Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lilypad24 Je to úplně normální základka. Celkově je třída lehce slabší, ale tohle je fakt úlet.
@Trojlístek píše:
Vyjmenovaná slova určitě nejsou učivem 2.třídy. Tím u mě tvá diskuse pozbyla na důvěryhodnosti. @Murka
je to třetí třída, není tak moc vedle.
@sagina píše:
tak ono taky jde o to, jestli to byl normální diktát, nebo nachytávací diktáttakové to klasické „Sveřepí šakali zavile vyli na bílý měsíc.“ nebo „Brzy brzičko se pak z výšky vysoké vížky vysypalo sivé peří, které tam sokoli spolu s jestřáby nanosili.“ ne, že by to člověk neznal, ale jak se do jednoho diktátu koncentruje větší množství výjimek a chytáků a běžně nepoužívaných slov, tak pak kolikrát člověk začne psát blbiny, protože přestává psát automaticky a začíná moc myslet
![]()
I kdyby se tam objevily takové špeky, tak v osmé třídě by to fakt neměl být problém. Vyjmenovaná slova se učí ve třetí třídě. Obzvlášť, když o tom ví předem… Fakt lituji učitelku, na kterou je takový hon. ![]()
Test z vyjmenovaných slov snad zvládne i průměrný dospělý lépe než na 3 ne? U nás se neohlašovalo. Učitel dokonce přišel do třídy, seděl, usmíval se. Pak řekl s úsměvem: „Tak milánkové, číše přetekla, papíry!“ A z této písemky z matiky buď známka 1, 3 nebo 5 a úkol na 5 minut. Člověk nasbíral pár pětek a pak držel ústa nebo se učil ![]()
Jsou rozmazlení a hanba by mě fackovala, kdyby v 8. třídě moje dítě bez vážného důvodu neumělo vyjmenovaná slova.
Bohužel je mi učitelů v dnešní době moc líto a obdivuji, jaké mají pevné nervy. Já bych to nevydržela a to jsem učitelkou vždycky chtěla být. Nezvládla bych takový psychický nápor od hloupých rodičů a jejich dětí jak přes kopírák.
Ucitelka podle me jednala spravne. Povinnost to asi hlasit nema, ale prijde mi lepsi je ohlasovat. Nepamatuji si, ze by nam ucitele davali casto písemky bez oznameni. ![]()
Tak to je dost vtipný dotaz. A co dostala tvoje dcera za známku, prozradíš nám to? Nicméně tyhle testy zadávala učitelka dětem ve 3 třídě, a bez oznámení. A to se teprve začali pořádně vyjmenované slova učit. No a pokud děti 8 třídy nezvládnou vyjmenovaná slova, tak to asi bude chyba někde jinde.
@Murka píše:
Ahoj, můžete mi říct, jak to je u vás ve škole s ohlašováním písemek dopředu?Dcera v osmé třídě. Ve čtvrtek dopoledne jim učitelka oznámila, že v pátek si napíšou desetiminutovku na vyjmenovaná slova (doplňování i/y do předtištěného textu). Ve dvě hodiny odpoledne tuhle informaci zadala i do edookitu. V pátek si tedy napsali desetiminutovku. V neděli byly známky vloženy do edookitu. Z osmadvaceti žáků dostalo osm za pět a devět žáků za čtyři. A kdo za to může? Přece učitelka, která jim písemku neohlásila včas. Řešilo se to na třídním whatsappu, kde dostala učitelka od některých rodičů pěknou čočku. Dnes rozeslal ředitel zprávu všem rodičům, že ze strany učitelky proběhlo vše v pořádku.
Kromě toho, že vyjmenovaná slova jsou učivem druhé (!) třídy, mi připadá jako nesmysl, hlásit žákům každý prd dopředu. Měla jsem za to, že ohlásit musí učitel jen čtvrtletní/pololetní práci.
Jak je to prosím u vás na škole?
co je to za školu že děcka v osmicce neumí vyjmenovaná slova? A ještě je rodiče hájí? Svět se fakt v pdel obrací ![]()
To si učitelka teda dovolila dát desetiminutovku a ještě ji ohlásila jen den dopředu. Hlavně učivo prvního stupně.
Někteří rodiče jsou fakt divný.
Dneska přece může za všechno učitelka, rodiče neradi přiznají, že maj doma blbce co to flákaj, kednodušší je poslat stížnost do školy, že učitelka má na jejich chudáčky vysoký nároky… ![]()
Byly doby kdy jsme se my jako děti báli třídních schůzek, s čim přijdou rodiče domů, dnes je to přesně naopak, učitelka se bojí, co všechno ji rodiče na schůzce vyčtou
Prosím vás, chcete mi říct, že dneska se o něčem s učitelkama diskutuje na skupinovém třídním whatsappu?
Já si teda s pár učiteli za svůj studentský život sama užila. Zažila jsem pěkně zlý zamindrákovaný lidi, zároveň ale ty fajn, co učili s láskou.
Tenhle rádoby pokrokový systém mě teda děsí a docela dost učitele lituju ![]()
@Wani píše:Často ne, ale nám dávali. Obzvlášť, když jsme dělali bordel. Za trest
Ucitelka podle me jednala spravne. Povinnost to asi hlasit nema, ale prijde mi lepsi je ohlasovat. Nepamatuji si, ze by nam ucitele davali casto písemky bez oznameni.
@Murka desetiminutovky/petiminutovky nejsou oznamované. Píší je adhoc na začátku hodiny.
Jako chybu učitele to nevidím. U nás byl vloni při onlinu také snaha, aby byla oznamovana každá takováto písemná, ale neprošlo to.
@Trojlístek píše:
Vyjmenovaná slova určitě nejsou učivem 2.třídy. Tím u mě tvá diskuse pozbyla na důvěryhodnosti. @Murka
Ok, omlouvám se, sypu si popel na hlavu. Vyjmenovaná slova jsou učivem třetí třídy. Je to důvod k tomu, aby je osmáci neovládali?
Ja vzdycky rikam, ze kdyz ma polovina tridy petky, ctyrky, tak je to vizitka hlavne ucitele/skoly. Pisemky se u nas hlasi.
Tak to je zoufalost. V osmičce to musí umět i úplný ignorant!
4. třída - něco je ohlášeno (hlavně čeština, často den dopředu) a něco ne. Pravidelně se ohlašuje AJ týden dopředu (slovíčka).