Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj tady anonymní, byl to omyl, samozřejmě, že není žádný důvod v takovéto diskuzi být anonymní. Já to tam mít nechtěla, ale psala jsem zároveň v jiné záložce ještě jiný příspěvek a tam to mám taky, aniž bych chtěla, tak nevím, jak jsem to vymastila. Budu si na to muset dávat pozor. Všem se moc omlouvám.
no já měla angíny pořád, i v dospívání,.nakonec mě krční mandle stejně vzali, ale asi až tak v 19 letech. Můžu říct, bolelo to jako čert, týden jsem ze sebe nevydala ani hlásku, nešlo to. Nedovedu si představit, že bych to absolvovala jako dítě…nicméně od té doby mám klid…jen sand 3× jsem měla zánět průdušek, protože to jde vlastně hned dolů, když nejsou mandle..ale s malým dítětem bych to určitě nepodstoupila, je to šílené!!!! ![]()
Děkuju za názory, taky jsem právě slyšela, že je to děsná bolest ![]()
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat na odstranění krčních mandlí u dospělého? Byl jste na tom někdo v dospělosti? Jak dlouhá je hospitalizace a dělá se to pod narkozou nebo jen v lokálním umrtvení? Jak moc to potom krvácí a bolí? Nejspíš na to půjdu, tak ať vím na co se mám připravit. Bohužel už od Vánoc trpím angínami nebo spíše i po výtěru a přeléčení dost silnými atb, tam ten streptokok pořád je, mandle prý vypadají hrozně, celé děravé, udělali se mi tam i nějaký kapsy a nejspíš už neplní svojí funkci, takže půjdou ven. Díky za odpovědi
@mauglie Nevím,jestli nemas už po zákroku. Já jsem právě 8.den po zákroku a už mám energií i uvařit něco malého k jídlu. Předtím jsem jen ležela. Bolest v krku po operaci v celkové anestezii byla malá, až jsem se ujišťovala, jestli mi je vzali. Prospala jsem vsechny noci s novalginem. Jedla jsem kaše, jogurty, ale stipe to ještě i dnes. Včera mi to trochu krvacelo, ale zaledovala jsem to. V klidu necítím žádnou bolest, při polykání to picha, táhne. Mluvím velice málo. Porod byl stokrát horší. Desátý den je prý zlomový, tak už se těším, snad se brzo najim.
Ahoj holky. Dneska jsem byla s 3,5letym synem na orl a máme doporučení na trhání nosních I krčních mandlí
a vysetreni na alergologii…popravdě s nosníma jsem pocitala ale ty krcni.. do tech se mi moc nehce.
Syn mluvi strasne přes nos, dýchá vesměs jen pusou. V noci chrápe jak starý hlap. Přes den dýchá jak lokomotiva (když si třeba maluje nebo diva na tv tak prostě dýchá strasne nahlas). Za život mel asi 4 angíny což není takova hrůza ale podle doktorky má mandle strasne velké téměř žádnou díru mezi nema (coz je pravda) a spatne se mu teda dýchá jak nosem tak pusou…
A ja tady sedim a premyslim co dělat.. za 14dni máme termín do nemocnice kde nám mají udělat vstupní prohlídku a rozhodnout co a jak a dat termín operace… ![]()
@aknah31 píše:
Ahoj holky. Dneska jsem byla s 3,5letym synem na orl a máme doporučení na trhání nosních I krčních mandlía vysetreni na alergologii…popravdě s nosníma jsem pocitala ale ty krcni.. do tech se mi moc nehce.Syn mluvi strasne přes nos, dýchá vesměs jen pusou. V noci chrápe jak starý hlap. Přes den dýchá jak lokomotiva (když si třeba maluje nebo diva na tv tak prostě dýchá strasne nahlas). Za život mel asi 4 angíny což není takova hrůza ale podle doktorky má mandle strasne velké téměř žádnou díru mezi nema (coz je pravda) a spatne se mu teda dýchá jak nosem tak pusou…
A ja tady sedim a premyslim co dělat.. za 14dni máme termín do nemocnice kde nám mají udělat vstupní prohlídku a rozhodnout co a jak a dat termín operace…
Ahoj, mohla bys mi prosim napsat, jestli jste na te operaci byli a jak to probíhalo? Ceka nas to se sestiletou dcerou..
Ve 3 letech byla na odstraneni nosni mandle (chrápala, měla šílené rýmy), a ted to vypada, z ji nostni zacala zas rust a k tomu krcni..
Pres leto zacala silene chrapat, ale fakt silene.. mam nekdy pocit, ze se ve spani skoro dusi.. mluvi hrozně přes nos, pořád, i když nemá rýmu a tak jakoby huhňá..
Máme jít na obřezání krční mandle a při jednom i odstranění všech zbytku nosních..
Myslim, že bysme jít fakt měli, i když teda třeba na angíny vůbec netrpí.. Ale to chrápání a mluvení přes nos je děsné.. To se přece samo už nemůže zlepšit.
Mohla bys mi prosím napsat, jak to u vás probíhalo? Díky moc!!
Ahoj nejsem si jistá co dělat mám 11-ti letého syna čeká nás zákrok trhaní nosních krčních mandlí a četla jsem vaše příspěvky angíny chrápaní bolesti ucha muj syn měl naposledy anginu v 7 letech nemá takové zdravotní problemy nemám stoho dobrý pocit nechce se mi do toho co by ste dělaly vi žádné zdravotní komplikace a naše dr nás nutí do zákroku já vážně nevím… ![]()
Bohužel jsme si tím prošly s dcerou též. Neustálé angíny a virózy, vymačkávání hnisu z mandlí, individuální studijní plán, kdy jsem ji musela učit dva roky doma, protože ve škole okamžitě onemocněla, obíhání alergologů, ORL, pediatrů… Nikam to nevedlo a nepomohl Wobenzym, lymfatické masáže, homeopatika, pobyt v přírodě na chatě, zdravá strava ani cokoliv jiného. Alergoložka i pediatr i krční se k vytržení mandlí neměli a rozsekl to až můj kamarád, primář ORL, který se podíval do krku, zasmál se a řekl, že ač by měly mandle infekci vychytávat, tyto už jsou samy zdrojem infekce a doporučuje je vytrhnout, což i učinil.
Pak následovalo téměř zázračné uzdravení. Z bledého, pohublého dítěte s šedofialovými kruhy pod očima se stala krásná zdravá holka, která bez absencí vystudovala po gymplu i medicínu (a nastoupila letos v září též kam jinam, než na ORL
) a ze mne spadla obrovská noční můra.
Každé dítě je jiné, nemohu zaručit, že to stejně zapůsobí i u vás, samozřejmě je lepší, když mandle zůstanou tam, kde jsou, pokud plní svou funkci a jsou i lidé, kterým to nepomohlo, ale nám to dramaticky změnilo život k lepšímu.
Pokud by ale dítě nemělo žádné zdravotní problémy, jak píšete v případě syna, určitě bych mu mandle odebrat nedala.
@Swami Harashimi píše:
Bohužel jsme si tím prošly s dcerou též. Neustálé angíny a virózy, vymačkávání hnisu z mandlí, individuální studijní plán, kdy jsem ji musela učit dva roky doma, protože ve škole okamžitě onemocněla, obíhání alergologů, ORL, pediatrů… Nikam to nevedlo a nepomohl Wobenzym, lymfatické masáže, homeopatika, pobyt v přírodě na chatě, zdravá strava ani cokoliv jiného. Alergoložka i pediatr i krční se k vytržení mandlí neměli a rozsekl to až můj kamarád, primář ORL, který se podíval do krku, zasmál se a řekl, že ač by měly mandle infekci vychytávat, tyto už jsou samy zdrojem infekce a doporučuje je vytrhnout, což i učinil.Pak následovalo téměř zázračné uzdravení. Z bledého, pohublého dítěte s šedofialovými kruhy pod očima se stala krásná zdravá holka, která bez absencí vystudovala po gymplu i medicínu (a nastoupila letos v září též kam jinam, než na ORL
) a ze mne spadla obrovská noční můra.
Každé dítě je jiné, nemohu zaručit, že to stejně zapůsobí i u vás, samozřejmě je lepší, když mandle zůstanou tam, kde jsou, pokud plní svou funkci a jsou i lidé, kterým to nepomohlo, ale nám to dramaticky změnilo život k lepšímu.
Pokud by ale dítě nemělo žádné zdravotní problémy, jak píšete v případě syna, určitě bych mu mandle odebrat nedala.
Jak píšete každé dítě je jiné ve vašem připádě bych také neváhala hlavně že vám to pomohlo byly jsme na konzultaci na motole v praze a pan doktor mi potvrdil to co jsem si myslela že nevidí jedinný důvod proč mandle odstraňovat tak jsem z radostí předala lékařskou zprávu paní dr…
@AJENKA0806 Tak gratuluji, vyřešila jste to dobře a budete mít klid.
@Daniellla @RenkaH @mauglie @farska Dobrý den oživuji diskuzi. Právě mi bylo řečeno, že když mě bude pravá mandle dál zlobit, navrhnou odstranění. Osobně bych do toho šla hned, aspoň už nikdy nebude moct bolet a být zaneřáděna čepama a hnisem. Ale čtu, jak to šíleně bolelo, chci se zeptat - pak už dobré? Nepřišly jste o hlas? Co uzlina pod mandlí - neodebrali by ji taky? Mám ji furt bolestivou a zvětšenou, každou chvilku…
@farska mohla bych se vás zeptat, jak angína vypadá, když nejsou mandle? Já doufala, že bez mandlí právě není :/ děkuju moc všem
@quera já byla na odstranění v 16 letech. Bolí to fakt hodně, asi 14 dní jsem ani moc nejedla, ale stálo to za to. Já měla taky neustále čepy a jednou absces. Uzlina se neodstraňuje, jen mandle. Bolestivou jí máte kvůli těm mandlím, to odezní. Angínu mít už nebudete, to je zánět mandlí, když nejsou mandle není angína. Je jen potřeba nepřecházet žádné nemoce a při pochybnostech jít raději k lékaři. Mandle chrání průniku zánětu dál do těla. Při odstranění je větší riziko zánětu průdušek, plic, srdce.
@quera
Ahoj. Dovolím si reagovať. Odstránenie krčných mandlí som absolvoval presne pred rokom. Rozhodne to neľutujem. Prvé 2 týždne po operácii boli náročné, nakoľko som musel používať len tekutú stravu, ale potom sa to postupne zlepšovalo. Nuž aspoň som schudol 9kg. Jedine ľutujem, že som ich nedal odstrániť skôr. Jano. ![]()
Příspěvek upraven 01.01.18 v 17:40
Ale mě dost ano, vím že to je můj problem ale nemužu si pomoci
sorry!Chjo, ty doměnky
A za vkladaní slov se moc omlouvám !