Orchidej

1584
10.9.13 10:48

Orchidej

Zdravím všechny milovníky květin, dostala jsem od přítele tuto orchidej, bohužel neví jaký je to druh ani jak se o ní starat nic. Zkoušela jsem ji najít na internetu, ale neúspěšně. Může mi někdo říct jaký je to druh nebo jak se o ni starat aby mi znovu vykvetla? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1654
10.9.13 10:51

Phalaenopsis :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1675
10.9.13 10:58

Ahoj, presny druh orchideje ti nepovim. Ja vsechny co mam pravidelne zalevam, mam je na okne smer zapad ale taj aby na ne neprazilo prime slunko. Pote co odkvetou ustrihnu vetvicku za tretim ockem. Nektere mi letos kvetly uz ctvrtym rokem.
Vyfotila bych, ale ted mi zrovna kvete jen jedna, ostatni uz odkvetly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
10.9.13 11:00

@Tučňačka20 co vím tak vlhčí vzduch, okno bez topení a ne moc světla…resp. východní okno…rosit můžeš s hnojivem nebo 1 x za cca 14 dní na hodinu, dvě namočit celý květináč do kýble s měkkou!!! vodou a pak vyndat, okapat a dát na okno…nesmí stát non stop ve vodě. jen nasáknout a pak 14dní nic…
po odkvětu ustřihnout tuším za 3 očkem? Nijak se nezimuje…pořád na okně bez topení, méně zálivky.

• Citovat
  • Upravit
158
10.9.13 11:00

Nemá ráda přímé slunko, nepřelévej ji - já orchideje jen rosím… nejlíp jdou mojí zapomětlivý babičce, která je vždycky vypustí na pár týdnů z hlavy… na internetu je spousta odkazů o péči o phalaenopsis :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
10.9.13 11:05

Tak mi záéváme jedno týdně, a to tak, že jí na 15minut ponoříme s květináčem do vody.
nám kvete nepřetržitě už po 3. Já stonky po odkvětech nestříhám, necháváme to na přírodě, tudíž až vyhodí poupata, tak to teprve zastříhávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25189
10.9.13 11:09

Ahoj, taky se učím je pěstovat :)
Zalévám 1× týdně, asi 1cm vody, nechám hodinu. Asi jednou za měsíc dám plný květináč vody a taky asi hodinu. Ale pozor, asi 3× jsem zapoměla, vylila to až druhý den a už do daly najevo :( Hnojivo dávám podle návodu, přes zimu se prej nemá tolik. Mám je na jihovýchod a daří se jim. Mám je 4 měsíce a teď začali odpadáva květy.
Bylo mi řečeno, že stonky po odkvětu nechat uschnout, samy uschnou jak potřebují a většinou raší znova. Tak jsem zvědavá :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
866
10.9.13 11:14

@Tučňačka20 jednou týdně je namočím do vody, na 2 - 3 hoďky, dávám tam hnojivo na orchidee, když stonek zaschne odstřihnu, ale to mě dělá jen jedna, jinak kvete v podstatě bez přestávky druhým rokem, listy rosím tak yjednou týdně, mám je na oknech jednu na jihovýchod( tu sundávám na stolek pod oknem aby na ni nepražilo přímo )a další dvě na sever

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
10.9.13 12:07

Ke svému údivu jsem zjistila, že jsou velmi nenáročné. jediná věc, která jim vadí, je přelití.(Což u mě nehrozí, jsem na zalévání docela lajdák a to jim asi vyhovuje :oops: ). Mám je na oknech na všechny světové strany a kvetou střídavě pořád. Odkvetlé výhonky nezastřihuji, jen pokud úolně uschnou. Nehnojila jsem je nikdy a kupodivu kvetou každý rok několikrát - některé i na dvou, třech výhonech - nejstarší mám tak 6-7 let. Pro mě ideální kytka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1584
10.9.13 13:10

Velice vám všem děkuji za rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1675
10.9.13 13:16

@mitulik moje řeč, čím méně si jich člověk všímá, tím pro orchieje líp :)
Známá to všelijak hnojí, zalévá, zastřihuje, otáčí a vždycky jí hned chcípne, takže taktika silnější přežije u nás funguje a orchideje si na okně vytvřoili svou malou džungli :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kap.ka.ka
12.9.13 20:30

Orchidek mám doma asi 30 :lol:. Potřebují hodně světla, ale nikoli přímé slunce, to spálí listy. Na slunečné straně máme na okně nalepenou folii, která světlo rozptyluje a není problém.
Orchidky pouze namáčím, voda by se neměla nikdy dostat do středního srdíčka.
Po odkvětu můžeš zastřihnout stvol nad nejvrchnějším očkem, pak sama uvidíš, jestli stvol bude dál schnout nebo se vytvoří boční výhonek.
Orchidejce pro výraznější barvu listů pomoci lignohumátem (není to hnojivo, jen výluh z rašeliny, ale podporuje kořenový systém a vstřebávání hnojiva.
Phalky se mohou hnojit celoročně, ale opravdu jen minimální množství - např. pár krystalků Kristalonu květ a plod.

• Citovat
  • Upravit
10486
10.2.14 09:11

Ahoj stala se mi dnes takova vec :-( zjistila jsem ze mi orchidej vyhnala vyhon tak jsem k ni dala tycku a lechce ji k ni prichytila jenze spicka vyhonu mi upadla ma sanci ze z toho jeste neco vyroste nebo je vse ztraceno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8521
10.2.14 09:16

Taky se mi to jednou stalo, nechala jsem to tak a na tom novém výhonu pak vyrostl další a na něm květy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
10.2.14 09:25
@marinka5 píše:
Ahoj stala se mi dnes takova vec :-( zjistila jsem ze mi orchidej vyhnala vyhon tak jsem k ni dala tycku a lechce ji k ni prichytila jenze spicka vyhonu mi upadla ma sanci ze z toho jeste neco vyroste nebo je vse ztraceno?

Podle mě to je v pohodě, já takhle jednou chtěla ustřihnout starej výhon a vzala jsem ho i s novým :oops: :zed: Z toho ustřiženýho „novýho“ teď roste ještě novější :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí