Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtela bych se zeptat zkusenejsich maminek. Miminko 9ti denni ma suchou pokozku na telicku a hodne se mu loupe kuze, slysela jsem, ze je dobre mazat olivovym olejem. Pry ho koupim v lekarne a v lekarne mi rekli, at pouziji normalni extra panensky olivovy olej. Muzu opravdu mazat malickeho obycejnym olejem co s nim varim? A pak by me zajimalo, jak mazete, vzdy po mazani miminko vykoupete, nebo namazat treba pred spinkanim a olej nechate na telicku a date do obleceni rovnou spinkat?
Moc dekuji za rady maminky..
Nejlepší zkušenost mám s Bio olejem od Saloosu, přesně se jmenuje Jemný dětský olej. Rychle se vstřebává, krásně hydratuje. Jinak MUDr. doporučuje Excipial U Lipolotio, dá se koupit bez předpisu v lékárně
Excipial u lipolotio je super, ale nebála bych se ani toho oleje. Mazala bych po koupání ( aby v pokožce " zamkl" tu vlhkost) a potom dítě normálně oblékla. Ale možná ti mimčo bude vonět jako salát ![]()
Extra panenským olejem mazat můžeš, ale z mé zkušenosti je výsledek žalostný. Olivový olej zůstane jen na povrchu pokožky, prakticky se vůbec nevsákne do kůže, ale pouze do oblečení. Pokud má miminko opravdu extrémně suchou pokožku, zkusila bych něco z lékárny přímo pro miminka. My používali Excipial s mandlovým olejem nebo Cutilan (tam si nejsem jistá jak u miminek, mi ho mazali na doporučaní kažního lékaře asi od 2 let. V lékárně určitě poradí jestli je vhodný i pro miminka).
Jak píše @Romilda - Excipial U Lipolotio - perfektní
. Ale jinak ano, extra panenský olivový olej můžeš klidně použít na mazání miminka. ![]()
Po namazání nekoupat. Miminko jemně omýt když je potřeba a promazat kůži.
Pocitej s tim, ze olejem znicis vsechno obleceni. Ja jsem to zkousela i vyvarit, ale to zazloutnuti zustalo ![]()
@Lucimiminko
Syn byl po porodu sušenka a mazala jsem ho slunečnicovým olejem z lékárny. Olivový mi přijde aromatičtější a nevhodný na miminko ![]()
Taky jsem mazala slunecnicovym z lekarny a nezdalo se mi, ze by znicil obleceni jako ten olivovy.
Doporucili mi ho v porodnici na nedonosence.
Lepsi nez olej je kousicek sadla. Nebo mast Leniens, dostali jsme v porodnici, je to mastovy základ. A koupat v Linole. Nevim, po oleji mi mimco prislo jeste vic vysusene a obleceni zničené.
Já měla pro oba kluky slunečnicový olej z lékárny. Když měli moc suchou kůži mazla jsem je primo, když to bylo „preventivně“ kapala jsem jim ho trošku do vanicky. Oblečení zničené neměli.
Ja pouzivam mast leniens na doporuceni z porodnice. Mazu po koupeli cele telicko a kdyz neni po koupeli tak nozicky, rucicky a za ouskama ![]()
Doporučuju mandlový olej za studena lisovaný, měla jsem zn. Nobilis a Eone. Syn má hodně suchou pokožku se sklonem k ekzémům. Oblečení zničené není, krásně se vsákne. V masti Leniens bývají parabeny, to bych na mimčo nedávala.
@Lucimiminko
Pro děti je z olejů vhodný mandlový nebo meruňkový, olivový jsem nikdy ve spojení s dětmi neslyšela… Natírat vždy do vlhké pokožky, nikdy ne na suchou. Ještě bych doporučila bambucké máslo.
Ja bych to s tim mazanim nepřeháněla. Je normalni ze se miminko loupe od stare kůže jak roste a vytvari se kůže nová. Zustala bych u oleju, neni nutne cpat hned farmaceuticke přípravky. Je dobré dat olej buď do koupele nebo hned po koupání namazat a pak teprv lehce usušit, olej pak pomaha udržet vlhkost v pokožce.
@hehehe A taky se přidávám k doporuceni bambuckeho, ja mazu i pod plenu a za 9 mesicu jsem jen párkrát mazla kupuvany krem na opruzeniny pri lehkem začervenání.
Pak je jeste super kokosovy olej na loupajici se hlavicku, kdy se ty supinky oproti zbytku tela hodne drží.