Oznámení o snížení RP

Anonymní
3.8.10 13:39

Oznámení o snížení RP

Ahoj, mám problém se sociálkou, nevím, jak to řešit…

Jsem na rodičovské dovolené (teď akorát je zlomové období, kdy končí mateřská a začíná rodičovská). Zvolila jsem si tříletou variantu, mám tedy pobírat 7 600 Kč měsíčně. Dosud tomu tak bylo a nebyly žádné problémy. Jelikož jsem matka samoživitelka, přiznali mi příspěvek na bydlení, který už tři měsíce pobírám (cca 2000 kč). Jiné příjmy nemám, ani jsem po dobu mateřství neměla.

Dnes jsem obdržela dopis, kde mi bylo napsáno, že jsem údajně za měsíc červenec doložila příjmy (žádné jsem neměla) 1716 kč podle §30 odst.4 zák. č. 117/1995 Sb. a o to, že mi snižují rodičovský příspěvek. Můžou si toto vůbec dovolit? Pravděpodobně to nějaká s prominutím kráva zblbla a špatně to zapsala. Navíc i kdybych příjmy měla, tak jsem myslela, že na rodičovské si můžu přivydělat jak chci. Ale opravdu jsem nic neměla!

Co s tím mám dělat? Samozřejmě zítra naběhnu na sociálku a začnu to s nimi řešit, ale i pokud uznají svou chybu, peníze mi hned nevrátí, až někdy zpětně a do té doby mi to bude chybět na nájem, na věci pro dítě…

Děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4267
3.8.10 13:48

Tak, pokud jsi ten příjem opravdu neměla, tak se stala možná někde chyba a určitě tam zajdi.

teď chci ale reagovat na to, co jsi napsala o těch příjmech
Anonymní píše:
Navíc i kdybych příjmy měla, tak jsem myslela, že na rodičovské si můžu přivydělat jak chci.

to samozřejmě můžeš, ale v tom případě bys teda dostávala jen rodičák a určitě neměla nárok na žádný příspěvek na bydlení, ani jiný, anebo by ti ho poměrnou částkou krátili.
takže se koukni pořádně, jestli jsi tam fakt nic takového neměla…já třeba, když mi skončila mateřská, tak mi byla ještě proplacená dovolená u zaměstnavatele a pak mi byly vráceny ještě daně a toho jsme si málem nevšimla…takže koukni raději ještě jednou, než tu úřednici seřveš :lol:

Jinak, přeji pevné nervy, vím, čím procházíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10178
3.8.10 13:56
jeanette.26 píše:

Navíc i kdybych příjmy měla, tak jsem myslela, že njá třeba, když mi skončila mateřská, tak mi byla ještě proplacená dovolená u zaměstnavatele a pak mi byly vráceny ještě daně a toho jsme si málem nevšimla…takže koukni raději ještě jednou, než tu úřednici seřveš :lol:

Jeanette, to jako když mi zaměstnavatel proplatí starou dovolenou a pak když mi vrátí daně, tak mi nedají rodičák? 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101723
3.8.10 14:03

No píšeš, že je teď zlomové období, kdy ti končí mateřská a začíná rodičovská, takže těch 1716,– bude velice pravděpodobně mateřská za červenec.

A dovolit si to rozhodně mohou, stačí se podívat co píše paragraf 30b, odstavec 4 zákona, na který se odkazují…

(4) Má-li v rodině jeden z rodičů v kalendářním měsíci nárok na peněžitou pomoc v mateřství, peněžitou pomoc nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek náleží, jen je-li vyšší, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a těmito dávkami nemocenského pojištění.

Takže to velice pravděpodobně (sice se chyba stát může, ale v tomhle případě ji netipuju) mají správně a víc nepošlou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
3.8.10 14:04

ANONYMNÍ - píšeš, že přecházíš z mateřský na rodičák. Takže jsi asi pobírala mateřskou z práce, ne? V tom případě ti rodičák ten jeden měsíc zkrátí o tu částku, kterou jsi dostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101723
3.8.10 14:05

Ne, jakýkoliv přivýdělek na to nemá vliv, ani dovolená, ani kdyby člověk pracoval, ale ty odkazy na zákon tam nepíšou jen tak… takže nejdříve to chce zjistit o co jde a až pak se rozčilovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4359
3.8.10 14:25
lulushka píše:
jeanette.26 píše:

Navíc i kdybych příjmy měla, tak jsem myslela, že njá třeba, když mi skončila mateřská, tak mi byla ještě proplacená dovolená u zaměstnavatele a pak mi byly vráceny ještě daně a toho jsme si málem nevšimla…takže koukni raději ještě jednou, než tu úřednici seřveš :lol:

