OGTT - co kdybych nešla?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1804
24.3.15 22:57
@Moise píše:
Jaký problémy bys v souvislosti s GD jako měla mít?? 8o To na sobě fakt nepoznáš. Nijak. Na utz ti dělají pouze váhové odhady, můžou se seknout třeba i o půl kila. Nejde o náhodu, jde prostě o to, že to tělo není schopné cukry odbourávat jako předtím. Nejsem ze zdravotnictví, tak ti to nijak jinak nevysvětlím.

No, kdyz ale nejde o nahodu, tak proc nektere telo ma problem odbouravat a nektere ne? Protoze genetika a faktory prostredi. Ted jde o to, ktere. Ktere, to se vi. Odkud rizikove skupiny. Pokud nemas zadny faktor risku, je riziko vyskytu GD extremne nizke. Pokud navic dobre jis (pravidelne ctyrikrat nebo petkrat denne, neujidas, necpes se sladkym a sacharidama…), je to riziko jeste nizsi. Ale ano, porad existuje, to souhlasim. Otazka je, do jake miry se zvysuje tim, ze do sebe nalijes hnusny glukozovy roztok. Do jake miry se tim zbytecne zatezuje organismus, kdyz pravdepodobnost pozitivniho vysledku je minimalni. A jestli nahodou nekdo nema zajem na tom, aby se tenhle „pomerne neskodny“ test daval plosne :nevim:.

Ale to jsou jen otazky, kazdy at si je zodpovi, jak chce. Jen si je dobry je obcas polozit, zvlast v dobe, kdy uz ucebnice mediku obsahuji stranky s reklamami na leky a kdy vam s vysokoskolskym diplomem jeste pred prvnim pacientem nakraci do ordinace zastupce farmaceuticke firmy a zacne pololegalne nabizet skutecne pohadkove vyhody, kdyz budete psat to a to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
24.3.15 22:59

@lekarnicka28 : Britske a francouzske zdravotnictvi se nedaji srovnat. Statistiky jiste nekde najdes. Pochybuju, ze jsme na tom v Cechach lip, mam zkusenosti s peci v obou zemich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7276
24.3.15 23:00

Teď se to vzhledem ke zvyšujícímu se věku rodiček dělá preventivně…já jsem jí odmítla, dvakrát. takže né, jít nemusíš, já musela pouze podepsat papír, toť vše ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
24.3.15 23:00

@ugluk nemáš náhodou povědomí (studii, rozhovor s diabetoložkou atd.) jak je to s tím podezíráním zátěžáku na vyvolání GDM? Jen když už tu tak hezky při večeru debatujem, tak ať máme argumenty pěkně pokupě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
24.3.15 23:04
@Moise píše:
@AnnaF jistě víš, že těžko lze srovnávat v tomto Čechy a Francouze, když tedy bereš v úvahu životní styl :D

S tim naprosto souhlasim, akorat v Cechach se misto osvety, ze „jist zdrave“ neni co dve hodiny ujidat ovoce, zeleninu, spaldove susenky a lehky jogurt nebo podobny pitomosti a nejist knedliky a gulas delaji zatezove testy :).

Ne, delam si z toho uz trochu legraci, preju dobrou noc a sladke sny (jen bacha at z nich nemame cukrovku ;) ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
24.3.15 23:04
@AnnaF píše:
No a o co tedy jde? Jako kdyz nemas zadny problemy, dite je na utz normalni s normalni vahou, nebmas zadnou genetickou zatez a mas zdravy zivotni styl a jsi sledovana? O nahodu?

O nastavení těla. O stravě a stylu života ta těhotenská není.
A ano, první hodnota je snížená, ovšem další dvě jsou naopak o dost vyšší :nevim:

@Ariel0 nikdo Ti neřekne, co se stane, když nepůjdeš. Může být všechno v pořádku nebo taky ne, když jí budeš mít. Jak píšou holky o přibírání to není. Pokud by si šla těhotenskou průkazku opravdu nepotřebuješ, ale musíš mít žádanku, případně si ten test nechat udělat jako samoplátce.

