Opakující se angína

38
10.11.09 21:07

Opakující se angína

Naše 7 letá dcera trpí od léta stále se opakujícími angínami, napřed po 14 dnech, potom vydržela zdravá jen týden a nyní po doléčení šestým druhem antibiotik jsem jí po 3 dnech našla opět čep v mandli. Termín na trhání mandlí máme až 19. 1. Jsem už zoufalá, nemáte někdo podobnou zkušenost??? Také „díky“ antibiotikům má v krku masivně candidu. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
10.11.09 22:13

Tak toto měl můj brácha - 14 dní atb, 14 dní zdravý - a tak furt dokola… Nakonec pomohla změna doktorky, nová ho už necpala atb, poslala na imunologii. Víc nevím, nepamatuju si, musela bych zjistit od mamky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
10.11.09 22:15

Něco podobného jsme zažili loni (květen až červenec), dceři byly tou dobou 4 roky. Angína se vrátila 2×, vždy 14 dní po doléčení. Průběh vždy stejný - 2dny horečky bez dalších potíží, pak se potáhly a natekly mandle, ATB nezabíraly (celkem vyzkoušeno 5 druhů). Horečky (i 40) trvaly 4-5dní, léky na srážení teploty téměř nezabíraly, takže zábaly, koupele několikrát denně, dcerka totálně hotová, nejedla, unavená, mrzutá. 5-6 den teploty pozvolna začaly klesat, krk se začal pomalu (velmi pomalu) čistit. Zajímavé bylo, že ji ten krk ani tak nebolel. Veškeré výtěry z krku negativní, CRP takové nijaké (horní hranice normálu). Když to měla potřetí, poslal nás pediatr na kliniku, že neví co s ní. Udělali všechna možná vyšetření, píchali Penicilin (ten pak vysadili, protože sami uznali, že nemá efekt), vozili jsme ji tam ukázat každý den. Výsledky vyšetření byly takové neurčité - něco se v těle děje, ale nic, co by vysvětlilo příčinu. Po 8 dnech se z toho dcerka vylízala a závěr kliniky byl: angína nejasné etiologie… Lékařka řekla, že by se vsadila, že má mononukleózu, ale ta se vyloučila (i opakovaným vyšetřením). Pak byl klid až do října, kdy měla zápal plic. Na základě těch recidivujících angín ji odstranili nosní mandli (mírně zvětšená, bez typických potíží) a byla imunologicky vyšetřena - zjištěna téměř nulová IgA (slizniční) imunita (nasazen Bronchovaxom na její podporu). Dcerka do té doby neměla angínu nikdy, bývala častěji nemocná, ale většinou to byl noshltan nebo průdušky. Od té recidivy se jí každé onemocnění projeví na mandlích (povlaky nebo čepy), ale po předchozích zkušenostech již neplašíme, srážíme teplotu, kloktá (Tantum verde, šalvějový čaj) a dávame Priessnitzové obklady a to i v případě, že je krk čistý a má jen rýmu. Tímto způsobem se nám ji daří vykurýrovat i bez ATB.
Držím moc palce, ať je u vás brzy líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.11.09 22:23

Á, tak ještě nespala, tak jsem to zjistila :lol:

Doktorka mu vzala krev a z rozboru se zjistilo, že nemá vůbec obranné látky proti nějakému tomu angínovému bacilovi. Píchla mu nějakou injekci (mamka myslí, že Pendepon) a odeslala na imunologii. Na základě krevních rozborů mu doktor nasadil prášky (mamka opět myslí - už je to moc roků - že Luivac ), které jedl rok. Asi po půl roce ho zas začalo nějak škrábat v krku, tak je mudra hnala hnedka na ORL, kde mu kdesi ještě úúúúplně vzadu našli nějaký zapomenutý čep. Ten mu tam vymáčkli a od té doby neměl angínu - kolik, tak 12 let? Trhání mandlí prý bylo u naší mudry jako úplně poslední položka na seznamu - až v krajním případě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.11.09 22:25

Tak přeju už co nejmíň trápení s angínou a pokud možno bez trhání mandlí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
10.11.09 22:36

Paji, tak to je smutny. Rozhodne bych ho furt dokola necpala antibiotikama. Nereknu jednou, dvakrat, ale kdyz se to takhle furt vraci, spis mu to podle me jeste skodi nez pomuze. Zkusila bych 100% nasadit nejaka detska probiotika a treba nejakyma bylink. kapickami podporit imunitu a pokud nepomuze, resila bych to na te imunologii nebo s dr., ale rozhodne ne jen dalsima atb. :roll: Hodne stesti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
11.11.09 08:10

holky, všem moc díky, za zkušenosti i za podporu,tohle je moje první diskuse, už jsem nevěděla co dělat, na orl jsme co 14 dní, a už jsem fakt nevěděla. Zkusím tu imunologii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
11.11.09 09:53

Jen jsem ještě zapoměla napsat, co všechno užívá už čtvrt roku: Wobenzym, preventan, biopron, marťánky, teď nově ribomunyl a tinkturu z lichořeřišnice. Takže si ráno pokud jde do školy musíme přivstat, aby stihla všechno snist… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
11.11.09 10:32

Máme fakt podobné holčičky :wink: . Naše bere každý den multivitamíny CEM-M s echinaceou, Preventan a 2× týdně Bronchovaxom, ale u nás je to vše na doporučení imunoložky na základě potvrzené snížené imunity. Jinak ještě dodám, že je vysoká, drobná a od malička byla šílený nejedlík. Co já se s ní natrápila, ale kolem 5 roku se to samo z ničeho nic změnilo a začala jíst normálně. Vypadá stejně (přibírá stejně, jako když nejedla), ale aspoň už nemáme takové nervy s každým jídlem.
Jen by mě zajímalo, jdete na trhání nosní mandle nebo na krčních mandlí? To je totiž docela velký rozdíl v dopadu na organismus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
11.11.09 18:55

Jdeme na trhání krčních mandlí, nosní už má venku od školky. Imunologii má dělanou před 2 roky a bylo to v pořádku. Teď asi nebude. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lupilulu
20.12.19 20:41

spálový bacil?

Spálový bacil, ATB listopad, prosinec a nyní po 14dnech opět horečka 39,3 a bolest v krku, žlutá rýma u 8leté…jak se toho zbavit?
Byli jsme na pohotovosti v listopadu a nic, pak na KO u dětské a výtěry ok, za měsíc znovu a ve výtěru spálový bacil, na kontrole ok a teď znovu bolest krku, břicho, za ušima, horečka, čepy na mandlích.

• Citovat
  • Upravit
1237
20.12.19 21:12

Výtěr z krku celé rodině. Máte mezi sebou bacilonosiče, který vůbec nemusí mít žádné projevy nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
20.12.19 21:26
@Lupilulu píše:
Spálový bacil, ATB listopad, prosinec a nyní po 14dnech opět horečka 39,3 a bolest v krku, žlutá rýma u 8leté…jak se toho zbavit?
Byli jsme na pohotovosti v listopadu a nic, pak na KO u dětské a výtěry ok, za měsíc znovu a ve výtěru spálový bacil, na kontrole ok a teď znovu bolest krku, břicho, za ušima, horečka, čepy na mandlích.
@aknadar píše:
Výtěr z krku celé rodině. Máte mezi sebou bacilonosiče, který vůbec nemusí mít žádné projevy nemoci.

Přesně tak. Bacilonosič vůbec nemusí mít angínu, jen ji predava. U streptokoka je to dost časté. Výtěry všichni. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
20.12.19 22:10

Dceri se takhle Špálova vracela a pomohl až pichany penicilin. Od té doby tuk tuk v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí