Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj mam opet otazku ohledne kojeni. jsem z toho zoufala a nevim si moc rady. syn spatne saje. problem je prisati kdyz uz se chytne pije krasne chvilicku a pak usinu a nebo duda. bohuzel asi nemam dost mleka a on nemel silu to mlicko ze me vytahnout. kdyz mi rval hlady co hodinu zacala jsem odstrikavat a davat mm strikackou nebo lahvi. takhle mi pak.spal a nerval a ja vedela kolik vypil. Ale to nejde delat porad nestiham pak uz nic jineho a o spanku nemluve. chtela bych. kojit nechci najet na Um, ale jsem z toho docela uz unavena. poradi nekdo co s tim? dekuju.
@Mar80 nepíšeš kolik synkovi je, ale jak roste měl by sílit a být schopen vypít víc od tebe. Odsála bych si do zásoby jestli je co. vždy ho nechala nejdřív u prsu sát a pak při hladu dokrmila z té stříkačky.
techniku ti může opravit jedině někdo kdo to uvidí- co zkusit laktační poradkyni ![]()
Stridas prsa behem jednoho kojeni? Pokud zacne usinat a dudlat, tak jemne poklepej na bradicku, aby se vzbudil, kdyz to nebude zabirat, prehod na druhe prso.
Jak dlouho aktivne pije? udava se tak 10 - 15 minut, ale nekteri jsou rychlici. Predni mleko tece rychleji, u zadniho se musi vic snazit.
to prisati a techniku kojeni bych mozna zkonzultovala s laktacni poradkyni.
Kojit muzes co dve hodiny, cas od casu i po hodine, jak si rekne, ale asi by to nemelo byt pravidlo, nekdy by ta pauza mohla byt delsi, treba na spanek.
jak pribira a cura a kadi?
laktaci muzes zvysovat pitim kojicich caju, me docela fungoval gravimilk, nekomu cerne pivo, melta. nahrivani behem nebo pred kojenim…atd.
Já ti s tím, jak začít zase kojit, neporadím, bohužel, mně se nepodařilo syna naučit sát ode mě, takže jsem 4měsíce odsávala mléko a krmila pouze přes lahev.
jediné, co můžu napsat pro tvou útěchu je, že to jde zvládnout, stačí dobrá odsávačka, postupně najet na delší intervaly odsávání (odsávala jsem po 6hod) a mléko skladovat do zásoby v lednici a ohřívat na vodní lázni.. zpočátku jsem dala párkrát UM, než se mi podařilo najet systém a zásobu a pak to šlo i se starším dítětem, akorát se chudák koukal, jak odsávám,..
můžeš pak MM kombinovat s UM, když někam jedeš, tak získáš nějakou svobodu,.. jen se musí myslet na odsávačku..
není to jednoduché, musíš si organizovat čas, ale pokud chceš „kojit“ resp. dávat MM, je tohle možnost..
určitě ti další maminky poradí laktační poradkyni, no, já musím dodat, že některá miminka se to prostě nenaučí, jako to moje, ani s pomocí laktační poradkyně, dětské sestry, nikoho. prostě mu nebylo dáno.. čímž nechci říct, že se to tvoje nenaučí, jen to, že to nemusí vyjít…
(můj se přisával krásně, sání simuloval, ale nesál, dokázal vypít třeba 30ml, i když jsem pak odsála dalších třeba 100ml..)
Jemu 19 dni. prave ze v zasobe nic nemam co odsaji dostane. vypije i 90. po prilozeni nic neodsaju nejdrive za hodinku a to tak max 30. pocuranych plenek ma dost ale extra nepribira. za 8 dni pribral 100g.
Jak tak koukám, tak těch línej dětí je víc, nemám doma takovýho lumpíka sama.
Mně strašně moc pomohly stránky www.kojeni.net zkus na ně mrknout.
Proč se mimčo špatně přisává? Máš ploché bradavky? Zkusila jsi třeba první přisátí přes kloubouček a poté ho sundat a kojit bez něj?
Hodně střídej strany. Přilož mimčo k jednomu prsu, když začne usínat, šťouchej do bradičky, foukej na něj, můžeš mu zkusit zacpat nos, lechtej ho, pumpuj s ručičkou, zkus mokrý hadříček…když už to nepůjde, přehoď ho na druhé prso. Tam to samé. A pak zas zpátky. Prostě to střídej tak dlouho, dokuď to bude mít aspoň nějaký efekt. Zkus najít nějakou polohu, při které nebude tolik usínat. Doporučují se co nejvíc kolmé, ale mě malej i dobře pil, když ležel na zádíčkách a já byla nakloněná nad ním, asi gravitace a lépe to teklo ![]()
Pak ještě odsávej a dokrm ho, nejlépe jinak než lahvičkou. Já to dělala stříkačkou s lahvičkou. Nevím co na to vaše přibírání dětská doktorka, ale možná by stálo za to mu dát i trošku umělého mlíčko, aby ti zesílil.
