Otázky pro rodičky - dotazníkový průzkum

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anna86
21.2.11 20:10
cancerka píše:
vliv HA
nu pokud koukám kolem sebe, tak to moc vliv asi nemá, nebo teda ne takový, aby se dalo říct s HA hrůza, bez HA pohoda.
Já jsem vysadila HA 3 měsíce před tím, než jsem chtěla otěhotnět. Otěhotněla jsem až po cca roce. Takže nakonec jsem před otěhotněním neměla HA cca 15 měsíců.
Od té doby jsem HA neměla, takže druhé těhotenství bez HA.
Oba porody teda nemůžu říct, že by byly v pohodě. Oba dlouhé a bolestivé. U toho prvního skoro ty kleště.Moje známá HA nebrala nikdy a všechny tři porody měla celkem drsné. První měla dokonce zvonem.

Zajímavé informace, díky. Tak zatím to vypadá, že není moc věcí, které by slučovalo pohodové nebo nepohodové porody. I když nejvíce tady ještě hraje roli ten faktor strachu, neklidu a stresu u porodu. Aby žena v pohodě porodila, potřebuje teplo, klid a pocit bezpečí :-)

• Citovat
  • Upravit
Anna86
4.4.11 23:25

Ahoj,
všem děkuji za vyplnění dotazníku, celkem 88 respondentů, překvapil mě tak vysoký počet :-)

Data jsou zajímavé, ale nic výrazného se zatím neobjevilo. Až je zpracuji, dám zde výsledky.

Ještě bych chtěla popsat můj porod (jestli se to chce někomu číst):

Takže rodila jsem přirozeně, ale porod byl vyvolávaný (10 dnů jsem přenášela). Ráno jsem šla na ozvy, ultrazvuk, atd. Vše v pořádku. Porodní cesty jsem moc připravené neměla, na začátku otevřená na prst, čípek dlouhý, trochu měkký. Kolem 12 hodiny mi zavedli první tabletku. V 16 hodin mi začaly mírné menstruační bolesti, které se stupňovaly. V 19 hodin mi zavedli druhou tabletku (prostaglandin). To už byly bolesti opravdu velké, ale pořád takové menstruační, které bolely non-stop (ulevovala jsem si ve sprše). Kolem půlnoci jsem už byla ale úplně vyčerpaná, nevyspaná a stále se nic nedělo, jen to hrozně bolelo. Takže jsem za nimi zašla, že nemůžu usnout a že bolesti jsou už nesnesitelné. Zase jsem byla na ozvech a nabídli mi injekci (Tramal tuším) a že když to nebude na porod, uleví se mi po ní a usnu. A kdyby to byl porod, tak bych byla u porodu trošku „omámená“. Sice jsem žádnou chemii do sebe nechtěla, ale ty bolesti byly fakt hrozné a já úplně vyčerpaná. A když už to bylo vyvolávané a ne spontánní, tak jsem si říkala, že už to kašlu.
Asi o půl jedné mi praskla plodová voda a začaly kontrakce. Ku podivu úleva, protože ta bolest byla přerušovaná na rozdíl od té „menstruační“, která byla nonstop. Takže mezi kontrakcemi jsem si chvíli oddechla. Jenže kontrakce zesilovaly a byly stále bolestivější. V jednu hodinu jsem už byla na porodním boxu a sestřička mi dávala klystýr, nebyla moc příjemná. Když to do mě lila, tak jsem říkala, že mi je špatně, že to už asi nevydržím (bylo mi špatně na zvracení) ona odvětila, že to musím vydržet. No takže jsem to tam celé ohodila a vše kolem pozvracela. Jenže já s tím nemohla nic udělat. Prostě jsem zvracela. Za chvíli jsem běžela preventivně na WC. Za pár minut jsem byla vyprázdněná (klystýr teda v pohodě, až na tu nepříjemnou sestru a to zvracení u toho).
Co se dělo pak, už bylo ale jen horší a horší.. Nechali mě tam samotnou a já se trápila v bolestech. Ale vlastně to bylo lepší, protože mi dělalo dobře, že mě nikdo nevidí, jak se tam svíjím bolestí. Po nějaké době přišla doktorka, že mají rozjeté zrovna 3 porody, tak moc nestíhají. Zkontrolovala mě, byla jsem otevřená na 2-3 cm a říkala, že bych kolem 8-9 hodiny ranní mohla porodit. Když jsem to slyšela, tak jsem si řekla o epidurál (i když jsem byla proti a chtěla jsem to zvládnout bez něho) Jenže v těch bolestech člověk prostě jedná jinak. Říkala, že to zařídí a že přijde. Zase jsem tam byla docela dlouho sama. Neměla jsem moc přehled o čase. Až přišla podruhé, že teda bychom mohli dát ten epidurál, tak mě zkontrolovala, ale byla jsem otevřená už na 5-6 cm (kolem 2 hodiny) a to prý je na epidurál pozdě. Takže nakonec se mi to bez toho epi splnilo. Pak přijel manžel. Po 3 hodině jsem už byla úplně K.O. unavená a vyčerpaná. Chtělo se mi strašně tlačit, ale nemohla jsem, pak mi porodní asistentka řekla, ať si stoupnu. Asi aby hlavička sestoupila, a více jsem se otevřela. No byla to hrozná úleva, moc příjemné snášet tu bolest ve stoje. Ale to neznamená, že by ta bolest byla menší. Pak jsem se měla zase položit na porodní lehátko, ale šlo mi to špatně, manžel mi pomáhal, ale vůbec se mi tam zpátky nechtělo. Ale musela jsem.
Zkontrolovali mě a už jsem byla otevřená na 9 cm. Tak že jdou pro doktora a jde se rodit. Strašně se mi chtělo tlačit a tím tlačením se mi i trochu ulevilo, ale nesměla jsem.
Dali mi na břicho ten přístroj, co měří ozvy.. a to byl ten zlom, od té doby se to vše začalo kazit. Říkali mi, abych si dala nohy nahoru a abych sebou nešila, že to blbě měří, ale ono to moc nešlo. Měřilo to špatné ozvy, ale asi tím, že jsem nevydržela nehýbat se. Každopádně mě znervózňovalo, že to špatně měří. Přišel doktor, něco mi píchli do žíly. Od té doby jsem už necítila kontrakce, ani potřebu tlačit. Jen jsem pořád slyšela, že rodička nespolupracuje. Takže jsem tlačila na prázdno, porod nepostupoval. Nakonec řekli, ať jde manžel pryč, že mě rozptyluje. Do dnes nevím, co se to stalo a proč se to tak stalo. Manžel říkal, že jsem na tom lehátku usínala. Ani o tom nevím. Pak už to šlo rychle. Nejdřív zkoušeli Vax, ten se nepodařil, píchali mi oxytocin a sestra mi tlačila na břicho (něco hrozného- myslela jsem, že mi něco praskne v hlavě, nebo mi vylezou oči z důlku, fakt hrozné). Pak vytáhli kleště a nakonec šel kleštěmi. To, že použili kleště jsem se dozvěděla až později, vůbec jsem už nevnímala. Byla jsem úplně mimo nebo unavená, vyčerpaná, nevím. Malého mi pak ukázali, ale zrovna mě šili a mě to hrozně bolelo. Přiložili mi ho k prsu, ale já se zase bolesti krčila, tak ho odnesli. Navíc jsem byla naprosto vyčerpaná a unavená. Narodil se nakonec ve 4 ráno kleštěmi. Ve zprávě mám napsané, že pro hrozící hypoxii plodu a nepostupující porod ve 2 fázi a po neúspěšné vakuumextrakcí byl kleštěmi (forceps) porozen plod. No byl úplně v pořádku, nebyl modrý, atd.. Agpar OK.Takže ozvy asi jen blbě naměřili nevím. Ale stejně bych už ho asi nezvládla vytlačit.
Takže z porodu – naproste zklamání. Příště nechci vyvolávaný porod a nechci rodit takhle. A personál jako kdyby vůbec nebral ohledy na rodičku a vůbec nebral ohled na mou psychiku. Sami profesionálové, chladný přístup a žádná empatie. Možná sehrálo roli to, že toho měli hodně a doktor hned zase spěchal k dalšímu porodu, dokonce mi tam dal o pár stehu míň, jak spěchal. Takhle mi to přišlo.
Takže porod hrozný, ale jinak kojím v pohodě, malý je v pořádku a hezký přibírá na váze a celkově jsme oba zdraví a žádné problémy nemáme.

A kdybych měla já odpovědět na svůj dotazník:
Brala jsem lněné semínko a pila maliník. Porod byl šíleně rychlý na prvorodičku (4 hodiny celkově od první kontrakce). Ovulaci jsem na sobě vždy poznala a menstruační bolesti jsem měla celkem velké, ale jen první den. Celkový průběh těhotenství byl v pohodě. Bez problému. Nebylo mi špatně. Cítila jsem se dobře, všechna vyšetření v pořádku. Nástřih byl nutný už kvůli těm kleštím, ale asi by mě nastřihli i tak, protože malý měl skoro 4 kg. Sex ráda mám. Má matka rodila asi lépe, sice taky přenášela, ale porod nebyl vyvolávaný. Boky mám úzké. Sportovala jsem hodně (plavání, fitness).

• Citovat
  • Upravit
2762
5.4.11 22:14

předem gratuluji k miminku :kytka: mrzí mě že jsi měla takový porod, přijde mi že kdyby byl přístup personálu jiný mohl být průběh lepší , z toho přístupu mi běhá mráz po zádech :think:
Dáš si to i jako deníček na profil ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anna86
6.4.11 19:39
Barbulka píše:
předem gratuluji k miminku :kytka: mrzí mě že jsi měla takový porod, přijde mi že kdyby byl přístup personálu jiný mohl být průběh lepší , z toho přístupu mi běhá mráz po zádech :think:
Dáš si to i jako deníček na profil ?

Ten přístup byl asi hodně ovlivněn tím, že tam měli najednou hodně porodů. Nestíhali. Celkově porody tam jsou hodnoceny dobře a přístup na oddělení šestinedělí špatně. No a já měla přesně opačnou zkušenost.

Mě ten porod prostě strašně hodně bolel a byla jsem naprosto vyčerpaná. Po porodu jsem na tom porodním křesle (lehátku) spala ještě 4 hodiny, ztratila jsem hodně krve, tak byli na mně hodně opatrní.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí

PureLan 100