Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@januschka
co jsou ty velmi závažné důvody?
já osobně nechápu, jak může někdo už před porodem vědět, že nechce
před porodem chápu za velmi závažné důvody pouze zdravotní důvody (léky, lékařem řečeno, že hrozí laktační psychóza apod…)
Pokud to žena po porodu zkusí a zjistí, že je ji to nepříjemné a na základě toho se rozhodne, že nechce, tak to beru (nechápu, ale nerýpu a beru to jako její rozhodnutí).
Ovšem už předem (bez zdravotního omezení) se rozhodnout, že nechci
v celé diskuzi jsem nečetla ani jeden důvod, který bych byla schopna pochopit ![]()
@subsomi píše:
@januschka
co jsou ty velmi závažné důvody?
já osobně nechápu, jak může někdo už před porodem vědět, že nechcepřed porodem chápu za velmi závažné důvody pouze zdravotní důvody (léky, lékařem řečeno, že hrozí laktační psychóza apod…)
Pokud to žena po porodu zkusí a zjistí, že je ji to nepříjemné a na základě toho se rozhodne, že nechce, tak to beru (nechápu, ale nerýpu a beru to jako její rozhodnutí).Ovšem už předem (bez zdravotního omezení) se rozhodnout, že nechciv celé diskuzi jsem nečetla ani jeden důvod, který bych byla schopna pochopit
Kazda, ktera nechce kojit, tak ma pro to SVE duvody a ty ja opravdu neznam
ja to zkousela 14 dni a malem me z toho manzel odvezl na bambularnu…
@januschka píše:
Kazda, ktera nechce kojit, tak ma pro to SVE duvody a ty ja opravdu neznamja to zkousela 14 dni a malem me z toho manzel odvezl na bambularnu…
Ano a kdokoliv další si o tom může taky myslet svoje… a klidně to do diskuze napsat.
@januschka
ok, zkoušela jsi a rozhodla ses nekojit, byl to tvůj důvod
ale ptala jsem se, jaké jsou závažné důvody proto, aby se žena už před porodem rozhodla, že kojit nechce? (mimo zdravotních)
@j.a.n.i1 píše:
Ano a kdokoliv další si o tom může taky myslet svoje… a klidně to do diskuze napsat.
Od toho jsou diskuze ![]()
@subsomi píše:
@januschka
ok, zkoušela jsi a rozhodla ses nekojit, byl to tvůj důvodale ptala jsem se, jaké jsou závažné důvody proto, aby se žena už před porodem rozhodla, že kojit nechce?@subsomi píše:
@januschka
ok, zkoušela jsi a rozhodla ses nekojit, byl to tvůj důvodale ptala jsem se, jaké jsou závažné důvody proto, aby se žena už před porodem rozhodla, že kojit nechce? (mimo zdravotních)Jak jsem rikala…kazda ma ty sve duvody
@januschka píše:
Ale ja si nemyslim, ze kojeni je prezitek, jen nechapu to vnucovani nekomu, kdo je napevno rozhodnut a ma pro to sve velmi zavazne duvody…
@januschka píše:
Jak jsem rikala…kazda ma ty sve duvody
Motáš se do vlastních vět ![]()
Z jedné strany píšeš, že je někdo napevno rozhodnut a má své velmi závažné důvody už předem a pak mi nedokážeš uvést ani jeden příklad velmi závažného důvodu
A k tomu vnucování, ono je vnucování a vnucování ![]()
Existují nerozhodné matky, které si často samy nevědí rady (např. diskuze, jak dítě obléknout, mám dát rohlík nebo chleba apod…) a takové bývají hodně ovlivnitelné
takže když se jim zrovna nedaří kojení a zeptají se na radu a dozví se 40× nekoj, dej UM, to je lepší, tak prostě dají UM a přitom, kdyby četly rady střídej prsa, nahřívej, zvol jinou kojící polohu apod., tak by třeba zjistily, jak na to a kojily by ![]()
@Malvajs Ja nikomu nic nenutim, ani se nechlubim - ty jsi se me zeptala jak ma vychova vypada, tak jsem Ti jen a pouze odpovedela.
Holky a co by jste dělaly na mém místě, kojit nebo nekojit, když budu užívat prášky na tlak. Já vím, že jsou prášky u kterých se kojit dá, ptala jsem se dvou doktorek a odpověď byla kojit se dá, ale samozřejmě ty léky přecházejí do mléka, na otázku jestli by ony kojily mi neodpověděly. Tak nevím, jestli nějaké kvalitní um by nebylo lepší než mléko nadopované prášky. Tak trochu mám pocit, že si prcek těch prášků za moje těhotenství užil až dost ![]()
@subsomi píše:
@januschka
ok, zkoušela jsi a rozhodla ses nekojit, byl to tvůj důvodale ptala jsem se, jaké jsou závažné důvody proto, aby se žena už před porodem rozhodla, že kojit nechce? (mimo zdravotních)
Reaguju jen na toto… sama teď zvažuji, co dělat. Za dva měsíce mě čeká porod.