Můžu ti říct, že ze začátku jsem takhle kojila a dokrmovala i hodinu a půl. Ale teď už jenom kojím. Prsa sice musím pořád střídat a někdy kojíme i třičtvrtě hodiny, ale úspěchy jsou vidět. Jak prcek roste, tak se to zlepšuje.
On se prisat umi, ale desne pred rve a krouti sebou takze nez ho dostanu k prsu je boj a pak nema silu sat. prsa stridam i nekdy nekolikrat. rekla bych ze se mlicka dela vic a tak bych chtela najet zase na kojeni a ne odstrikavat.
Jestli máte problém s přisátím, kontaktuj laktační poradkyni. Mrkne a řekne ti, v čem je problém. Třeba bude stačit jen změnit polohu, nejlepší je na fotbalistu z boku. Víc najdeš na www.kojeni.net.
A že usíná, je ještě hrozně maličkej, sání z prsa je dost vyčerpávající. Zkus několikrát u kojení prostřídat prsa, tím se taky vzbudí a podpoříš tím i laktaci. Pokud usne, na chvíli ho třeba polož někam vedle, neucítí tě a to ho taky probere. Koj třeba každou hodinu, je fakt malinkej a nějaké intervaly jsou blbost. Pořiď si šátek a nos malého u sebe, uvidíš že bude spinkat líp jak v postýlce a zvládneš i nějakou práci doma. Po kojení ještě můžeš odsávat, ať se ti trochu zvedne laktace.
Jinak nezoufej, množství odsátého mlíčka nevypovídá o tom, kolik ho máš. Odsavačka není tak účiná, dítě si vytáhne víc ![]()
@Mar80 Neboj, určitě se to povede. Je vidět, že se opravdu hodně snažíš ![]()
Možná ho zkus přikládat častěji, jestli se už takhle nekroutí z hladu, pokuď se uklidní, když se přisaje.
Urcite rve hladem a vzteka se ze to neni hned. po prisati je v klidu dokavad to tece kdyz se musi snazit sam uz se mu to moc nelibi.
Ja zazila nachlup to same…
Mala nesala, nepribirala, usinala, zkratka hruza a des. Bez kloboucku, pres kloboucky, deset ruznych poloh a zadny uspech. Odsavala jsem dva mesice. Na UM nikdy nebyla. I pres to odsvani a dokrmovani ( lahvickou NUK, moc se mi osvedcila) jsem ji kazdy den zkousela min. 2× kojit, aby na bradavku nezapomnela. V jejich dvou a pul mesicich jsem z toho odsavani byla uz tak nestastna, ze jsem byla odhodlana prejit na UM, pokud se dite nechytne samo. Nebylo to ze dne na den, ale nedala jsem ji jinou moznost a tak se nakonec chytla a kojime dodnes ( bude ji sest mesicu)
Trvalo to ale delsi dobu. Bylo to tim, ze se narodila o trosku driv a mela necela tri kila. Jakmila zesilila a tolik nespala, slo ji to daleko lepe
Urcite to zatim nevzdavej. Miminko mas jeste male. Az zesili, potahne lepe. Dulezite je ale to pribirani. Podle me laktacni by mimco mel pribrat 450 - 900g mesicne. Muze to byt jeden tyden 100g a dalsi 300g. Hlavne stale nevazit. To jsem delala ja a byla jsem taky psycho. Zvazit staci pry kazdych deset dni. Drzim palce ![]()
@Mar80 Tak zkus prsa před kojením nahřát, namasírovat, popíjet něco teplého, ono to začne líp téct.
Taky hodně pij, ať se má z čeho mlíčko tvořit. Dobrá babská rada je jíst smatanový věci. Jogurty, šlehačku do cara atd. Mlíčko by pak mělo být tučnější a líp zasytit.
A hlavně být v klidu, jenže to se líp řekne než udělá ![]()
Co si trochu zformovat bradavku, malinko zmacknout, trochu odstriknout a napatlat mlekem?
asi je trochu linejsi a jak to neni hned, tak se zlobi, ono to chvilku trva, nez to mleko zacne tect, ted v radu vterin, ale pro nej to je asi dlouha doba.
Ja vam moc dekuji za rady a podporu. je to dost tezke a prave ze ten klid moc neni a nervy povoluji. mam doma jeste dvoulataka takze nekdy psycho no.
No nazacatku tece az moc ze se i zalika a tak musim nekdy malinko odstrikat a po par minutach uz samo netece a to je ta chvile kdy ho to prestane bavit a zacne usinat misto.toho aby poradne sal a vytahl to ze me.