Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Klidně můžete uplatnit od března, pokud s Váma žilo vnouče ve společné domácnosti. §35c zákona o daních z příjmů odst.6…za vyživované dítě se považuje vnuk (vnučka), pokud jeho rodiče nemají příjmy ze kterých by mohli zvýhodnění uplatnit…
Dobrý den, jsem znovu vdaná a z bývalého manželství mám dceru, ted jsem na MD se synem, chtěla bych se zeptat, kdo může brát odpočet daní na dceru, bývalý manžel? Já nemohu? Děkuji za odpoved
Pokud s Váma bývalý manžel nesdílí společnou domácnost, pak nemůže uplatnit zvýhodnění na dceru. Uplatnit by mohl jedině současný manžel.
Dobry den chci se zeptat v listopadu jsem nastoupila na naeschopenku a manželovi dala doklad z práce, že nepobírám odpočet na dvě děti, ale doposud jeho zaměstnavetel nám měsíční odpočet nedal stím, že ho dělá jednou ročně, až v danovvém vyrovnání. Není jeho povinost nám dát odpočet do manželové vyplaty, každy měsíc? Manžel má částečny invalidní důchod a měsiční příjem 8000,–hrubého. Děkuji
A je jeho povinost mu to vyplácet ve vyplatě měsíčně nebo to může udělat jen jednou ročně?
Příspěvek upraven 21.02.13 v 11:45
@vrtelka Je to jeho povinnost, pokud manžel zapsal děti do toho růžového prohlášení, že je chce uplatňovat.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, budu se podruhé rozvádět, z prvního manželství mám syna, který je svěřen do mé péče. Mohu si syna uplatnit, když jsem znovu vdaná, ale probíhá rozvod a s nynějším manželem již rok nežijeme ve společné domácnosti? Může si syna z mého předchozího manž., uplatnit můj nynější manžel? Pokud by si ho uplatnil a já též, byl by z toho pro mě nějaký postih, když bych pak dokázala, že je dítě jen se mnou ve společné domácnosti? Děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, aby si můj druh uplatňoval odpočty na moje dvě děti z předešlého vztahu. Já si je teď neuplatňuji, ptrotože jsem těhotná a už nepracuji. děkuji za odpověď Maruška
Pokud je nemá osvojené, pak ne. A nebo byste museli být manželé.
Takže kdyby si chtěl druh děti osvojit, musela bych mít zřejmě k tomu souhlas jejich otce. A když už k osvojení dojde, tak by jejich otec přestal platit alimenty jestli to chápu dobře.
V tomto se moc nevyznám, ale s největší pravděpodobností to tak bude.
Dobrý den, mám dítě v pěstounské péči vlastní vnouče u sebe ho mám od 31.03.2012 jsem zaměstnána, jeho matka nepracovala a otec také né, já jsem zaměstnaná, ale dle soudního rozhodnutí pěstounská péče je pravomocná až od 2.12.2012.
Mám nárok na daňový odpočet, když dítě se mnou žila v jedné domácnosti, ale rozsudek je pravomocný až od prosince.
Děkuji za odpověď.