Syna jsem se snažila kojit, lila do sebe kde co, koupila odsávačku… v porodnici mi každá sestra říkala něco jiného, přes časté přikládání apod. jsem ze sebe „vydojila“ na jejich odsávačce z obou prsou dohromady 20ml za den, jeden jediný den jsem měla úspěch - druhý den doma, za ten den jsem na odsávačce dala dohromady 90ml. Syn neskutečně řval, v porodnici mi říkali, že mu dají max. glukózu, že se rozkojím. Nepomohla ani laktační poradkyně. Třetí den doma nás pro žloutenku hospitalizovali pro změnu na Vinohradech. Neznala jsem, jak to chodí, takže jsem odsávačku nechala doma. Muž mi ji musel v noci přivést, sestra na mě ječela, že když neumím kojit, mám ji mít, no mazec… já celou noc nespala a bulela, jak jsem neschopná a nenakrmím své dítě. Laktace se mi prostě nerozjela a syn skončil plně na UM.
A přiznávám, nyní řeším co - v jiné diskusi na emiminu jsem zjistila, že existují homeopatika na podporu kojení. A já přemýšlím, jestli to opravdu chci podstoupit, bojovat apod., nebo naopak rovnou odpískat. Na gyndě mi řekli, že mi napíšou nekojení do průkazky a na sále mi rovnou laktaci zastaví. A já nevím, jeden den tak, jiný tak… na gyndě mi tvrdí, že to je proto, že mám ze zdravotních důvodů od osmnácti zmenšená prsa a že mi museli při operaci narušit mléčné žlázy. Chirurg mi tvrdí, že ani náhodou (opravdu je to špička v oboru a byl i tenkrát). A já prostě nevím, možná opravdu budu ta, co to odpíská ještě před porodem. Syn se trápil, já se trápila… na UM úplná pohoda, nakonec to pro mě bylo i pohodlné, to přiznávám.
Je tohle pro tebe dost závažné? Pro mě ano, ty chvíle si vybavuju a mám ještě teď mrazení a pocity zoufalství. Pro někoho to ale může být směšný důvod… prostě bych neshazovala nikoho, kdo se k tomu z jakéhokoli důvodu, ať už sobeckého, nebo ne, rozhodne. ![]()
@ptacak No, ale tenhle důvod těžko může mít někdo, kdo čeká první dítě… a jinak tedy 20ml v porodnici a ještě odsávačkou mi nepřijde tak málo, tak trochu mi přijde, že se na tom spíš podepsal ten přístup, než co jiného…
@variska Nevím, neznám léky na tlak (mám ho nízký), ale mlezivo bych s ohledem na protilátky dala a pak bych se rozhodla podle toho, co bych dohledala k lékům.
@subsomi píše:
Motáš se do vlastních vět
Z jedné strany píšeš, že je někdo napevno rozhodnut a má své velmi závažné důvody už předem a pak mi nedokážeš uvést ani jeden příklad velmi závažného důvoduA k tomu vnucování, ono je vnucování a vnucování
Existují nerozhodné matky, které si často samy nevědí rady (např. diskuze, jak dítě obléknout, mám dát rohlík nebo chleba apod…) a takové bývají hodně ovlivnitelnétakže když se jim zrovna nedaří kojení a zeptají se na radu a dozví se 40× nekoj, dej UM, to je lepší, tak prostě dají UM a přitom, kdyby četly rady střídej prsa, nahřívej, zvol jinou kojící polohu apod., tak by třeba zjistily, jak na to a kojily
@subsomi píše:
Motáš se do vlastních vět
Z jedné strany píšeš, že je někdo napevno rozhodnut a má své velmi závažné důvody už předem a pak mi nedokážeš uvést ani jeden příklad velmi závažného důvoduA k tomu vnucování, ono je vnucování a vnucování
Existují nerozhodné matky, které si často samy nevědí rady (např. diskuze, jak dítě obléknout, mám dát rohlík nebo chleba apod…) a takové bývají hodně ovlivnitelnétakže když se jim zrovna nedaří kojení a zeptají se na radu a dozví se 40× nekoj, dej UM, to je lepší, tak prostě dají UM a přitom, kdyby četly rady střídej prsa, nahřívej, zvol jinou kojící polohu apod., tak by třeba zjistily, jak na to a kojily by
Asi nechapes, co pisu…
@j.a.n.i1 píše:
@ptacak No, ale tenhle důvod těžko může mít někdo, kdo čeká první dítě… a jinak tedy 20ml v porodnici a ještě odsávačkou mi nepřijde tak málo, tak trochu mi přijde, že se na tom spíš podepsal ten přístup, než co jiného…
Jasný, to asi nemůže… fakt? Já mluvím o tom, že 20ml za celý den v součtu
Pokaždé to fakt bylo po kapičkách a nic… Přiznávám, že teď opravdu nevím. Vím, že jsem trápila jeho i sebe, teď prostě netuším, jak to chci. Možná chci slyšet popostrčení - no, těch už bylo. Ale přemýšlím o tom skoro denně. ![]()
@ptacak Hele, já u druhého dítka neodsála nic… a aktuálně je mu 2,5 a stále se kojí… já bych to být tebou zkusila, ale přistupovala bych k tomu stylem, zkusíme, ale nebudu se nervovat a když to nepůjde, tak UM umím
A ono je to i tom, že dítě se žloutenkou je spavé, nemá sílu tahat, tak je to těžší… A jinak co já byla v porodnici, tak tam měli přístup ve stylu, zkuste to, i těch pár kapek má význam pro protilátky a pokud to bude málo, tak přijdte pro UM…