Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj potřebovala bych se s Vámi poradit ohledně ovčího masa, známý mi chtějí přivézt celou ovci nebo spíše maso z ovce, abychom prej měli na zimu a hlavně pro děti, ale já si nejsem úplně jistá, jaké to maso je, jestli nám bude chutnat a jestli nebude příliš tuhé…mohl by mi někdo poradit…někdo kdo má zkušenost? Předem moc děkuji za rady…
Každý rok bereme od známého půlku jehněte. Já tu ovčinu z toho teda cítím, hlavně zastudena. U staré ovce bych se bála, že to tuhé bude ![]()
Já jehněčí miluju. Máme ho rádi celá rodina. Ale znám lidi co by ho nepozřeli. To maso má specifickou vůni (pro někoho zápach) a ne každý to má rád.
Ovci maso je dost tucny, jinak se da samozrejme nalozit pres noc do podmasli nebo i mleka a to z toho ovcinu vytahne. To je trik, ktery se normalne pouziva na zverinu, fakt to funguje.
@S.K.D.Jelínkovci
Tuhé není, jen je umění ho upravit tak, aby z něj nebyl příliš cítit jeho typický pach.
Naši mají pár ovcí na zabití, raději mám jehněčí, ovčí se musí umět upravit, pak tuhé není. Češi na skopové nejsou zvyklí a málokdo ho umí udělat, má svojí specifickou vůni a nasládlou nezvyklou chuť.
@Virginian píše:
Ovci maso je dost tucny, jinak se da samozrejme nalozit pres noc do podmasli nebo i mleka a to z toho ovcinu vytahne. To je trik, ktery se normalne pouziva na zverinu, fakt to funguje.
Ze je tucne??
Ovci maso je nejdoporucovanejsi, jak pro deti tak dospele. Rozhodne tucne neni, je treba ho poradne zpracovat, (odkrat lůj, s tim se fakt nepapa
).
Jinak zakl. ma svoji vuni, ale zalezi fakt na vas. Ja ho treba jim jen zatepla a jeste musi byt delsi dobu nalozene, klidne nekolik dni. Detem ho davam normalne, ji ho bez reptani. ![]()
Podle toho, která část a jak ji upravíš.
My máme nnajraději maso s kostí, to dám vařit na vývar (chutná pak jak hovězí vývar) a maso uvařené oberu nakrájím a udělám k němu rajskou nebo nějakou omáčku a to je nejlepší.
Pak třeba nakládám a to upeču, k zelí a knedlíku.
Guláš podle toho jaký uděláš, tak bude chutnat jako hoovězí guláš a nebo když dáš koření tak může chutnat jako guláš z divočiny.
A neboj se, je to výborné maso, my si skopové/jehněčí zamilovali, že klasické hovězí kupujeme minimálně moc nám nechutná.
@S.K.D.Jelínkovci já bych do celýho zvířete naslepo nešla, ono to fakt má specifickou chuť a to i když to namočíš třeba do kyselýho mlíka (to dělá tchýně a fakt se to tím hodně zredukuje), ale já to tam prostě stejně cítím. Jsou „pachutě“, kde mi to neva (třeba kozí sýr, pokud není fakt smradlák, tak klidně, tam si ten chuťový ocas fakt vychutnám), ale tohle nedám. Naopak manžel jehněčí miluje, jeho brácha taky
Jak chutná stará (jakože dospělá) ovce nevím, skopový jsem taky po zkušenostech a názoru na jehněčí s díky odmítla. Zkusila bych se s nima domluvit, ať mi to upraví a dají ochutnat a pak se rozhodla, snad se neurazí no…ale furt lepší, než to pak vyhodit nebo nějak podloudně řešit, kam s tím.
@S.K.D.Jelínkovci my máme v mrazáku cca 16kg jehněčího. Nám chutná, ať už vývar, nebo pečené. Dělala jsem jen se solí, česnekem a cibulí upečené a byla to mňamka ![]()
A je dobrý ho dát před přípravou aspoň na hodinku do mlíka s kouskem celeru, ta typická vůně(pro někoho smrad) se tím zmírní.
Záleží ale asi jak je ta ovečka stará, ale tuhé snad nebude ![]()
@blorchi píše:
Ze je tucne??![]()
Ovci maso je nejdoporucovanejsi, jak pro deti tak dospele . Rozhodne tucne neni, je treba ho poradne zpracovat, (odkrat lůj, s tim se fakt nepapa
).Jinak zakl. ma svoji vuni, ale zalezi fakt na vas. Ja ho treba jim jen zatepla a jeste musi byt delsi dobu nalozene, klidne nekolik dni. Detem ho davam normalne, ji ho bez reptani.
I naše dětská i dětská dr. od známého, obě nezávisle na sobě řekly klidně dávat od miminek do příkrmů samo libové (uvařené se dá krásně obrat, že) a obě ty doktorky řekly, že je to top mezi masem.
@Kelsey píše:
I naše dětská i dětská dr. od známého, obě nezávisle na sobě řekly klidně dávat od miminek do příkrmů samo libové (uvařené se dá krásně obrat, že) a obě ty doktorky řekly, že je to top mezi masem.
Jj opravdu je hodne doporucovane. Hlavne je prave DIETNI.
Kupuji ho v Globusu a dělám synovi (rok a půl) - zatím si nestěžoval
Ale za sebe nemohu soudit, maso téměř nejím, do tohohle jsem ještě nekousla.
Dřív jsme chovali ovce i kozy, ale já to ochutnala jednou a již nikdy víc. Mě to prostě smrdí ať je to v jakékoli úpravě. Nejím ani hovězí. Hnusí se mi to už od mala.
@S.K.D.Jelínkovci no jestli bude tuhé, to záleží, jak byla ta ovce stará ![]()
my teda jíme skopové i jehněčí, ani ho nijak nenamáčím do mléka ani do ničeho - jen ho dělám s nějakým výraznějším kořením, na česneku, na kari, na tymiánu, jako guláš, pečené - dokonce ho nakládáme a udíme jako šunky. Takže zkus nemít „předsudky“ a určitě to zvládnete sníst