Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Šmankote, prosím tě, máš pannu v 9 letech a pannu v 18 letech. Není panna jako panna. Pochopitelně, změny na čípku u dětí a velmi mladých nejsou příliš běžné a pokud nemá pacientka symptomy, lékař udělá stěr jen z kraje. Ne protože by to nešlo (ta tyčinka má sotva pár milimetrů tloušťku), ale protože je to trochu nepříjemné a je nutné, aby se u toho nehýbala a byla uvolněná. Prostě je žádoucí, by si nejprve na návštěvy na gynekologii pomalu zvykala. Ale! se stoupajícím věkem ke změnám docházet může a vyšetřit čípek je velmi žádoucí ne-li nutné. Předpokládá se, že v ranné dospělosti takové vyšetření panna/nepanna už schopná podstoupit je. Pokud nějaká pacientka za žádnou cenu toto vyšetření nechce, lékař jí ho fakt násilím provádět nebude i kdyby jí bylo třeba 40.
Třeba mě se gynekolog tehdá ptal jestli zvládnu i stěr z čípku a vysvětlil jak by to probíhalo a proč je toto vyšetření důležité. Tak jsem si ho udělat nechala. Pokud by viděl že jsem úzkostná, nechce se mi, nenutil by mi ho
Nene. Dělal mi přímo z čípku. Používá se na to taková mikroštětička, která projde dírkou v panenské bláně.
Není to nijaký velký rozdíl od klasického stěru, jen se u toho nesmí hýbat, aby nenarušil blánu.
Protože už měl letité zkušenosti a očividně se to děje i u panny, tak mi říkal, že s mým svolením toto vyšetření provede.
Já ho podstoupila v 15. V 16 už jsem panna nebyla.
Asi to není úplně ale běžné. Žádné problémy jsem neměla. Ale mamka měla změny na čípku už ve 28 letech, tak to bylo asi anamnézou.
Sama si už 2 roky platím přesnější stěry za 700,–
Já jsem měla po návštěvě gynekologické ambulance pro VŠ traumatický blok několik let. Bylo to přístupem gynekoložky nikoliv bolestivostí vyšetření. Respektive jsem šla na další prohlídku až po 10 letech kvůli těhotenství k jinému lékaři. To jsem si vysvětlili a dostala jsem hutnou přednášku o významu prevence. Díky jeho pozitivnímu, citlivému přístupu jsem trauma z vyšetření překonala a to hned při první návštěvě. K tomu odmítnutí vyšetření tak on má stanovené nepodkročitelné minimum prevence, což je prohlídka 1× ročně a stěr, pokud jsi bez potíží. Pacientky, které se k vyšetření nedostavují nebo ho odmítají bez dalšího, vyřazuje z péče. K tomu kroku ho dovedlo několik pacientek, které kašlaly na prevenci a přišly až v letálním stadiu rakovinu. Pro toho doktora je to staršná bezmoc lidsky i profesně.
Jinak k vyšetření - mně vadí kovová zrcadla, takže si připlácím za plastová. Vyšetření a stěr mi není úplně příjemné, ale je to chvililinka a bolestivé to není. Po stěrech jsem někdy špinila, ale na citlivost čípku to vliv vůbec nemělo. Naopak mně vyšetření přinese radost, že jsem zdravá a libido i schopnost dosažení orgasmu to spíš startuje. A jinak kdybych to měla přirovnat tak zubní prevence je horší zážitkově a to se tam vyloženě těším. A třeba zubní hygiena je proti stěrům vyloženě bolestivá rasovina
Takže na tom intenetu když už, tak bych se zaměřila na vyhledání lékaře/ky s citlivým přístupem k pacientkám a prevenci absolvovala v plném rozsahu.
Vnitřní ultrazvuk je ok. Stěr je nepříjemný… Na ultrazvuku přes břicho jsem nenáviděla, že jsem musela chodit nasáklá jako houba, aby gyndařka něco viděla. To radši dovnitř, než si nechat tlačit na břicho, když mám plný močák ![]()