Jeanette, to jako když mi zaměstnavatel proplatí starou dovolenou a pak když mi vrátí daně, tak mi nedají rodičák? 8-o

ne ne rodičák se nekrátí, ale pokud by si brala jiné dávky (např. bydlení) tak ti pokrátí tyto dávky. Během rodičáku si můžeš přivydělat jak chceš, jen nesmíš dávat dítě do školky(jeslí na víc jak 5 dní v měsíci :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10178
3.8.10 14:31

Jani, Luci díky :palec: , takhle jsem si to právě myslela, ale Jeanette se nějak pro mě nesrozumitelně vyjádřila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4267
3.8.10 15:09
lulushka píše:
jeanette.26 píše:

Jeanette, to jako když mi zaměstnavatel proplatí starou dovolenou a pak když mi vrátí daně, tak mi nedají rodičák? 8-o

Ale ne, to jsem určitě nenapsala, rodičák máš vždy, ale zakladatelka tady řeší příspěvek na bydlení, který se odvíjí od dalších příjmů kromě mateřské.
Takže, kdyby prokázala nějaký další příjem k rodičáku, tak by už neměla nárok na ten příspěvek na bydlení, nebo jen poměrnou část. Snad už jsem to ted nspala srozumitelněji :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10178
3.8.10 15:12

Nj, brzda, už to chápu :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4267
3.8.10 15:13
lulushka píše:
Jani, Luci díky :palec: , takhle jsem si to právě myslela, ale Jeanette se nějak pro mě nesrozumitelně vyjádřila.

Myslím, že jsem se vyjádřila docela srozumitelně, jen ty jsi tu mou citaci nějak divně zkrátila a spojila tam věty, které k sobě vůbec nepatří…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.10 16:35

Jeanette žádnou proplacenou dovolenou jsem neměla, byla jsem předtím OSVČ a před nástupem na mateřskou jsem s tím sekla… Opravdu žádný příjem nemám.

j.a.n.i. ale přece proto, že jsem v červenci měla poslední mateřskou neznamená, že mi o to méně dají na RP, ten je přece daný 7600 :-(

Jinak s PPM jsem to měla tak, že mi vycházela velice nízká a sociálka mě ještě dorovnávala do 7600…

Luciano to bych pochopila, že by sáhli na jiné dávky, ale ne na RP, to mi hlava nebere, že přídavek na bydlení mi nechali a RP snížili :nevim:

• Citovat
  • Upravit
9099
3.8.10 16:52

Hojky dnes mi tento „užásný“ dopis přišel taky.Že prej mi za červenec tu onu částku sníží.A přijde mi jen 3200 a nějaký drobný :cert:
Taky mě dorovnávali mateřskou do 7600.

Takže jsem tam volala a paní mi to tak nějak zajímavě vysvětlila,že oni mi posílali jen to dorovnání a teď,protože už jsem na rodičáku,tak mi to budou posílat celé tj. 7600.A já říkám:ale tady je psané že mi tu částku snižujete,takže přijdu tedy o něco?? A ona : ne nepřijdete o nic jen vám to teď nebude chodit na dvakrát,ale celé najednou. :zed:
No prostě mi to vysvětlila úplně nelogicky,ale pro mě je důležité,že mi nic nesníží.
Tož asi tak :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
3.8.10 17:01

Pokud ti v červenci ještě náleží mateřská 1716 Kč, tak ti přesně o tuto částku sníží rodičák za červenec. Celkem tedy dostaneš zase 7600. Pak už budeš brát rodičák nesnížený, tedy 7600.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101723
3.8.10 17:06
Anonymní píše:
Jeanette žádnou proplacenou dovolenou jsem neměla, byla jsem předtím OSVČ a před nástupem na mateřskou jsem s tím sekla… Opravdu žádný příjem nemám.

j.a.n.i. ale přece proto, že jsem v červenci měla poslední mateřskou neznamená, že mi o to méně dají na RP, ten je přece daný 7600 :-(

Jinak s PPM jsem to měla tak, že mi vycházela velice nízká a sociálka mě ještě dorovnávala do 7600…

Luciano to bych pochopila, že by sáhli na jiné dávky, ale ne na RP, to mi hlava nebere, že přídavek na bydlení mi nechali a RP snížili :nevim:

Ale nikdo ti přece RP nesnižuje, dostaneš prostě 1716,– mateřskou a 5884,– doplatek do výše RP, celkem tedy 7600,–, příští měsíc to bude celý RP, taky 7600,–, co na tom není jasného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat