Otřesné chování kvůli oblečení. Co s tím?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.7.17 19:44
@Markéta80 píše:
ty nemáš nějaké oblečení raději než jiné? malá už dlouho si vybírá obleční sama, vysvětlím max jen počasí takže baleriny do zimy fakt ne ale jaké triko, kalhoty, ponožky to si vybrat může ;)

Ano mam, sice vic nez ctyri, ale kdyz je venku 35,tak si nedám oblíbené rifle a svetr a naopak, kdyz venku lije, tak si nevezmu letni saty s nahymi zády a k tomu sandale.

• Citovat
  • Upravit
165
26.7.17 19:44

Jak já Ti rozumím! U nás nemlich to samé. Domlouvaní neplatí, vysvětlování neplatí. Pomáhá jediné: dávám na výběr ze dvou možností. Nachystám dvoje oblečení a řeknu, vyber si. Nevybere si, řekne proč (potože cu točavy šatičky pinceznový). V klidu vysvětlím, proč být nemůžou, následuje řev - ryk - hysterák. V klidu řeknu: proč nemůžeš, víš. Já nekřičím na Tebe tak nevím, proč bych měla poslouchat, že křičíš Ty na mě, to budu radši dělat zajímavější věci, třeba… vyberu jednu z jejích právě oblíbených činností (půjdu vařit kávu, skákat na trampolínu, válet sudy,…) a odcházím. Ignoruji. Nebaví se s ní ani klika od dveří. Ale když vyleze z pokoje nepřevlecená, pošlu ji okamžitě se převlíct. Někdy dochází i na výběry typu: máš dvě možnosti - převlíct se do tohoto a jít si hrát, nebo zůstat v pyžamku a jít do postýlky, protože pyžamko se nosí jenom do postýlky. Co si vybereš? Nebo: máš dvě možnosti, buďto počkáš 10 minut, až ty šaty uschnou, nebo převlečem do trička a kraťasů. Jiná možnost není, co si vybereš? U Vás si myslím, že bych celkem rychle dospěla k výběru - máš dvě možnosti: buďto budem vybírat oblečení spolu podle počasí a příležitosti, nebo ho dám do skříně nahoru a budu ho vybírat sama. Co si vybereš? A její výběr bych jí opakovala jako dohodu, kterou jsme uzavřely. Popravdě… tahle moje cesta její scény neodstraňuje (dnes jsme asi 4× během dne řešily: nechci pod sukýnkou legíny a ponožky, princezna je taky nemá). Ale urychlí to řešení. Už to není o půlhodinovè scéně. Prostě to několikrát denně zkusí stejně, jako se pokouší posunout všechny nastavované hranice, to je v tomto věku přirozené. Pokaždé tyto její návrhy beru vážně, nezlehčuji je, ale nepovolím. Hodně zdaru a pevné nervy Ti přeji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
26.7.17 19:50
@Anonymní píše:
Takze správne řešení teda je, at se oblika sama, at si nosi dokola to svoje oblíbené a zbytek odstranit/prodat? Ja nevim, jestli to neni cesta do pekel-co kdyz si začne stejným stylem vybírat jidlo? Bude vsechno odmítat a točit ctyri jidla?

u starsiho syna jsem 3 roky tocila opravdi asi 4 jidla: rajskou, br kasi s karbosem, polevku (nastesti skoro jakoukoliv) a na paprice. Vsichni vc. muze jsme to prezili. Po vic nez 3 letech zacal ochutnavat i jina jidla. Upozornuji, ze jako batole byl na velmi zdravych nesladkych prikrmech a ochutnal vse. Preplo se to ze dne na den.
Mladsi dcerka ji cokoliv, ale k obleceni se stavi jako ta tvoje. Nejradeji by nosila vsude pyzamo. Miluje leginy a triko. Kdyz si bezmu saty ja a ona uz je oblecena v cistem a pripravena k odchodu, musime prevlect do satu. Deti maji drahe sandaly, ale chteji jen crocsy. Chodi v crocsech, bez ponozek. Mala se musi prevlect po kazde kapce vody, starsi je schopny si 2 dny neumyt pusu. Vycisti zuby a pusa je spinava.
Krev netece - neresim. Obcas (jednou za 2 mesice) se vzteknu, pokud nekde mame vypadat jako civilizovani jedinci. Ale to nas vetsinou ladim barevne vsechny a deti se pak radi oblecou, aby ladili.
Nevim, no. Jsou deti, co nemaj co na sebe, nemaj boty, co by netlacili, nemaji jidlo a strechu nad hlavou nebo maji nevylecitelnou nemoc… Co je ve srovnani s tim prevlekani nebo neprevlekani dle TVYCH PREDSTAV?
Ale ja jsem clovek, kteremu je ukradene zda ostatni hodnoti me prijmy/obleceni/barvu auta/znacku bot. Mne by vadilo, kdyby si o me mysleli, ze jsem neprecetla jedinou knizku za cely zivot nebo neznam nejznamejsi obraz da Vinciho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59426
26.7.17 19:55
@Anonymní píše:
Ano mam, sice vic nez ctyri, ale kdyz je venku 35,tak si nedám oblíbené rifle a svetr a naopak, kdyz venku lije, tak si nevezmu letni saty s nahymi zády a k tomu sandale.

až bude podzim ty extra letní věci schovej aby je nenašla a sice bude naštvaná ale nabídni jiné věci. Vali by taky pořád osila sukni nebo šaty, tepláky vzala na milost jedině do školky jinak v žádném případě, prý jsou hnusný :mrgreen:, ale jak se ochladí ty fakt letní věci vyndám aby jí to moc nelákalo. Do školky na převlečení bez sukně to odmítne jít do třídy tak jí tam má :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
26.7.17 19:56

Asi budu mluvit jinak nez vetsina tady. Dle meho je potreba, aby dite melo jasne dane hranice a pravidla, ktere se dodrzuji. Dcera me kamaradky dela to same. Ted ji je sedm a je to o kousek lepsi, ale kamaradka si trva na svem. Rozhodne ji nenechava vybirat jen to, co chce. To by ji brzy prerostla pres hlavu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.17 19:58

@AniNevim hele,ta zmínka o skolce, jedna jediná, byla nadsazka.Jde mi o to, ze se s ni nedokazu shodnout na tom, co je adekvátní si oblect vzhledem k pocasi-to ze by točila ctyri veci preziju, problem je ten, ze proste ignoruje déšť, zimu atd, to je to nejvic blbe na cele veci. A ty jidla myslis vazne? Tam se prave nikdy dostat nechci-jakoze se budu ridit podle ditete a dalsi dva roky bude cela rodina jist ctyri jidla? To jako fakt? To se na me nezlob, alr nejsem zastánce toho, ze dite bude rozhodovat, jak bude vypadat nas jídelníček apod.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.7.17 19:59

@Tyjo ja taky na některé nazory docela cucim…

• Citovat
  • Upravit
6032
26.7.17 20:00

Není nějaká pohádka, kde by princezna nosila i kalhoty? Že bys jí ukázala, že i princezny můžou chodit různě oblékané. A záleží to na počasí a účelu… :think:
Ale já mám co radit, můj tříletý je taky občas manekýn, naštěstí to jde korigovat… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
26.7.17 20:17

Máme u nás dost volnou výchovu. Nicméně s manželkou máme „právo veta“ a všem dětem je jasné kde končí diskuse. I demokracie v naší rodině má své hranice. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
26.7.17 20:18
@AniNevim píše:
u starsiho syna jsem 3 roky tocila opravdi asi 4 jidla: rajskou, br kasi s karbosem, polevku (nastesti skoro jakoukoliv) a na paprice. Vsichni vc. muze jsme to prezili. Po vic nez 3 letech zacal ochutnavat i jina jidla. Upozornuji, ze jako batole byl na velmi zdravych nesladkych prikrmech a ochutnal vse. Preplo se to ze dne na den.
Mladsi dcerka ji cokoliv, ale k obleceni se stavi jako ta tvoje. Nejradeji by nosila vsude pyzamo. Miluje leginy a triko. Kdyz si bezmu saty ja a ona uz je oblecena v cistem a pripravena k odchodu, musime prevlect do satu. Deti maji drahe sandaly, ale chteji jen crocsy. Chodi v crocsech, bez ponozek. Mala se musi prevlect po kazde kapce vody, starsi je schopny si 2 dny neumyt pusu. Vycisti zuby a pusa je spinava.
Krev netece - neresim. Obcas (jednou za 2 mesice) se vzteknu, pokud nekde mame vypadat jako civilizovani jedinci. Ale to nas vetsinou ladim barevne vsechny a deti se pak radi oblecou, aby ladili.
Nevim, no. Jsou deti, co nemaj co na sebe, nemaj boty, co by netlacili, nemaji jidlo a strechu nad hlavou nebo maji nevylecitelnou nemoc… Co je ve srovnani s tim prevlekani nebo neprevlekani dle TVYCH PREDSTAV?
Ale ja jsem clovek, kteremu je ukradene zda ostatni hodnoti me prijmy/obleceni/barvu auta/znacku bot. Mne by vadilo, kdyby si o me mysleli, ze jsem neprecetla jedinou knizku za cely zivot nebo neznam nejznamejsi obraz da Vinciho…

Jo to s jidlem znam. Dcera by nejradsi kasi s rybou, krevety a nebo testoviny s parmezanem. Mame domluvu, ze 2 krat tydne je ryba a dvakrat tydne testoviny. Ostatni dny varim co chci ja. Nekdy je rev, ale neustoupim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
26.7.17 20:21
@Tyjo píše:
Asi budu mluvit jinak nez vetsina tady. Dle meho je potreba, aby dite melo jasne dane hranice a pravidla, ktere se dodrzuji. Dcera me kamaradky dela to same. Ted ji je sedm a je to o kousek lepsi, ale kamaradka si trva na svem. Rozhodne ji nenechava vybirat jen to, co chce. To by ji brzy prerostla pres hlavu…

Nikdo tady nepise, ze by dite nemelo mit hranice a pravidla. Myslim, ze pravidla a hranice jsou dulezite, nicmene je i dulezity kompromis. Ja dceri rozhidne nedovolim vse co si usmysli. Ale jde to domluvou bez revu(meho :lol:) a davani na zadek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
26.7.17 20:22

Pořád rozdýchávám, že jste schopná dát dceři výprask kvůli oblečení :cert: To jako vážně? A Vy si potřebujete dokázat co? Že máte nad někým kontrolu? Tříleťačka se přeci může rozhodovat, jaké oblečení si vezme. Na Vás je, aby výběr byl z vhodného oblečení. Jo, asi se neshodneme, moje dcera si vybírá klidně i spodní kalhotky…no a co jako? Proč by mě to mělo tankovat? Naučila jsem ji vybírat si oblečení už v jejích 2 letech…prostě jsem jí dala volnou ruku. Nebylo to tehdy easy pro ni ani pro mně, ale ta investice času (a částečně nervů) za to stojí.
A jídlo? Vy fakt celý život máte ráda to samé? Pořád? Já sama mám různá chuťová období a to jsem dospělá. Jenže o svém jídle si rozhoduji já sama. Proč by si, v rámci rozumných možností, nemohla vybrat i ona?
Nějak si Vás neumím představit, až budete zvládat puberťačku ;) Tu bít už nebudete moci, čím ji budete přesvědčovat, když už teď jdete neadekvátně proti ní? Zkuste pouvažovat i v dlouhodobém horizontu ;) Děti jsou jako zrcadlo - co do nich vložíte, to se Vám vrátí…křik, útoky? Tak je dostáváte zpátky. Zkuste to víc rozdýchávat. Tipů, co lze dělat jste tu dostala dost. Pokud dcera doteď ale nebyla zvyklá, že si smí vybrat (ne vybojovat!), bude to trochu složitější. Ale věřím, že když bude dobrá vůle na Vaší straně, podaří se to vyřešit k oboustranné spokojenosti. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
26.7.17 20:25
@scentini píše:
Nikdo tady nepise, ze by dite nemelo mit hranice a pravidla. Myslim, ze pravidla a hranice jsou dulezite, nicmene je i dulezity kompromis. Ja dceri rozhidne nedovolim vse co si usmysli. Ale jde to domluvou bez revu(meho :lol:) a davani na zadek.

No nevim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.17 20:27
@scentini píše:
Nikdo tady nepise, ze by dite nemelo mit hranice a pravidla. Myslim, ze pravidla a hranice jsou dulezite, nicmene je i dulezity kompromis. Ja dceri rozhidne nedovolim vse co si usmysli. Ale jde to domluvou bez revu(meho :lol:) a davani na zadek.

Podle tebe je ale kompromis přistoupit na to, ze budes varit tri roky ctyri jidla dokola a necháš deti si oblékat, co chtějí a pro me je naopak nedodržování pravidel a hranic. Protoze moje pravidla a hranice jsou takove, ze se bude varit pestre a zdrave a oblékat dle pocasi, kompromis je ze si vybere z nabízených možnosti, ale ne ze mi ty možnosti URČÍ.

• Citovat
  • Upravit
11
26.7.17 20:28

Mě přijde ze půlka tady vůbec nečte..úplně vas chápu jak to musí být náročne. měli jsme taky období vzdoru a bylo to těžké..vysvětlování taky nefungovalo..u nas byl problém zase s botama..zimní boty v horku gumaky když se nehodily nebo k doktorce. roztrhané cvicky k satum na oslavu. Když to šlo a sli jsme na hřiště ustoupila jsem jinak jsem neustoupila a na zadek taky dostals a to jediné pomohlo.. když člověk potřebuje rychle jít třeba na autobus tak není na výmysly decek čas. Ať si matky s moderní výchovou říkají co chtějí ale podle toho to vypada na hristi. Tolik zlých roznazlenych smradů sem neviděla..takže Dítě ma mít hranice..i v oblékání.. zkuste se se domluvit ze dona co chce a ven pomuze maminka vybrat :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí