OSVČ - vedlejší činnost a platba zdravotní pojištění

Napsat příspěvek
Velikost písma:
187
30.1.15 13:27

Děkuji moc :-) to jsou právě ty zálohy, to vím, že nejsem povinna platit, šlo mi jen o nějaký ten doplatek, jestli nemusím za minulý rok zaplatit :-) díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101959
30.1.15 13:29

@Emily2015 Ne to nejsou zálohy, doplatek by se počítal stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
30.1.15 13:30

Ahaa :-) tak to jo…tak děkuji moc za radu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
balabab
9.2.15 17:16

zdravotní a sociální,poradíte?

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda by mohl někdo poradit.
Manžel má teprve prvním rokem Osvč, jako vedlejší činnost. Žádné zálohy na zdravotní ani sociální pojištění jsme neplatili.
Jako zaměstnanec má každý měsíc odečítanou z výplaty slevu na dvě děti, a bude uplatňovat i slevu na mě. Teď ale bude potřeba zaplatit sociální a zdravotní a já se děsím možné částky. Za 10 měsíců si na vedlejší činnosti vydělal zhruba 160000 Kč. Jak si spočítám kolik budeme tedy odvádět na pojištění, lze do těchto odvodů ještě započítat slevu na mě a 2 děti, když už tuto slevu má jednou vedenou jako zaměstnanec?

• Citovat
  • Upravit
101959
9.2.15 17:50

@balabab A měl ten žl celý rok nebo jen tech 9 měsíců? A náklady má paušálem nebo skutečné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
balabab
9.2.15 17:54

Necelých 160000 je vypočteno za 10 měsíců z faktur od firmy kde je zaměstnaný. Osvč je od dubna, ale zaměstnavatel mu příjmy takto rozdělil už v březnové výplatě.

• Citovat
  • Upravit
8518
9.2.15 20:18

Zaměstnavatel a faktury? Buď to blbě píšeš nebo já tomu blbě rozumím. Má klasickou výplatu ze zaměstnaneckého poměru a k tomu vystavuje faktury komu? Jaké uplatňuje náklady? V každém případě bude podávat daˇové přiznání, kde uvede jak příjmy ze zaměstnání, tak příjmy z podnikání. Takže bude uvádět i veškeré slevy a zvýhodnění. U pojištění žádné slevy na dítě ani manželku neexistují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
balabab
9.2.15 20:33

@Hanula1212
je zaměstnán u firmy kde mu na pásku přiznávají za 12 měsíců cca. 170000 měsíčně a na fakturu mu vystavili za 10 měsíců 160000 Kč. Jeden kolega mu říkal, že nebude doplácet na vše dohromady moc, protože má na sebe napsané děti a mě, jiný ale říkal, že to nemá žádný vliv a že bude doplácet nějakých 25000 Kč za soc.,zdravotní i daně. Tak jsem z toho trochu nesvá. Jinak náklady tedy nemá žádné

• Citovat
  • Upravit
8518
10.2.15 06:34

@balabab myslím, že si manžel koleduje o pěkný prů…! 170000 měsíčně? To asi mělo být ročně, ne? A to je hrubá mzda nebo čistá? A on od jedné a té samé firmy dostává měsíčně mzdu a zároveň jí ještě fakturuje? A to za stejnou práci, na jakou má pracovní smlouvu? A ŽL má od dubna, ale fakturuje už od března? Náklady si může dát %, protože předpokládám, že základ ze zaměstnání bude mít asi vyšší než základ z podnikání. Co se týká daní, tam nebude zřejmě problém, protože si bude uplatňovat tebe a děti. Další věc je, na jakou činnost má živnosťák, pokud na řemeslnou, pak si uplatní 80% výdaje a zřejmě se dostane pod minimální hranici na placení sociálního pojištění. Zdravku bude muset zaplatit určitě, kolik to Ti asi takto nikdo neřekne, protože nemáme dost informací. Ale narovinu: fakt si koleduje docela o průšvih - švarc systém, jak z učebnice!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
balabab
10.2.15 09:04

@Hanula1212 tak to se omlouvám, mělo to být ročně a je to hrubého.
Výplatu má od nich když to vezmu cca. 30000 Kč měsíčně, rozděleno na zhruba půlku, jednu část mu dávají normálně na pásku jako zaměstnanci a druhou mu dávají na fakturu.Je v oboru lesnictví, jako řidič jejich aut. Doufám, že to teď bude více srozumitelné. Vše má dělat jejich účetní, takže nevím jak ti bude a popravdě se v tom ani moc nevyznám. živnosťák má od 1 dubna a šéf mu to rozdělil už v březnové pásce, takže jsem v tom neshledávala nic špatného, když s tím přišel šéf.

• Citovat
  • Upravit
8518
10.2.15 09:48

@balabab pokud podniká na základě živnostenského listu, pak podniká sám na sebe a zodpovídá si sám za všechno. A stejně tak ponese i odpovědnost. Co se týká toho, co Tě zajímá. Z podnikání má tedy 160000 za 10 měsíců. Výdaje si uplatní ve výši 60% z příjmů, základ daně tedy 64000,–. Když k tomu přičtu základ aně ze zaměstnání 274tis. (hrubá mzda 170000/rok), pak při uplatnění manželky a 2 dětí vyjde nulový doplatek daně, spíš vám ještě nějakých pár stovek vrátí. Co se týká sociálního pojištění, tam je důležitý zisk. Při uplatněných výdajích % bude dělat 64000,– Takže ze zisku 64000,– vyjde sociální 9344,– (29,2% z poloviny základu daně) a zdravotní 4320,– (13,5% z poloviny základu daně).
Ještě Ti chci napsat pár věcí - problém bude, pokud má ŽL od dubna a fakturu vystavil za březen - neoprávněné podnikání. Další věc, co jsem psala je švarc systém - pokud fakturuje zaměstnavateli práce v lese, ke kterým používá jeho majetek, jak zaměstnavatel tak manžel si koledují o průšvih. Dělám účetní naprosto ve stejném oboru. Ti, co chodí po lese a těží dřevo pracují na živnosťák - používají svoje pily, nemají žádnou pevně stanovenou pracovní dobu, jen se jim vždycky ukáže místo, kde mají těžit a datum, do kdy má být hotovo. Ti, co pracují se stroji - traktor, vyvážečka, nákladní automobil, drtič jsou zaměstnaní v zaměstnaneckém poměru. Hlavně z hlediska pojišťovny, leasingovky, atd. bysme si netroufli je nezaměstnat! Nevím, jak to má manžel ošetřeno ve smlouvě, ale co když se mu stane pracovní úraz? A to není zase tak neobvyklé. Tento systém je výhodný pouze pro zaměstnavatele! A věř, že jakmile bude problém, zaměstnavatel dá ruce pryč!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
10.2.15 15:13

Dobrý den, chci se zeptat, manžel teď řesí jako zaměstnanec daně. Ja jsem od 3.1.2014 na mateřské a od 17.7.2014 na rodičáku. Mateřskou jsem měla cca 14500Kč a rodičák mám 11500Kč. Počítá se toto do příjmu nebo si mě může odečíst z daní??? Každej mě říká něco jinýho. Děkuji za odpověď, prosím jen ty co to opravdu ví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
10.2.15 15:15

Mateřská se do hranice 68000 pro uplatnění manželky počítá, rodičák už ne. Takže vám to zřejmě nevyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
10.2.15 15:52

Ja jsem si to myslela, dekuji moc :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
balabab
10.2.15 16:32

„@Hanula1212“ tak děkuji za radu, manžel je v zaměstnaneckém poměru, ale má také smlouvu na dohodu o provozu jejich vozidel, nebo jak bych to napsala. Jinak teď jsem koukala tedy na tu živnost a on to má vystavené už v březnu, zmátlo mě to, že sme vyjádření přebírali v dubnu, tak tam by to mělo být v pořádku.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák