Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebovala bych moc poradit.
Máme 2,5 letého chlapečka, kterého chceme přesunout z postýlky do postele. Občas k nám jezdí naši na pár nocí a zatím spí na rozkládácím futonu. Ten ale půjde s nákupem postele pryč, aby bylo v pokoji víc místa. A v dubnu čekáme druhé dítě, takže do budoucna budou v pokoji 2 děti a občasná návštěva. + potřebujem úložný prostor na peřinu a polštář.
Původně jsem uvažovala koupit Hemnes postel s úložným prostorem a přístýlkou, s tím, že až druhé vyroste z malé postýlky, dokoupí se obyč postel, ale moc se mi ta Hemnes do dětského nezdá. Stylem + je pro dítě relativně vysoká.
Pak jsem našla na netu postele s přistýlkou a úložným prostorem jiných značek, lepší vzhledem do dětského, ale všechno (krom drahého Domestavu) jsou to internetové obchody bez kamenné prodejny a možnosti zboží vidět před nákupem.
Další variantou by byla patrová postel, kterou bychom (než malý zmoudří) měli rozloženou do L-ka na dvě normální. Ideálně taky s přistýlkou a úložným prostorem. Jenže opět - našla jsem jen internetové obchody.
Proto se ptám - máte někdo zkušenost s konkrétní postelí tohoto stylu, s internetovým obchodem a jejich kvalitou? Nebo máte něco podobného, co je možné vidět v kamenné prodejně?
budu vděčná za všechny zkušenosti.
My to řešili rok, a nakonec jsme koupili dvě zvýšené postele v Möbelixu. Aha, tak už je asi prodali, nemohu to na jejich stránkách najít, byly to přesně tyhle, akorát bez toho spodního lůžka. Horní lůžko je 90 cm nad zemí (http://www.moebelix.cz/…002122001301).
Vybrali jsme to tak proto, že pod postelemi jsme jim zařídili hrací koutky, a jelikož nevíme, zda jim za pár let nebudeme stavě oddělené pokoje, tak jsme hledali něco levného. Postele jsou pro děti vyhovující, ale nejsou nijak kvalitní. Dítě se na nich v pohodě vyspí, dospělý člověk s jeho vahou má problémy s tím, jak postel vrže při každém pohybu, takže jsme je z boku zpevnili bílou laminátovou deskou.
Tolik k našim zkušenostem s postelemi pro děti. Patrovou bych nechtěla právě kvůli tomu, když se jeden zavrtí, aby to druhého nebudilo, a přistýlku jako stálé lůžko pro dítě neberu.
Ano, mám doma palandu s pristylkou a má to i úložný prostor ( 2 supliky dole ), dá se rozložit na 2 samostatné postele. Kupovali jsme na internetu a vše i s mazracemi nás stalo do 11 tis ( už si nepamatují přesně, jsou to už 2,5 roku co ji máme a naprostá spokojenost. Klidně poslů foto a kontakt na výrobce.
Řešíme stejný problém – pořídit palandu, nebo (zatím) vysouvací postel?
Výhodu v „šuplíku“ vidím v tom, že by se dalo se starším pohodlněji uspávat/spát, přece jen na palandě toho místa bude míň. Ale každé ráno to zasouvat a večer vytahovat, to se mi moc nechce. V úzkém pokoji by nemohla být pořád roztažená…
U palandy mě zase děsí výměna prostěradla na horní matraci – máte na to nějaký grif? ![]()
Uvítám i tipy na konkrétní postele, bojím se kupovat naslepo. Docela se mi líbí Kura (oboustranná, líbí se mi, že je nižší = bezpečnější?) nebo Mydal (plnohodnotná palanda) z IKEA, ale ta jejich výsuvná Släkt podle recenzí vrže, takže tu škrtám rovnou…
Máte k tématu nějaké nápady, prosím? ![]()
Máme palandu, dole širší a pod postelí po celé délce dva vysouvací šuplíky. Jsem s tím spokojená, horní matraci buď sundám, převléknu a zase nandám když peru i potah matrace, nebo jen vysunu výš, otočím, postavím se na spodní hranu postele nebo schůdky a převléknu prostěradlo, mám ty s gumou abych nemusela trajdat na palandě a vypínat a narovnávat. Podle mě to není problém.
Máme něco takového
https://www.maxmax.cz/…pavlina.html?…
dá se to rozložit i na dvě samostatné postele do budoucna a dole šuplíky super. Ale záleží kolik máte místa. Ta širší spodní je pohodlná i na převlékání a hry. Tu naší jsem nenašla pořizovací cena byla okolo 20 000 + šuplíky a matrace. Rozměr 200×90 nahoře, 200×120 dole a spokojenost.
Mame palandu, je to v pohodě, prosteradlo vymenim proste tak, ze tam vylezu, natahnu a pak ze země doladim detaily, zastrkam pod matraci apod
ten suplik sme měli ve starém bytě, ale bylo to na prd, porad to rozestýlat, někde přes den skladovat ty periny, navíc to ze spodu pak nevetra, jeden člověk musí spát prakticky na zemí, pokud nemáš možnost to odsunout dal od te vyšší postele, tak hrozí, ze dítě zezhora skočí na to dole, pro ty nase obzvlášť velká zábava ![]()
@Kriss Tina Právě, bylo by to dočasné řešení, pro dvě děti najednou bych pak pouze šuplík nechtěla. Dáme tu otáčecí, zatím bude dole a pak se to buď otočí a dole dá rošt a matrace, nebo se dokoupí druhá a budou oba nahoře a dole ještě zbyde místo na věci/sezení.
Dík. ![]()