Opakované otázky - jak reagujete?

1419
6.5.26 19:54

Opakované otázky - jak reagujete?

Už mám nervy fakt v kýblu.

Dcera, 3,5 roku. Neustále se mě ptá pořád na to samé dokola. Už jsem kolikrát fakt podrážděná.

Nejčastěji se jedná o věci, které nemůžu nebo nechci dovolit.

Např. dnes. Muž pracuje na HO. Má v patře (naštěstí) odhlučněný kancl. Dnes měl velmi důležitý meeting v době oběda. Minimálně 100× se mě ptala, zda může jít nahoru za tatínkem. Co 30s, to otázka. Posledních 15 minut už u toho hystericky řvala. Přitom moc dobře ví, že když táta pracuje, tak se tam nechodí, nemívá a tím problém.
Jindy to je, ať si s ní jdu hrát, když sedím na záchodě. Nebo třeba chce jít ven, když se chystáme jet na veliký nákup.

Nevím, proč to pokaždé zkouší tak dlouho, situace většinou končím jejím křikem, pak uklidněním. Já jí nikdy v podobných situacích neustoupím, manžel také ne. :nevim: ale už jsem z toho fakt na prášky.

Jak to řešíte, děláte ostatní? Vždyť je to na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9079
6.5.26 20:01

Děláš to dobře, pokračuj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
6.5.26 20:04

Moje oblíbená strategie je přehrát otázku na dítě: „Co myslíš?“
Nebo říkat: „Už jsem na to odpovídala, tak se mě prosím znova neptej.“ a dál znova neodpovídat, změnit téma, zeptám se třeba na něco úplně jiného.
Příp. když mám pocit, že se ptá jen kvůli tomu, že si chce podívat nebo komunikovat, že potřebuje pozornost, tak se zeptám, jestli si teď potřebuje povídat a vyloženě si sednu a věnuju 100% pozornosti rozhovoru, obvykle to probíhá tak, že se zeptám a dítě pak vede dlouhý monolog a já jen přikyvuju (ale fakt poslouchám. Pokud chvíli přestane, položím doplňující otázku a dítě jede dál :-)
A zkus se jí zeptat, proč se pořád dokola ptá. A jestli to třeba nechce namalovat (zní to divně, ale děti jsou velice kreativní a umí malováním leccos vyjádřit)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1419
6.5.26 20:17

@datlefiky myslím, že „co myslíš“ mi ještě nepochopí. :mrgreen:. Je trochu pozadu v řeči.

Ale to s tím oznámením, že už nebudu dál odpovídat mi přijde fajn. Nedávno jsem to zkoušela, ač to teda nemělo efekt, ale furt je to méně náročné než pořád dokola opakovat „ne“.. I to navrhnutí jiného povídání. Můžu to vyzkoušet. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
994
6.5.26 20:19

Trpělivě vysvětlovat, odvést pozornost, nabídnout jiný program, motivovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
6.5.26 20:36

Většinou se snažím pochopit, co je za tou otázkou a to vyjádřit, protože dítě ten pocit zatím nepojmenuje, a tak se ptá dokola. Například v situaci s tatínkem v kanceláři bych neříkala - “tatínek pracuje, nemůžeme ho rušit”. Ale spíš “stýská se ti po tatínkovi, viď? To chápu. Taky bych chtěla, aby byl pořád s námi.”

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1217
6.5.26 20:55

Na situace, kdy máte jet třeba na nákup a ona chce na hřiště je ideální magnetický kalendář. Uvidí na něm všechny plánované aktivity po sobě na těch obrázkových magnetkách. A dají se na tom dělat i ty denní věci…jako že Tatinek pracuje a k tomu dát nějakou aktivitu pro ni. Jakože v době, kdy tam je ta tatínkova magnetka, ona bude mít třeba lego nebo nějaké tvoření. Časem si to rovnou spojí a bude se naopak těšit na to svoje - místo, aby vyžadovala jít ťukat na něj.
Nám to teda funguje super.
Moje děti už jsou větší, takže jedeme magnetky s úklidem…luxování, vytírání, kdo vyndá myčku atd :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1419
6.5.26 22:19

@Berenikee kalendář máme. Ten obrovský od Lyonis. Je to k prdu. :lol: :lol:

@Tallinn díky, to zní fajn. Zkusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
6.5.26 22:21

Mně to přijde jako revanš - vy mě štvete, já vás taky budu štvát. Pomohlo překlopit situaci do nějaké legrace. Popadnout dítě za nohy a trochu ho pohoupat jako netopýra, uválet si z něj bagetu a pěkně ji šoupnout do trouby, přehodit si je přes rameno jako pytel brambor a brambory vysypat do postele… K tomu plácat nějaké hlouposti, ať to nevyzní jako trest, ale výzva k blbnutí. Cokoli, co přetne ten zaseknutý program, naváže fyzický kontakt a oba se u toho zasmějeme. Kladení otázek na položenou otázku se u nás neosvědčilo, jen jsem toho napruženého človíčka ještě víc zprudila a začal řev.

Se záchodovou situaci jsem se nesetkala, moje děti se mnou chodily i na záchod, nešlo před nimi utéct bez jeku a vzteku.

Přeju hodně sil a pevné nervy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80197
7.5.26 08:40

Jednoduše. Ne, teď to nejde, tatínek pracuje. A my máme práci zde, pojď, půjdeme něco uvařit. Dát prádlo do pračky. Urovname nádobí v myčce, ať se tam muže ještě dát tento hrnek.
Odvést prostě pozornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9802
7.5.26 10:14

Představit si, že v relativně blízké budoucnosti se z ní stane puberťačka, která se zavře v pokoji a pro změnu s tebou nebude mluvit vůbec :mrgreen:
Ne, vážně. Vydržet, ono to dřív nebo později přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3913
7.5.26 12:27

Ptáš se mě, jestli můžeš jít za tátou? Chtěla bys jít za tátou, že? S tátou je legrace… S tátou si vždycky hezky pohraješ, že? Co spolu rádi děláte? A budete stavět odpoledne autodrahu, s tátou? To bude prima… Nakreslíme tátovi, jakou autodrahu bys odpoledne chtěla postavit? A dáme mu ten obrázek za dveře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.26 17:02

@tevl my máme jednu upovídanou 6,5letou, tam už někdy startují a 2,5letou, která mluví plnohodnotně a rozumí velmi dobře a ty diskuze, kdy se na vše ptá do detailů nebo jde do opozice a chce diskutovat, to je taky prima…někdy taky nevím, jak to přežijeme, ale jindy jsou zase zlatíčka 🤩

• Citovat
  • Upravit
16230
7.5.26 22:23
@tevl píše: Více

No co by, no? :nevim:
Vyrůstá z ní typická ženská… :P :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...