Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Je to dva dny, kdy jsem mluvila s jednou známou, která se zabývá výživou a kolem toho hodně ví.
MLuvila jsem s ní o tom, že bych malému dávala olivový olej místo obyčejného a docela mně zarazila, když mi řekla - že vaření na olivovém oleji je neberpečné ne-li škodlivé, že se to nemá. Švagrová vaří o oleji - smaží skoro všechno a je přesvědčená, že dělá dětem dobře, ale prý je to dost škodlivé, prý se má olivovým olejem jenom zalévat - saláty atd.
Sama zkušenost nemám, víte o tom něco
Ano, také jsem v dobré víře vařila malému dva roky na nerafinovaném olivovém oleji, neb jak píše dr. Fořt, ten se nepřepaluje - no a po dvou letech mi kamarádka sdělila, že panenské oleje patří jen do studené kuchyně, protože při tepelné úpravě vznikají karcinogeny.
Rafinovaný olivový olej jsem při běžném pohledu v obchodech neviděla.
Tak jsem zvědavá, co kdo ještě napíše.
Jedině co vím, že něktrý oliv.olej je buď jenom na studenou kuchyni nebo že na něm můžeš i smažit, tak možná myslela, že se to nemá míchat?? ![]()
SLysela jsem, ze olivovy olej neni delany na vysoke teploty, ze se snadno prepaluje (vznikaji skodliviny) a tim padem je na vareni nejlepsi repkovy olej a olivovy na studenou kuchyni. Tohle mi dava smysl a ridim se tim. Olivovy mi na panvi silene smrdi, ble! Repkovy ma vytecne vlastnosti, je prakticky na urovni olivoveho. Pry… Linda
ano taky mi říkala o těch karcinogenech,ale jak říkám, já s tím zkušenost nemám.
pridam taky nazor z toho co jsem kde takhle pochopila. jak je tu psano jsou oleje na studenou kuchyni tak i na teplou. pannensky nevim to bych asi na teplou opravdu nepouzila ale olivovy olej jde pouzivat na vareni ale ne smazeni. tim myslim osmazit cibulku, maso, zeleninu… treba na cinu ano. ale smazit v nem syr, hranolky, rizky atd ne.
olivový olej používám do studené kuchyně a nebo do domácího chleba, který dělám v pekárně. určitě bych na něm nesmažila. na každém oleji je napsáno, na které kuchyně je nejvhodnější a toho bych se držela.
Ono je to trochu jinak. Panensky olivovy olej je na studenou kuchyni, ale neznamena to, ze by byl pri vareni skodlivy…jen je ho skoda, protoze se nici cenne latky. A pak z nej je v podstate rafinovany olivovy olej. Rafinovany oliv. olej je na smazeni a vareni vhodnejsi nez slunecnicovy nebo repkovy, je snad nejlepsi ze vsech, protoze vydrzi vyssi teplotu a neprepaluje se. Nakonec to muzete vyzkouset samy…
Jinak s timhle nazorem jsem se taky setkala, ale nakonec jsem se dopidila k tomu, ze se tim puvodne myslelo, ze panenskeho oleje je na smazeni skoda, protoze se nici…ne, ze je skodlivy.
Aghato, rafinovany olej maji uz asi vsude, treba v Albertu za cca 60,–
Mmch. ja na nem delam vsechno, varim, smazim, pecu, chutove je neutralni jako slunecnicovy a jeste se mi neprepalil, na rozdil od tech u nas beznych.
postřeh: od známé ze Španělska jsem byla poučená
PANENSKÝ (virgin popř. extra virgin) olivovný olej - pouze na studenou úpravu, nanejvýš zamíchat do teplého jídla při jeho konzumaci apod.
nepanenský, tj. rafinovaný, normální OLIVOVÝ olej není o nic lepší než třeba slunečnicový nebo řepkový
na smažení při vysokých teplotách je prý nejlepší řepkový, pak až olivový a nakonec slunečnicový olej
podle toho se taky řídím, jo a na vaření kupuju jen JEDNODRUHOVÝ olej, tj. bacha na „směs rostlinných olejů“ apod., to jsou většinou podřadný sra*ky
Tak ja sem hodim tabulku, jak je to s tema teplotama.
palmový olej < 240°C
arašídový olej < 220°C
olivový olej < 210°C
ideální teplota na smažení < 180°C
sádlo < 180°C
slunečnicový a sójový olej < 170°C řepkový olej < 160°C
olej z vinných semínek a kukuřičný < 160°C
margarín < 150°C
máslo < 110°C
Repku jsem pouzivala kdysi pradavno a prestala prave kvuli prepalovani, takze mi neni jasny, jak se doslo k tomu, ze odola nejvyssi teplote…_ ![]()
Souhlasim s Ashou, mam stejne info. Panensky olivovy olej je skoda na smazeni a je pri vareni chutove velmi syty, ja na nem osmahnu vzdy cesnek a pak treba zaliju rajcatovym pyre nebo na nem narychlo osmahnu zeleninu ci platky masa, ale smazit ryby ci obalovane rizky, to ne. A ne vsechny olivove oleje jsou stejne kvality a chute. Jinak co se tyce oleje na smazeni, tak nas kamarad cukrar pouziva arasidovy olej, ackoliv je dost drahy, ale tvrdi, ze se to jinym olejum nevyrovna (na smazene sladkosti). Tak jsem jen pridala dalsi nazor a zkusenost.
Myslím, že olivový olej by měl být označen jestli je na teplou a nebo studenou kuchyni ![]()
asha píše:
Ono je to trochu jinak. Panensky olivovy olej je na studenou kuchyni, ale neznamena to, ze by byl pri vareni skodlivy…jen je ho skoda, protoze se nici cenne latky. A pak z nej je v podstate rafinovany olivovy olej. Rafinovany oliv. olej je na smazeni a vareni vhodnejsi nez slunecnicovy nebo repkovy, je snad nejlepsi ze vsech, protoze vydrzi vyssi teplotu a neprepaluje se. Nakonec to muzete vyzkouset samy…Jinak s timhle nazorem jsem se taky setkala, ale nakonec jsem se dopidila k tomu, ze se tim puvodne myslelo, ze panenskeho oleje je na smazeni skoda, protoze se nici…ne, ze je skodlivy.
tak tak, takhle presne to manzelovi vysvetloval obchodni manazer firmy Borges (vyrobce oliv. oleju, ruznych druhu oliv a jinych spanelskych specialit) - Spanel jako poleno ![]()
Oleje lisované za studena (např extra virgin) obsahují obvykle trochu pevných částí, nefiltrují se (aby se neztratilo to nejcitlivější). Jsou vynikající na vše kromě smažení (to se ty pevné části opravdu spálí a můžou být škodlivé), na to je jich škoda. Na vaření, dušení, dochucení, konzervaci jsou nejlepší.
Na smažení jedině za tepla lisovaný, filtrovaný. My vaříme obvykle na olivovém ve směsi s máslem, smažíme na sádle nebo jednodruhovém oleji (řepkovém nebo slunečnicovém). Vadí mi sójový, čistý nebo ve směsi, to je fuk, smrdí.