Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
syn čerstvě 4 roky se začal od září počůrávat v noci (má novou školku, ale předtím už do školek chodil). Je to každou noc ![]()
Na noc měl plínu do 3,5 let, byla vždy mokrá, pak jsme plínu sundali a od té doby byl suchý, jen sem tam nehoda, cca 1×10dní. Nebudili jsme, prostě začal hned fungovat - nemám plínu - vydržím to.
Od září je to prostě hrůza, nezlobíme se na něj, mysleli jsme si, že to přejde za pár dní. Teď už to má tak na háku, že se tomu i směje. A už je schopný se počůrat i přes denní spánek.
V moči nic nemá, u dr. zkontrolováno.
Před 14 dny jsem byla u psycholožky, prý pár dní zkusit budit. Jenže stejně to kolikrát nevychytáme a je už mokrý než ho jdu vzbudit.
Kdo s tím máte zkušenosti, jak dlouho to trvalo než se to vrátilo do normálu? A jak postupovat, co se vám osvědčilo?
Já ještě za 2 měsíce rodím, takže je možné, že se to ještě zhorší ![]()
Prosím, prosím, opravdu s tímto nikdo nemá zkušenost?
Jak dlouho máme ještě vydržet? Počůrává se každou noc už 3 měsíce. Nejhorší je, že se ani nevzbudí, tak je v mokrém skoro do rána a začíná být nachlazený ![]()
Ahoj, nas Adam se taky jeste sem tam pocura..mel i obdobi ze 14 dni v kuse-ja jsem dala plinku, prat kazdy den perinu a polstar jsem nechtela, jelikoz on cura na perinu a polstar, jak se asi v posteli toci…ale mi to mely kratkodobe…ted jeste sem tam, ale spis uz ne…tak drzim palce at se to spravi…
Díky za reakci…
U nás je to už 3 měsíce v kuse, je to vyčerpávající - peru tak 2-3 pračky denně, navíc to teď neschne ![]()
Byli jsme už i u psycholožky, ta říká, nedávat plenu zpět, ale nevím jak dlouho to bude ještě trvat
Kdyby se to nějak zlepšovalo, tak vydržím, ale opravdu je to počůrání minimálně jednou za noc.
Je mi líto, že spí v mokrém…
@bell píše:
Ahoj, nas Adam se taky jeste sem tam pocura..mel i obdobi ze 14 dni v kuse-ja jsem dala plinku, prat kazdy den perinu a polstar jsem nechtela, jelikoz on cura na perinu a polstar, jak se asi v posteli toci…ale mi to mely kratkodobe…ted jeste sem tam, ale spis uz ne…tak drzim palce at se to spravi…
A tu plínku jsi dala na 14 dní a pak už jsi jí nedala proč? Byla suchá nebo už sis řekla, že to zase zkusíte bez?
Ahoj, mám ten samý problém se svojí dcerou a to je jí už 6.let a trvá to od doby co nemá pleny, tedy od jejích dvou let, nejdéle co byla suchá bylo max 14dní, naše dr nás odbyla s tím že moč má v pořádku a že jí mám moč měřit kolik vyčůrá xměřit kolik vypije vody, ale to jde dost těžko jelikož dcera chodí do školy tam nemám kontrolu nad tím kolik vipije ani nad tím kolik vymočí, navíc na nočník mi nesedne abych to doma poměřila ať máme nějakou představu, snažím se jí nedávat už moc pít na noc cca 2 hod před spaním. Pokud má velkou žízeň tak jí trošku dám ale jinak nee. s tímhle se to jakš takš zlepšilo už není počůraná denně, snažím se jí v noci budit ale jak ty říkáš taky se mi počůrá třeba dvakrát za noc takže já zvažuji zakoupit enuretický alarm, který jí vzbudí v případě že se pomočí. Jinak vím co si prožíváš a držím pěsti ať to dobře dopadne ![]()
@gissel píše:
Ahoj, mám ten samý problém se svojí dcerou a to je jí už 6.let a trvá to od doby co nemá pleny, tedy od jejích dvou let, nejdéle co byla suchá bylo max 14dní, naše dr nás odbyla s tím že moč má v pořádku a že jí mám moč měřit kolik vyčůrá xměřit kolik vypije vody, ale to jde dost těžko jelikož dcera chodí do školy tam nemám kontrolu nad tím kolik vipije ani nad tím kolik vymočí, navíc na nočník mi nesedne abych to doma poměřila ať máme nějakou představu, snažím se jí nedávat už moc pít na noc cca 2 hod před spaním. Pokud má velkou žízeň tak jí trošku dám ale jinak nee. s tímhle se to jakš takš zlepšilo už není počůraná denně, snažím se jí v noci budit ale jak ty říkáš taky se mi počůrá třeba dvakrát za noc takže já zvažuji zakoupit enuretický alarm, který jí vzbudí v případě že se pomočí. Jinak vím co si prožíváš a držím pěsti ať to dobře dopadne
A řešíte už u doktora? Prý se to neřeší do pěti let, ale pak už jo…
S tou mikční kartou - kolik vyčůrá a vypije to má být jak? Jako co jde dovnitř má zase vyjít ven? Třeba vypije 1,5 litru, tak má 1,5 litru vyčůrat a tak je to ok?
Já nechápu, když už to několik měsíců uměl, proč to teď zapomněl úplně ![]()
V tu dobu pl hodně - přes léto a neomezovali jsme ho, ani nebudili.
Teď už jsme zkoušeli mu nedávat napít od šesté večer (a plakal, že má žízeň), i budit a stejně je mokrý. Přijde mi to už jako týrání ![]()
@terkamo píše:
A řešíte už u doktora? Prý se to neřeší do pěti let, ale pak už jo…
S tou mikční kartou - kolik vyčůrá a vypije to má být jak? Jako co jde dovnitř má zase vyjít ven? Třeba vypije 1,5 litru, tak má 1,5 litru vyčůrat a tak je to ok?
Já nechápu, když už to několik měsíců uměl, proč to teď zapomněl úplně
V tu dobu pl hodně - přes léto a neomezovali jsme ho, ani nebudili.
Teď už jsme zkoušeli mu nedávat napít od šesté večer (a plakal, že má žízeň), i budit a stejně je mokrý. Přijde mi to už jako týrání
Tak s tím množstvím nevím, já tam mám napsané příklad 1 den 8:00 ráno voda- 300 ml pak za dlší třeba hodinu dalších 300ml voda a kolik vyčůrá fakt nevím, protože ona nechce se vyčůrat do nočníku či do nejaké odměrky, popravdě nám dr řekla atˇ to zaznamenávám kolik vypije to by šlo ale akorát o víkendu přez týden je ve škole a kolik vymočí nemám představu, ty karty dostaneš od Dr. ale co aspoň trochu pomáhá tak přez den vypít co nejvíce hlavně ráno a přez dopoledne a odpoledne až do večera postupně snižovat, a před spaním by neměla pít vůbec ale to se těžko dělá když mi příjde ze školy a lahev na pití má skoro plnou. sice jí říkám že musí více pít, o přestávce ať se více napije ale to už já neohlídám a většinou to stejně nevipije a tím je to u nás začarovaný kruh, takže nevím co dál od doktorky jsme to dostali snad už před rokem, pak už jsem tam znova nebyla, zajdeme znova a požádám rovnou o urol. vyšetření páč takhle bych mohla postupovat další rok když ona to potřebuje mít poměřené ale jak to mám udělat to teda nevím a nutit jí ať sedne na nočník nebo ať stojí ve vaně a vyčůrá se do odměrky se mi nechce aby to nebylo ještě horší
nevím chci zkusit ten alarm, doporučuje ho urologická ambulance tak snad to má něco do sebe. ale ty třeba budeš mít více štěstí než já pokud jsi s malým doma tak bych to zapisovala a měřila.
V té kartě je čas- množství tekutin a pak čas a množstvi moči v ml ale to si myslím že určitě nedá 1500ml vody a stejné množství že vyčůra v průběhu dne, vždyť by mu v těle nezůstala žádná voda ne?
Jo a plus jsou tam ještě denní úniky jestli má mokré spodní prádlo. což u nás je taky když jsme doma musím jí upomínat aby šla na záchod páč ona raději hoplsá a poletuje ale na záchod jí musím doslova vyhnat
@gissel píše:
V té kartě je čas- množství tekutin a pak čas a množstvi moči v ml ale to si myslím že určitě nedá 1500ml vody a stejné množství že vyčůra v průběhu dne, vždyť by mu v těle nezůstala žádná voda ne?
No stačí prý měřit alespoň o víkendu, akorát právě nevím co má být výsledkem. Jestli je dobře když co vypije to vyčůrá nebo tam má být nějaký poměr, že něco zůstane v těle ![]()
Myslím že poměr tam být musí něco mu v tom tělíčku musí přece zůstat jak, jinak by doplňovalo tělo tekutinu, když by vlastně šla všechna pryč, tam jde hlavně o to kolik té moči se mu nastřádá za noc tudíž musí se dítě budit v noci a i v tu noc měřit kolik toho vyčůrá, a uvidí se jestli to nemá převrácené jako že v noci vyprodukuje více moči než přez den což je špatně.
A proč mu tu plinku nemáš vracet? Mě se takhle syn začal znovu počůřávat s nástupem podzimu(spí odkrytý jestli mu je chladno? nevím..)Je teda mladší necelé 3 roky ale já mu plinku po cca 14 dnech vrátila a máme oba klid..on se vyspí v suchu a já nemusím děnně prát ložní prádlo..Teď už má plenku přes noc počůranou tak 1× 2× týdně… plínu bych mu vrátila ona mu může být jen zima z toho že spí mokrý, a pokud by se to po čase neuklidnilo řešila bych to s dr.
Tak u nás to bylo taky. Dcerka se kolem 4 let už v noci sama budila na čůrání, jen jsme ji dovedli na wc a pomohli vyslíct umýt oblíct, jak byla rozespalá. No a najednou šup, začla se zas počůrávat, skoro denně jsem prala celou postel. Naštěstí bylo léto. Vyřešili jsme to tak, že jí na noc už dáváme méně pít (ale žízní ji netrápíme), no a v noci (už máme vychytaný čas) ji odnesem na wc, kde se s úlevou vyčůrá a do rána je klid. Takže u nás to byla záležitost vývoje…
Gissel - a nemá zvětšené mandle? Známá řešila počůřávání až do 2 třídy a pak přišli na to, že má velké mandle, těžko se mu přes noc dýchá a tělo jak se „unavuje“ dýcháním tak se nevzbudí na čůrání.
Po vytržení mandlí měli okamžitě klid..Jen nápad..