Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, koupila jsem teď v Lidlu parní hrnec a dá se v něm prý udělat i omáčka. Můžete mi prosím poradit, jak je děláte? A jaké, myslím recepty, moc děkuji
Ahoj.
Dělám v něm většinu omáček.
Kuře na paprice - velkou cibuli dozlatova, 2 kuřecí zadní čtvrtky nechat zatáhnout, přisypat sladkou papriku a rychle zalít předvařenou vodou, jinak se přepálí a zhořkne. Vody jen na ponoření stehen. Zavřu, nechám 30 minut syčet. Vypnu, počkám, až opadne tlak, přecedím do jiného hrnce (mám objem 7 litrů a to se špatně skladuje v lednici). Dám na nejmenší hořák (mám plyn). Zahustím smetanou se špetkou soli a hladkou moukou. Nechávám už jen táhnout, nesmí to bublat, srazila by se smetana. Na závěr nechám rozpustit kousek másla - krásně to zjemní. To už je úplně vypnuté vaření. Dřív jsem dávala ještě vyvařit bobkový list, kuličkový popř a nové koření, dnes jen, když si vzpomenu.
Dělám obdobně i rozlítané ptáčky, guláš, svíčkovou, maso na kmíně (houbách, pepři)… Prostě: cibulku, maso na kostičky nechat pustit šťávu, zamíchat s kořením atp., zalít vroucí vodou, zavřít, nechat syčet 30-50 minut (dle druhu masa), otevřít, zahustit.
Na tohle ses neptala, ale vývary je lepší nechat hodiny táhnout, s tlakáčem je to nesrovnatelné. Jinak se dá i vařit v páře na pařáku zelenina.
@luciezesvetic píše:
Ahoj, koupila jsem teď v Lidlu parní hrnec a dá se v něm prý udělat i omáčka. Můžete mi prosím poradit, jak je děláte? A jaké, myslím recepty, moc děkuji
Myslíš parní hrnec a nebo tlakáč?
V tlakáči vařím omáčky skoro všechny v parním hrnci jsem nezkoušela a mysl. že příspěvek nade mnou je o tlakovém hrnci.
Jo jo parní hrnec, já už si myslela, že máte nějaký lepší, když jsem četla postup ![]()
Já mám pařák od Vánoc -) dělám v něm hl. zeleninu, ovoce, maso a brambory, knedlíky. Na klasik omáčky používám tlakáč - je to jednodušší a rychlejší.
Pokud bys chtěla vědět něco krom těch omáček - s těma nemám zkušenost poradím. U nás se využívá denně.