Otřesné chování kvůli oblečení. Co s tím?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
121
26.7.17 22:59
@Anonymní píše:
Podle tebe je ale kompromis přistoupit na to, ze budes varit tri roky ctyri jidla dokola a necháš deti si oblékat, co chtějí a pro me je naopak nedodržování pravidel a hranic. Protoze moje pravidla a hranice jsou takove, ze se bude varit pestre a zdrave a oblékat dle pocasi, kompromis je ze si vybere z nabízených možnosti, ale ne ze mi ty možnosti URČÍ.
:palec: :palec: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
26.7.17 22:59
@Anonymní píše:
Takze správne řešení teda je, at se oblika sama, at si nosi dokola to svoje oblíbené a zbytek odstranit/prodat? Ja nevim, jestli to neni cesta do pekel-co kdyz si začne stejným stylem vybírat jidlo? Bude vsechno odmítat a točit ctyri jidla?

Jsou jí TŘI! Období vzdoru, období proč, taková mrňousová puberta… děti se opravdu nemusí vychovávat od mimina, vážně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
26.7.17 23:01

Bože! Jak s vámi budou ty děti vorat dál?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.17 06:42
@Slečna Ferka píše:
Hele, nečetla jsem celé a ani nevím, jestli to zabere, ale povím Ti, co fungovalo u nás.

Dcera se hrozně zabejčovala a vztekala, ale byla ochotná slevit, když já jsem taky slevila. Čili jsem řekla „ano, toto si můžeš vzít, ale vezmeš si pod to punčocháče/leginy“ (případně s argumentem: chodí někdo do školky s holýma nohama? tak vidíš, vypadala bys divně) apod.

Teď teda přidávám, že pokud se bude vztekat, tak má automaticky smůlu, a pokud si řekne hezky, tak že se můžeme bavit - ale už jí je pět, to by u tříleťačky byl problém.

Jinak zcela chápu, že pěníš, zvláště když spěcháte… ale trochu mám pocit, že víc řešíš „zásady“ nebo „že nenosí oblečení, které si vybrala“. Ony děti nejsou z cukru, a i kdyby trochu nastydla (a jak tu holky psaly, když vezmeš do FAKT zimy mikinu/kaťata, tak si je ráda vezme)… – ale když já si vzpomenu, co jsme jako děti vydrželi a v jakém oblečení, tak bych myslela, že se to nemusí přehánět, pokud dítě nemá zápal plic z každého ofouknutí.

Jo a teda taky nechápu učitelky v MŠ. Asi to budou taky dobrý dárečkové, když nechají děti ve třídě běhat boso - to u nás neexistovalo, prostě se obulo/obléklo, co paní učitelka řekla… už kvůli bezpečnosti.

Příspěvek upraven 26.07.17 v 23:07

Učitelky jsou v pohode, zadne nebezpečí bez papuci nehrozi, je tam koberec a upřímně, me to nevadi-sama bych osm hodin byt v botach nechtela a doma taky papuče nenosi, jak některé deti. Zadne dite tam uraz kvůli ponozkam nemelo a jelikoz uznavam barefoot, tak mi fakt nevadi, ze nema uveznene nohy v bote. A učitelky očividně vyznávají neco podobneho-prijde mi to jako dvojí metr-na jednu stranu si dite muze vybrat, co chce jist nebo si oblect, ale jestli chce byt obute uz ne? Nekdy tam papuce ma, jindy ne. Zatim se jim tam nikdo neprizabil a neni to peo me duvod si stezovat nebo vyzadovat, at ji je striktně obouvaji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.17 06:45
@Slečna Ferka píše:
Jsou jí TŘI! Období vzdoru, období proč, taková mrňousová puberta… děti se opravdu nemusí vychovávat od mimina, vážně.

A od kdy teda? Ja bych rekla, ze zacit je vychovat ve třech je uz pozde. A pakliže ma obdobi vzdoru a obdobi proc, neni to pro me duvod ji ve vsem ustoupit a vyhovět, naopak hodlám, aby uz od mala vedela, co muze a co ne a kde jsou hranice.

• Citovat
  • Upravit
11565
27.7.17 07:37

Jde o to, že ve školce bývají učitelky přísnější na to, co se může a ne, protože a) dávají pravidla celému kolektivu, a b) je to jiné prostředí: doma by se dítě mělo cítit hlavně v bezpečí a akceptované, zatímco ve školce je právě to místo, kde by si mělo uvědomit, že některé věci „se“ nesmí… a není to jen proto, že to nechce máma, je to proto, že i paní učitelka a ostatní děti vědí, co se kdy má/nemá.

Hele pro mě za mě, dělej si s hranicema co chceš. Já nejsem člověk, kterej by dělal volnou výchovu - ale na druhou stranu, z Tvého vystupování je patrné, že Tvůj přístup moc nefunguje… tak Ti zkouším poradit, co by mohlo vést k tomu, že se dcera nebude vztekat. Protože vím, že pokud jí budeš deklarovat „je zde takové pravidlo/logika apod., ale pokud chceš, tak si to můžeš zkusit jak chceš Ty“, tak ona to časem navnímá, a až skončí období vzdoru, tak to bude akceptovat.

Jeden příklad od nás: Dcera se dlouho chtěla oblékat jako hastroš: kytičky k proužkům, růžová k oranžové, hlavně když to bylo třpytivé nebo s flitříkem. (Pokud jde o „tloušťku“ oblečení, to si naštěstí dala víceméně docela brzo poradit, i když bitky o letní šaty v mrazech taky proběhly.) Vždycky jsem jí vysvětlovala, jak se to k sobě hodí nebo ne, a někdy se dala ukecat, někdy nedala. Před pár týdny začala sama chodit s tím, že si vezme to a to, že to k sobě ladí. (Ale teda je jí pět.) Ono se to tam ukládá, jen je třeba počkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.17 08:04

@Slečna Ferka ja nevim, jestli jsi to cetla, ale ja pro volnou výchovu taky nejsem.Ta vec s ucitelkama pro me neni jejich výchovne selhání-jsou uzasne, decka maji plno aktivit a pravidlo, ze se musi na koberci chodit v papucich pro me neni ani pravidlo, ale spis volba. Pokud by byly benevolentní k jinym věcem, tak to peo me problem je, tohle mi žily fakt netrha. Nekdo tam holt papuče nosi, jiny ne, kdyz zaveli, ze se maji vsichni obout, tak se obuji.Ze si moje dite desetkrat za den sunda papuče a pak si je zas parkrat nasadí, podle toho, jak dobre se ji s nima treba sedi na zemi/splha apod, tak to snad neni pro nikoho zasadni.

• Citovat
  • Upravit
11565
27.7.17 12:35
@Anonymní píše:
@Slečna Ferka ja nevim, jestli jsi to cetla, ale ja pro volnou výchovu taky nejsem.Ta vec s ucitelkama pro me neni jejich výchovne selhání-jsou uzasne, decka maji plno aktivit a pravidlo, ze se musi na koberci chodit v papucich pro me neni ani pravidlo, ale spis volba. Pokud by byly benevolentní k jinym věcem, tak to peo me problem je, tohle mi žily fakt netrha. Nekdo tam holt papuče nosi, jiny ne, kdyz zaveli, ze se maji vsichni obout, tak se obuji.Ze si moje dite desetkrat za den sunda papuče a pak si je zas parkrat nasadí, podle toho, jak dobre se ji s nima treba sedi na zemi/splha apod, tak to snad neni pro nikoho zasadni.

To já vím, že nejsi. Právě až moc. Psala jsem to proto, abys pochopila, že já taky nejsem - ale neznamená to pro mě, že nemůžu dítě nechat jít oblečené jak hastroše. Pokud to jde, vyjdu vstříc, ať si zkusí, nechám ofouknout nebo „vymrznout“… atd. Ono ten rozum dostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
27.7.17 16:52
@Anonymní píše:
Jako rada to neni špatne, proste nedělat nic a vykaslat se na to. Ucitelkam muzu rict, ze mozna ted bude nosit dva tydny to stejne a pokud se nachladi, tak ji muzu rict, ze jsem ji varovala a mam to z obliga. :D

Jak můžeš tříletému dítěti říct, že „jsi ho varovala a jsi z obliga“, vždyť to je totální blbost, jsou ji 3 ne 13, kdy už to dítě má rozum, ve 3 opravdu za své činy zodpovědná není.

Ve 3 letech to je období vzdoru, ale já se asi tvému dítěti nedivím, že proti tobě tak protestuje. Já z tvého psaní mám strašný pocit a za matku bych tě nechtěla (měla jsem taky takovou podobnou, velmi přísnou, vychovávala stylem řvaní, „výchovným mlácením“ (přesně to tvé jednu přes prdel, pohlavek), zastrašováním, věř mi, k ničemu to není). Teda je, pokud pak dítě zjistí, že to jinde může fungovat jinak, pošle tě do háje, v tom horším případě to bude stejná fůrie, jako ty.

Takže v tomto případě je to opravdu o tom, jaká je matka, takové je dítě, ty si to sice nepřiznáváš, ale je to tvé zrcadlo a pokud s ní jednáš napruženě, tak prostě ona bude taková taky, děcka jsou jak houby a pochytají ledasco, ale lidi si to málokdy uvědomí.

K tématu: „Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si zapamatuji, nech mne to udělat a já pochopím." Jsou ji pouhé 3 roky, ona si dost dobře neuvědomuje, co je to, že jí bude zima - řekla bych, že to je pro ní abstraktní pojem bez významu. Jsou děti, které to pochopí rovnou bez názorné ukázky a pak jsou děti, které prostě potřebují názorně vidět, co se stane, že při -10st opravdu nemůže jít jen v tričku. Určitě je blbé, když se dítě sekne ráno, kdy je potřeba odejít.

Ale z dětí budou dospělí jedinci a mají umět rozhodovat sami za sebe. Mám doma spoustu kusů oblečení, které se hodí jenom někdy i s 6 dětmi jsem schopná se 3× převléknout, protože v daném oblečení se necítím dobře, mám střídavě i ve 40 vlny, kdy něco jím častěji a radši, než jiné věci.

Mé dcery se rády převlíkají a rády nosí sukně a šaty, nosí je celoročně, de facto skoro pořád, nevím, kde tys ji vypěstovala odpor k oblečení - normální to není a bude chyba v tobě. Jedna z mých dcer nesnese spodní prádlo a bere ho na milost v době tělocviku, aby nebyla nahá, jinak ho nenosí - nosí většinou pod šaty a sukně legíny. Ale taky jsme si musely sednout a v klidu si vysvětlit, co a jak. Když byla ve školkovém věku, tak jsem to neřešila a nedávala jsem ji kalhotky - učitelky to věděly, protože já osobně si to pamatuji z dětství, měla jsem to stejně jako ona a vyrostla jsem z toho.

Člověk to prostě potřebuje občas vyzkoušet. Navíc, dospělí jsou ti, co všechno pořád hrotí, tříleté dítě je úplně nevinné, nedá na předsudky, klidně si vezme kostičkatý kalhoty k proužkům, jsou trošku víc v pohodě. A neumí si představit, že když si vezme ty šaty, co má tak ráda, že ji bude zima.

Chápu na čem bazíruješ, na autoritě, na tom, aby mělo dítě hranice, ale věř mi, že řevem a výchovným mlácením toho nedocílíš. Teda, ano, ale není to ta pravá autorita s respektem, je to ta vynucená, kdy je dítě zastrašeno, jestli chceš toto, pokračuj, jestli nechceš, tak se zkus zamyslit nad sebou, je to složité, ale jde to. Proto jsem si pořizovala děti až po „vyrovnání se s minulostí“, nechtěla jsem na ně přenášet, co jsem zažila. A upřímně, já jsem v pubertě a dospívání rozhodně nebyla kliďas, dřív jsem byla příšerný cholerik, pesimista, ale časem jsem se kvůli chtíči mít děti změnila. Ale člověk musí chtít. Oni děti poznají, když něco děláš jen tak, nebo když to tak opravdu cítíš.

