Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj maminky,
nedávno jsem měla rozhovor s jednou známou a té se dostala do ruky kniha Život bez pšenice. Prý je to teď nějaký velký hit a všichni to čtou a vysazují po přečtení pšenici a lepek.
Všimla jsem si toho i u svých kamarádek, na internetu je spousta informací, jak je pšenice škodlivá, že může za autismus, neplodnost, nemoci střev a já nevím, co ještě.
Spousta lidí, co znám po vysazení lepku úžasně zhubla a moc si chválí, že se cítí výborně. Někteří to berou úplně fanaticky. Já nemám ráda jakýkoliv extrém, vždy jsem se řídila ve stravě od všeho trochu, ale toto mi vrtá hlavou.
Proč člověk, co nemá alergii na lepek, tak ho dobrovolně vysadí? Fakt je lepek tak příšerný?
Jasně, neříkám, že bílý rohlík je nějaký zázrak, ale v poslední době se opravdu strašně moc setkávám s tím, že za vše může hlavně pšenice a potom vše, co lepek obsahuje. Předtím to bylo mléko, máslo…na každé potravině se vždy něco najde a já se přistihla, že už fakt přemýšlím nad tím, co koupit, co uvařit, aby nám to náhodou neublížilo ![]()
Co si o tom myslíte?
Kecy v kleci
Pro zdravého člověka není lepek jedovatý. Ovšem pokud se někdo cpe jen bílým pečivem a pak ho vymění za pohanku, bulgur, quinou, polentu, ječný kroupy, jáhly, zeleninu, ovoce a další… tak věřím, že se zdravotní stav rapidně zlepší
Ale není to tím, že vyřadí lepek, ale že se přestane nacpávat jen prázdnou hmotou
@Jahru píše:
Kecy v kleciPro zdravého člověka není lepek jedovatý. Ovšem pokud se někdo cpe jen bílým pečivem a pak ho vymění za pohanku, bulgur, quinou, polentu, ječný kroupy, jáhly, zeleninu, ovoce a další… tak věřím, že se zdravotní stav rapidně zlepší
Ale není to tím, že vyřadí lepek, ale že se přestane nacpávat jen prázdnou hmotou
Mně bylo právě řečeno, že lepek je hrozný prevít a že může snad za vše. Já si dám rohlík třeba dvakrát týdně, synovi taky, ale některé maminky se bavily, že to vysadily úplně, protože prý přibývá dětí s Crohnovou chorobou ![]()
To bude mela diskuze..na pšenici jako takové není špatného nic, m špatná je ta mouka, která se k nám dostává - její úpravou bylo odebráno vše dobré, přidánio něco hnusného navíc a to co zbylo opravdu moc zdravé není¨..zase bacha - je řeč o lepku, nebo o pšenici? protože bez pšenice je to snadné, bez lepoku o dost horší, každý celiak ti řekne, jak docela drahá a ne uplně…běžně chutná dieta to je…
@janicka.ocet myslím, že je to jen zasen ějaký superhit. docela mě pobavil jeden článek Margit Slimákové (má super web o stravování, doporučuju kouknout), kde psala, že jsme všichni jedli máslo, pak přišel boom margarínů, tak jsme se cpali jimi, protože jsou ohromně zdravé, teď zase všichni jíme máslo, protože margaríny podle průzkumů zas takové terno nejsou
![]()
pokud není nesnášenlivost lepku, nevidím důvod, proč vynechávat ![]()
Jsou to jen studie inteligentu a nic jinyho. Jednou je nezdravy maslo, sadlo, mliko, maso, tet je to psenice. Kdyby se tim vsim mel clovek ridit, tak nic neji, nepije a asi bude ze vzduchu. Nebo se tak maximalne bude chodit past na louku.
@janicka.ocet kamarádka má Crona a rozhodně to nezpůsobují rohlíky…
Bílou mouku jí dál, zakázanou jí nemá co já vím
@Jahru my s kolegama z práce začali chodit do jídelny s takovouhle „zdravou“ stravou a do měsíce už tam nikdo nechtěl - vsšechny nás bolelo břicho a byli jsme nafouknutí jak pátrací balón
Dá se to párkrát týdně, ale denně ne. Ať lidi pro mě za mě jedí třeba hlínu, já si ty buchty užiju ![]()
Jeste budeme za psenici radi. Lidstvo jednoho dne vyzere planetu a pak se sezerem navzajem…
@wobludka woblud, na to je třeba si zvyknout, já byla týdnů na makrobio stravě ty první tři bylo peklo, takové větry nevanou ani na severním polu
pak to přešlo, poslednéí týden nám to i chutnalo..pak tábory skončily, já si dala nožky párků nacpané lepke, mletými kostmy a mrtvýma myšima a bylo mi zase líp ![]()
@wobludka píše:
@Jahru my s kolegama z práce začali chodit do jídelny s takovouhle „zdravou“ stravou a do měsíce už tam nikdo nechtěl - vsšechny nás bolelo břicho a byli jsme nafouknutí jak pátrací balónDá se to párkrát týdně, ale denně ne. Ať lidi pro mě za mě jedí třeba hlínu, já si ty buchty užiju
Já se naopak děsím, co se mnou udělá klasika v naší kantýně. Protože jsem zvyklá právě na tu nejedlou „zdravou“ stravu
Ne, že bych si občas nedala buchtu nebo ten jedovatej rohlík, ale není to základ stravy ![]()
@Kalla1412 píše:
@janicka.ocet kamarádka má Crona a rozhodně to nezpůsobují rohlíky…Bílou mouku jí dál, zakázanou jí nemá co já vím
Naopak s crohnem je cokoliv celozrnné zakázané
Takže že Crohna způsobuje lepek a pšenice je blbost. Sama ho mám…
@Black Cat píše:
Jeste budeme za psenici radi. Lidstvo jednoho dne vyzere planetu a pak se sezerem navzajem…
Nee
![]()
Já treba dnes v radiu po ceste k doktorovi poslouchala ze jak se povidalo, ze je zdrava ovesna kase, ovesny vlocky, muslli, a podobny veci, tak to neni pravda. Clovek si nevybere. Na vsem je neco dobryho a spatnyho.