Příspěvek upraven 25.03.15 v 00:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 23:05

@ugluk :? já se přiznám, že jsem na kontrolním nebyla :oops: A o stařecké cukrovce jsem se zmínila před diabetoložkou jednou - vyjela na mě jak čertík z krabičky, že tento termín diabetologové vůbec neznají :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
24.3.15 23:14

@elanaa El, nemam, mozna bych dohledala, zda neco takoveho vubec existuje :think: Kazdopadne spravny postup, ktery bohuzel nemalo laboratori ignoruje :zed: je - zmerit glykemii nalacno a pokud tato je vyssi nez norma, glukozu vubec nedavat vypit! Protoze potom by to pro telo extremni zatez byla. A test zopakovat! Cili tehotna prijde podruhe a pokud ma podruhe lacnou glykemii zvysenou, spada do kategorie GD. Pokud ji ma podruhe v norme, test se provede.
Diagnostikovat GD z jednoho zvyseneho odberu nalacno je blbost (a o tom bys zas mohla psat ty) a davat nekomu vypit glukozu, kdyz uz to ma nalacno vysoky, je samozrejme taky blbost na entou, ktera se bohuzel obcas deje :?

Mimochodem, an tom mem dnesnim odberu byly i tehotne a nevim, jestli byly zrovna nejaky erupce na slunci ci co, ale dnes se teda zlovolne farmaceuticke firmy moc nenakapsovaly, neb nalacno jich to mela zvysene snad polovina, takze pekne bez vypiti drahe glukozy supajdily domu.
Odber zilni krve stoji, tusim, cca 30 Kc, stanoveni glykemie asi stovku, cely cukrtest asi 800, matne si vybavuji, musela bych dohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 23:14
@AnnaF píše:
No, kdyz ale nejde o nahodu, tak proc nektere telo ma problem odbouravat a nektere ne? Protoze genetika a faktory prostredi. Ted jde o to, ktere. Ktere, to se vi. Odkud rizikove skupiny. Pokud nemas zadny faktor risku, je riziko vyskytu GD extremne nizke. Pokud navic dobre jis (pravidelne ctyrikrat nebo petkrat denne, neujidas, necpes se sladkym a sacharidama…), je to riziko jeste nizsi. Ale ano, porad existuje, to souhlasim. Otazka je, do jake miry se zvysuje tim, ze do sebe nalijes hnusny glukozovy roztok. Do jake miry se tim zbytecne zatezuje organismus, kdyz pravdepodobnost pozitivniho vysledku je minimalni. A jestli nahodou nekdo nema zajem na tom, aby se tenhle „pomerne neskodny“ test daval plosne :nevim:.Ale to jsou jen otazky, kazdy at si je zodpovi, jak chce. Jen si je dobry je obcas polozit, zvlast v dobe, kdy uz ucebnice mediku obsahuji stranky s reklamami na leky a kdy vam s vysokoskolskym diplomem jeste pred prvnim pacientem nakraci do ordinace zastupce farmaceuticke firmy a zacne pololegalne nabizet skutecne pohadkove vyhody, kdyz budete psat to a to.

Hele já nejsem doktor, až takhle do toho nevidím. Ale sama vidím na sobě a v okolí, že prostě genetika a faktor prostředí jsou příliš malí pěšci.

Znovu opakuji, splňuji vše co jsi popsala v prvním odstavci. Riziko nízké, až podle tebe zanedbatelné, přesto tam GD byla. Dvakrát. Kdybych se nechala uchlácholit tím, že nejsem riziková skupina, tak bych ohrozila minimálně to první dítě, které už tak mělo narození velice složité. Naštěstí mě s tím žádný doktor odborník nechlácholil.

Hele ale je hezké, že víš, jak vypadají učebnice mediků, ale základní informace o GD evidentně nemáš :mrgreen: promiň, ale bije to očí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
24.3.15 23:19
@ugluk píše:
@elanaa El, nemam, mozna bych dohledala, zda neco takoveho vubec existuje :think: Kazdopadne spravny postup, ktery bohuzel nemalo laboratori ignoruje :zed: je - zmerit glykemii nalacno a pokud tato je vyssi nez norma, glukozu vubec nedavat vypit! Protoze potom by to pro telo extremni zatez byla. A test zopakovat! Cili tehotna prijde podruhe a pokud ma podruhe lacnou glykemii zvysenou, spada do kategorie GD. Pokud ji ma podruhe v norme, test se provede.
Diagnostikovat GD z jednoho zvyseneho odberu nalacno je blbost (a o tom bys zas mohla psat ty) a davat nekomu vypit glukozu, kdyz uz to ma nalacno vysoky, je samozrejme taky blbost na entou, ktera se bohuzel obcas deje :?Mimochodem, an tom mem dnesnim odberu byly i tehotne a nevim, jestli byly zrovna nejaky erupce na slunci ci co, ale dnes se teda zlovolne farmaceuticke firmy moc nenakapsovaly, neb nalacno jich to mela zvysene snad polovina, takze pekne bez vypiti drahe glukozy supajdily domu.
Odber zilni krve stoji, tusim, cca 30 Kc, stanoveni glykemie asi stovku, cely cukrtest asi 800, matne si vybavuji, musela bych dohledat.

to je teda dost síla, jakože nepoměr, odběry (2-3) jsou teda 100kč, analýza 100kč, ta glukóza je položka asi zanedbatelná a ten zbytek? Nechci nijak snižovat erudici sestřiček na biochemii, ale té další práce s tím už pak tolik není, velká invence netřeba, další materiál nula nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
24.3.15 23:20

@Moise tak ja pul roku po porodu byla a negativni. Ted mi nahodne zjistili nalacno zvysenou, tak prave kvuli GD v anamneze radsi OGTT, no a je to. Snad to nebude tak tragicke, jak se to prozatim tvari. Kdyz mi po porodu rikali, ze riziko DM II. typu do budoucna je cca 20 %, nenapadlo me, ze to budu resit za tri roky :roll: Jinak tu „stareckou“ jsem pouzila, neb mi bylo vcera napsano, ze ji proboha ve svem veku preci nemuzu mit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 23:22

@ugluk mě říkali dokonce 30 % :? Stařecká je normální cukrovka II. typu, akorát se holt poslední dobou často objevuje u starších lidí, ale může se stejně tak objevit i u puberťáků :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
24.3.15 23:30

@elanaa tak ta analyza je tam treba trikrat, ale pockej, zkusim ti to dohledat :)
Sakra, ale ja ti naprosto nehorazne kecala 8o
Takze napr. Centrolab - stanoveni glukozy 15 Kc, OGTT (trikrat stanoveni glukozy + jeden roztok) 88 pro tehotne a 73 pro netehotne (o odber mene).
Plus 3×36 Kc za tri odbery.
Takze celkem max. 200 :jazyk:

Tech 800 jsem si spletla, jak jsme se tuhle rozcilovaly, proc nam, totalne nerizikovym pacientkam, furt dokola nekolikrat do roka nabiraji HIV, tam je to cca 800 za odber. Tumormarkery kolem 500 za jeden a dneska zrovna dr. krcil rameny, ze ve velke casti pripadu je doktori plosne nabiraji zbytecne a pak to akorat desi pacienty, protoze to nic moc nerekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
24.3.15 23:33

@Moise no jasne, II. typu, driv se ji starecka rikavalo, protoze mladsi lidi ji meli dost malokdy, doba se meni…
20 nebo 30 %, je to dost a ja se nejak naivne domnivala, ze pokud nebudu mit 30 kilo nadvahy a cpat se cokoladou, tak se tomu vyhnu, jo… ditko ma tri roky, varim nam stejne, takze se snazim hodne zeleniny, lusteniny, delam male ovocne svacinky, nabeham se za ni dost a dost, takze vaha OK, no a je mi to platny? :mrgreen: V rodine to mela jedna prababicka nekdy po osmdesatce, jinak nikdo. Takze fakt nevim, kde nastala ta chyba :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69129
24.3.15 23:36

Jo, takze ten vydaj za jeden odber navic je 36 Kc za odber a 15 Kc za rozbor. Fakt neverim tomu, ze to laborky sidi, aby usetrily pade.
Zvlast v kombinaci s tim, ze kolik laborek da plosne vypit glukozu i tem, na kterych by tento drahocenny napoj mohly usetrit.

Jeste se omlouvam, zapomnela jsem na roztok samotny, ten prefabrikovany (kdyz si to nemichaji sami) stoji stovku.
A jeste mi ho moje byvala gyndr. (ta, co mi zfusovala test) nechala zaplatit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí