Opozdeny vyvoj, autismus?

513
30.10.22 09:29

Opozdeny vyvoj, autismus?

Ahoj, malej od segry mel v zari 2 roky. Nemluvi, coz nevadi. Ale on je doslova mimo. Nerika ani mama, tata, ani nekazuje co chce, neraguje na zavolani, a to ani na nekolikaty pokus, nema zadny zajem o ostatni deti, o jakoukoli sebemensi komunikaci, nedela papa, jedine zvuky ktere vydava jsou takove houkani, rad chodi, beha, vse ale sam. Je to takovy samotar. Segra je jeste navic takova, ze ji s malym zadny hrani ani zadne aktivity nebavi. Necha ho cely den jem behat po byte, nesedne si k nemu na par minut s kostkama, s knizkou, ani na nej moc nemluvi… hodne ho dava do ohradky je tak nejmin 4 h denne i vic. Tatka se moc nezajima, hodne pracuje. Zni to hrozne co jsem napsala, ja si jen rikam, jestli to jaky je muze byt zpusobeno pristupem segry nebo jde vazne o nejakou poruchu. Maji dr.uz v duchodu, je takova rychla
a vubec nic neresi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
91
30.10.22 09:39

Ahoj, na 18mesicni prohlidce u detske musela vyplnovat dotaznik s ruznyma otazkama…jakoze jestli maly ukazuje, reaguje na svoje jmeno a apod. pokud by ji neco vyslo soatne mela by si doktorka je pozvat ve 2 letech a dotaznik zopakovat…da se takhle vcas podchytit nejaky autismus atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65235
30.10.22 09:41
@ÁjaMil píše:
Ahoj, malej od segry mel v zari 2 roky. Nemluvi, coz nevadi. Ale on je doslova mimo. Nerika ani mama, tata, ani nekazuje co chce, neraguje na zavolani, a to ani na nekolikaty pokus, nema zadny zajem o ostatni deti, o jakoukoli sebemensi komunikaci, nedela papa, jedine zvuky ktere vydava jsou takove houkani, rad chodi, beha, vse ale sam. Je to takovy samotar. Segra je jeste navic takova, ze ji s malym zadny hrani ani zadne aktivity nebavi. Necha ho cely den jem behat po byte, nesedne si k nemu na par minut s kostkama, s knizkou, ani na nej moc nemluvi… hodne ho dava do ohradky je tak nejmin 4 h denne i vic. Tatka se moc nezajima, hodne pracuje. Zni to hrozne co jsem napsala, ja si jen rikam, jestli to jaky je muze byt zpusobeno pristupem segry nebo jde vazne o nejakou poruchu. Maji dr.uz v duchodu, je takova rychla
a vubec nic neresi.

no jestli se mu nevěnuje, tak bych spíš řekla, že to bude tím. Pokud se jí něco nezdá, proč nezmění doktorku. Nebo to řešíš jen ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
30.10.22 09:41

Může to být porucha, nicméně stylem “výchovy” je to 100% taky. Pokud na dítě nemluví a nechává ho “zavřeného” v ohrádce, nijak ho nerozvíjí, nemotivuje, nepodporuje, tak co čekat za zázraky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
513
30.10.22 09:46
@73Nica73 píše:
Ahoj, na 18mesicni prohlidce u detske musela vyplnovat dotaznik s ruznyma otazkama…jakoze jestli maly ukazuje, reaguje na svoje jmeno a apod. pokud by ji neco vyslo soatne mela by si doktorka je pozvat ve 2 letech a dotaznik zopakovat…da se takhle vcas podchytit nejaky autismus atd.

Ano, rikala mi, ze to vyplnovala, ale ze si mysli, ze to dr.ani necetla, ze to vzala a rovnou zalozila do karty. Asi bzde treba vuc komunikovat s dr., vic ji vysvetlit co malej dela/nedela. Ja nechci plasit. Jsem ucitelka v MS a vim, ze deti jaou ruzne, maji ruzne tempo.. Ale mam dve deti, starsi ma opozdeny vyvoj veku, chodime na fyzioterapie, logopedii, mame toho celkove dost, mladsi nastesti vse ok… ale ten jeji mrnousek mi neprijde proste uplne ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
513
30.10.22 09:49

@vokishka ji to je docela jedno. Neda se s ni o tom moc mluvit. Ja to moc resit nemuzu, nejsem jeho mama. Muzu jen zkouset sem tam neco rict… Ona je rada kdyz ji malej „da pokoj“. Kdyz o nem idelane co nejdele nevi. Tezko neco resit s nekym kdo ma takovy pristup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8765
30.10.22 10:18

Tady bych dle popisu skoro řekla, že to bude „vychovou“. Když se dítěti nevěnuje, nehraje si s ním, nečte mu, nepovídá mu, zavírá ho do ohrádky, je ráda, že má od něj pokoj… tak co byste po decku chtěli. Musíte mu ukázat, jak má ty všechny věci dělat, děti se učí napodobou. Nepodnetne prostředí se na dítěti může hodně podepsat, jsou z toho právě tyto pseudodiagnozy. Dítě se jeví jako adhd, pas, vd, lmr… ale nemá to na organickem podkladě, mozek má v poradku, má to kvůli prostředí, ve kterém vyrůstá. Ve dvou letech je ekste čas to všechno napravit, ale tousi rodiče, to ty nezmenis. A samozřejmě může kluk klidně mít PAS, výchova nevychova… to ale taky musí řešit rodiče. Ty toho moc nezmuzes, bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.22 10:25

A ty s nimi bydlíš, že víš, jak to funguje?
Mně to připomíná situaci od nás.
Syn na tom byl podobně jako tvůj synovec a celá rodina přesně věděla, co doma děláme a neděláme. Tchýně mě pomlouvala, kde mohla. Máma si syna brala, aby se mu „konečně někdo věnoval“. Já už pak rezignovala a odkyvala jsem jim, že ho zavřu do pokoje, aby mlčel. Protože stejně nevěřily těm hodinám, co jsem mu věnovala, protože „to by bylo někde vidět“.
Doktorka mu dala čas do 3 let. On se relativně srovnal. Ve 2 letech mi řekla, že se u syna bojí, aby nebyl těžký autista. To jsem samozřejmě nikde nevykladala. Na otázky jsem říkala, že je v rámci širší normy.
Shodou okolností tam v té době byl se synem ještě jeden takový chlapeček. V těch 2 letech byl na tom ten druhý lépe. Nakonec náš je na tom lépe.
Tvůj synovec může být v pohodě, může být opožděný. Nech to na sestře.

• Citovat
  • Upravit
3201
30.10.22 11:02

2-lety dítě do ohrádky? No jestli se mu moc nevěnuje, nemluví na něj, tak asi dítě se nemá jak rozvíjet, proto ten stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15266
30.10.22 11:18
@ÁjaMil píše:
Ano, rikala mi, ze to vyplnovala, ale ze si mysli, ze to dr.ani necetla, ze to vzala a rovnou zalozila do karty. Asi bzde treba vuc komunikovat s dr., vic ji vysvetlit co malej dela/nedela. Ja nechci plasit. Jsem ucitelka v MS a vim, ze deti jaou ruzne, maji ruzne tempo.. Ale mam dve deti, starsi ma opozdeny vyvoj veku, chodime na fyzioterapie, logopedii, mame toho celkove dost, mladsi nastesti vse ok… ale ten jeji mrnousek mi neprijde proste uplne ok.

Tak zřejmě máte v rodině nějaký předpoklad, když i tvoje dítě je opožděné. Jaké jste byly vy se sestrou jako malé? Pobav se o tom se sestrou na rovinu, jesli má pocit, že je vše v pořádku. Vždyť normální rodič by se tím nějak zaobíral, přeci sestra nemůže být tak lhostejná. Navíc si neumim představit 2lete dítě v ohrádce, to z toho nevyleze? Nebo je taky možné, že to třeba ségra ví, řeší, ale nechce se o tom bavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35796
30.10.22 11:34

Měli jsme to stejně a to se synovi hodně věnujeme. Teď bude mít 3 a je to o kus lepší, začíná opakovat občas slova když chce. Ale celou větu nedá, máma taky neřekne, jsem pořád Máta :nevim: teď jsem byli na vyšetření jestli slyší a musíme na další protože to nedal :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
513
30.10.22 16:01
@Anonymní píše:
A ty s nimi bydlíš, že víš, jak to funguje?
Mně to připomíná situaci od nás.
Syn na tom byl podobně jako tvůj synovec a celá rodina přesně věděla, co doma děláme a neděláme. Tchýně mě pomlouvala, kde mohla. Máma si syna brala, aby se mu „konečně někdo věnoval“. Já už pak rezignovala a odkyvala jsem jim, že ho zavřu do pokoje, aby mlčel. Protože stejně nevěřily těm hodinám, co jsem mu věnovala, protože „to by bylo někde vidět“.
Doktorka mu dala čas do 3 let. On se relativně srovnal. Ve 2 letech mi řekla, že se u syna bojí, aby nebyl těžký autista. To jsem samozřejmě nikde nevykladala. Na otázky jsem říkala, že je v rámci širší normy.
Shodou okolností tam v té době byl se synem ještě jeden takový chlapeček. V těch 2 letech byl na tom ten druhý lépe. Nakonec náš je na tom lépe.
Tvůj synovec může být v pohodě, může být opožděný. Nech to na sestře.

Nebydlim. Bohuzel segra se tim nijak netaji. Dlouhe zpravy o tom jak dneska vyzrala na maleho ze ji dal na 3 h pokoj, ze ma od neho klid, sama mi neustale rika, ze ji to vubec nebavi, ze druhy dite nechce, ze ze sebe nebude delat blbku aby bucela stekala mnoukala apod. Rano se mej probudi, pusti se youtube, jak ho to prrstane bavit, dostane tablet, jakmile zacne zadat pozornost sup s nim do ohradky. Nepomlouvam. Rikam veci ktere se ona sama nestydi rict a opravdu je dela. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
513
30.10.22 16:06

@Alušáček Bavim se, snazim se, i touto cestou, prave ze moje dcerka ma problemy, ktere se musi resit. Ona rika, ze dokud si toho nevsimne dr., je to jedno. Protoze dr. preci vi vsechno. A ze ve skolce se vse douci. Ona je lenoch, nechce se ji resit nic. Mrzi me prave, ze s tim nic nezmuzu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
513
30.10.22 16:07

@reny14 je v ohradce, nevyleze, nema ani snahu. Da ho tam s tabletem, pripadne s nejakyma blikajicima hrajicima hrackama a on tam je klidne 2 h v kuse

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
513
30.10.22 16:12

@pikola ano i my jsme se starsi dcerkou absolvovali vysetreni sluchu. To mela v poradku, takze se pak resilo dal. Ja jako dite porucha soustredeni a ruzny trable ve skole. Segra sice taky, ale myslim, ze mene. Ja to vse resila jakmile jsem zacala chodit na pedagogickou fakultu. Muj sen stat se ucitelkou se i pres vsechno toto podaril a mam pochopeni pro deti, kterym nektere veci trvaji dele, mam trpeliovst na dcerku, i na synovce. Ale uz mi dochazi se segrou a mam strach ze z nej jejim pristupem bude trubka. Doufam, ze pokud nema zadnou diagnozu, dokaze pak casem vse dohnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí