Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jako ve 32 to samozřejmě zkusit můžeš, máš ještě čas. Kdybys napsala ke 40tce, tak bych ti napsala, ať jdeš na IVF.
@kajako
a vase genetika je ok? ta embrya ze ZT nekdy vysetrovali?
ono ani ivf neni zaruka. Ja ho ted podstoupila 2× kvuli geneticke vade, ale blbe reaguju na lecbu a z tech 2 ivf nemame ani jednu blastu, ktera by se na PDG vubec mohla poslat. Zkusili jsme tedy prirozene a vyslo hned 2 mesic, bohuzel ZT v 9 tt
nez jsme o genetice vedeli, tak sem byla tehotna 2× - z toho jedna zdrava a jedna nemocna dcerka. Zadne ZT ani SP. Ted se snazime rok a nic z toho ani jednou cestou ![]()
@Toluma genetiku mame OK, tam byla zjistena jen ta Leidenska mutace, ale v tom problém neni, kdyz ani injekce nepomahaji. A genetiku embrya nedělali, ted to bylo v plánu, ale vyvinul se jen gestacni vacek, takze nakonec nebylo ani z čeho.. ![]()
@kajako
a mas vysetrenou stitnou zlazu? kolik tech ZT za sebou mas?
@Toluma mám vysetreny uz uplne vsechno a za sebou 4 ZT a pricina se nenasla ![]()
@kajako
tak asi fakt blba nahoda nebo je u vas neco v genetice, na co se neprislo. myslim tim neco skryteho, co se neobjevi pri beznem vvysetreni. uz sem tady cetla o holcine, co take mela SP atp (po ivf), vysetrenim se na nic neprislo, ale otestovali se pak embrya a vetsina neprosla. coz je divne, kdyz u nich nic nenasla, nicmene je jasne, ze se pak takova embrya nechytali nebo o ne prisla
otazka je, jestli vam ta genetika embryii v tomto pomuze, kdyz se vlastne nevi pricina. ale tak muzete jedno kolo zkusit a uvidids, co z toho bude
@Toluma ja jsem prave premyslela, ze bych zkusila tradiční cinskou medicinu.. jeste posledni prirozeny pokus pred IVF.. nasla jsem si v Praze doktorku, ktera se zabyva přímo zenskymi problemy. Takze patram, jestli to někomu pomohlu a ma to smysl?
@kajako
ja na to neverim, ale vim, ze nektere holky si to nemuzou vynachvalit. a nic tim nezkazis. cas jeste mas.
ja prave uz cas nemam, takze dumam, jestli se jeste vrhnout do dalsiho pokusu nebo zas zkusit prirozene a doufat, ze tentokrat to vyjde ![]()
@kajako píše:
Ahoj holky, porebovala bych se s vama poradit. Mam za sebou 4 ZT, dal nez do 8. Tydne jsme nedosli, dítě zadne. Testy mam vsechny, nic se nezjistilo, jen leidenska mutace - poslední 2 těhotenství jsem si pichala clexane, ale ani to nepomohlo. V gennetu mi doporučuji zkusit IVF s PGS. Ale nejak se mi do toho zatim nechcecetla jsem, ze některým holkám pomohla tradicni cinska medicina. Co si o tom myslite? Zkusit to jeste prirozene s pomocí cinske mediciny a nebo radsi IVF? Nevím jak se rozhodnout.. mate nekdo podobnou zkušenost? Dekuju
Nečetla jsem všechny komentáře ale do PGS bych šla, nevím proč nechceš..také stojí za to udělat podrobnou imunologii..z děložní sliznice..
@Skaiqy chtěla jsem to zkusit jeste prirozene s tim, ze bych mela na podporu utrogestan, clexan, prednison a jeste neco, nevzpomenu si na nazev - pry se tady ta kombinace dava, kdyz jsou opakovane potraty bez priciny.. a k tomu nějaké bylinky od činske doktorky. Na hysteroskopii jsem byla, ale imunologii z delozni sliznice nedělali
ale prednison bych mela preventivně i tak..
Ahoj,
tak já jsem z těch, kterým IVF s PGS (PGD) pomohlo. Měla jsem potratů 5, děti žádné. Vždy jsem otěhotněla přirozeně a skoro vždy napoprvé. Genetickou příčinu potratů nenašli, ale našli mi imuno i hematologickou, dali léčbu - a přesto jsem pak ještě dvakrát potratila…
Imunoložka mi pak právě nabídla IVF s genetikou embryí, to proběhlo v Gennet Letná. První stimulace nedopadla, ale to se stává docela často, blbě jsem reagovala na hormony. Zato při druhé stimulaci jsem měla 30 vajíček…a po provedení testů z nich byly pouze dvě zdravé blastocysty. Docela šok, z takového množství…
ALE hned z té první zavedené - a s imuno a hematologickou léčbou - jsem teď ve 32TT ![]()
Takže já tohle řešení jednoznačně doporučuji…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.