Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Upřímně, jestli se do tebe navážejí nějak výrazně víc než do ostatních, tak to nemusí být jen tvým odlišným postojem, ale asi se chováš i jinak „divně“. Zkrátka spolužáci se vždy navážejí do slabšího kusu. Pokud je někdo sebevědomý, vyrovnaný a má to na háku, tak může vypadat jako marťan a žít v celibátu a navážet se do něj nikdo nebude.
Takže být tebou, zamyslela bych se, čím dalším je ještě irituješ, že tě tak prudí. Třeba se chováš nějak nepříjemně, hystericky, povýšeně - může to být cokoliv.
No a jestli potřebuješ kamarády, pak si je prostě hledej jinde - třebe ve sportovním klubu, skautu, apod.
@Čičorečka píše:
Na základce tvoje okolí vymetalo párty? Ty jo, já jsem asi fakt z jiného světa.
Já jsem chodila na základku do takové, ehm, ehm, lepší čtvrti.
Takže v osmičce, devítce, už fakt jo. Neříkám že všichni, ale ta hlasitější část třídy rozhodně. Ono taky když se tak zpětně podívám: jedna spolužačka po drogové odvykačce, jeden spolužák ve vězení, jeden spolužák a jedna spolužačka děti v šestnácti/sedmnácti… (a to už jsem o nich posledních tak 6 let nic neslyšela, takže nevím, kolik dalších zajímavých příběhů ještě přibylo).
Hlavně potom, co v páté třídě ta slušnější frakce odešla na gymply, tak tam zbyla dobrá sbírka charakterů. Takže věřím, že se to někdy sejde. ![]()
Tak to máš fakt divnou střední. Pokud je to tak děsný, jak píšeš, tak bych ji změnila na nějakou „lepší“.Pokud mají v 16 letech všichni zkušenosti se sexem, tak pěkně kecaj.
Přemýšlíš jako dospělá, jen bohužel tvé kamarádky ještě nedospěly anebo jsou hodně tupé, dnešní doba je bohužel plná podobných typů. Víš já vždy měla názor, že sex můžu mít nejdříve v době, kdy se o sebe můžu sama postarat nebo o případné děcko, které by mohlo být. Není to docela dost sobecké spoléhat na rodiče že se postarají kdyby něco? Musím říct, že platonický lásky byly hezké, kluci nikdy nežádali víc než jsem jim dovolila a já ve 22 poznala toho pravého. Nesvěřuj se holkám které jsou povrchní a nepodléhej názorům druhých, drž se těch tvých. Držím ti palce klidně napiš.
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky. Snad pochopíte, že to je anonymní.
Jsem žákyně 2 ročníku střední školy a je mi 16 let. Jsem dobře vychovaná za což jsem mamce straně moc vděčná, ale nespadám tedy to charakteru dnešní doby. Prostě se jako velká většina holek netahám s klukama od 13, nepiju, nekouřím, nedroguju, nevymetám kluby a samozřejmě jsem s nikým nespala.. Jde to mimo mě prostě.
Tudíž jsem terčem řešení pro všechny, kdo to ví.. A že už se to hodně rozkřiklo.
Každej do mě hustí kecy typu: Tak už si zaš*kej toho pravýho stejně nenajdeš, do 15 můžeš od 15 musíš,
Pak jsou tu posměšky typu jeptiška, panna Marie, klášterní paní a podobně.. Z ročníku pod nama se za to semnou nikdo nebaví a zbytek školy na mě kouká jak na zjev.
Je mi to hrozně líto.. Myslím si, že můj přístup k životu je v tomhle věku víc než adekvátní a ostatní z toho maj vyloženě prdel.
Co si o tom myslíte vy? To je opravdu taková tragédie chovat se dobře a ne tak jak si představují vrstevníci?![]()
Dobrá zprava občas se najde bystrá hlava, která nepropadá KONZUMU a používá
hlavu
Mila zakladatelko, vubec se nad tim nepozastavuj, pochybuju, ze opravdu vsechny holky ve tvem okoli uz spaly s klukem, jak jiste hrde tvrdi. Kdyz sem byla na zakladce, tak holky uz si uzivaly s klukama, cigarka, vinecka a pivecko
Ja poprve spala s klukem skoro v 18ti a nelituji. Taky sem si vyslechla. Ale neboj se, prejde to a budes za to rada. Rozumim tomu, ze to neni prijemne, ale naopak v dnesni dobe je to hezke. Venuj se skole a svym konickum, na lidi se vykasli. Preji ti, at je brzy lepe a tve okoli dozraje. Jsi dobre vychovana, to je velke plus, tak na to nezapominej
![]()
Já nevím no, mě je 17,chodím na střední a určitě nevím, kdo všechno ze třídy měl sex a kdo ne. Ani mě to nezajímá. Takové věci proberu fakt jen s hodně dobrýma kámošema. Nevím co je do toho Pepovi ze třetí lavice. Tohle máš snad probírat s nějakou kámoškou a ne s celou třídou. Nechci ti křivdit, ale jestli si o to trochu neříkáš a třeba se nepovyšuješ nad ostatní. Že jenom ty si dobře vychovaná a tak. Já taky nepiju, nekouřím ani ciga ani trávu, někdo z mých kamarádů jo a neřešíme to. Mě to nechutná, nepotřebuju to k životu a taky vím, že jestli mě do 18 dovezou domu benga na na káry, tak se na žádné party půl roku nepodívám. Ať si každý dělá co chce jeho věc, já se umím bavit i bez toho max si dám panáka ruma a to ještě s kolou a nikdo se mi nesměje. Ve třídě máme kluka co si hraje na strašného slušňáka a je to otravný. Ať je jaký chce, ale ať tím neprudí. Nedávno jsme si losovali jednu školní práci a já si vytáhl to co on. Měli jsme na tom dělat spolu. No byla to hrůza, pořád nějaký kecy měl. Já nejdřív nereagoval, pak mi ale zavolala mamka a ptala se, jestli u nás ten den bude spát moje holka (byl to patek) on z toho hovoru vypozoroval co řešíme a hned začal zase chytračit, pak už jel bomby i do mámy, že co jsme za rodinu, tak jsem mu řekl ať se do toho nestará a nebere si moji mámu do huby a nepomohlo to, tak jí jednu dostal. Jestli se chováš podobně, tak se nedivím, ale třeba máš jen smůlu na kolektiv.
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky. Snad pochopíte, že to je anonymní.
Jsem žákyně 2 ročníku střední školy a je mi 16 let. Jsem dobře vychovaná za což jsem mamce straně moc vděčná, ale nespadám tedy to charakteru dnešní doby. Prostě se jako velká většina holek netahám s klukama od 13, nepiju, nekouřím, nedroguju, nevymetám kluby a samozřejmě jsem s nikým nespala.. Jde to mimo mě prostě.
Tudíž jsem terčem řešení pro všechny, kdo to ví.. A že už se to hodně rozkřiklo.
Každej do mě hustí kecy typu: Tak už si zaš*kej toho pravýho stejně nenajdeš, do 15 můžeš od 15 musíš,
Pak jsou tu posměšky typu jeptiška, panna Marie, klášterní paní a podobně.. Z ročníku pod nama se za to semnou nikdo nebaví a zbytek školy na mě kouká jak na zjev.
Je mi to hrozně líto.. Myslím si, že můj přístup k životu je v tomhle věku víc než adekvátní a ostatní z toho maj vyloženě prdel.
Co si o tom myslíte vy? To je opravdu taková tragédie chovat se dobře a ne tak jak si představují vrstevníci?![]()
Tragédie to opravdu není a to, že jsi ještě nešuk…ala, jako většina tvých vrstevnic - to je spíš chvályhodné. Nemůže být za jejich posmíváním tak trochu závist? Co myslíš? Ony už mají to nejhezčí za sebou a pochybuju, že to zrovna u většiny těch holek vůbec hezké bylo… Zatímco Tebe to teprve čeká
A bude to mnohem hezčí, protože budeš psychicky mnohem více vyspělejší… Hlavu vzhůru a vybodni se na jejich kecy!
@Čičorečka píše:
Na základce tvoje okolí vymetalo párty? Ty jo, já jsem asi fakt z jiného světa.
Tak to u nás se na základce prodávaly jointy za padesát korun. V devítce už kalili všichni první ligu. A na střední? To radši no comment. Takový byl náš svět, děti devadesátých let z velkého města. Snad to moje holky budou mít jak tady zakladatelka.
Vykašli se na ostatní, koukej jen na sebe, ty musíš vědět kdy jsi a nejsi připravená.. Měla by jsi mít spíše jejich obdiv! ![]()
@Karleon píše:
To se přežene a jednou za to budeš ráda. Já třeba na svém manželovi oceňuju, že nežil bujarým životem, než mě poznal, a že nestřídal partnerky podle ročního období.
Tak holt bude muset manžel nedostatky z mládí dohnat, až v manželství… ![]()
Tady vidím víc možností. Buď chodíš na naprosto šílenou školu/máš šílený kolektiv. V tom případě bych uvažovala, zda to neřešit. Stejně tak mě napadá, že jsi možná z nějakého důvodu „slabší článek“ kolektivu a ostatní mají potřebu se ti posmívat. V tom případě by bylo více než dobré si o situaci promluvit s nějakou autoritou (rodič, učitel,…).
Jako poslední možnost mě napadá, že máš prostě jenom potřebu moralizovat a oni ti to určitým stylem oplácí. Jedna věc je nesouhlasit se spolužáky a jejich životním stylem, druhá jim vmetat do obličeje, co dělají a nedělají špatně a tvářit se, že jsi lepší člověk, protože to děláš jinak, společensky přijatelněji. Kvůli tomu, že nekouříš, nepiješ, nemáš pohlavní styk a nebereš drogy, lepší člověk rozhodně nejsi. Bylo by fajn se zamyslet, zda to není tak, že je občas,,poučuješ". Ono jasně, možná nedělají úplně dobrou věc, ale pokud s nimi nemáš žádný vztah, mělo by ti to být absolutně putna. Je to jejich rozhodnutí, které by se mělo do určité míry ctít.
Ad. diskutující - společnost se kvůli křesťanství naučila určitému,,kultu čistoty", který tvrdí, že zdrženlivé ženy by měly být vyzdvihovány. To, že o panenství některá chce přijít později vůbec není nějaká,,známka dospělosti", spíš určitá forma osobní filosofie. Žel máme furt bůhvíproč naučeno, že tohle jediné je to super a oukej.
@Jokesonyall nesouhlasím. Určitě je lepší člověk, než někdo, kdo bere drogy atd. ![]()
@truelly v čem konkrétně? Znám rekreační uživatele, kteří jsou v pohodě, jsou to fajn lidi. Pak znám taky abstinenty a nekuřáky, kteří v životě na žádnou návykovou látku krom cukru a ranní kávy nesáhli, ale jsou to nehorázní pitomci. Člověk, který svou závislost na drogách absolutně nezvládá, bude taky určitým způsobem pitomec. Jinak ale nevidím důvod, proč automaticky člověka, který si někde dá brko, považovat za horšího.