Napsala jsem toho hodně, nechci aby to vypadalo, že říkám, že neexistují rozmazlené a " nevychovatelné" děti, existují, ale vznikly kvůli rodičům, ony sami si neřekly: budu rozmazlená, budu ničit věci, budu po někom křičet, budu po někom plivat, budu si vymýšlet kraviny (teď nemluvím o tvé dceři), to vše udělají rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4655
27.7.17 17:34
@AniNevim píše:
Take jsem vdecna rodicum, ze me v detstvi nechali vybirat jeden chod denne. Pripadala jsem si tim padem dulezita pro tu rodinu.

tohle je ovšem hodně zajímavé.

dcerku chápu taky. jsou mámy, co dovolí, aby chodily týden ve stejných šatech, a jsou mámy co nedovolí…
děti se přispůsobí… mě by vždyck hrozně zajímalo, jaký naturel pak z dětí vyroste - ze dvou tejných holčiček, z ichž jedna měla přísnou maminku, která jí nedovolila tahat jednu a tu samou sukýnku týden do školky a druhá, která měla maminku, která jí tu sukýnku v noci přepírala, a prostě ji to dovolila.

daleko víc cool a praktičtější a alá "skvělá matka a báječně krásně vychovaná dcera, která má od maminky naučeno jak se sama dobře obléci se mi zdá první možnost, ale ta druhá je mi příjemnější a lidštější…ale asi pak z dítěte vyroste prasátko co si ještě před maturitou nebude umět obléct něco adekvátního a vkusného…kdo ví? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
27.7.17 18:47
@Niemeyer píše:
tohle je ovšem hodně zajímavé.

dcerku chápu taky. jsou mámy, co dovolí, aby chodily týden ve stejných šatech, a jsou mámy co nedovolí…
děti se přispůsobí… mě by vždyck hrozně zajímalo, jaký naturel pak z dětí vyroste - ze dvou tejných holčiček, z ichž jedna měla přísnou maminku, která jí nedovolila tahat jednu a tu samou sukýnku týden do školky a druhá, která měla maminku, která jí tu sukýnku v noci přepírala, a prostě ji to dovolila.

daleko víc cool a praktičtější a alá "skvělá matka a báječně krásně vychovaná dcera, která má od maminky naučeno jak se sama dobře obléci se mi zdá první možnost, ale ta druhá je mi příjemnější a lidštější…ale asi pak z dítěte vyroste prasátko co si ještě před maturitou nebude umět obléct něco adekvátního a vkusného…kdo ví? :lol:

Nesmysl, jen protože chce 3letá holčicka nosit jednu sukynku dokola neznamená, že z ní vyroste čuně které nemá vkus, naopak je vidět, že z ní roste osobnost která ví co chce a záleží jí na tom co má na sobě. Když k tomu s věkem přibude rozum přibude i počet sukní a dalšího oblečení. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4655
27.7.17 19:01
@Alušáček píše:
Nesmysl, jen protože chce 3letá holčicka nosit jednu sukynku dokola neznamená, že z ní vyroste čuně které nemá vkus, naopak je vidět, že z ní roste osobnost která ví co chce a záleží jí na tom co má na sobě. Když k tomu s věkem přibude rozum přibude i počet sukní a dalšího oblečení. :)

to jo:) doufám..nebo tedy alespoň tak jsem vyrostla já:) a ta druhá holčička? :)

nebo je nakonec vlastně jedno jaký výchovný postup zvolíme? ;)

(ptám se - já neměla autoritativní výchovu, maminku miluju, nemla jsem žádné období vzdoru a byla stastné dítě co si jen hrálo a dnes dělám co mě baví..ale zato jsem ovšemani práva, ani medicínu, ani žádnou kariéru neudělaa, nic nevybudovala a problém mi dělá i kupa prádla :oops: :lol: nechtěla bych to sice za tu cenu, ale trošiičku a občas, málokdy - závidím ženám, které mají z dětství vypěstovaný smysl pro řád a pořádek a jsou pečlivé. o všechno umí, vystudovaly dvě školy a všechno stíhají… já se ke všemu musím horko těžko nutit a stejně se stane, že občas je tu binec, na který už se nedá koukat:) o kariéře nemluvím, ta neexistuje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
27.7.17 19:59
**@Gituš píše:
*ale já se asi tvému dítěti nedivím, že proti tobě tak protestuje. Já z tvého psaní mám strašný pocit a za matku bych tě nechtěla (měla jsem taky takovou podobnou, velmi přísnou, vychovávala stylem řvaní, „výchovným mlácením“ (přesně to tvé jednu přes prdel, pohlavek), zastrašováním, věř mi, k ničemu to není). Teda je, pokud pak dítě zjistí, že to jinde může fungovat jinak, pošle tě do háje, v tom horším případě to bude stejná fůrie, jako ty.

Takže v tomto případě je to opravdu o tom, jaká je matka, takové je dítě, ty si to sice nepřiznáváš, ale je to tvé zrcadlo a pokud s ní jednáš napruženě, tak prostě ona bude taková taky, děcka jsou jak houby a pochytají ledasco, ale lidi si to málokdy uvědomí.

Překvapuje mne takové tvrzení od několikanásobné matky. Vychovávám všechny své děti stejným stylem a přesto na mě reagují zcela odlišně. S prvním synem jsem pomalu nevěděla, co je období vzdoru. Sice třeba některé věci nesnášel, byl bázlivější, ale nakonec spolupracoval. Zato první dcera vydržela řvát v pokoji i hodinu, protože odmítala jíst a čím déle hladověla, tím byla protivnější. Dodnes, když řekne ne, mohou se ostatní stavět na hlavu…Druhá dcera je šťastné dítě v tom, že když něco dostane, tak září štěstím, že je to právě to, co si přála apod…Poslední bude bohužel taky velká „osobnost“, tak mám teď každý den „hysteráky“, dokud se mu ten jeho rozoumek trochu nevyvine a bude s ním rozumnější řeč.
Povahu má každý jiný, ale tak jako je špatné, když rodič požaduje od dítěte slepou poslušnost, tak je na druhé straně nebezpečné, když se rodič stává otrokem svého dítěte. Nezlobte se na mne, ale to, že by matka v noci přepírala holčičce sukýnku jen proto, že si dcerka jinou vzít nechce, to mo zavání tím druhým případem.
Já sama se každý den snažím hledat tu střední cestu, abych vychovala sebevědomé ale skromné a nesobecké děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
27.7.17 20:19

@Niemeyer Těžko říct co bude z té druhé holčičky, třeba nerozhodná osoba zvyklá spoléhat na názor druhého, nebo naopak rebelka, která v pubertě konečně udělá všechno jinak než autoritativní maminka, nebo to bude úplně jinak :think: Já měla taky výchovu volnou žádné příkazy, zákazy, nucení jídla apod. Vyrostla ze mě průměrná osoba, vš taky nemám, ale docela dobrou práci jo, domácnost celkem v cajku i když v úklidu se nevyžívám, donutím se do něj. Co však mám je skvělý vztah se svojí maminkou, je pro mě máma, kamarádka, nejlepší babička mým dcerám. Své dcery taky vychovávám s tolerancí a pochopením, starší už je 19let, vychovaná bez diktatůry a je velice ctižádostivá, má potřebu vynikat, je dříč, do čeho se vrhne musí dělat dokonale, pokud se rozhodne cvičit, bude makat 5dnů v týdnu bez vyjímky, rozhodne se stravovat zdravě, neuhne z toho apod. Tím chci říct, že výchova má vliv na osobnost člověka možná sotva z poloviny, zbytek je vrozený ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
29.7.17 06:46
@Anonymní píše:
Učitelky jsou v pohode, zadne nebezpečí bez papuci nehrozi, je tam koberec a upřímně, me to nevadi-sama bych osm hodin byt v botach nechtela a doma taky papuče nenosi, jak některé deti. Zadne dite tam uraz kvůli ponozkam nemelo a jelikoz uznavam barefoot, tak mi fakt nevadi, ze nema uveznene nohy v bote. A učitelky očividně vyznávají neco podobneho-prijde mi to jako dvojí metr-na jednu stranu si dite muze vybrat, co chce jist nebo si oblect, ale jestli chce byt obute uz ne? Nekdy tam papuce ma, jindy ne. Zatim se jim tam nikdo neprizabil a neni to peo me duvod si stezovat nebo vyzadovat, at ji je striktně obouvaji.

Pochybuji, ze maji koberce i na wc a v umyvarne. Az se stane nejaky uraz, tak za to bude popotahovana učitelka, procdite nemelo pevnou obuv (obuv s pevnou patou), jak predepisuje drtiva vetsina skolnich radu, nevim jak hovori narizeni msmt. To uz bude jaksi pozde. U nas pevnou obuv vyzadujeme a nikdo s tim nema problem, vsichni rodice i deti to chapou. Sundavame jen v hracim koutku nebo na matracich. Kdyby deti v tomhle zacaly rozhodovat za nas, brzo nam prerostou pres hlavu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí