Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@oli_st Je to čistě můj názor, ale v takovém případě bych na ET šla. Zvětšené vaječníky jsou v závislosti na počtu vajíček a jejich velikost neznamená nutně, že bys měla mít OHSS. Pokud se cítíš dobře, do ET bych šla
držím palce
@oli_st po mých zkušenostech bych ET odložila. Pár dní po transferu mě odvážela záchranka do nemocnice s OHSS. Vkládali mi 100% embryo, které se nechytlo. V nemocnici jsem strávila týden na kapačkách. Na mojí otázku jestli jsem těhotná jsem dostala odpověd at si to nepřeji, neboť jsem v opravdu hrozném stavu. A pokud budu těhotná, budou muset volit mezi mým životem nebo dítětem. Těhotná jsem nebyla a díkybohu jsem nemusela stát před takovou volbou. Za další dva měsíce jsem šla na KET a momentálně mi doma spinká krásná holčička. Chtěla bych druhé dítě a vím, že mě pravděpodobně čeká další IVF. Už nikdy bych nesvolila k transferu, když je náznak hyperstimulačního syndromu.
Me bylo do ET celkem fajn, jen jsem mela nafouklé břicho, to bylo asi bezne po OPU ale třetí den po ET to začalo, zvracela jsem bylo mi tak zle ze jsem nevěděla či jsem, manžel nnevěděl co dělat…, no špitál to zjistila to zže se embryo chytlo víme z krevních testů které mi tam dělali a proto můj stav byl čím dál horší s fakt mi šlo o život, museli mi dat i transfuzi plazmu, takže jediné řešení byl odběr plodu. To jste měly vidět, jak rychle ta voda pak odcházela z těla, porad jsem byla na WC. Mám doma dvě děti a obě jsou po KETu.Byla jsem těhotná ještě 2×take po KETu, ale to skončilo zamlklymi tehotenstvimi. Takže u me z 5KETu byly 4uspesne ale jen tedy dva dotazene az do konce. Rozhodni se jak to cítíš ale každopádně preji at je rozhodnuti spravne a vše vyjde dle představ
Velké díky za sdílení zkušeností! Nikdy jsem těmto diskuzím nevěřila a byly mi cizí, ale teď si uvědomuju jejich hodnotu. Na ET jsem se rozhodla nejít, řeklo mi to i moje tělo samo. Pod nosem se mi začal rozjíždět herpes, což u mě znamená velké oslabení organizmu a tělo řeklo, ne.
Mám nakonec 9 krásných blastocyst, všechny jsme nechali zamrazit.
@oli_st - myslela jsem na Tebe. Dle mého jsi se rozhodla správně, sama svému tělu rozumíš nejlépe a u tohoto se nedá nic uspěchat, než aby jsi třeba pak měla problémy, musela do nemocnice… Takhle se Tvé tělo uklidní, dá do normálu a zamražené máte krásné množství a kvalitu, tudíž nic pak nebrání KETu a věřím, že dobře dopadne.
Já co CARu chodila dost dlouho, prožila si toho hodně a ten OHSS byl pro mě fakt zásadní zážitek. Poznamenalo mě to tak, že se ve mě vypěstoval syndrom bílých plášťů, nemocnici nesnáším, i když za někým jdu a jen ucítím smrad nemocnice, je mi hned zle. Tak moc pro mě ten zážitek byl silný a jsem ráda, že jsem se nakonec ze všeho dostala a pak později mohla mít dvě zdravé děti.
Držím pěsti, ať se také brzy dočkáš ![]()
Hasky, děkuju! Muselo to být hrozené, bylo mi taky strašně špatně první dny, takže si to snažím představit… No, já jsem hodně skeptická, je mi už 37 let a bojím se, jestli i když velmi dobře zdravě vypadající embrya nemají nějakou genetickou vadu. Tento test jsme nepodstupovali, protože se dělá až po druhém neúspěšném IVF. Do třetího už mě nikdo nedostane. Opravdu obdivuji ženy, které jdou i do pátého. Máme zároveň zažádáno o adopci a řešila bych to touto cestou…Uvidím, jak to všechno dopadne. Je hezké slyšet, že to holkám kolem vyšlo a mají zdravé děti. Měj se hezky. ![]()
@oli_st - já jsem byla celkem mladá když jsme začali s IVF, ale roky ubíhaly, celkem jsme se o první dítě snažili 5let, IVF jsem podstoupila dvě, ale to druhé spíš kvůli tomu, že byla větší šance růstu děložní sliznice s níž já mám právě problém. Jinak z prvního IVF jsme zamražená embrya měli, ale prostě nemohla jsem se dopracovat ke KETu.
Věk samozřejmě hraje roli, ale mysli pozitivně…, ono to vyjde, věř tomu ![]()
O adopci jsme také měli zažádáno, už jsme byli v programu ale mě tak nějak podvědomí říkalo, že budu mít vlastní dítě… a nakonec to tedy dobře dopadlo.
A určitě to tak dopadne i Tebě, moc Ti to přeji. Měj se fajn a ať se daří..
Ahoj holky, jsem tu nová, tak doufám, že příspěvek odešlu správně.. chci se zeptat. Jsem čtvrtý den po punkci (odebrání vajíček). Lehce se mi rozjel ohss. Cítím se jak když se strašně moc přepijete nebo přejíte. Nezvracím, dýchá se mi dobře. Lehce to ustupuje. Ale stále to není ono. Dnes jsem se ale probudila i s pocitem pálení močového měchýře a i tak se cítím když jdu na záchod. Zažila jste to některá? Odeznělo to samo?
@martinka.pigi To prepiti jsme citila taky a nejhorsi byl 3-4 den pak to postupne ustupovalo. Mocak mne bolel taky a to asi ztoho ze jsem často curala protoze jsme fakt hooooodne pila.
@kotatko7 Taky hodně piji, ještě se láduji co to jde bílkovinami. Super, děkuju moc za odpověď. Ulevilo se mi, že je to „normální“ ![]()
Ja jsem v nedeli byla na Opu, ve stredu v noci se mi zvetsilo bricho v horni casti, kontrola u dr. =ohss. Takze ET musime posunout o mesic, aby se mi ohss nerozvinul. Uz cekame dlouho, o mesic vice je v pohode. Co mi pomaha? Denne po malych davkach voda 3-4litre, bilkoviny- syry, vajicka, jogurty, nutridrink protein, dusene masko, zelenina. Brucho jsrm mela jako tesne pred porodem. Co pomohlo na rady dr. lezet v tzv. pololehupolosedu aby volna tekutina z bricha sla do panve a nezatezovala organy-netlacila napr.na zaludek, nebo braniciplice, ale vyloucila se. FUNGUJE to! Radeji tedy s ohss neriskujte a na mimi si pockejte. Drzim palecky. Abych nezapomela, tak 45 folikul, 27 vajicek, 24 zralych, po 6 dnech 9 krasnych blastocyst, takze mrazime na dalsi mesic 9 prcku. Vajecniky mam zvetsene z 3 na 9 cm to ale nevadi, neboli, nebo spise neomezuje.
Holky, ležím s Ohss v nemocnici 4dny, jsem 14dní po Etu a jsem tehotna.Je mě ale pořad hrozně, břicho jak balon, dostavam kapacky i plazmu.Chci se zeptat ktera ste to měla taky tak, po jake dobe se to zacalo lepšit? mě se to zatim jen zhoršuje, čekam kdy prasknu.Vim že se to zvyšujicim Hcg zhoršuje ale jak dlouho?!už sem z toho hotová a zlepšení furt nikde ![]()
Ja to zazila, lezela jsem na kapackach 14dni, vodu mi i odsavali pod narkozou ale druhy den to bylo vse zept. Uz jsem mela vodu i na plicich, spatne jsem dychala, museli jsme pocinajici tehotenstvi ukoncit, uz to ohrozovalo muj zivot.
Toto jsi asi syset nechtela ale tot moje zkusenost.
Doktori mi rikali, ze u nekoho ten zlom jeden den prijde a voda zacne odchazet ale nedokazi rict kdy a nekdy to nejde jinak nez jako u me, ukoncit.
Moc drzim pesticky at ten zlom u tebe prijde co nejdrive a je vse vporadku a… Drz se holka…
Ahoj, tak tos zažila peklo, to muselo byt strašný. Ja mam co den to 1-2kg navrch na váze a i 5cm pres bricho, to už mam popraskany a nedokažu si představit že jeste poroste.Taky mě tvrdi ze je to běh na dlouhou trať a tak 2-3tydny než se to stabilizuje. Nejhorši jsou noci, nespim, boli to at lehnu jak chcu…No at uz je to za mnou. Musim pocitat i s tou horši variantou jak u vas ale stale doufam. Dekuju
@optimistka85 píše:
Ahoj, tak tos zažila peklo, to muselo byt strašný. Ja mam co den to 1-2kg navrch na váze a i 5cm pres bricho, to už mam popraskany a nedokažu si představit že jeste poroste.Taky mě tvrdi ze je to běh na dlouhou trať a tak 2-3tydny než se to stabilizuje. Nejhorši jsou noci, nespim, boli to at lehnu jak chcu…No at uz je to za mnou. Musim pocitat i s tou horši variantou jak u vas ale stale doufam. Dekuju
Peklo to bylo, já měla vody a tudíž kg navíc okolo 20kg. Strašný, oteklá jsem byla naprosto všude, břicho, nohy, záda…
Snaž se myslet pozitivně, když máš navrch zatím jen 1-2kg tak to je dobrý, mě to přibývalo každým dnem o kila…Věř, že ten zlom přijde a tvé tělo se dá do normálu…Vím, jak je to náročný ale drž se… moc držím pěsti ať to dobře dopadne ![]()