Práce při RD - místo a mateřská
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
práce při RD - místo a mateřská
Ahojky jsem teď na rodičovské dovolené a přemýšlela jsem nad nějakým přivýdělkem. Tudíž jsem cinkla svému šéfovi - ten by práci měl, pracovala bych doma pár hodin denně. Ale upozornil mě na následujíc s tím, že taky neví jak to ve skutečnosti je a že to ještě prověří
- když půjdu pracovat na částečný úvazek, je to bráno jako návrat do práce? tudíž by mi nemuseli už držet místo do 3 let věku dítěte a případně mi dát i výpověď? (pořád se lehce propouští takže by to bylo možné) - raději bych jistotu, že se mám kam vrátit.
- z čeho se pak vypočítává druhá mateřská? chceme druhé mimčo do 3 let prvního. Kdybych pracovala z domova na nějaký částečný úvazek, z čeho se pak vypočítává druhá mateřská?
Nemáte někdo ponětí jak to tedy je?
Případně kdybych si našla něco podobného u jiné firmy, tak pak mi původní zaměstnavatel místo drží, mateřská se také počítá z původního výdělku a jen mám vlastně přivýdělek k RD?
díky moc za radu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
add 1, jako návrat do práce a ukončení RP se bere návrat ke stejnému zaměstnavateli a na stejnou pozici. Takže když budeš mít napsáno ve smlouvě jinou prac. pozici je to přivýdelek, který nemá na nic vliv.
add 2, ta mateřská by nejspíš záležela na typu prac. poměru ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zalezi, jestli budes pracovat na stejne pozici jako pred nastupem na materskou, tzn. stavajici smlouva ti bezi dal jen se zmeni uvazek, tam nevim, jak to je s tim drzenim mista, obavam se, ze tam to riziko je, navic ti taky uz nemusi uvazek zase zpatky zvysit, to se stalo me kamaradce, elegantne se ji timto zpusobem zbavili,
co se tyce vyse materske, tak se porovna vyska platu pred nastupem na 1. materskou a vyska pred nastupem na 2. a co je vyssi, pro tebe vyhodnejsi, tak z toho se pak materska pocita
http://www.cssz.cz/…ojisteni.htm
pokud by jsi pracovala na novou smlouvu, tak se 2. materska vypocitava z nove smlouvy, uase to nema vliv na puvodni smlouvu, ktera bezi dal
podivej se kdyztak sem do sekce Penezita pomoc v materstvi, myslim, ze tam jsou priklady, ktere presne vystihuji tvoji situaci
- Citovat
- Upravit
Jen doplním, že u té druhé smlouvy záleží na jak dlouho je uzavřena, pokud jen na dobu RD, tak se druhá mateřská počítá pouze z ní.
Pokud se ukončí třeba měsíc před nástupem na mateřskou, tak se mateřská počítá z té původní, tj. z platu před první mateřskou.
A pokud je na dobu neurčitou nebo na dobu delší než je RD a trvá dostatečně dlouho, tak by se mateřská počítala z obou smluv zároveň.
Jinak na většinu z bodu 1 ti holky odpověděly, tak je drobnosti…
Pokud bys obnovovala původní smlouvu, tak ti výpověď dát mohou, ale zase ty se můžeš okamžitě vrátit na RD a tím se výpovědní lhůta přerušuje.
Pokud bys podepisovala dodatek o snížení úvazku, tak ho určitě chtěj od-do, aby ti ho při návratu museli zas navýšit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no je to vlastně návrat na původní pozici nebo bych dělala to co před mateřskou jen prostě částečně. Otázka je jak s tou smlouvou, takhle do detailu jsme ještě nešli. Napadlo mě ještě varianta na smlouvu o provedneí práce nebo tu druhou (do těch 150 hodin za rok) což by se ale muselo asi nafikslovat protože i kdybych dělala 2 hodiny denně tak to pak naroste. ![]()
a za vašich odpovědí tedy - dát si bacha aby to nebylo snížení původního úvazku, ideálně jiná pozice a ukončit smlouvu třeba měsíc před koncem RD aby mateřská byla z původního výdělku. Ještě juknu na ty stránky. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dohoda o provedení práce je do těch 150 hodin, ta delší je dohoda o pracovní činnosti. Jo a u obou by se musela vymyslet nějaká jiná náplň práce, nesmí být na to samé jako máš na HPP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kdyby to byla dohoda o provedení práce tak by snad neměla vliv na výpočet mateřské jelikož se z ní neodvádí zdr. a soc. pojištění
![]()
150 hodin u dohody o provedení práce je na kalendářní rok (plánovali změnu na 300h), u dohody o pracovní činnosti v průměru do poloviny stanovené týdenní pracovní doby za dané období (platí se z hrubého zdravot. i soc. poj.)
jinak u stejného zaměstnavatele musí být ve smlouvě jiná pozice, jinak přijdeš o RP
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mati píše:
kdyby to byla dohoda o provedení práce tak by snad neměla vliv na výpočet mateřské jelikož se z ní neodvádí zdr. a soc. pojištění![]()
![]()
150 hodin u dohody o provedení práce je na kalendářní rok (plánovali změnu na 300h), u dohody o pracovní činnosti v průměru do poloviny stanovené týdenní pracovní doby za dané období (platí se z hrubého zdravot. i soc. poj.)
jinak u stejného zaměstnavatele musí být ve smlouvě jiná pozice, jinak přijdeš o RP
Nene dohoda o provedení práce vliv na další mateřskou nemá, ale u delšího přivýdělku je problém, že se člověk nevejde do těch 150 hodin. On se ten plat zas moc nedá fiktivně zvedat, protože zákoník práce praví, že za stejnou práci musí být i všichni stejně odměněni…
A jinak neplatí, že by při stejné pozici člověk přišel o RP. Dokonce se můžeš vrátit na plný úvazek do práce na svoji původní pozici a RP ti zůstává, pokud dítě nebude chodit do jeslí/školky. RP vůbec není vázán na to jestli člověk pracuje nebo na a jakou smlouvu, tohle omezení je pouze u PPM.
Problém je jinde - dle zákoníku práce nesmíš mít u jednoho zaměstnavatele 2 smlouvy na to samé a to platí obecně pro kohokoliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit