Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Petulka1234 píše:
Kojení je ta nejpřirozenější věc, kterou můžeme svému dítku nabídnout…proč se bránit něčemu, co je naprosto přirozené…
Vemme si příklad z přírodních národů, ti mají děti neustále u sebe a kojí je kdykoli chcou, kdyby věděli matky přírodních národů, co zde řešíme za věci, tak si poťukají na čelo, že nevíme co s miminky.
Prosím tě, vezmi si příklad z přírodních národů, odstěhuj se do pralesa, děcka neposílej do školy, jezte si kořínky a vyrábějte oštěpy a s těma lovte bizony…
U těch tvých „přírodních národů“, když jedna máma kojit nemůže nebo má nějaký psychický problém, tak dítě nakojí jiná. Nebo mu dají mlíko od krávy, od ovce. Třetina nebo čvrtina narozených dětí umírá do 5 let věku.
Ano, vezměme si příklad z přírodních národů. Ale jenom v jedné věci, která se nám zrovna hodí.
Každý inteligentní člověk uzná že živit dítě mateřským mlékem je lepší než živit umělým. Umělé je pouze náhražka, pokud by mi kojení z nějakého důvodu nešlo, způsobovalo problémy a já nevím co…taky bych se nestresovala a dala svému dítěti um, ale určitě bych netvrdila, že je srovnatelné s mm a nekojené dítě je vychovanější a podobné blbiny, jak tu některé píšou ![]()
@subsomi píše:
@januschka
co jsou ty velmi závažné důvody?
já osobně nechápu, jak může někdo už před porodem vědět, že nechcepřed porodem chápu za velmi závažné důvody pouze zdravotní důvody (léky, lékařem řečeno, že hrozí laktační psychóza apod…)
Pokud to žena po porodu zkusí a zjistí, že je ji to nepříjemné a na základě toho se rozhodne, že nechce, tak to beru (nechápu, ale nerýpu a beru to jako její rozhodnutí).Ovšem už předem (bez zdravotního omezení) se rozhodnout, že nechciv celé diskuzi jsem nečetla ani jeden důvod, který bych byla schopna pochopit
Naprosty souhlas. Nez jsem poprve otehotnela, kojeni mi prislo divne, ale pak se vse zmenilo a nedokazala bych jen tak svemu milovanemu diteri odeprit tu nejvhodnejsi potravu…proto taky nechapu, ze to nekdo zavrhne, aniz to zkusi
Ne nadarmo se rika, ze kojeni je umeni…a malokdo nema na zacatku problemy. Nemuzu si pomoct, ale mam pocit, ze ty nekojici (z VELMI zavaznych duvodu) maji z toho mindrak a tak si to nekojeni maji potrebu obhajovat a dokonce tvrdi, ze je UM snad lepsi nez MM, ze chemie v umku je kontrolovana, kdezto v materskem mlece neni a tak ji tam snad bude mnohem vic (i kdyz UM vzniklo v tovarne a MM v tele matky presne podle potreb miminka). Tyhle zeny se pak jeste poplacavaji po ramenou, jak jsou spokojene, bez stresu, maji spokojene deti a vsichni jsou vyspani ![]()
@Althya nikde jsem v téhle diskuzi nečetla, že by mělo být UM lepší než MM…
@Althya píše:
@subsomi Ty jsi kojila dvojcata do 22 mesicu?
jo ![]()
na začátku taky byly problémy
jenže já prostě kojit chtěla za každou cenu, mé rozhodnutí bylo zkusit všechno možné, aby to šlo
do 6m znali jen moje prsa nic jiného, později postupně příkrmy, ale stále jsem kojila i když už méně a méně až do 22m
@subsomi píše:
jo
na začátku taky byly problémyjenže já prostě kojit chtěla za každou cenu, mé rozhodnutí bylo zkusit všechno možné, aby to šlo
do 6m znali jen moje prsa nic jiného, později postupně příkrmy, ale stále jsem kojila i když už méně a méně až do 22m
Ja jsem tu otazku polozila v nemem uzasu
Mas muj obdiv, kojeni dvojcat a navic tak dlouho si neumim predstavit, jsi dobra ![]()
@Calathea
Souhlas. Kojit jsem chtěla, po porodu to nešlo, vykašlala jsem se na to po pár dnech. Jelikož jsem se před tim o kojení nezajímala, necítila jsem ani žádnou vinu, az postupem času mi z některých poznámek od okolí, začalo docházet, jak moc velký důraz je kladen na kojení.
@Menora píše:
@Calathea
Souhlas. Kojit jsem chtěla, po porodu to nešlo, vykašlala jsem se na to po pár dnech. Jelikož jsem se před tim o kojení nezajímala, necítila jsem ani žádnou vinu, az postupem času mi z některých poznámek od okolí, začalo docházet, jak moc velký důraz je kladen na kojení.
Nechtěla jsem se vyjadřovat. Ale naprostý souhlas.
@Althya jasne, poplacavam se jak jsme na UM vyspani, az na to, ze mi nase drahy mimino vstava kolikrat co pul hodinu…ale ano, jsem vdecna, ze od nich muzu treba na pul dne vypadnout, a nestarat se ze se musim honem honem vratit a nakojit. Ne mit dalsi tak.uz bych se.o.to.kojeni ani nepokousela, prijde.mi.to.proste pocitove hnusny, a uz jen ten pocit ze neco musim, tak ne, najust nemusim, proste to.mam v ppvaze a fakt si nemyslim, ze by mi deti na UM stradaly. Mimochodem, ted jsme tady cely okoli meli chripajzny, nasledne jsme lehli se strevni virozou, a deti uplne v pohode, nemaji nic.
Ale jo, muzu tu cela zamindrakovana machrovat, jak za to UM musim davat tezky prachy, ktery bych dost potrebovala na jiny veci. Mne spis kolikrat prijdete zamindrakovany vy z ty kojosekty…neustale mlit dokola tu svoji pravdu o MM a odmitat prijmout jakykoli jiny nazor.
A už je to tu zase, UM je špatně, zlo nejvyššího kalibru.
Doprčic, ženy, víte vy vůbec, co svými názory na UM způsobujete maminkám, kterým kojení nejde? Patřila jsem mezi ně. v nemocnici, pediatrička, všichni mi pak už doporučovali se na to kojení vybodnout, nespala jsem, dítě náročný - ječelo 20 hodin denně.
Ne fakt, že nemůžeme kojit, ale valná většina kojících maminek, které démonizují UM nám nekojícím způsobuje trauma, ponížení, snižuje sebeúctu…
Myslíte si, že jsme to z valné většiny nezkoušely? A kdyby to UM bylo tak strááášně špatné, jak tady naznačujete…
Je mi z toho na nic. Někdo má psychický blok, někdo nemůže.
A teď hurá do mě…