Odsávat či neodsávat

10937
20.9.11 12:25

Odsávat či neodsávat

Ahojky, co byste dělali vy v mým případě. Míša se mi narodil předčasně 31+3. Byl měsíc a půl v nemocnici a byl i plně kojený, ale pak prostě byl anemický a do toho mu jěště vyskočila žloutenka a bylo po kojení. Teď je to 5.měsíc, co plně odsávám a nedávám UM, ale poslední dobou toho mlíčka je mín a mín a už mě to i rozčiluje, mám dál odsávat nebo přejít na UM. Akorát mám obavy aby mu mlíčko sedlo, spinká celou noc, je usměvavý miminko, co když se to pak změní??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4024
20.9.11 12:45

Já za sebe odsávat, malá se narodila také brzy a já já bohužel přišla o mlíčko a vím, že mi to bylo líto hodně dloho. A co je lepší tvoje nebo um. Neváhala bych a poctivě odsávala :dance: je to přece to nejlepší co můžeš malému z tebe dát :srdce: , myslím kromě lásky,......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1759
20.9.11 12:50

Ahoj, mám to přesně jako ty. Honzík se sice narodil v termínu, ale nešlo nám kojení a zůstala jsem u plného odsávání. První UM, Sunar, jsem dala až minulý týden, čili týden před jeho uk. 5. měsícem. A do včerejška jsem to kombinovala: ráno MM, přes den UM a polední zelenina a večer zase MM. Jenže mám to mlíčko už strašně řídké a je toho čím dál míň a tak jsem včera už neodsávala a přecházím plně na UM. Bohužel nám ale Honzík už nespí celou noc. :think: Až do toho minulého týdne spal od osmi večer, do šesti, sedmi ráno v kuse (od prvního měsíce, to se budil v jednu a pak až ráno, pak ty 4 měsíce spal celou noc…) a teď se znova začal budit po té půlnoci, takže mu dám 100ml UM, víc toho v noci nevypije a spí zase do sedmi ráno. Bohužel nevím, jestli to buzení má nějakou souvislost se zahájením UM nebo ne :nevim: Jinak Sunar mu sedí, chutná mu, kakáme každej den, na prdy jsme netrpěli ani jednou… ale vyžaduje hodně čaje přes den :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1759
20.9.11 12:55

katyca ono je to někdy těžký :think: … já jsem ráda že jsem to mlíko udržela pět měsíců. Koupila jsem si k tomu odsávání odsavačku Medelu za 8000,– a byla šˇastná jak odsávám a jsem ráda, že mi to tak dlouho vydrželo. Jinak bez ní bych asi byla bez mlíka dávno. jenže to prostě začalo ubývat, bylo to řídké, tím pádem měl Honzík častěji hlad a tak jsem musela šáhnout po příkrmu UM. Ono někdy to hrotit je stresující a já jsem ráda, že alespoň těch 5 měsíců jsem mohla plně kojit :srdce:
:wink: mám ještě zásoby v mažáku, akorát náš gurmán to pozná a zmražáku to nechce :lol: . Mám tam ještě zásobu na měsíc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
20.9.11 13:24
Katka_LEE píše:
katyca ono je to někdy těžký :think: … já jsem ráda že jsem to mlíko udržela pět měsíců. Koupila jsem si k tomu odsávání odsavačku Medelu za 8000,– a byla šˇastná jak odsávám a jsem ráda, že mi to tak dlouho vydrželo. Jinak bez ní bych asi byla bez mlíka dávno. jenže to prostě začalo ubývat, bylo to řídké, tím pádem měl Honzík častěji hlad a tak jsem musela šáhnout po příkrmu UM. Ono někdy to hrotit je stresující a já jsem ráda, že alespoň těch 5 měsíců jsem mohla plně kojit :srdce: :wink: mám ještě zásoby v mažáku, akorát náš gurmán to pozná a zmražáku to nechce :lol: . Mám tam ještě zásobu na měsíc :mrgreen:

určitě je to těžké, já to vím sama za sebe, také jsem odsávala a malá byla na um, zhruba do 1 měsíce jsem něměla ani kapičku, tak přesně vím jaké je to nemít mlíčko. Ale dokud něco teče :palec: proč přestat, byla by to škoda. Nevím jak vy, ale každodení vyvářka lahví,..... a dělání um je hrozná, když si představím jiné maminky, které mají mlíčko a stačí jen vyndat prso a baští a po sléze je spokojené je super a to neřeším v noci :roll: A pokud mlíčko není nedá se nic holt dělat :-( bude na Um ale dokud teče, tak proč nedat alespoň tu trošku do bříška i když pak bude na um. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9199
20.9.11 13:32

Ja bych taky jeste zkusila vydrzet a odsavat. Vim, ze je to na bednu a casove cim dal narocnejsi. Maly ma skoro 9 mesicu a odsavacka moje kamoska. Teda je fakt, ze na nedostatek mlika si nemuzu stezovat. Byly doby, ze mrazak byl plny mlika a houby z toho - nas maly to taky nechtel :zed: :zed: :zed:

Takze ja bych zkousela odsavat - kdyz tece, tak tece, kdyz bude malo, zacala bych pridavat UM - nejlepe rano, to ma nejvetsi hlad a vypije ho snaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
20.9.11 13:39

No popravdě odsávám už něco přes pět měsíců a kojený nebude, protože když jsem mu dala prso tak se mi málem :poblion:
Jinak já ti řeknu proč mě to láme přestat, když někam jedeš tak musíš s seboou brát odsávačku, někde to odsát, já jěště cvičit vojtovku, ted jeslti odsaji dostatek, mlíčko mi během dne kolísá, (ráno odsaji i 240ml, ale pak už jen 150,120,100 a 80ml) někdy ani to ne. Takže mám vledničce zásoby, kterýma to vyrovnávám, lahve stejně steriluji.Odsávání mi zabere cca 20minut. Dávku má okolo 150, pije si jen 120ml.
Proč pro UM. Do termosky vezmu převařenou vodu, zvlášť prášek a lahve, podle potřeby smíchám a zabere mi to když moc tak 5 minut. Já vím, nic to nestojí, je to asi lepší, ale mě to už štve, jdu pro druhý dítko do školky, než jdu tak musím odsát, pocvičit s malým a nakrmit, nestíhám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
20.9.11 13:41
katyca píše:
Katka_LEE píše:
katyca ono je to někdy těžký :think: … já jsem ráda že jsem to mlíko udržela pět měsíců. Koupila jsem si k tomu odsávání odsavačku Medelu za 8000,– a byla šˇastná jak odsávám a jsem ráda, že mi to tak dlouho vydrželo. Jinak bez ní bych asi byla bez mlíka dávno. jenže to prostě začalo ubývat, bylo to řídké, tím pádem měl Honzík častěji hlad a tak jsem musela šáhnout po příkrmu UM. Ono někdy to hrotit je stresující a já jsem ráda, že alespoň těch 5 měsíců jsem mohla plně kojit :srdce: :wink: mám ještě zásoby v mažáku, akorát náš gurmán to pozná a zmražáku to nechce :lol: . Mám tam ještě zásobu na měsíc :mrgreen:
určitě je to těžké, já to vím sama za sebe, také jsem odsávala a malá byla na um, zhruba do 1 měsíce jsem něměla ani kapičku, tak přesně vím jaké je to nemít mlíčko. Ale dokud něco teče :palec: proč přestat, byla by to škoda. Nevím jak vy, ale každodení vyvářka lahví,..... a dělání um je hrozná, když si představím jiné maminky, které mají mlíčko a stačí jen vyndat prso a baští a po sléze je spokojené je super a to neřeším v noci :roll: A pokud mlíčko není nedá se nic holt dělat :-( bude na Um ale dokud teče, tak proč nedat alespoň tu trošku do bříška i když pak bude na um. :palec:

jenže já nekojím, já odstříkávám, přestal mi pít z prsa (kvůli žloutence a anemii) kdybych kojila neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
20.9.11 14:03
EvaG píše:
katyca píše:
Katka_LEE píše:
určitě je to těžké, já to vím sama za sebe, také jsem odsávala a malá byla na um, zhruba do 1 měsíce jsem něměla ani kapičku, tak přesně vím jaké je to nemít mlíčko. Ale dokud něco teče :palec: proč přestat, byla by to škoda. Nevím jak vy, ale každodení vyvářka lahví,..... a dělání um je hrozná, když si představím jiné maminky, které mají mlíčko a stačí jen vyndat prso a baští a po sléze je spokojené je super a to neřeším v noci :roll: A pokud mlíčko není nedá se nic holt dělat :-( bude na Um ale dokud teče, tak proč nedat alespoň tu trošku do bříška i když pak bude na um. :palec:
jenže já nekojím, já odstříkávám, přestal mi pít z prsa (kvůli žloutence a anemii) kdybych kojila neřeším.

Já vím já jen psala jak se maminy , které kojí mají :jazyk: , jinak co píšeš jde jen o tvoje pohodlí, že nechceš chodit s odsávačkou,..... Promiň, že to takhle píši, ale příjde mi to tak. Spíše čekáž, že ti tady všichni řeknou dej mu Um. To rozhodnutí je jen na tobě , ale za mě jak jsem již psala já bych stále odsávala a když tak dala příkrm pokud by mlíčko nestačilo. Dát flašku s Um můžeš kdykoliv. :wink:
Jinak si myslím, že stejně nebude trvat tak dlouho a mlíčko ztratíš,podle množstí co uvádíš. :nevim: :-( A proč to malému nedat, když ještě něco kape. :wink: Věřím, že to musí být hrozná pakárna, každý den odsávat ani si to nedovedu představit, když máš doma ještě jedno dítko, které chodí do školky :-( , ale určitě to za tu oběť stojí, co by jsme přece neudělali pro své prdelky. :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
20.9.11 14:09

No chtěla jsem jen slyšet, jestli jsem sama kdo to tak dělá. Já si vždy dám nějaký cíl kam to ćhci vydržet. Ted to bylo do kontroly v rizikové poradně, tak teď to bude bud do ztráty mlíčka nebo 6měsíců. Což už je 20. a míša bude mít půl rok 13.10. akorát on bude plně na mlíčku do 8 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9199
20.9.11 14:18

Odsavajicich mamin je tady spousta. Ja odsavam rano a vecer. Casu mi to zabere pokazde minimalne 1,5 hod. Skladuji v lednicce a behem dne „davkuji“ dle potreby. Kdyz jdu ven, tak ohreju na maximum a veru ho s sebou teple. Taky se da dobre schladit a vzit horkou vodu do termosky a nejakou nadobku na ohrati. Je fakt, ze mam jedno dite a necvicime Vojtovku. Cile jsem si davala taky, nejdrive to bylo do 4 mesicu, pak do pul roku a od te doby - dokud je co odsavat, tak odsavam.
V kazdem pripade, at se rozhodnes jakoliv, tak at jste spokojeni oba. Z nekojeni se svet nezbori.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
20.9.11 14:19

Jasně, já ti přeji ať to vydržíš co nejdýl a malej krásně roste a hlavně vám dělá radost, je to určitě fyzicky i psychicky náročné. :roll: A také tě obdivuji, že tak dlouho praktikuješ, určitě jsou také tady maminky, které to takhle podobně měli, ale jde přece jen o sílu vůle, jak to ta maminka zvládne. Ale ty si myslím do posledí kapičky. :mrgreen: :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
20.9.11 14:36

Ahoj Evi, mám to přesně jako ty, malému je 5 měsíců a kousek a také od začátku jen odsávám. Už toho mám taky plný zuby. Před třemi týdny mi mléko začalo ubývat, takže jsem řešila, zda už se na to vykašlu, nebo se ještě zkusím rozkojit. Bylo to pro mě docela težký dilema. Strašně moc ráda už bych se tý odsávačky zbavila, ale na druhou stranu mi to přišlo líto.. Asi máš stejné pocity. Nakonec jsem zatla zuby, začala odsávat co hodinu a půl a mléka je zas trochu víc. Ale upřímně, říkala jsem si, jestli to za to vůbec stojí, jestli ten přínos MM je větší než vynaložená námaha. Vždyť to je denně takového času, co u toho člověk stráví.. Nikam se člověk nemůže hnout, protože musí co tři hodiny odsávat, ty stresy, aby ho bylo dost, když už se někam jede.. :roll:
Katyco, vím, že to myslíš dobře, ale myslím, že si nedokážeš představit, co to obnáší, být několik měsíců několik hodin denně napojená na odsávačku.. Nebuď, prosím, tak přísná.. (Nic ve zlém.. :kytka: )
Takže za mě - já zatím držim a odsávám dál, ale myslím, že ti nikdo nemůže vytýkat, pokud dáš UM. Málokdo by to vydržel tak dlouho, takže se za to pochval, buď na sebe pyšná a s klidným svědomím dej UM. A nebo ještě zatni zuby a ještě chvíli to vydrž, záleží jen na tobě. Ono nakonec o tolik přece nejde.. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
20.9.11 14:40

Murky: píšeš úplně moje pocity, taky mi několikrát to mlíčko se ztratilo, jednou jsem si šikovně i 400ml vylila :pocitac: , ale do ted bojuji o každou kapičku. Vždy mám takový stavy hlavně když se nedaří. Moc děkuji a taky si říkám jeslti to MM za to stojí. :think: Jdu pro Kačku do školky a pak cvičit s Míšou a dát mu napapat. :mavam: Ted jsem odsála jen 100ml. tak snad to vyjde. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1759
20.9.11 17:18

Evi já taky odsávala co 4 hodiny 400 ml, měla jsem toho hodně :-) . Najednou to začalo ubývat, ač jsem pila nápoje na tvorbu a začala jsem se stresovat. tak jsem sáhla po příkrmu. Ale jsem na sebe pyšná, že jsem to nevzdala a hned od začátku poctivě odsávala, až do těch pěti měsíců. Chtěla jsem minimálně do půl roku, ale bohužel… :nevim:
Jo - a když bylo malýmu 4 měsíce, jeli jsme pod stan. To byl adrenalin. Skladovat mlíko v přenosné lednici (na elektriku), odsávat ve stanu a vyvařovat v ešusu :lol: :wink: jak já záviděla maminám, co vytáhnou prso a hotovo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová