Otěhotnění po ukončení těhotenství v II. trimestr

16
19.8.21 11:13

Otěhotnění po ukončení těhotenství v II. trimestru

Zdravím,

Zakládám toto téma jelikož jsme na to nenašla pořádně odpověď. Chtěla bych vědět jak je to s otěhotněním po ukončení těhotenství když už to není v I. trimestru? Na toto téma je hodně diskuzí a všude jsem se dočetla, že to jde celkem snadno "hodně se tam píše, že jako pohnojeno po takovém zákroku„. Tak bych se chtěla zeptat zda máte některá zkušenost nebo znáte někoho se zkušeností kdo byl na ukončení v II. trimestru a otěhotněla třeba po těch 2 - 5 měsících úplně bez problému? Nebo je po takovém ukončení šance na otěhotnění malá jako po normálním klasickém porodu? Bylo to moje první miminko takže jsem celkem váhala zda další chci když mám hned na poprvé takovou zkušenost. Příští rok mi bude 24 což by plno lidí mohli říct, že mám ještě času. Ale jelikož bych nechtěla jen jedno dítě a zase bych nechtěla zase být matka třeba ve 35 tak bych to chtěla zkusit znovu co nejdřív.

Na ukončení jsme šla v 17 týdnu kvůli VVV konkrétně srdeční - Syndrom hypoplázie levé komory. Bylo to těžké rozhodnutí i když operace jsou možné. Nějaká šance na život tam je, ale i tak nám v Motole řekl pan doktor, že u jiných operací srdce je úmrtnost 1% u této až 15%. A samozřejmě, že nikdo neví co to udělá třeba ve 30 a dále není srdce na to stavěné. Miminko jsme hrozně chtěli, ale v životě člověk musí i občas ubrat a nebýt sobec. A myslet i na to dítě jaké by mělo život a zda se také obávat aby třeba nezemřelo ve starším věku. Což by bylo samozřejmě daleko horší pro mě jako pro každou matku. Jak řekl pan doktor v Motole v tom to případě není žádné rozhodnutí správné.

Je to delší dotaz a děkuji všem co to dočetli až sem. Za zprávy, zkušenosti nebo rady budu moc ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36336
19.8.21 11:20

Kde jsi prisla na to, že po porodu je malá šance na otehotneni? Kolik, zen otehotnelo ještě v sestinedeli nebo i krátce po něm. U někoho plodnost brzdí kojení, ale to taky není pravidlo. Já jsem třeba dostala po obou porodech menstruaci cca po 3-4 měsících a po roce otehotnela aniž by jsme se o to pokoušeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11889
19.8.21 11:23

Je mi velice líto co Vás potkalo a věřím že to bylo ojedinělé a už se to nestane :hug:
Jinak myslím že tady by bylo dobré dodržet šestinedělí..přecejen už to je spíš porod než potrat a děloha se potřebuje trochu vzpamatovat a uvést do původního stavu. Osobně bych počkala na první MS. Potom pokud doktor neřekne jinak a budete se na to cítit můžete začít se snažením. Snad se brzy zadari a bude to vporadku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.8.21 11:32

@JancaS84 Já právě co jsme takhle hledala tak jsem to našla na “nějakých doktorských poradnách„. Tak tam právě celkem dost odpovídali, že šance na otěhotnění po porodu jsou malé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36336
19.8.21 11:41
@Bubbllina píše:
@JancaS84 Já právě co jsme takhle hledala tak jsem to našla na “nějakých doktorských poradnách„. Tak tam právě celkem dost odpovídali, že šance na otěhotnění po porodu jsou malé.

No tak tomu fakt neveř. To není vůbec pravda. Tomu tak bylo možná před 50 a více lety kdy byl nedostatek potravin a tělo ženy bylo vyčerpané porodem a kojením. Jak ti po sestinedeli naskočí cyklus tak není důvod aby jsi nemohla otěhotnět. Možná bych teda cca 2 měsíce ještě pockala aby si se dala trochu do pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58841
19.8.21 11:55

@Bubbllina měla jsem potrat v 17 týdnu, protože přestalo bít srdíčko. Znovu jsem otěhotněla asi po 4 měsících. Těhotenství i porod bez problémů.
Určitě je dobré dodržet šestinedělí a potom nevidím důvod proč se nezačít znovu snažit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
19.8.21 12:41

Ahoj, pokud jsi byla na kyretáži, měla bys počkat půl roku, aby se ti dostatečně obnovila děložní sliznice. Pokud ti kyretáž nedělali, stačí počkat 3 měsíce. Přeji ti hodně štěstí, nevzdávej to :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
19.8.21 13:14

Počkala bych alespoň 3 měsíce a poradila bych se s dr. A určitě ti i v nemocnici k tomu něco řekli, ne? Já byla na ukončení těhotenství ve 14. týdnu a řekli mi čekat půl roku, ale zase moje dr. říká, že to je zbytečně dlouho, ale ty tři měsíce by počkala. Toho půl roku podle mě říkají spíš z psychických důvodů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.21 15:37

Já jsem otěhotněla dva měsíce po ukončení ve 22 tt.

• Citovat
  • Upravit
49
23.8.21 17:25

Byla jsem na ukončení letos v dubnu, ve 23tt, také první miminko. Zjistili mu VVV srdce (chyběly tam úplně přepážky mezi síněmi a komorami), pak potvrzen Downův syndrom, plus ještě něco s ledvinami…
Po porodu jsem nemusela na revizi, vše se odloučilo samo, pak jsem se prolévala kontryhelovým čajem, abych se dočistila, menstruace přišla přesně po měsíci a od té doby pravidelně. Doktorka řekla počkat 2 měsíce od první menstruace, to jsme nedodrželi a zatím to nevyšlo…ale teprve minulý týden jsme měla mít termín porodu a já jsem se zvládla s miminkem konečně rozloučit a myslím, že ta psychika dělá hrozně moc. Že to prostě přijde až když je tělo připraveno.
Takže s naději vyhlížím další měsíc a věřím, že do konce roku si k nám nová dušička najde cestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ibi
4170
23.8.21 21:05

Uffff… moc mě mrzi, co máš za sebou… ja bohuzel zkusenost mám. Akorat u nas to byla hypoplazie prave komory a ukonceni az ve 23.tt. ja otehotnela az rok po ukonceni tehotenstvi, dřív se nám nepodařilo. Po šestinedělí jsem počkala 1 MS a pak jsme se hned začli snažit. Mam za sebou celkem 3 tehotenstvi a vždy mi to trvalo rok, nez se zadařilo. Ale abych Tě trošku uklidnila, dnes už mi tu spinka zdravá holčička :srdce:

Hodně sil :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ibi
4170
23.8.21 21:09

A ješte k tomu otěhotnění po klasickém porodu… já myslim, že to bylo míněno spíš tak, že pokud žena kojí, tak většinou dostane MS az x mesicu po porodu, tudiz je pravdepodobnost otěhotnění nižši… pokud se na to citiš psychicky a fyzicky vam nic nebrání, neni problem, abys neotěhotněla „hned“ znovu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
24.8.21 09:11

@Anicka-C. Já jsem si to obrečela už v 13 týdnu kdy nám to bylo řečeno. Protože už tam primářka řekla, že to bude vážná vada. Dva dny na to jsme byli v Gennetu tam nám bylo něco naznačeno, ale nebylo přesně řečeno o co se jedná. Jen to, že je levá strana zúžena tak jsem to nechala být. Pak mi to nedalo tak jsem hledala a hledala až jsem došla k tomu co nám nakonec bylo řečeno. Takže jsem s tím byla tak nějak už smířená, že je to ono ještě před vyšetřením v Motole. Kde se to jen potvrdilo. Já jsem se s tím tak nějak smířila už než jsem šla na zákrok, že to tak prostě je a nedá se nic dělat a mělo to tak asi být. Musím říct, že jsem psychicky Ok. Samozřejmě, že je to člověku líto a mrzí ho to, ale nic jiného než smířit se s tím nejde. Hodně se utěšuji tím, že dalším už bude zdravé a bude všechno v pořádku. Ale samozřejmě každý to má jinak a každému trvá jinak dlouho než se s tím srovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
24.8.21 09:32

@Ibi Já v to doufám, že další mimi už bude zdravé. Drží se mi v hlavě slovo pana doktora z Motola, že je to většinou blbá náhoda. Já jsem hodně zvažovala zda si ho nechat nebo ne. I jsem se přidala na fb do skupiny kde jsou děti se srdečními vadami. Ale když pak na mě vyskočil příspěvek, že umřel asi čtyř letý chlapeček bylo rozhodnuto. I když je to pro všechny hrozné a těžké rozhodnutí myslím si, že je to furt lepší než pak o dítě přijít v nějakém věku. Já otěhotněla asi po dvou nebo těch měsících tak doufám, že to teď nebude trvat dlouho a půjde to stejně. Moc gratuluji k holčičce ať dělá jenom samou radost. Někdy jsou to opravdu smutné osudy, ale pak je tu další naděje jakou tobě dala holčička. Doufám, že budu mít také to štěstí.

Příspěvek upraven 24.08.21 v 10:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
24.8.21 09:52

@Anicka-C. Byla jsi na nějakém genetickém odběru nebo tak? Mě nejdříve tlačily v Gennetu do odběru plodové vody potom to změnily na odběr choriových klků. Ani na jedno jsem nešla zajišťovala jsem si o tom dost informací než jsem řekla zda ano ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty