěte ![]()
Vim, ze ses ptala na neco jineho. Ale cisarsky rez bych neodmitala. Mohla bys riskovat zivot sveho ditete.
Ahoj. Prvořadě - když je málo vody, malý ven prostě musí, je úplně jedno, kdy je termín.
Nicméně od známého lékaře, který v Podolí pracuje, mám informaci, že tam dělají císaře i tam, kde není třeba, aby zvládli víc porodů. Na tvém místě bych se trochu obávala, že u mě předpokládají ne zrovna rychlý porod a chtějí to takhle uspěchat.
Takže já bych se asi zkusila domluvit s lékaři na nějakém efektivnějším způsobu vyvolání, než jsou tablety. EDIT: to vyvolávání dnes, když nic, zítra císař…
Na druhou stranu, kamarádka v zimě byla v naprosto stejné situaci, porod se nakonec rozběhl odpoledne před plánovaným císařem, nepostupoval, rodila nakonec akutním císařem (a to je teda plánovaný lepší) a malého museli resuscitovat… Těžko radit ![]()
Příspěvek upraven 13.05.18 v 10:47
A máš nějaký závažný důvod pro odmítnutí kromě toho, že nechceš císaře? Dítě má málo plodové vody a to není nejlepší. Vždyť ho může čekání na přirozený porod ohrozit na životě! Prosím tě neblázni, přestaň lpět na představách o ideálním porodu a mysli na to, že je potřeba udělat to nejlepší pro tebe i dítě. V tomto případě hlavně pro dítě. Já chápu, že všude je obrovská kampaň za co nejpřirozenější porod, že sis to nějak naplánovala a teď je vše úplně jinak. Ale taky si vem, že bys mohla být bez dítěte a nebo se celoživotně starat o postižené dítě. Asi to zní drsně, za to se omlouvám. A co na to říká otec dítěte? Chápu, že s tebou cloumají hormony a jsi ve stresu. Ale teď je potřeba zachovat chladnou hlavu. Prober to s manželem, nech si vše vysvětlit od lékaře či porodní asistentky a rozhodni se tak, abyste byli oba dva v pořádku.
No určitě to odmitej dál. Je mnohem lepší aby jsi riskovala život dítěte než jizvu.
Nic riskovat nechci, jen mě zajímalo jestli je třeba nějaká možnost, že by se dalo třeba ještě chvilku počkat, jestli nezačnu rodit normálně.. Toť vše..
nemusíte mě za to ukamenovat.. ![]()
@Kristinka_M blízka osoba v rodině měla málo plodové vody a než stačili dítě vytahnout ven tak došlo k poškození mozku a dítě je natrvalo postižené jestli chceš tohle riskovat u svého dítěte tak ať..ale chudák to dítě. Po této zkušenosti bych nebrala doporučení lekaře na lehkou váhu a sice máš do termínu ještě čas, ale já třeba nechápu i ty co čekají po termínu to bych jsem si cisařský řez i vydupala. U nás je těch zkušenosti kdy to dopadlo na poslední chvíli dobře víc než dost takže neriskovat
@Kristinka_M nikdo tě nekamenuje
(netuším proč každá,,negativní reakce ´´ tady je nazývaná kamenováním),dostáváš prostě normální rady. Pochybuju že ti doktoři mají radost ze sekce když je na ně tlačeno aby neměli tolik operativních porodů. Prostě je tam zdravotní riziko a já osobně bych neodmítala ![]()
Když jí zjistili málo plodové vody a stejně další 4 dny čekají, je dost pravděpodobné, že závažnost neni zas až tak vysoká… Já bych konzultovala jinde s jiným lékařem, chtěla znát rizika, důvody, možné postupy a jejich alternativy (plus klady a zapory vsech variant), a pak se objektivně rozhodla.
@Kristinka_M píše:
Nic riskovat nechci, jen mě zajímalo jestli je třeba nějaká možnost, že by se dalo třeba ještě chvilku počkat, jestli nezačnu rodit normálně.. Toť vše..nemusíte mě za to ukamenovat..
jsou nějaké objektivní ukazatele toho, že se dítěti či tobě nedaří? Špatné laboratoře, tlak krve, vysoká teploty, špatné ozvy plodu atp? Proč je málo plod. vody, uniká ti odněkud? Pokud bys měla 4 dny odtok plodovk, je to nutné řešit, ptž vám oběma hrozí akutní infekce - a to není sranda.
Zvaž svůj a malého aktuální stav, vyhdnot rizika, konzultuj…Pokud hrozí akutní problém a tvé tělo spontánně rodit „nechce“, sekce se mi zdá odůvodněná…
@pe-terka právě že jsme oba v pohodě.. To že mám méně vody mi říkaly už někdy před 14ti dny ale normálně mě poslaly domu, tenhle týden mě přijaly ze porod vyvolají protože malý už v bříšku neroste a je zbytečné aby tam byl.. Jinak ozvy super, tlak v pohodě, prostě se nic neděje.. Voda mi neodtéká, ale proč jí je málo, to netuším.. jediné co vím, co mi tak řekli, tak ze prostě už dýl vyvolávat nemůžou, protože víc těch tabletek dostat nemůžu a tak ze bude císař. Tak mě jen zajímalo jestli se dá ještě počkat nebo ne.. Sestřička říkala že se to může ještě do zítra normálně rozjet, ale když jsem se ptala doktora, tak říkal ze to moc nevidí.. ![]()
@Kristinka_M píše:
@pe-terka právě že jsme oba v pohodě.. To že mám méně vody mi říkaly už někdy před 14ti dny ale normálně mě poslaly domu, tenhle týden mě přijaly ze porod vyvolají protože malý už v bříšku neroste a je zbytečné aby tam byl.. Jinak ozvy super, tlak v pohodě, prostě se nic neděje.. Voda mi neodtéká, ale proč jí je málo, to netuším.. jediné co vím, co mi tak řekli, tak ze prostě už dýl vyvolávat nemůžou, protože víc těch tabletek dostat nemůžu a tak ze bude císař. Tak mě jen zajímalo jestli se dá ještě počkat nebo ne.. Sestřička říkala že se to může ještě do zítra normálně rozjet, ale když jsem se ptala doktora, tak říkal ze to moc nevidí..
tohle je na zváženou. Pokud je laboratorně a klinicky vše ok, osobně bych přistoupila spíš cestu častějšího sledování než vyvolávat či řezat. Vždyt ještě (v podstatě) v ternímu ani nejsi, pominu - li 14denní+- interval
. Mám kamarádku, která taky měla méně plodovky a jen se sledovalo, rodila spontánně a děcko zdravé.
Na druhou stranu máš i případy, kdy je vše ok a z hodiny na hodinu je problém, někdy i fatální. A obvykle tomu moc nejde předejít, křištálovou kouli nemáme…
Zkus se zeptat, co konkrétního prckovi hrozí, když ty ukazatele (ozvy, tlak, prokrvení placenty a pod) máte v pořádku. A že by sis přála jít cestou sledování, jak moc se stav mění či nemění. Argument, že „je zbytečné, aby zůstával v břiše“, by mě jako důvod neuspokojil. Jako důvod vidím jen konkrétní a aktuální rizika.
Příspěvek upraven 13.05.18 v 11:26