Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@murra píše:
Když jsem hledala jméno pro syna, tak jsem narazila na přednášku o staročeských jménech. Zaujala mě natolik, že jsem si ji uložila. Sice jsem žádné nepoužila, ale skvěle jsem se pobavila
Cituji: Mezi nejzajímavější staročeská ženská jména patřila např: Sestřena, Bratřice, Bratruše, Modliboha, Ubyněha, Rochna, Vachna, Bušna, Dušna, Děvule
Mužská staročeská jména byla také mnohdy velmi zajímavá: Hlupoň, Nekrasa, Mrzata, Star, Křepek, Dub, Medvěd, Nemoj, Prodan.
Mě kdysi zaujal Šulislav, Mečislav a Ústoj, ale našlo by se jich víc. Některá jména jsou fakt mazec. Z těch, co se vyskytují v echt starých kalendářích, je použitelný jedině Vojtěch, ten se líbí pořád.
@axlpol píše:
Tchýně je Anděla, kamarádka Zlata a Xenie, známá je Dobromila s dcerou Bohumilou a babička byla Aloisie, prababička Hedvika. Žádné malé dítě neznám s takovým jménem…ale stejně tak neznám žádnou Vlastu, Věru, Evu, Magdalénu, Dianu, Doru(už jsou asi jen Doroty)…a už vůbec nejsou Růženy, Blaženy, Boženy…Adiny, Stely, Madly jsou populární i proto, že jsou ty jména spojeny s filmy, tak jsou známější.
Tak malou Magdalenku znám, Růženy nahrazují Rozál®ie, ale ty byly i dřív (jen za komunistů se nějak nedávaly). Ta ostatní jména se opravdu vyskytují, až na výjimky, spíš ve věk. kategoriích 40+.
@mgdln píše:![]()
![]()
![]()
to je fakt - to mě nenapadloa co třeba Babeta - to je také dvojsečné, až by kluci prohlašovali Jdu se projet na Babetě…
@Petronka píše:
Já znám 4 Zlatky
Taky jich znám povíc. A znala jsem paní, ta se jmenovala rovnou Zlatava (teď by jí už bylo hodně přes 80)
Kdyby druhorozený byl holka, tak by byla Marie nebo Ludmila. Jeden čas celkem frčela Johanka. A znám jednu Zdislavu, může jí být tak 15.
@lleennttiillkkaa píše:
Kdyby druhorozený byl holka, tak by byla Marie nebo Ludmila. Jeden čas celkem frčela Johanka. A znám jednu Zdislavu, může jí být tak 15.
jednu má dcera ve školce. Jak na tu slečnu volají? Uč jde slyšet jen ve zdrobnělině, nijak to nekrátí.
@bublinek píše:
jednu má dcera ve školce. Jak na tu slečnu volají? Uč jde slyšet jen ve zdrobnělině, nijak to nekrátí.
Znám jednu cca sedmnáctiletou, jmenuje se tak po své mamce a říká se jí Slávka ![]()
@bublinek týhle říkali rodiče Iško, jako od Zdišky. No a nebo Slávko
Taky jednu Zdislavu znam. Jako male se ji rikalo Slavka, Slavinka. Postupem casu si sama zacala rikat Zdiska.
Stanislava, Vanda, Bronislava, Anastazie, Gabriela, Eduard, Hvězdoslav, Ctirad, Tibor, Sáva, Ambrož, Oto, Otakar, Ingrid,:D
Vladěna, Slavěna, Saskie, Mahulena, Oldřiška, Jiřina, Blažena, Otýlie, Květa, Bořek, Boleslav, Metoděj, Cyril, Slavoj, Mečislav, Rita, Tekla, Vincencie, Leoš, Oleg, Zina, Zita, Bořivoj, Bivoj, atd. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,nemůžeme se s mužem dohodnout na jméně pro holčičku, termín mám za 4 týdny. Líbí se nám starší jména - nápady? Jaká jména jste volili vy? Jak se tvářilo okolí? Děkuji za inspiraci.
Adelheid „ušlechtilá bytost“
Agneška, Antonie
Aloisie / Louisa „slavná bojem“
Anastasie „zmrtvýchvstání“
Anděla „posel boží“
Apolonie „zasvěcená bohovi Apollonovi“
Aurelie „zlatá“
Aurora - římská bohyně ranních červánků"
Beatrix / Beatris „blažená“
Bohdanka, Běla, Bohumila, Božena, Božidara, Brigid, Broňa
Brunhild / Brynhild „bojovnice v brnění“
Cecilie, Celestina „nebeská“
Dagmar „denice“
Diana, Danuše, Dobromila, Dobromíra, Doubravka, Drahomíra, Drahuše, Františka, Floriana, Freja
Edeltrud „šlechetná síla“
Edyta „šťastný boj“
Emilie „soupeřící“
Filippa „milovník koní“
Filomena „milovaná“
Gertrud „silná v kopí“
Gwendolin „bílý kruh“
Heidi „bytost“
Hedvig „vítězící v boji“
Henrieta „vládkyně domu“
Hvězdoslava, Isolde, Jasna
Ingeborg „chráněná bohem Ingem“
Jenovefa „bílý duch“, „žena z kmene“
Jarmila „slavná svojí bujností“
Klementina „vlídná“
Konstancie „stálost“
Klotilda „bojovnice“
Cordelie, Cordula „srdce“
Květa, Lada, Ladislava, Liběna, Libuše, Lidmila, Lilith, Ljuba, Luna, Mahulena, Malvína, Meda, Milada, Milena, Miloslava, Miluše, Naděje, Perla
Matilda „bojovnice“
Muriel „zářící jako moře“
Odeta / Otilie „bohatství“
Radana, Radomila, Radomíra, Rosa, Sabina, Saskia, Slavěna, Slávka, Stáňa, Svatoslava
René „znovuzrozená“
Rosarie „růženec“
Rosalind „jemný kuň“
Rosamund „ochránce koní“
Svatava „silná“
Valerie „zdravá“
Voršila „malá medvědice“
Věnceslava, Věnka, Věra, Vlaďka, Vlasta, Zdenka, Zdislava, Zlata, Zora, Vesna Žofia „moudrost“