Operace krčních mandlí u dospělých

Napsat příspěvek
Velikost písma:
264
8.3.17 16:06

Zaujal mě příspěvek, proto píšu mou zkušenost…
Dlouho jsem trpěla na čepy v krku, doktorka je vždy vymačkala, pár dní dobré a za chvíli tam byly zase. Proto jsme se rozhodli, že mandle půjdou ven. Operace i po operaci vše v pořádku, sice velká bolest, hodně kilo dole, ale ok. Ale po týdnu co jsem byla doma z nemocnice mi praskl svár ve spánku a kdybych se nevzbudila, tak jsem vykrvácela…Takže ano, operace pomohla, ale málem mě to stalo život…Měsíc na to doma umřel chlapeček, který se neprobudil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.17 22:45

Zdravím. Mandle jsem měla nateklé, špatně se mi dýchalo, polykalo a navíc jsem na nich měla bílé páchnoucí čepy.
Před měsícem jsem se rozhodla že půjdu na odstranění krčních mandlí a pročítala jsem snad všechny diskuze na internetu které se týkaly této operace. Nyní jsem už 15 dní po operaci a rozhodla jsem se že se podělím o svou zkušenost.
Operaci mi dělali v celkové narkoze (lokální anestezii mi doporučili ale tu jsem odmítla).
Ve čtvrtek 18/5 v 10 dopoledne mi daly nějaký oblbovací prášek po kterém jsem hned usnula takže příjezd na operační sál si vůbec nepamatuju. Vzbudila jsem se po jedenácté hodině na pokoji. Ve čtvrtek a v pátek jsem nic nesnědla (nic jsem nemohla polknout), takže jsem dostávala „jídlo“ do žíly kapačkou. V sobotu už mě nic nebolelo tak jsem si nechala vytahnout kanilu z ruky. Jíst už jsem mohla ale to nemocniční jídlo byl opravdu hnus který bych nedala ani svému psovi. V neděli 21/5 jsem už byla hladová, nevyspalá (paní co byla se mnou na pokoji strašně chrápala) a znuděná. Chování některých sestřiček bylo otřesné a tak jsem při vizitě i přes nesouhlas a vyhrožování doktorky podepsala revers a šla domů. Léky od bolesti jsem už nepotřebovala. Krk stále cítím ale nebolí, trochu mě pobolívá pravé ucho ale není to nic hrozného. 10 dní po operaci jsem jedla už celkem normální stravu (ale na topinku ještě nemám odvahu). Cigaretu jsem si zapálila už v neděli 21/5. 01/6 (14 dní po zákroku) už jsem šla do práce.
Všichni slibovali že zhubnu a bohužel jsem nezhubla ani deko :(
PS: Omloavám se za sloh ale většina lidí se podělí jen se špatnými zážitky tak jsem vám jen chtěla říct, že tato operace opravdu není nic hrozného a kdybych musela, podstoupím ji klidně znovu.

• Citovat
  • Upravit
1
12.11.17 23:33

Operace krcnich mandli

Dobry den taky se s váma podelim, rok jsem mela opakovane 2× do mesice anginy, zadne ATB mi uz nezabirali. Doktor me poslal na ORL kvuli vyndani mandli. Jsem po operaci 5 den a musim rict ze jsem cekala vetsi bolest. Hned po operaci jsem se probrala a bolest byla neprijemna, ale po narkoze jste cely mimo takze stejne polovinu dne prospite, dalsi dny bolest byla jen pri polykani a mluveni. Prasky na bolest jsem si brala pouze vecer pred spanim a to pouze 2 dny. Bolest jde prirovnat k horsi hnisave angine. Takze se neni ceho bat :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2098
28.11.17 18:53

Ahoj holky, můžete, prosím, poradit popř. se vyjádřit? Jsem 5 týdnů po operaci (obě mandle). Týden v nemocnici byly bolesti největší, 7. den se to začalo zlepšovat až postupně bolest odezněla, nyní je to v takovém stavu, že mě opět pobolívá v krku, ale tak zvláštně. Bolí hrdlo, kořen jazyka a tam v té oblasti. Byla jsem minulý čtvrtek u obvodní, ale ta zhodnotila jakože je vše ok. Tak nevím, jestli se vydat opět na orl?
Jinak na každé straně jsou kousíčky, jakoby zbytky. Což teda v puse cítím, ale asi si na to budu muset zvyknout.
Ale z těch bolestí jsem teda docela nešťastná, ale asi bych neměla čekat hned zázraky, je to krátce po operaci, jsem druhý týden v práci a jsem učitelka, proto to tak řeším.
Budu ráda za komentáře. děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teckaa
23.12.17 05:54

@Darcy ahoj, mohu se zeptat, jak to dopadlo? vraci se anginy? taky jsem ucitelka, vse se mi hned usadi na mamdlich… zvazuji pro a proti…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.18 13:38

Mám po operaci, brali mi pravou krční mandli.Chci se zeptat, jak dlouho jste byly na neschopence? Já ji právě zahájila, mám pár dní po operaci a hrozně to bolí. Ve zprávě z nemocnice mám psáno 14dni klidový režim. Takze těch cca 14dni by asi mělo stačit k tomu abych byla fit? Chtěla bych co nejdřív do práce. Jeste otazka-co vám pomáhalo od bolesti? Ja dostala kapky, ty mi moc nepomáhaly, dnes mi napsala paní doktorka prášky na bolest, tak snad mi to zabere. Vyzkousim až zítra. Dekuji za zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
2506
29.3.18 21:17
@Anonymní píše:
Mám po operaci, brali mi pravou krční mandli.Chci se zeptat, jak dlouho jste byly na neschopence? Já ji právě zahájila, mám pár dní po operaci a hrozně to bolí. Ve zprávě z nemocnice mám psáno 14dni klidový režim. Takze těch cca 14dni by asi mělo stačit k tomu abych byla fit? Chtěla bych co nejdřív do práce. Jeste otazka-co vám pomáhalo od bolesti? Ja dostala kapky, ty mi moc nepomáhaly, dnes mi napsala paní doktorka prášky na bolest, tak snad mi to zabere. Vyzkousim až zítra. Dekuji za zkušenosti.

Dobrý den, jak to probíhalo? Jak dlouho jste nakonec byla na neschopence, jak dlouho to bolelo? Co ucho, nebolelo od toho taky? Čeká mě to a asi bych si zaplatila za operaci tou plazmou (kobelace, plazmatu za studena nebo jak). Ale myslím, že hojení bude asi stejně dlouho a bolest taky. Jste už v pořádku? moc děkuji :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
29.3.18 21:33

Hlasuji, nechte mandle žít.
Nejsou tam pro srandu králíků.
Vše, co by chytly mandle, skončí na průduškách a na plicích - mnoholetá a četná rodinná zkušenost. V rodině vyhodnoceno jako nevratný omyl. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25218
29.3.18 21:48
@mgdln píše:
Vše, co by chytly mandle, skončí na průduškách a na plicích - mnoholetá a četná rodinná zkušenost. V rodině vyhodnoceno jako nevratný omyl. :nevim:

Moje mamka říká přesně to samé. Nejradši by je nechala, kde byly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4507
29.3.18 21:50

@quera můj partner byl na operaci začátkem února. Vytrhavali mu obě mandle a mel rekonstrukci horního patra, takze náročnější operace, protoze mel apnoe. Cca týden spatne pil a bolelo ho to dost. Ale dostal klotadla a kapicky na bolest, ktere mu pomohly. Na neschopence byl dva týdny. Po dvou týdnech uz jedl i celkem normálně, ale vadilo mu kořeni, drobečky… v noci občas kaslal. Po třech týdnech uz byl prakticky v pořádku… držím palce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2506
29.3.18 21:54
@mgdln píše:
Vše, co by chytly mandle, skončí na průduškách a na plicích - mnoholetá a četná rodinná zkušenost. V rodině vyhodnoceno jako nevratný omyl. :nevim:

Díky za názor. Jenže když už je mandle sama zdrojem zánětu…je lepší ji u mne nemít. Je to další hřebíček do mé rakve, nejde ani spát. Navíc druhá mi pořád zůstane. Bolí to tak, že si to už snad ufiknu sama. Radši budu kašlat, než se nemoct ani najíst. Je fakt, že jsem zkusila konzervativní léčbu, i pak bylinky, nějaké čínské houby, ale bohužel. Tak nevidím jiné východisko. Ta bolest se nedá vydržet, analgetika pořád jíst taky nemůžu a stejně je to slabé :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2506
29.3.18 21:59
@Verurizeckova píše:
@quera můj partner byl na operaci začátkem února. Vytrhavali mu obě mandle a mel rekonstrukci horního patra, takze náročnější operace, protoze mel apnoe. Cca týden spatne pil a bolelo ho to dost. Ale dostal klotadla a kapicky na bolest, ktere mu pomohly. Na neschopence byl dva týdny. Po dvou týdnech uz jedl i celkem normálně, ale vadilo mu kořeni, drobečky… v noci občas kaslal. Po třech týdnech uz byl prakticky v pořádku… držím palce :)

Super, takže taky 2 týdny, je tak to mám radost. Moc moc děkuju. Tak snad se teď dobře vyspí - vím, že u spánkové apnoe je s tím taky prý problém. A ať nemá potíže přeji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.18 22:03
@quera píše:
Dobrý den, jak to probíhalo? Jak dlouho jste nakonec byla na neschopence, jak dlouho to bolelo? Co ucho, nebolelo od toho taky? Čeká mě to a asi bych si zaplatila za operaci tou plazmou (kobelace, plazmatu za studena nebo jak). Ale myslím, že hojení bude asi stejně dlouho a bolest taky. Jste už v pořádku? moc děkuji :hug:

Dobrý večer. Ja měla akutní příjem pro absces s hnisem. Takze operace byla ještě ten den v podvečer. Nastesti sem ráno měla jen polévku. Tak se čekalo až ji ztrávim a taky na výsledky z krve -soucast předoperačního. Udelali EKG ještě. Vse vyšlo dobře, takže sem šla pak v podvečer na sál. Operace byla rychlá. Psala sem příteli SMS že už jedu na sál a za necelou hodinu už sem psala že sem probrána a to sem nepsala ihned.No bolesti hrozne, ale jak řekl doktor, od té akutní bolesti se mi ulevilo. Bolelo to pro změnu jinak hlavně pár hodin po operaci. Algifen mi nezabíralo, takže sem byla na umreni :mrgreen:.Chladila sem krk, měla kašovitou stravu. Musela sem hodně pít, aby se to hojilo. V nemocnici sem byla 4dny včetně dne zakroku a paty mě pustili domů. Za týden s šla na kontrolu, hojení byli v pořádku, přesto bolest byla stále hrozná. Ale já jak mám něco v,,hubě",tak mám bolesti že nic nezabira-vyzkouseno i na extrakcich moudraku.To byla bolest šílená. Takze sem asi přecitlivělá :nevim:.No kvůli bolestem sem nebyla schopna práce měsíc :oops:.Ucho mě bolelo hrozně, ale bylo v pořádku, byla to bolest k tomu zákroku. To měsíc sem měla bolesti.To sem teda dostala ještě 2tydny po zákroku virózu, aby to nebylo málo. Mozna proto to bylo u mě takové zdlouhavé s těma bolestma. Hojila sem se na jedničku až na ty bolesti.To sem vlastně dostávala v nemocnici injekce penicilinu a pak doma sem brala ještě v tabletách. Ja teda neměla na výběr jestli mandli nechám odstranit. Nikdy sem s nima problémy neměla. Az pak sem měla blbou angínu a udělal se ten absces s hnisem. Takze akutní příjem bez diskuzi :lol:.

• Citovat
  • Upravit
4700
29.3.18 22:05
@quera píše:
Díky za názor. Jenže když už je mandle sama zdrojem zánětu…je lepší ji u mne nemít. Je to další hřebíček do mé rakve, nejde ani spát. Navíc druhá mi pořád zůstane. Bolí to tak, že si to už snad ufiknu sama. Radši budu kašlat, než se nemoct ani najíst. Je fakt, že jsem zkusila konzervativní léčbu, i pak bylinky, nějaké čínské houby, ale bohužel. Tak nevidím jiné východisko. Ta bolest se nedá vydržet, analgetika pořád jíst taky nemůžu a stejně je to slabé :,(

Klíč ke zbavení se zánětu v mandli je v hlavě a v  :srdce:.

Příspěvek upraven 30.03.18 v 07:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2506
29.3.18 22:20
@mgdln píše:
Osobně jsem si vyléčila akutní angínu za cca 2-3 hodiny (jak to napsat, aby to neznělo blbě… ) meditací.
Neuznávala jsem žádný nevratný zásah do organismu, měla jsem již 3. angínu za sebou. Doktorka mi řekla, že buď si odrovnám srdce ATB nebo si nechám vyříznout mandle. Ani jedno pro mě nebylo přijatelné. Zdravě jsem se nasr_ala a s tím, že to tak nenechám, jsem začala pátrat po příčině ve své „hlavě“. To přešlo ve stav absolutního uvolnění, nulového konfliktu, spíše absolutní pohody. Po 2-3 hodinách byly mandle zcela 100% čisté.

Klíč ke zbavení se zánětu v mandli je v hlavě.

A ne, že bych chtěla strašit a přivolávat, ale bývá obvyklé, že nevyřešený problém se vrazí jinam. Nemoc je pouze nový stav rovnováhy v těle. :nevim:

Vím, že je to děsné, bolest jako pra_se, ale zkuste si s tím poradit sama, copak jste tak nemožná, že potřebujete doktory? Naštvěte se a všem jim dejte jasně najevo, že jste to vy, kdo rozhoduje o svém životě. :kytka:

Nepřipadám si nemožná, ale meditace mě v životě nezbavila bohužel ani bolesti hlavy, a to jsem tím prakticky žila :nevim: Byla jsem tímhle stylem života posedlá. 100% jsem byla přesvědčená, že vše je v hlavě. Bohužel to teda u mne nefungovalo vůbec na nic. Teď, když je to akutní, si navíc teda ani nedovedu představit stav uvolnění, když už skoro bolestí šilhám. Fajn, že vám to na váš problém zabralo, u sebe to nevidím. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty