Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky moc Vám všem děkuji za príspěvky, dnes jsem byla na ultrazvuku, a doktor mi rekl ze transfer provedem ale až v pondělí. Z 28 vajíček se 14 napichlo a zbytek normal. z toho se nam krasně vyvíjí 14 embrijek, tak jsem zvědavá jak to bude v po. Nevím zda zavést 2 nebo pouze jedno. Jinak bolesti v podbříšku ještě mám i nafouklé břicho, ale není to tak strašné. Tak doufám že se nám to povede. jinak ostatním držím moc palečky. ![]()
@HanyB nechávali jsme zavést dvě a obě se uchytila, nyní nám tu běhají 19ti měsíční holčičky ![]()
Holky chtěla jsem se zeptat zda se zvyšuje šance na otěhotnění při zavedení embria ve stadiu blatocysty? Nechala jsem si zavést 1 embrijko, doktor nám 2 nedoporučoval, a 3 máme zamražené.31.3 jdu na krev, tak držte pěstičky:)
Milé slečny, paní ráda bych vás touto formou poprosila o popsání problému s OHSS. Píši závěrečnou práci pro záchranáře a myslím, že by o těchto symptomech měli být více informováni. Prosím o váše příběhy o vzkazy co by měli záchranáři vědět. Eventuelně kdybych se mohla s někým domluvit osobně byla bych já i všichni zdravotníci který o této komplikaci mnoho nevědí zavázáni. děkuji Stuchlíková Eva
@faity Klidně mi napiš do zpráv, co by Tě zajímalo. Mě odvážela záchranka s hyperstimulačním syndromem do nemocnice. Záchranáři studovali papíry z CARu, než pochopili co mi je. V nemocnici na příjmu i ostatní doktoři měli s OHSS zkušenosti. Prý je nás čím dál více, co končíme v nemocnici.
Claire00, tak to ti nezávidím, snad mě tohle nepotká. Jsem druhý den po transferu a mám trochu nafouklé břicho, na malou běhám snad každou půl hodinu, ale to asi bude normální, když vypiji skoro 4l vody. Břicho pobolívá v podbřišku, přes den docela dobrý, ale k večeru a v noci mě občas probudí bolest, ráno je zase dobře. Gynekolog mi posledně naměřil vaječník 8cm, ale to bylo ještě 4 dny před transferem. Uvidím co dál, kdyžtak poběžím na UTZ
Moc všechny moc zdravím. Potřebovala bych poradit ohledně ET. Hned po odběru se mi rozjel OHSS, první dva dny jsem měla velké bolesti. Ukázalo se ale, že mi zvětšený vaječník ležel na střevech a já se nemohla vyprázdnit. Po uvolnění střev se mi velmi ulevilo. Nyní mám nafouklé břicho, ale je mi docela dobře. Vaječníky mám ale o velkosti 10cm a 8 cm, plus 200ml volné tekutiny. Zítra mám jít na ET. Dr. mi sdělila rizika, že se může OHSS velmi rozjet a já skončit v nemocnic na kapačkách, ale na druhou stranu, že to také může dopadnout dobře. Nemůžu se rozhodnout. Konzultovala jsem to ještě s 2 Dr a ty obě zrazovaly. TAdy čtu, že skoro všichni na ET i při OHSS šly…Je to opravdu dobrý nápad??
Pokud můžu mluvit za sebe, tak já bych už do ET při sebemenším náznaku OHSS nešla. Zažila jsem to, byla jsem trochu nafouknutá, jak jsem měla zvětšené vaječníky nevím ale odávali mi přes 20vajíček, dr. zavedl tedy jen jedno embryo, ale to se uchytávalo a tím se mi OHSS zhoršoval a zhoršoval. Byla jsem v nemocnici na kapačkách dva týdny, během toho mi 2× museli vodu odsávat a stejně se udělala hned znovu. Museli jsme pak počínající těhu ukončit, protože už jsem měla min. o 10kg více - díky vodě v těle a už jsem začínala mít vodu na plicích a už šlo o mé zdraví.
Když jsem přešla k jiné dr. sama hned řekla, že doktor neměl k transferu vůbec přistoupit.
Pak jsem měla ještě jedno IVF a opět lehký náznak OHSS, já to tedy nepociťovala, ale dr. viděla zvětšené vaječníky(opět jsem měla hodně vajíček), takže řekla stop, k ET Vás nepustím. Nechali jsme uklidnit vaječníky a pak jsme udělali KET.
Rozhodnutí je na Tobě, nikdo neřekne, zda-li se OHSS rozjede či nikoliv, každé tělo je jiné, ale případné uhnizďování ten OHSS zvětšuje.
Být Tebou, asi bych zamrazila, počkala na uklidnění vaječníků a šla do KETu. Ten OHSS je fakt hnus, pro mě fakt děsný zážitek. Drž se a ať vše vyjde jak má ![]()
@oli_st Ahojky po OPU jsem OHSS měla a bylo to docela brutální, břicho velikééé, nemohla jsem čůrat, chodit, byla jsem jen schoulená v klubíčku a bylo mi strašně. Ale pila jsem opravdu tak 5 litrů vody denně a odpočívala a 4. den se mi začalo ulevovat a 5. den jsem došla na ET dokonce sama. Doktorka mi řekla, že je velké riziko, že pokud se to chytne, OHSS se vrátí a bude to ještě horší. I tak jsem na ET šla a naštěstí se stal zázrak, kulíšek se opravdu chytil a OHSS už nepřišlo. Takže já bych na ET šla, pokud nezačneš mít průjem a zvracet, pak je to už vážné, ale jinak se to dá vydržet a šance na uchycení jsou při OHSS prý vyšší, takže za mě ano
držím palce ![]()
Hasky a Katkaryd, moc vám oběma děkuji za příspěvek, tohle se bohužel děje pořád, že se objevují naprosto protichůdné názory. Je to ale tak, jak píšete, každé tělo je jiné a je těžko odhadnutelné, jak se zachová zrovna to moje. Jedna Dr. z CAR mi řekla, že když se OHSS rozjede, že naopak je to pro embryo a jeho uchycení špatné. Každý říká něco jiného. Vyspím se na to a zítra se rozhodnu. Ještě jednou moc děkuji za sídlení zkušeností.
Ještě si chce zeptat, jestli je po KET nižší šance na těhotenství?
@oli_st Nemáš vůbec zač. Spíš se pozoruj, jak ti bude. Mě v CAR řekli, že mi oni nepoví, jestli to vhodné je, nebo ne, protože vaječníky zvětšené jsou (měla jsem 24 vajíček) ale že se s tím možná poperu. Ještě jsem si musela od OPU píchat fraxiparine, taky pomáhá. No a bylo na mě, jestli půjdu na ET nebo ne. Pro mě byl nejhorší 2-3. den od OPU, pak to pomalu polevovalo, takže jsem se rozhodla na ET jít, pokud by to bylo stejně nebo horší, nešla bych na ET určitě
Jak se teď cítíš? Když si zadáš na internet lehké OHSS, tak to se občas vyskytuje, je to hooodně nepřijemné, ale je to to, co přejde. ![]()
někde jsem četla, že je u KET nižší šance asi o 10%, ale spíš v závislosti na rozmrazování. ![]()
Mě je právě docela dobře, funguju, skoro žádné bolesti jen plnost břicha. Jen mě děsí, že mam vaječníky jeden 10 cm a druhý 8 cm a trochu té vody. Měla jsem bolesti jen první dva dny po OPU a to byly opravdu střeva…Byla jsem rozhodnutá na to jít, ale po různých doporučeních, kdy mě dost lidí a hlavně Dr. zrazuje, měním názor. Jinak v CAR mi taky řekla Dr. že je to hodně o mém pocitu…ufff.