Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@subsomi píše:
@variska
jo, taky si myslím, že je to spíš geny a možná (i když nevím), kdybych nekojila, tak by na tom byl ještě hůřVe tvém případě bych řekla, jestli je nutné léky stále brát? Pokud jo, tak asi pro svůj klid (když se nebudeš strachovat, že tím dítěti ubližuješ) nekoj. Ale na druhou stranu, je možné bez léků vydržet nějakou dobu? pokud jo, nezkusíš to třeba rok bez nich, abys mohla kojit? (já bez léků na alergii vydržela, sice nic moc
ale v mém případě šlo jen o jarní sezonu, tak jsem to 3 roky po sobě vydržela)
S léky na tlak není radno si moc zahrávat, to bych nevysazovala…
Ale jestli lze kojit i s nimi, tak bych to možná zkusila… aspoň na malou chvíli. ![]()
@variska My máme problémy s tlakem v rodině… od třiceti mamka bere léky, babča podobně, praděda na to umřel… a já víceméně čekám, co bude po porodu, ale jsem smířená, že je budu brát taky
Vždy jsem měla nižší a po 26. roce hups, zvýšený, teď i v těhotenství mám pořád vyšší (dřív jsem neměla), takže u mě ta třicítka evidentně taky zlomová bude ![]()
@ptacak tak já už jsem tohle vyfasovala v pubertě spolu s poruchou tukového metabolismu, asi jsem si taky v genetice vytáhla černého petra a to jsem štíhlá a sportuji
, no ale medicína postupuje mílovými kroky, už teď se dá tlak vyléčit, snad se k té léčbě taky dostanu.
ještě nad sebou nelámej hůl, třeba tě to obejde ![]()
@variska
nejsem lékař a nevím, jak které léky působí, proto jsme to psala jen jako možnost (a až jako druhou možnost)
Pokud by nebrání léků byl hazard se životem, tak je samozřejmě ber
@subsomi no hazard se životem asi ne, ale srdce by dostalo zabrat a chci aby mi ještě nějaký ten pátek vydrželo
, to se neboj že bych je přestala brát jenom z popudu ze zdejších diskuzí, na to mi moje hlava ještě dobře slouží, jen jsem chtěla vědět jak by třeba ostatní řešily kojení v mé situaci, fakt nevím k čemu se přiklonit, ale ono se to utřepe ![]()
@variska píše:
Holky a co by jste dělaly na mém místě, kojit nebo nekojit, když budu užívat prášky na tlak. Já vím, že jsou prášky u kterých se kojit dá, ptala jsem se dvou doktorek a odpověď byla kojit se dá, ale samozřejmě ty léky přecházejí do mléka, na otázku jestli by ony kojily mi neodpověděly. Tak nevím, jestli nějaké kvalitní um by nebylo lepší než mléko nadopované prášky. Tak trochu mám pocit, že si prcek těch prášků za moje těhotenství užil až dost
Jednoznačně: nalézt příčinu odchylky tlaku, pak nebude třeba brát prášky a půjde v klidu kojit. Držím palce.
@mgdln tak to by bylo úplně nejlepší, jenže primární hypertenze nemá příčinu kterou by šlo vyléčit, teda kromě obezity, solení, životosprávy, kouření, ani jedno se mě netýká.
@variska píše:
@mgdln tak to by bylo úplně nejlepší, jenže primární hypertenze nemá příčinu kterou by šlo vyléčit, teda kromě obezity, solení, životosprávy, kouření, ani jedno se mě netýká.
Tak to je mi líto.
@Malvajs právě že to nesouvisí. Kojení naprosto nesouvisí s tím, jak se matka stará nebo nestará o dítě, jak vychovává. Kojení je jenom výživa, nic víc. Ale každej tu z toho dělá drama, jako by snad ani neměla mít děti.
@Petulka1234 píše:
Kojení je ta nejpřirozenější věc, kterou můžeme svému dítku nabídnout…proč se bránit něčemu, co je naprosto přirozené…
Vemme si příklad z přírodních národů, ti mají děti neustále u sebe a kojí je kdykoli chcou, kdyby věděli matky přírodních národů, co zde řešíme za věci, tak si poťukají na čelo, že nevíme co s miminky.
Prosím tě, vezmi si příklad z přírodních národů, odstěhuj se do pralesa, děcka neposílej do školy, jezte si kořínky a vyrábějte oštěpy a s těma lovte bizony…
U těch tvých „přírodních národů“, když jedna máma kojit nemůže nebo má nějaký psychický problém, tak dítě nakojí jiná. Nebo mu dají mlíko od krávy, od ovce. Třetina nebo čvrtina narozených dětí umírá do 5 let věku.
Ano, vezměme si příklad z přírodních národů. Ale jenom v jedné věci, která se nám zrovna hodí.
Každý inteligentní člověk uzná že živit dítě mateřským mlékem je lepší než živit umělým. Umělé je pouze náhražka, pokud by mi kojení z nějakého důvodu nešlo, způsobovalo problémy a já nevím co…taky bych se nestresovala a dala svému dítěti um, ale určitě bych netvrdila, že je srovnatelné s mm a nekojené dítě je vychovanější a podobné blbiny, jak tu některé píšou ![]()
@subsomi píše:
@januschka
co jsou ty velmi závažné důvody?
já osobně nechápu, jak může někdo už před porodem vědět, že nechcepřed porodem chápu za velmi závažné důvody pouze zdravotní důvody (léky, lékařem řečeno, že hrozí laktační psychóza apod…)
Pokud to žena po porodu zkusí a zjistí, že je ji to nepříjemné a na základě toho se rozhodne, že nechce, tak to beru (nechápu, ale nerýpu a beru to jako její rozhodnutí).Ovšem už předem (bez zdravotního omezení) se rozhodnout, že nechciv celé diskuzi jsem nečetla ani jeden důvod, který bych byla schopna pochopit
Naprosty souhlas. Nez jsem poprve otehotnela, kojeni mi prislo divne, ale pak se vse zmenilo a nedokazala bych jen tak svemu milovanemu diteri odeprit tu nejvhodnejsi potravu…proto taky nechapu, ze to nekdo zavrhne, aniz to zkusi