Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@mroe A ještě doplnění - možnost změny citlivosti po konizaci jsi výše popřela.
@mroe Taky je otázka, zda jste vy a zmíněné ženy vůbec čípek během sexu vnímaly. Ne pro všechny ženy je to důležitá erotogenní zóna. To jen pro kontext.
Hm premyslim, jak ti mila zakladatelko odpovedet ![]()
1. prevence neni povinna, takze tvoje volba
2. svoboda volby prinasi zodpovednost nest nasledky
Rakovina delozniho cipku se vyskytuje u cim dal mladsich zen, dvacetilete nejsou vyjimkou. Takze riziko se te tyka. Existuje prevence, je ucinna a proto ji maji vsechny zeny hrazene statem jednou rocne. Vyplati se to.
Mne treba vnitrni ultrazvuk neboli, ani mi neni neprijemny. Stery mi neprijemne jsou. Je to vsak zalezitost nekolika sekund. Zadne dalsi problemy nepocituji.
A ted proc jsi dostala reakce jake jsi dostala, mas na misce vah naprosto banalni, temer bezbolestne vysetreni, ktere ti muze zachranit zivot versus iracionalni strach ze zmeny prozivani sexu. Takze se nazorove pridavam na stranu zen, ktere vysetreni kazdorocne podstupuji. Nic to neni, zvladnes to neboj
. Pokud se bojis hodne, tak popros svoji mamku at jde s tebou, hlavu ti za to nikdo neutrhne. Po druhe to zvladnes uz v pohode
A ano existuje mnohem pestrejsi paleta velmi neprijemnych vysetreni a zakroku. Ty budes ale pravdepodobne podstupovat az trochu starsi (pokud napr. neplanovane neotehotnis) a budes mit i vic vyzralejsi premysleni a priority. Tim nechci naznacovat, ze je s tvym nynejsim premyslenim neco spatne. K mlademu veku to patri a clovek se v case vyviji.
@Anonymní píše: Více
Ne. V pokročilém těhotenství mi vyhovovalo, že se neprováděl, protože přece jen člověk na gynekologii chodil častěji. Ale těch pár minut vyšetření celkově vydržím, když vím, že další bude až za rok ![]()
Mně lékař řekl, že po vyšetření mohu zakrvácet. Ale snad se mi to nikdy nestalo. Vždycky ucítím jen takové škrábnutí, takže to prodýchám, a procedura ukončena. Pro mě je horší samotné ležení na koze, připadám si trochu trapně. Ale protože jsem už ve věku, kdy nemoci přichází, absolvuju to a „myslím na Anglii“.
Samozřejmě jsou bolestivější věci na seznamu gynekologických vyšetření. Tím se vždycky chlácholím. Bude to chvilka, je to pro dobrou věc. Další „trápení“ až za rok. Naštěstí mi to vychází.
@SOVIČKA93 píše: Více
Měla jsem 5 gynekologů (2 ženy a 3 muže) a stěr mě bolí pokaždé, někdy lehce krvácím. Možná mám citlivější čípek
Ale teda ten kartáček je dost drsný, spíš se divím, že někdo ten stěr necítí. Zato zrcadlo a vnitřní UZ jsou úplně na pohodu. Jo, cítím tlak, ale ne bolest.
@mroe Já myslela že děláš něco s psýchou, hodně jsi psala o Aspergerech, ADHD apod..ale asi si to pletu
Proč odmítáš vnitřní ultrazvuk, když ti tam pak stejně doktor/ka strčí ruku po loket, kvůli dalšímu vyšetření ![]()
Ale prd, jen jsi spatne pochopila, co jsem napsala. Celou dobu pisu o steru, konizace byla jen priklad, ze ani to nemusi znamenat zmenu citlivosti cipku( a to je neporovnatelne invazivnejsi). Ale to je jedno. Jestli sis prisla pro potvrzeni, ze kvuli sve panicke poruse nemas chodit na prevenci…tak sorry…tvoje rozhodnuti, tvoje vec, tvoje hlava a tvoje telo.
A opět jsi neodpověděla
normálně se snad chodí na první kontrolu kolem 15 let. Proč ty to řešíš až ve 21 letech? V těch 15 bys to brala, že to tak prostě je a nenapadlo by tě si hledat velikost nějakého kartáčku ![]()
@Barevné klubíčko píše: Více
Nemusí se chodit hned v 15, pokud je panna a nemá problémy. Stejně se navíc pannám stěry ani vnitřní ultrazvuk nedělají.
Nemusí se vůbec nic, třeba nikdy, pokud je tak někdo trhlej, jeho problém, jeho důsledky. Ale vzhledem k nárustu rakovin i u velmi mladých žen je vhodné návštěvy zahájit rozumně. V 21 mi to přijde jako úlet a zanedbáni. Hlavně že frajerka ví kde má erotogenni zónu, ale jak pečovat o zdraví už ne. Fakt bych zavedla, aby si každej kdo kašle na prevenci zdarma, pak hradil náklady na léčbu.
Apropó z jakého důvodu anonym? Nic osobního nepíšeš
@Barevné klubíčko Ne, opravdu bych to v 15 nebrala,,tak, že to tak prostě je''. Vypadá to, že ty máš naopak zase uvažování velmi omezené. Někdo dokáže přemýšlet v 15 i mnohem dřív. Málokdo s gynekologií nemá spojené žádné obavy. Ale klidně žij dál v nastavení, že věci jsou tak, jak jsou a nemáš právo o nich přemýšlet - to je zase tvoje volba. Nemyslím teď jen v kontextu gynekologie. Samozřejmě je dobře, že ti vyšetření nenahánějí žádný strach a jsi s nimi v pohodě. Já se na prevenci určitě objednám, neboj. Cílem nebylo se prevenci navždy vyhnout, jen zjišťuji, jak bolestivé či,,invazivní" tohle vyšetření na základě reálných zkušeností je.
Příspěvek upraven 16.06.26 v 12:48
@Jazmine píše: Více
Nevím, jestli máš nějaký problém se sexualitou, když ti připadá natolik nedůležitá, ale pro mě důležitá je. Ty to asi z nějakého důvodu nedokážeš pochopit. V pořádku. Ale nechápu, proč na tuto skutečnost pořád nějakým způsobem útočíš nebo máš potřebu se k ní ironicky a sarkasticky vyjadřovat? Asi máš v této oblasti nějaký problém či frustraci. To bys zase měla řešit ty.
@mroe To se ale hodně pleteš, mě by ani nenapadlo srovnávat konizaci s cytologickým stěrem. Srovnávat jsi to naopak začala ty. Úplně bezdůvodně. Konizaci tady neřeším a všem je snad jasné, že je mnohem invazivnější.