Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím holky,
mám na Vás prosbu, za tři měsíce budu rodit a dost mě zarazilo, co se děje po samotném porodu. Mám v plánu rodit v Hořovicích, jestli má někdo zkušenosti přímo s touto porodnicí. Takže. Moje naivní představa byla, že dítě porodím, hezky pochovám, lékaři udělají potřebná vyšetření a pak mi dítě vrátí a můj muž bude s námi. Jak jsem pochopila, tak na první noc po porodu se dítě odebírá rodičce a tatínek odchází, ale mě se to nelíbí. Zařídila jsme si péči o psy doma s tím, že jsem doufala, že třeba tatínek se mnou bude na nadstandardu první noc, přespí se mnou a bude se mnou i moje miminko. Máte někdo zkušenost, že by to někde šlo? Po tom fyzickém a i psychickém stresu nechci být sama a ještě bez svého uzlíčku.
Díky,
Pavla
@eithel s Hořovicemi zkušenost nemám. KDYSI DÁVNO jsem rodila dvě děti ve Vrchlabí, tam je neodnášeli a nechávali, na nadstandardu mohl být i otec (se mnou nebyl, byl se staršími dětmi). ještě před tím jsem rodila v Krči, tam děti na první noc odnášeli, řekla jsem, že to tedy ne, dítě mi nechají, chvíli jsme se dohadovali, ale dítě mi tedy nechali. ono jde hodně o to umět si říct, co chceš a být o tom přesvědčená, potom jde i to, co se u jiných dělá jinak (a neplatí to jenom pro porodnictví
).
Je to, jak si ty přeješ. V Plzni tu fungovalo tak, jak píšeš.
Brno Bohunice - dítě nikdo neodnese, pokud sama neřeknete, že se necítíte ještě dobře
tatínek může být na nadstandardu, na klasickém pokoji přes noc ne
@eithel Informuj se v konkrétní porodnici, jak jsou zařízení a co je a není možné.
Nicméně mít dítě první noc u sestřiček není až tak od věci.
Pokud budeš zdravotně v pořádku, tak není důvod, aby miminko odnášely, můžeš s ním být. Ale je dobré je na to upozornit, aby věděli. Já jsem takto musela zůstat na předporodním pokoji i s miminkem, protože nebylo volno na šestinedělí a miminko jsem nechtěla dát, ale problém s tím nebyl. Já jsem je urputně upozorňovala už na příjmu, že se od svého dítka nehnu
. Prvního jsem ze zdravotních důvodů nemohla mít u sebe první 2 dny a hodně mě to trápilo.
V Hořovicích jsem rodila před pár lety a dítě jsem měla u sebe pořád, nikdo ho nikam neodnášel. Manžel se na noc vreacel domů k druhému dítěti, takže toho jsem neřešila. Ale počítám, že na nadstandardu by to problém být neměl.
Pokud jste na nadstandartu, tak by Vam to měli umožnit aby otec dítěte byl přes noc s Vámi na pokoji. A pokud to neni bežné, ze Vám miminko nedají na pokoj, tak bych urcite zažadala o plný rooming in. Ja rodila v Ostravě, mela jsem nadstandart a otec za příplatek přespal každou noc s námi. Miminko jsem samozřejmě mela celou dobu u sebe. A ani si nedokážu představit, ze by mi jej na první noc hned odvezli.
Rodila jsem v Hořovicích a pokud je dítě ok, tak ho nikam neodnáší ani na noc ani nikdy
Ale otec přes noc může zůstat s tebou jen v případě, že máte nadstandardní pokoj s možností pobytu otce, a ten je tam tuším jeden a nedá se rezervovat, takže šance, že se toto povede, je velice malá. Je to velká porodnice a rodiček je hodně, měla bys velké štěstí. Ale dítě pokud bude zdravé a bez komplikací, tak budeš mít u sebe pořád.
Na Bulovce dite hned nechaji u matky na sestinedeli, ale zeptaji se, neb jsou takove, ktere se chteji prvni noc vyspat a dite je na novorozeneckem. Na nadstandardu nevim, jen vim, ze jsou tam mozne navstevy kdykoliv.
Rodila jsem o pul sedme rano, dite vysetrili a dali na chvili do inkubatoru, ja zatim byla s muzem na sale, a hned po 2h hod. bych si ho mohla vzit na pokoj. Ale na sestinedeli nebylo misto, tak me dali na gynekologii a hned jsem za synem mohla jit na novorozenecke.
Jo, to je důležité dodat, co píše @Jogrr - když je v Hořovicích moc rodiček a nevejdou se na oddělení šestinedělí, tak je umístí na lůžka gyndy a tam jsou tedy myslím bez dětí, děti jsou na novorozeneckém. Nejsem si tím stoprocentně jistá, ale tak na 90% ano. Ale většinou se snaží pak v takové situaci mámy lifrovat brzo domů.
@eithel píše:
Zdravím holky,mám na Vás prosbu, za tři měsíce budu rodit a dost mě zarazilo, co se děje po samotném porodu. Mám v plánu rodit v Hořovicích, jestli má někdo zkušenosti přímo s touto porodnicí. Takže. Moje naivní představa byla, že dítě porodím, hezky pochovám, lékaři udělají potřebná vyšetření a pak mi dítě vrátí a můj muž bude s námi. Jak jsem pochopila, tak na první noc po porodu se dítě odebírá rodičce a tatínek odchází, ale mě se to nelíbí. Zařídila jsme si péči o psy doma s tím, že jsem doufala, že třeba tatínek se mnou bude na nadstandardu první noc, přespí se mnou a bude se mnou i moje miminko. Máte někdo zkušenost, že by to někde šlo? Po tom fyzickém a i psychickém stresu nechci být sama a ještě bez svého uzlíčku.
Díky,
Pavla
Nechci tě nějak rozhodit, ale u nás je docela problém sehnat nadstandart a na normálním pokoji být tatínek nemůže. Takže bych se informovala v nemocnici jak to mají s kapacitou nadstandartů
U nás v Brně nikdo miminka nezabavuje
chlap tuším mohl byt jen na nadstandardu
Já neměla dítě na noc pryč ani u jednoho ze tří. Porody bez problémů, já i dítě v pořádku, nebyl důvod. Po porodu jsem byli dvě hodiny s miminkem na porodním sále, pak jsem šla na pokoj.
Neměla jsem nadstandard, ale co vím, tak je vcelku běžné v okolních porodnicích, že tam tatínek může přes noc být. akorát nevím, jestli to nebylo za další poplatek.
V Třebíči pokud je dítě a ty v pořádku tak máš dítě u sebe pořád. A na nadstandartu chlap být může. Akorat si tu noc zaplati. Jediný co tak nadstandart když je obsazenej tak jsi hold na klasickym pokoji kde jsi většinou po 2 a tam hold s chlapem být nemůžeš. ????Být tebou bych se zašla zeptat vysloveně do porodnice kde chceš rodit. A uvidíš. Tady se dá i domluvit na prohlídku porodních sálů šestinedělí… Tak tam zkus zavolat a uvidíš